יש לי שאלה, האם אסור ללמד ילדים בבית ספר קצת תורה

Uri Dolev

New member
יש לי שאלה, האם אסור ללמד ילדים בבית ספר קצת תורה

יהדות ומסורת יהודית? האם זו "הדתה" בעיניכם?

האם לא נראה לכם שילדים צריכים לדעת קצת על הדת והמסורת של העם היהודי שהם שייכים אליו?

אשמח לתשובה.
תודה.

קלייטון.ש

Well-known member
יענו לך כן, אבל רק בשיעורי הדתה יעודיים, ובדגש על "קצת"

רק בשיעורי תורה וכולי, ואם אפשר שהמורה תציג דיסקליימר שמוסר שאמנם זו מסורת העם היהודי אבל שמבחינה חילונית אלה שטויות. אז כן. אבל אם מדובר למשל בשיעור גאוגרפיה אז חלילה כי מה שייך והרי הילדים לומדים גיאוגרפיה לתואר שני ומה פתאום לדחוף להם מהמסורת.

לא בדיוק אבל די קרוב.

א. אף אחד לא מדגיש "קצת". יש מסלולי לימוד של חמש יחידות בגרות בתנ"ך, גם לחילונים.
&nbsp
ב. לי בזמנו היו כמה מורים דתיים. חלק מהם לימדו תנ"ך, חלק לימדו מקצועות אחרים. בזמנו, אף מורה, גם לא הדתיים, לא חשב "לדחוף" תורה ומסורת במקצועות לא קשורים.
&nbsp
ג. מה ציפית שילמדו החילונים בשיעורי תנ"ך? שאלו דברי אלוהים חיים?
&nbsp
ד. אין שום רע בללמד ילדים חילונים תנ"ך, ואפילו תושב"ע (וכן, גם את זה למדתי בבית ספר חילוני), כל עוד זה במקום ובזמן המיועד לכך. לא כאשר שואלים בשיעורי חשבון על שבעת המינים, או בשיעורי היסטוריה על קרבות דוד ושאול. אתה בהחלט מספיק אינטיליגנט כדי לדעת את זה בעצמך.
&nbsp
&nbsp

יש לך בלבול במושגים.

"הדתה" זה כאשר דוחפים את הדת בדלת האחורית, במקצועות לא קשורים, והיא למעשה סוג של שטיפת מוח.
&nbsp
בשביל לדעת על הדת והמסורת של העם היהודי לומדים תנ"ך - לא צריך הדתה בשביל זה.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp

nightjar

New member
אפשר לענות על שאלתך בשאלה?

היכן ראית מישהו שרוצה לאסור על לימוד "קצת תורה" בבית ספר?

Hameln

New member
ניחוש פרוע: בדפי מסרים של ארגוני ה"זהות" למיניהם.

nightjar

New member
אז אתה מודה שלא נתקלת בהתנגדות ללימוד תודה?

והמצאת הכל?
דוגמא שאני נתקלתי בה באופן אישי היא דחיפת "ישתבח שמו" בכל מני קטעי קריאה בבית ספר יסודי ממלכתי שילדי לומדים בו. מדובר בחוברות עבודה לא במקצוע תורה והיו עוד כל מיני תופעות בסגנון זה שאינני זוכר בפירוט. לא מעט דוגמאות התפרסמו בתקשורת ואחרים כבר הסבירו לך מהי הדתה בשרשור זה. לא צריך להיתמם...
הסגנון לא היה קיים בשנים קודמות ואם היה נשמר סטטוס-קוו בדחיפת הדת לילדים אף אחד לא היה מתלונן.
אני יכול להבטיח לך שכשאני נתקל בתופעות אלו אני לא מסתיר מילדי את דעותי, כך ששכרם של המנסים להדית יצא בהפסדם.

לא הייתי אומר שזו הדתה.

