יאמר אדם שהחיים הם תחרות.

0Pandemonium0

New member
יאמר אדם שהחיים הם תחרות.

והרי זה ברור לנו, שכפי שהחברה האנושית בנויה כיום, התחרותיות היא תכונה נחוצה. תמיד אדם נדרש לציונים הכי טובים בבית-הספר ובאוניברסיטה, לשירות ביחידות הכי טובות בצבא, לעבודה מכניסה ולכסף. לכן החיים הם תחרות. יאמר אותו אדם שבתחרות, החזק שורד, כאשר "חזק" הוא פשוט כינוי לטוב יותר בתחום בו נערכת התחרות. אם הלביאה מהירה מהצבי, תשיג את טרפה. אם ראש הלהקה חזק מן הזכרים האחרים, יזכה לשמור על מעמדו. אם עץ כלשהו גבוה מחבריו, הרי שאור השמש בכף-ידו. לכן בתחרות, החזק שורד. ישאל אותו אדם, מדוע עליו להסתפק במועט? מדוע לא לרצוח את זה המתחרה מולו על מקום עבודה כלשהו, וכך יקבל הוא את העבודה? החיים הם תחרות והחזק שורד. אני רצחתי ונותרתי בחיים, אני חזק, אני שורד. אני חושב על הנושא כבר ימים אחדים ולא מצאתי לו פיתרון. כמו שאפשר לראות במשל שלמעלה, אין לנו סיבה "הגיונית", שנובעת מהשכל, להתנגד לרצח. להיפך, אם העולם הוא תחרות הרי שרצח מותר. אני עוד לא מצאתי פיתרון רציונלי, אז או שאני לא חכם מספיק, או שהפיתרון לא נובע מהשכל, אלא מהרגש. אז מה יש לכם להגיד? יש פיתרון לסוגיה?

0Pandemonium0

New member
תגובות קצת לא ברורות, הייתי אומר.

אני לא חושב שהעולם מתנגד לרצח, אלא שהחברה מתנגד לרצח, ובצדק: היא אכן מתנגדת לרצח! מאחר שלא מצאתי שום סיבה הגיונית להתנגד לרצח, אני שואל מדוע החברה כל-כך מתנגדת לרצח. האם יש לך תשובה?

JiyuuKi

New member
היא מתנגדת רק לרצח בתוך עצמה

הגבתי על זה לעצמי, אני מקווה שזה יהיה יותר ברור. תראה | V

JiyuuKi

New member
מה שאני מתכוון זה

שהחברה היא כלי אינטרסנטי. היא לא נוצרה תוך מחשבה מעמיקה וחיזוי של כל ההשלכות האפשריות שלה, אלא פשוט התהוותה בתהליך של ניסוי וטעייה, שבו חברה שלא שירתה נאמה את חבריה, או לא התפתחה מהר מספיק, קרסה. בעצם זה דיי דומה לאבולוציה בבעלי חיים. ובאבולוציה כזאת, צורות החיים השורדות הן פשוט אלה שפעלו, ולווא דווקא אלה שהתאימו באופן מושלם לסביבה שלהם. והחברה התחרותית בה אנו נמצאים היא כזו, אשר משרתת את האדם במובן הזה שהיא גם מפתחת אותו טכנולוגית וגם משרתת את חבריה. היא כמובן לא אולטימטיבית, אך היא פועלת (בינתיים:). אם כולם היו רוצחים אחד את השני החברה לא הייתה פועלת. אך גם אם לא הייתה תחרות כלל היא לא הייתה פועלת. ולכן התהווה מצב ביניים שכזה. החברה היא שרירותית. ולכן אתה לא יכול לחפש (או למצוא) הסברים רציונאליים לשאולת שכאלה. אין מאחורי החברה איזה מוח שמבצע את ההחלטות שלה. החברה היא גוף חזק מדיי שמעצם גודלו הוא בסך הכל קריקטורה של המכנה המשותף האנושי הנמוך ביותר. אתה גם לא תמצא לכך הסבר ריגשי, בדיוק מאותה סיבה. ואנשים מאותה חברה אומנם לא רוצחים אחד את השני, אך הם כן רוצחים את כל מי שמסכן את החברה. ובהגדרה זו נכללות כל המדינות האחרות, כל הפושעים, כל ה'משוגעים', ובקיצור, כל מי שפוגע בחברה כישות. והם עושים זאת פשוט בגלל שזה עוזר לחברה לפעול.

0Pandemonium0

New member
עכשיו אני בחור צעיר שרוצה להתקבל לעבודה

מסוימת. אני לא חלק מהחברה, אלא אינדיבידואל בתוך חברה, ויש לי מתחרים על התפקיד. למה לא לרצוח אותם? יש לך סיבה?

