עוד גילגולי עיניים
לפני הכל: פינג972 ממש נחמד ותודה על הלינק מ-scumbunny אלי (בקרוב, אני מקווה, keenspace יצאו מההתקעות שלהם ויתנו לי מקום להעלות את הגרסה האנגלית. הם אומרים שיש להם בעיית שרתים או משהו) ועכשיו לגילגולי עיניים: אין פה עיניין אידיאולוגי רק תועלת. אם יהיו יותר אתרי קומיקס בעברית שמקושרים בינם לבין אחרים יהיו לי (ולך) יותר כניסות ויותר קוראים. זה נכון שגם אם כל הקהל הפונטיאצלי בארץ יכנס כל יום או כל שבוע זה עדיין לא הרבה אנשים, אבל יש הטבות. האמת שאני לא יכול להכנס לפרטים בלי להשמע ציני (אני לא מדבר על זיונים, אגב), אבל מה טוב מלקבל כסף על משהו שאתה עושה בכל מקרה? יש אפשרות להתפרנס מ-scumbunny ? כרגע לא, גם לא אם זה היה בעברית. כי כרגע אף עיתון או אף אתר אינטרנט לא ישלם על זה. אני חושב שזה יכול להשתנות, אבל לא מחר. ושיהיה ברור אני אשמח להמשיך לעשות קומיקס עד קץ כל זמן, אבל מדי פעם אני צריך להפסיק לצורך עבודה כזאת או אחרת. לא שיש לי בעיה לעבוד, רק מרגיז אותי שבזמן שאני עובד אני לא יכול לעשות קומיקס. אם נסתכל על מפת הקומיקס העולמית וננסה למקם את scumbunny בתוכה (אני לא יכול למקם את "דבר אל הרוח" כי אני לא אובייקטיבי) אז scumbunny נמצא באופן ברור בטריטוריית ה"נגד" שיצרה tank girl (יכול להיות שאני מאוד טועה לגבי זה והיה משהו שקדם ל-tank girl ). טריטוריה מאוכלסת היטב וותיקה ,שהיא בעצם תפיסת תחת אנגלית על האמריקאים ודווקא לחיוב. ping972 יושב ביחד עם עוד אלפי קומיקסים בטריטוריית הווב קומיקס הקלאסי שמטבע הדברים עוסק בגיקים, גיימרים וכל היוצא בזה ומזה. שני הקומיקסים האלה יושבים במקום טוב. עבודה טובה ומושקעת, שאני מקווה שתמשיך. (אני קצת סוטה פה מרוח הדברים הכללית ונכנס לביקורת יותר ספציפית ולא רלוונטית כי זה הכל דברים שאתה יודע) scumbunny יותר חזק באיור ואין לזה שום הסבר סוציאלי, טריטוריאלי או כל זיון מוח אחר מעבר לזה שאתה מאייר יותר טוב. PING972 יותר חזק בעלילה למרות הטריטורייה החרושה היטב ולמרות ההשפעות האמריקאיות, יש זוית אחרת, ושיש גישה רעננה שהיא לא רק מקומית. פה דווקא יש הסבר והוא שללא ספק ליוצר ping972 יותר קל לכתוב אלף: כי יכול להיות שהוא כותב טוב יותר. בית: מן הסתם הוא נותן דגש יותר גדול לכתיבה ולסיפור. גימל: כדי שהוא יוכל לכתוב יותר בקלות הוא כותב בשפה שבה הכי קל לו לכתוב. לא חסר קומיקס טוב בארץ: רשימה חלקית: דודו גבע כמובן, אנגלמייר, רון זיסיבך שעשה את "יתומי הסערה" ורני לבנון ששולח את הקומיקסים שלו בדואר לכל מי שמבקש. כל היוצרים האלה נמצאים בטריטורייה משל עצמם עם הבנות והשפעות מיוצרים זרים שיוצרים מחוץ לזרם המרכזי האמרקאי...הא...כן, והשפעות באמנויות שונות שלא בהכרח קשורות לקומיקס כמו עיצוב, איור באופן כללי, קולנוע, ציור קלאסי, ידע כללי ווינץ´ מיוחד שבא מאינוודאליות ומחיים במקום מאוד משונה במזרח התיכון. לאף אחד מהמאיירים האלה אין מקום מחוץ לישראל. לצידם יש את חבורת אקטוס טריג´יקוס ואת אתגר קרת שמנסים להכנס לארה"ב בדלת האחורית (ולהערכתי גם יצלחו). אז מה בעצם קורה? אני לא מדבר פה על כסף או הצלחה. אני יוצא מתוך נקודת הנחה שלעשות קומיקס טוב זאת המטרה ודברים טובים זוכים להצלחה. כל הקומיקסים הקלאסיים של מארוול ודי.סי. יכולים להיכנס לי עמוק בתחת. אין לא שווים בעיני את הנייר שהם מודפסים עליו. לא גדלתי עליהם ולכן אין לי סימפטיה אליהם ,לעלילות הקלושות והממוחזרות שלהם ולציורים המעפנים שלהם. הדבר הכי טוב שקרה להם זה היוצרים הזרים שבאו לעבוד אצלהם. אלן מור, אנגלי שטחן את דמות הסופר הירו לאבק דק והדביק בחזרה ב- watchman, V for vandeta, ולאחרונה ב-the league of extraordinary gentlemen. ניל גיימן,גם אנגלי, שחיבר את הקומיקס לאלוהות אגנוסטית בsandman- שני האנגלים האלה עשו לקומיקס מה שהביטלס עשו לרוקנ´רול האמריקאי. שיפצו פירקו, הוסיפו עומק והרכיבו מחדש. יש עוד הרבה אנגלים שעושים קומיקס ,אבל רובם לא נמצאים בזרם המרכזי (כבר הזכרתי את tank girl) פראנק מילר, דווקא אמריקאי ודווקא פאשיסט מטורף, המציא את batman מחדש והביא את השלב הראשון עליו דרך טים ברטון בעשיית שני הסרטים הראשונים (והמעולים בעיני, מיוחד השני) של batman. פראנק מילר אומנם אמריקאי, אבל עדיין אינבידואליסט שאוהב לעשות דברים בדרכו שלו. ויש את הצרפתים, הבלגים והיפנים שמה שהם עושים נשען כבר על המסורת שלהם. מקור הקומיקס הוא בארה"ב (אם לא מחשיבים את המצרים) , אבל הצרפתים והיפנים השכילו לקחת ממנו רק את מה שהם היו צריכים. היפנים לפחות כרגע הם כוח עולה מאוד משמעותי שעומד להציף לגמרי את עולם התרבות הויזואלית. אפשר להרגיש אותם גם במרכז בצורה קלושה במרכז ומאוד חזק ב-tank girl וב-scumbunny. אז מה הבוטם ליין? אין בעיה להיות מושפע, אבל תדע מי אתה. זה קצת קשה כי אין כזה דבר ישראלי. אין שפה קומיקסיאלית ישראלית. גם לא שפה קולנעית, עיצובית או כל דבר אחר כמעט, אבל יש לך את ההזדמנות להיות אינוודואל. אזרח העולם, כן. למה לא. גם אני. אני לא מרגיש שייך. אבל הדבר האחרון שאני מתכוון לעשות זה לתת לשרלה שרון(השפעות רוסיות קשות) לקבוע בשבילי מי אני.