זו הבעת עמדה אישית של אדם דתי שנשלחה בוואטסאפ הכיתתי.
לא מדובר על תוכן שהוא מנסה להעביר כחלק מהשיעורים ולכן לא הייתי קורא לזה הדתה,
ובכל אופן מדובר, כאמור, על עמדתו האישית ולכן זו בטח לא ההדתה שנפתלי בנט מקדם.
&nbsp
לא שאני מסכים עם מה שהמורה הנ"ל כתב, אבל במדינה דמוקרטית זכותו להביע את דעתו, גם אם אתה או אני חושבים שהיא שגויה. אין שם קריאה לאלימות ואין שם הסתה לשנאת האחר.
&nbsp
לצערי הרב, בישראל 2018 הקהילה הלהט"בית עדיין מופלית לרעה ולכן עדיין יש צורך במצעדי הגאווה. לצערי הרב עוד יותר, אני לא חושב שזה הולך להשתנות לטובה בעתיד הקרוב. מספיק להסתכל על הנתונים הדמוגרפיים כדי להבין שבקרוב החילונים כבר לא יהיו רוב בישראל - ולצערי אני לא חושב שיש שום דבר ריאלי שאפשר לעשות כנגד העובדה הזו.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

BravoMan

Active member
בדיוק - נשלחה בווטסאפ *כיתתי* - ע"י מורה!

זו לא דעה אישית. זה לא משהו שהוא כתב בפייסבוק האישי שלו, או אמר בשיחת חולין.
&nbsp
זה גם לא מנוסח כדעה אישית, אלא כקביעת עובדה "יום שישי לצערנו יהיה חילול ה' גדול..."
&nbsp
וממשיך כהוראה מפורשת מה לעשות: "קראו פרק תהילים זה שיצילנו ה' מבושה וחרפה"
&nbsp
זו לא הזמנה, זו לא בקשה - זו הוראה! "קראו" - הוראה ממורה לתלמיד, בערוץ שיועד להוראות כאלה.
&nbsp
ולכן זו בהחלט הדתה - מורה שקובע עובדות לתלמידים שלו בערוץ חינוכי, ונותן להם הוראות כיצד לנהוג.
זה לא מוגן, ולא אמור להיות מוגן תחת חוקי "חופש ביטוי", וזו ממש לא זכותו הדמוקרטית לחנך את התלמידים שלו לדברים כאלה.
&nbsp
כן - זכותו לחשוב זאת, וזכותו לקרוא את פרקי התהילים ולהתפלל שיבוטל המצעד, וזכותו לדבר על כך עם חבריו ולנסות לשכנע אותם לנהוג כמוהו.
זכותו אפילו לפרסם זאת בפורום, פייסבוק מה שלא יהיה.
&nbsp
אבל לא בערוץ ייעודי לכיתת לימוד של בית ספר ממלכתי.
&nbsp
אין זכותו לנצל את מעמדו כמורה כדי לגרום לתלמידים לעשות זאת.
ובכנות, אני מקווה שהוא יפוטר.
&nbsp
לא בגלל שמה שהוא ביקש כ"כ חמור, וכמו שאומרים "all thing beaing equal" הייתי בהחלט נותן לו הזדמנות שניה, אבל היות ומקרה מקביל במערכת החינוך הדתית או החרדית היה בהחלט מוביל לפיטורים, אני חושב שעל מערכת החינוך הממלכתית לנהוג באותו מטבע - 0 סובלנות!

אני לא ממש בטוח שוואטסאפ כיתתי הוא ערוץ חינוכי.

אם יוצאים מנקודת הנחה שכן, אז בהחלט מדובר בהדתה. אם יוצאים מנקודת הנחה שלא, אז לא, אין כאן הדתה.
&nbsp

BravoMan

Active member
אז מה הוא בדיוק?