JiyuuKi

New member
לאינדיווידואל יש הרבה סיבות לא לרצוח

אחת מהן היא שאם הוא ירצח רוב הסיכויים שהחברה תעניש אותו. אך סיבה יותר חושבה מזה היא שהוא חלק מהחברה, ולכן הרצונות שלה טבועים בו. לא באופן רציונאלי, אלא יותר מזה. כל הזמן האנשים שמסביבו מדברים על רצח כאילו זה סוף העולם, מספרים כמה הם מתעבים רוצחים, וכמה זה נורא. יש סדרות וסרטים שמטפלים בנושא. מלמדים את זה בבית הספר. בסופו של דבר כל האסוציאציות האלה משפיעות על האדם כך שהוא פשוט מפחד לרצוח. והוא מאמין שזה באמת מעשה נורא, ולא משנה מה הרקע לכך. ואם מישהו רוצח בגלל שהוא מאמין שהעולם הוא תחרות הוא נתפס כפסיכופט שלא יודע גבול. סיבה נוספת לכך שאינדיווידואל לא ירצח היא שהוא מבין שהאדם שמולו הוא יצור חיי, והוא לא רוצה לקחת ממנו את החיים. סיבה זו לא תופסת ברוב המקרים, כי אנו רואים שלאנשים לא אפכת לרצוח את מי שהחברה מתירה לרצוח (עמים זרים, עניים, ובעלי חיים). אבל אני לא חושב שזה מה שאתה שואל בכלל. אני חושב שהנקודה שלך באה לאמר שהשיטה הקפטילסטית התחרותית היא אבסורדית, ולא מבוססת על חוקי לוגיקה מסויימים. ואז כדי להוכיח את זה אתה שואל מה הנימוק של החברה כנגד הרצח שלי את האחר, אם היא עצמה מעודדת תחרותיות. הבנתי נכון? אם כן אז באמת שאין לי תשובה.

0Pandemonium0

New member
אני שואל על מוסר.

אני לא מוצא שום צידוק שנובע מהאדם עצמו, ושאוסר רצח. כמו שאמרת, יש השפעה של החברה, אבל זו לא הנקודה. אני לא מדבר על חוק, כי חוק יכול להשתנות כל יום. היום אסור לרצוח, מחר מותר. אני שואל על מוסר, ואני לא מוצא שום סיבה שלא לרצוח, שזה פשוט מבהיל. וכן, החברה הקפיטליסטית אבסורדית בלי קשר.

Lynnearia

New member
אתה מתעלם מטבע האדם

או מטבע היקום. כמובן הגיון לא יכול לנגוע או לכסות את אף אחד משני אלה. מוסר וחוק הם לא שני דברים שונים? איך לעזאזל הגעת למסקנה שהם שונים? ומישהו כאן דיבר אל אינדוידואלים , איזה אינדוידואלים?

0Pandemonium0

New member
מוסר וחוק זהים בבסיס, אלא שחוק הוא "כתוב"

ו"רשמי", ומוסר לא. זה כלי כביכול פנימי, שנכפה על כולנו מהילדות.

JiyuuKi

New member
מוסר שפה קשה

אין לי מושג מה זה מוסר. כי כל אדם שאני שואל מגדיר את זה אחרת, וכל אחד בטוח במאת האחוזים שהוא הצודק היחידי בעולם, ושיש רק מוסר אחד וזה המוסר שלו וכל השאר הם רשע טהור. על פי הגדרת המוסר שלי, המוסר הוא כלי תועלתנו של קבוצות אדם הבא לשפר להם את החיים. המוסר הוא בעצם אוסף כללים שיוצרים אנשים בחברה מסויימת בכדי שיהיה להם טוב. לדוגמא: ישנו כפר ובו 20 אנשים. לכל אחד בית וחפצים משלו. כל אחד מקנא באחר ולכן הם משקיעים 4 שעות ביום בגניבה. בסופו של יום כל אדם נשאר פחות או יותר עם אותה כמות חפצים, כי כמה שהוא גונב גנבו לו. האנשים מבינים שזה דפוק לגנוב. האנשים יוצרים מוסר שאומר שגניבה זה רע, שגניבה זה חטא, ומי שגונב יועלה למוקד. אין גניבות ואנשים קיבלו 4 שעות בונוס ביום. באותה מידה אנשים מפיקים תועלת מאי-רציחה. הרי מה תעדיף, לרצוח מישהו אחר ושירצחו אותך, או לחיות בשקט? רוב האנשים מעדיפים לחיות בשקט ולכן מחליטין שרצח זה לא מוסרי, רצח זה רע וכו'. כלומר - המוסר הוא לא שאלה אישית של האינדיוודואל. אלא הסכמה קבוצתית של אוסף אנשים, אשר מביאה תועלת לכל המקבלים אותה. (כמובן שבימינו אנשים לא קובעים את המוסר, אלא ניכפים אליו, ועל כן הוא רק דופק אותם.)

