יהדות לחילונים

tamarhp

New member
יהדות לחילונים

אתמול פקידה בצבא שאלה את בעלי - "תגיד, ולנטיין דיי זה חג יהודי?" ואחרי שהוא ענה לה שלא, היא שאלה - "והסילבסטר?" גם חבר של בעלי נתקל בתופעה דומה, כשאמר לאחת הפקידות שיגיע מאוחר יותר כי זה יום צום (זה היה עשרה בטבת), היא היתה לא ממש הבינה על מה הוא מדבר, כי "יום כיפור עבר מזמן". לי כאדם דתי ממש עצוב לראות חוסר ידע כל כך גדול אצל החילונים בדברים בסיסיים ופשוטים שמקיפים אותנו (בלוח השנה לא ראית אף פעם שכתוב שיש צום?), ממש כאילו אנחנו שני עמים ולא חיים במדינה יהודית... אני יודעת שיהיו כאלו שיבואו מנגד ויגידו - "אנחנו חילונים/אתאיסטים, אין לנו שום קשר לדת, למה אנחנו צריכים לדעת עליה?" אבל לי כאדם מאמין, שמתייחס לכל יהודי כיהודי גם אם אינו שומר תורה ומצוות - זה כואב מאד.. מה דעתכם בנושא?

tamarhp

New member
אשמח לשמוע בעיקר

את תגובות החילוניים השונים מה דעתם מהצד שלהם..

שרון AAA

New member
דבר אחד אני לא מבין

מה כל כך כואב לכם לדתיים שאנשים חוגגים את החגים הלועזיים ? אפשר לחגוג גם אותם וגם את היהודיים. יום אהבה ולנטיין דיי - נשים מחפשות כל סיבה לחגוג ושהחבר או הבעל יקנה להם פרחים.מה זה מפריע לכם? זה לא הורג אף אחד. סילבסטר- נו אז הוא היה אנטישמי ( הוא לא האנטישמי היחיד בעולם).חוגגים כמו כל העולם את תחילת השנה האזרחית. זה לא נוגד את ראש השנה.הרי גם אתם משתמשים בלוח השנה הלועזי. אז מפריע לכם הבורות של חילוניים לגבי החגים היהודיים.זה פשוט לא מעניין את חלק נכבד מהחילוניים. אותי למשל יהדות כן מעניינת אבל את החברים שלי לא.מעניינים אותם דברים אחרים שלא מעניינים אותי.ככה זה -כל אחד ומה שמעניין אותו. אנחנו חיים בעידן גלובאלי וברור מאליו שתרבות המערב תחפוף את התרבות שלנו בכמה תחומים.

tamarhp

New member
כמו שענו לך -

זה לא מפריע כמו שזה כואב.. פתחתי דיון מקביל גם כן - על העובדה שכואב לי שחילונים לא יודעים דברים בסיסיים ביהדות. תגיד גם כן - מה מפריע לכם? אין לי שום קשר לדת, אני מגדיר את עצמי כחילוני, מה איכפת לי מה החודש העברי היום? אבל לנו זה כואב, כי מבחינתנו אתם יהודים..

שרון AAA

New member
יש נימה של התנשאות בהודעה שלך

שימי לב שליד השעה בצד שמאל מצוין התאריך הלועזי ולא העברי. אני יודע שאנחנו בסוף חודש שבט אבל התאריך הלועזי שימושי יותר ליום יום. מבחינתך אני יהודי , גם מבחינתי אני יהודי . וגם אם מבחינתך לא הייתי יהודי מבחינתי הייתי יהודי. אני יהודי בדיוק כמוך. אולי לי כואב על דברים שאת עושה? כמו למשל לקדש אבנים ולעודד כיבוש על עם אחר מה שמוציא שם רע ליהדות ומבאיש אותה עד היסוד? החילוניים לא צריכים אישור מדתיים כדי להיות יהודיים.

masorti

New member
אני רוצה לתקן אותך...