כלומר, למה הוא נועד בד"כ?
&nbsp
אני לא מכיר מצב שמורה מצטרף לקבוצת ווטסאפ של תלמידים רק כדי לשוחח איתם כאילו הוא חבר שלהם ואחד מהם.
&nbsp
מן הסתם מדובר בקבוצה שנועדה להודיע על דברים רלוונטיים לכיתה כמו "תזכורת: מבחן בהיסטוריה ביום חמישי" או "בשאלה 2 בשיעורי בית שימו לב ל" וכו'.
&nbsp
אני לא מתכוון ל-"ערוץ חינוכי" כמו ערוץ בטלוויזיה שמשדר תוכניות עם תוכן חינוכי.
אני בטוח שלא מעבירים עדיין שיעורים של ממש דרך ווטסאפ.
&nbsp
אבל כאן מדובר בערוץ שמשמש לתקשורת בין מחנך לתלמידים, לא בין קבוצת חברים.
וגם לא במה לזרים להביע דעה כמו פורומים.
&nbsp
וגם אם נניח שזה לא נחשב ערוץ חינוכי, עדיין הניסוח אינו תקין.
יש כאן ניסוח של קביעת עובדה והוראה לבצע, שלא מגיע מסתם מישהו, אלא מאדם שיש בינו לבין התלמידים יחסי מרות.
&nbsp
הרי זה לא סתם דתי זר שבא לחצר בנין וצועק "תקראו תהילים נגד מצעד גאווה".
זה מורה שלהם, דמות סמכות, שהורים אמרו להם להקשיב לו.
&nbsp
לכן, אין שום דרך לתרץ התבטאות כזו כ-"דעה אישית", לא משנה באיזה ערוץ היא הועברה, ופי כמה וכמה אם זה בערוץ שמשמש בד"כ לענייני בית ספר ולא לסתם קשקשת.

Hameln

New member
הודעה כזאת ממורה בקבוצת ווטסאפ של תלמידים

זאת הזדמנות של הורים ותלמידים לאתגר את התפיסה של המורה הזה.

BravoMan

Active member
תוכל לשתף אולי איך היית מנצל הזמנות זו ומה היית עונה?

Hameln

New member
לאתגר זה לא רק לענות אלא גם לשאול

למשל, על איזו בושה הוא מדבר? בושה של מי? שלו? איך קריאת תהילים קשורה לזה? מה הבעיה שלו עם מצעד הגאווה?

אם יש בקבוצת ווטסאפ הזאת תלמידים חילונים זה די מתבקש שהם או הוריהם יבקשו מהמורה הבהרות ונימוקים לגבי הבקשה המוזרה שלו. אתה לא חושב?

BravoMan

Active member
כמו שכתבתי למעלה לשפיפון:

הבעיה שלי היית הניסוח והערוץ.
זו לא היית בקשה אלא דרישה.
&nbsp
בכנות, היה יכול להיות מעניין לנהל שיעור בו המורה יציג את עמדתו האישית, ויאפשר לתלמידים לשאול שאלות לפקפק, לאתגר, להבין לעומק, בדיוק כפי שהצעת.
&nbsp
לא בטוח ששיחה כזו תעבוד באמת דרך ווטסאפ. לא בדיוק מדיום מתאים לדעתי.
&nbsp
אבל תחלס אני חושב ששנינו יודעים את התשובות לשאלות שלו, והן לא באמת אתגר, כי לאתגר אפשר רק אנשים שמפעילים את המוח כלפי העמדות האידאולוגיות שלהם, ודתיים אינם מהסוג הזה - "אלוהים אמר, נקודה!".
&nbsp
אגב, אני חושב שזה הבדל חשוב בין אידאולוגיות לא תאיסטיות, כגון הומניזם, מרקסיזם, וכו', לאידאולוגיותיו תאיסטיות.
הראשונות, שאינן מסתירות את מקורן האנושי, מחייבות את המחזיק בהן להסביר ולהוכיח את עמדותיו, בעוד שהאחרונות, מספקות תירוץ מוכן, מוחלט, וסופי, שאין כל מקום להתווכח עליו, או אפילו לדון בו.

חנוך25

New member
לא רק שמותר. אף רצוי. ולא קצת אלא הרבה.

הבעיה היא רק כשמבלבלים מיסטיקה עם ידע, ומיתוסים עם עובדות.
חוץ מזה יש ויכוח כמה זמן צריך להיות מוקדש ל-מה. משהו הוא תמיד על חשבון משהו אחר. אבל בעיקרון זה סבבה.

למעלה