0Pandemonium0

New member
ישנו מוסר אישי ויש מוסר קיבוצי. אתה שוב

מתייחס לחברה, וזה נכון שהמוסר החברתי שלנו אסור רצח. אבל כרגע, לצורך הדיון בלבד המוסר האישי שלי לא אוסר את זה, פשוט מפני ש"הוא" לא מוצא סיבה לכך.

JiyuuKi

New member
אני לא מבין

מה זה מוסר אישי? שיקול דעת של רווח והפסד? כלומר, כל מה שטוב לך הוא טוב ומה שרע לך הוא רע? אז אתה אומר שאתה יכול להפיק תועלת מרצח, ואתה לא מבין למה אתה לא עושה את זה?

0Pandemonium0

New member
מוסר אישי הוא פשוט מוסר שלא תלוי בחברה.

קח את האדם הממוצע, שטוען שרצח הוא לא מוסרי. מדוע הוא טוען כך? הרי הוא אף-פעם לא ישב עם עצמו וחשב על הנושא, האם רצח הוא באמת לא מוסרי, אלא שהחברה דחסה ודוחסת לו את זה לתוך הראש ללא הפסקה. המוסר שלו הוא המוסר של החברה. לעומת זאת, מוסר אישי הוא מוסר שהאדם בונה בעצמו ונובע מחשיבה עצמאית. למשל, יכול לבוא אדם ולטעון שבכל-זאת אסור לרצוח, אבל אם תשאל אותו למה הוא לא יאמר: "ככה", "כי זה אסור", "כי זה החוק" וכו', אלא יהיה לו טיעון הגיוני כלשהו שעליו חשב לעצמו, ודרכו הגיע למסקנה שרצח הוא אסור. לעומת זאת, יכול אדם להגיע למסקנה שרצח הוא מותר, ולמעשה, זו המסקנה שהגעתי אליה. אם אתה מסכים איתי, אנחנו לא מתווכחים. אם לא, הייתי רוצה לדעת למה לא. למה רצח הוא אסור?

MetalSinagouge

New member
נכון, רצח זה מותר מוסרית.

עכשיו תהיה ילד טוב, גש למקפיא והתפעל מהמחזה של לראות את אמא שלך בשניים עשר חתיכות שוות. הכל נכון בתאוריה. ועדיין אתה הולך לצבא ולא גונב מחנויות. אנשים אומרים שאסור לרצוח כי "ככה" כי זה מה שהם מרגישים לא בגלל שאמרו להם. זה טבעי לא לרצות להרוג. הייתי רציני בקשר למקפיא אבל, כדי לך לנקות את זה כי זה מתחיל להבאיש (וזה אנדרסטייטמנט) אחרי כמה ימים.

Lynnearia

New member
"חשיבה עצמאית"

אין דבר כזה "חשיבה עצמאית" אלא אם כן היא מזהה מחשבה כלא שלך. אתה יכול לזהות רק על ידי חשיבה. זאת חשיבה עצמאית, וקוראים לזה מדיטציה, או דיאלקטיקה. שום מחשבה היא לא שלך, תבדוק את זה עבור עצמך, הכל אתה לקחת מאיפשהו. שום דבר "חדש" לא קיים בטבע. "חדש" זה כמו המונח "טוב" או "רע" סובייקטיבי לגמרי. אין דבר כזה. שאתה *מגלה* משהו - הוא כבר היה שם, פשוט לא שמת לב. זה לא אומר שהוא "חדש".

JiyuuKi

New member
הגעת למסקנה שרצח הוא מותר

כלומר, אתה אומר שבנית תורת מוסר בעזרת חשיבה עצמאית, ויצא לך שמותר לרצוח? שזה צודק? אני חושב אפשר למצוא מליון טיעונים נגד רצח (למשל-חיים של אדם חשובים יותר מהרצונות הארעיים והסתמיים שלך. יש אנשים שאוהבים אותו, ואתה תפגע בכולם. האדם הוא ייצור חיי ובעל מודעות, והוא בין המערכות היחידות ביקום שמרגישות קיימות), אך על כל הטיעונים האלה אפשר לענות בעזרת אחד משני משפטים פשוטים: 1. אכפת לי רק מעצמי 2. חיי אדם הם כלום. גם הרגשות והמחשבות שלו. ואדם שמאמין בהם באמת יכול לחשוב שזה בסדר לרצוח. ואכן יש כאלה. אם אתה מחפש טיעון אוניברסלי שיגיד לאדם שאסור לעולם לרצוח, אני לא חושב שקיים כזה.

למעלה