המושג "יהודי" הוא מושג דתי במהותו, ומשמעו "אזרחות" בדת היהודית (שמתלווה אליה אוטומטית "אזרחות" בעם היהודי). אתה יהודי אך ורק אם הגורמים המוסמכים של הדת היהודית (קרי המימסד הדתי) מגדירים אותך כיהודי. בדיוק כפי שאתה ישראלי רק אם משרד הפנים מאשר שאתה אזרח, ולא מספיק שתחליט שאתה ישראלי. אתה כמובן רשאי לשייך את עצמך לקהילה חילונית בעלת מאפיינים פולקלוריסטיים יהודיים, אלא שאם אינך בן לאם יהודיה (או גר כהלכה) - תצטרך לוותר על הדרישה להשתמש בשם המותג "יהודי". אני מזכיר לך שהיהודים-המשיחיים טוענים שהם יהודים, אלא שבג"ץ (שהוא מוסד חילוני בעל גוון אנטי דתי) קבע שלצורך חוק השבות הם אינם יהודים. מה שאומר שאפילו בג"ץ מקבל את העקרון שרק מוסדות הדת היהודית רשאים להחליט מיהו יהודי.

ענתר

New member
אפשר לראות תמונה שלך?

האם אתה הולך יחף ולובש גלימה? לא? מדוע הרי כך היה לבוש אברהם אבינו? ואתה מסורתי ממשיך בדרכו. השתנו כמה דברים מאז? היו גדולי תורה שפרשו בדרכים שונות את התורה שניתנה בהר סיני? מדוע היום אסור לשנות? מדוע היום יש כאלו שקובעים שרק מה שהם יודעים כך צריך לנהוג? אולי ביגלל זה יש כאלו שמתרחקים מהכל?

masorti

New member
אני אמרתי שאסור לשנות?...

מותר לשנות, ובתנאי שזה ייעשה בהליך תיקני וע"י הגורמים שהוסמכו לכך. ומה לעשות שהגורמים שהוסמכו לכך הם הרבנים (האורתודוכסים). לשם השוואה, מותר גם לשנות חוקים... אבל רק אם השינוי מתבצע ע"י הכנסת ובהליך החקיקה התיקני של שלוש קריאות. לפי הלוגיקה שלך כל אדם יכול להחליט שחוקים מסוימים בטלים, ויהיה לגיטימי מבחינתו לראות את עצמו לא כפוף להם. אני בטוח שהרבה אנשים ישמחו להחיל את הגישה שלך על חוקי המסים.

tamarhp

New member
כי הם ממשיכי המסורת

כפי שתראי בשירשור למעלה (או כבר למטה) - הרפורמים משנים מדרך התורה שלא על פי הכללים שנקבעו מראש.

ענתר

New member
מה זה הכללים שנקבעו מראש

חשבתי שלבוש גבר כפי שנקבע מראש היה שימלה כמו שאברהם לבש מתי זה הפך לבוש של גבר ארופאי מלפני כמה מאות שנים?

masorti

New member
כי הם החזיקו במותג המקורי...

בזמן שהרפורמים פרשו במאה ה-19 והקימו זרם מתחרה.

ענתר

New member
ומה קרה שהחסידים פרשו?

כמה זמן לקח, עד שגם הם נחשבו מחזיקי המותג המקורי?

masorti

New member
כשהחסידים פרשו...

למזלם הם הגיעו להסדר עם הזרמים הקודמים על הכרה זה בזה. כלומר, לא היתה פרישה מלאה אלא חלקית. תחשבי על זה כעל פתיחת סניף נפרד במסגרת תאגיד מול הקמת חברה מתחרה עצמאית. בדיוק אותו עקרון חל לגבי הציונות הדתית שהיא תנועה חדשה יחסית. מוסכם בין הסרוגים לחרדים שרבני הזרם השני הם רבנים, וגיוריהם גיורים, וגיטיהם גיטין, וכיו"ב. וזה בניגוד לנתק המוחלט מהרפורמים.

ענתר

New member
אני לא בדיוק זוכרת את שיעורי

ההיסטוריה בנושא זה אבל עד כמה שאני זוכרת הזרמים הקודמים לא בדיוק אהבו את החסידים, וקראו להם בשמות גנאי לא בטוח שאז קיבלו את הפרישה כמו שאתה רואה זאת היום

masorti

New member
קריאות גנאי זה ענין אחד...

ופסילת הסמכות ההלכתית שלהם זה ענין אחר. עובדתית, אחרי תקופת מריבות מסוימת - שני הזרמים הגיעו לדו קיום במסגרת היהדות האורתודוכסית.

למעלה