יש תקווה

ronenb75

New member
סליחה על הצרפתית שלי, אבל

מה שכותבים כאן אנשים זה pile of baloony!

אני לא אתייחס כאן לכל הנושאים, כי ברובם לא התעמקתי, אבל כן אתייחס לנושא ההשקעה בנדל"ן והטבות המס שנלוות אליו, פשוט כי אני אחד מאלה שבחר להשקיע באפיק הזה.
אז ככה, מבלי להתייחס לשטויות שהמיקי מאוס הזה כותב כאן (!!!!!!!!!!), גם מה שכותב ג'וואלי נשמע נחמד על הנייר, אבל לא עובד במציאות.

כולם שוכחים דבר אחד חשוב: כסף זאת פיקציה. המצאה. לא קיים. מונופול.
גם "קפיטליזם" זה שם של "שיטה" אבל בעצם זה סתם ניתוח של אחרי מעשה.

כסף ו"קפיטליזם" הם בסה"כ תוצרים של האופי המחורבן של המין האנושי.
מאז ירדו מהעצים, והפסקנו להתעניין רק בפשפשים ובכינים ששוכנים על גבו של היחיד שלידנו והתחלנו לרצות טאבלט, צמיד ספורט ושעון של רולקס, הכל התחיל להתדרדר. ומאז בכל תקופה יש מיקי מאוסים שמספרים לנו ולאבותינו איך אנחנו בסופה של ההתדרדרות. איך הכל עומד להתפוצץ לנו בפנים.
אין שום משמעות לכסף ככסף. המשמעות היחידה שלו היא כמה ממנו אני מסכים לקבל ממך כדי לתת לך 3 תפוחי אדמה. בסוף היום, כולנו חוזרים לעצים וצריכים מספר מועט של דברים.
העולם לא קטן, ילדים קטנים יוצאים מהפיפי של אמא שלהם בקצב העולה על הזקנים שמפסיקים לבזבז אוויר וכל ילד כזה הוא עוד מטבע נוסף למעגל.

עם ההבנה הזו, הולכים קצת רחוק יותר. לשוק הנדל"ן. לאו דווקא המקומי, אלא העולמי.
אנשים צריכים מקום לגור. זאת עובדה. אנשים לא חוזרים לגור באוהלים אלא אם טובחים בהם וגם כאשר גרים באהלים, הם שואפים לצאת משם.
זאת אומרת שאם, נאמר, ה"בועה" (עלק בועה) תתפוצץ (נניח. לא שזה באמת יכול לקרות), מחירי הדיור ירדו, בנקים יבקשו חזרה את ההלוואות שלהם, אנשים לא יהיו מסוגלים לשלם את המשכנתא, יצטרכו למכור את הנכס שלהם בהפסד, יפנו את הבית שלהם או יפנו את הדיירים, אלו יצטרכו מקום לגור בו, אלה שמסוגלים להחזיק עוד שנייה יתנו להם להשכיר את הבית שיש להם, אבל מכיוון שהשוק יהיה מלא באנשים שצריכים דיור ובתוקף ההגדרה לא מסוגלים לקנות גם אם המחירים נמוכים משמעותית, מחירי ההשכרה יעלו (שוק ביקוש - היצע פשוט), משקיעים שיש להם כסף יראו כאן אפיק השקעה ריאלי ויקנו בתים להשקעה, מחירי הבתים יעלו, מחירי ההשכרה ירדו מעט, השוק ייתייצב וחוזר חלילה.

שוק הנדל"ן בטוח ומאז ומעולם היה בטוח בדיוק בגלל זה. כי הוא שוק נדל"ן. לא איזה מניה של חברה שיש לה איזה אתר שיקי.
הסיכון בו הוא נמוך יחסית, וההחזרים נמוכים. ככה זה עובד.
שוק הנדל"ן העולמי לא יורד כמו 5000 שנה, מאז הלך ישו על המים ומשה הכה בסלע. יש ירידות נקודתיות, אבל הן לא משמעותיות.
גם משברים כלכליים מובילים בסופו של דבר לעליה מחודשת ופריחה. בדיוק כמו מלחמות.
אין חדש תחת השמש.
כנ"ל לגבי מחירי השכירות במידה ויבטלו את הטבות המס: מחירי השכירות יעלו, והשוכרים יספגו את ההפסד. אולי לא ברגע הראשון, אבל בהחלט ברגע השלישי.
אני כבעל בית להשקעה לא אפסיד כדי שמישהו יוכל לגור בבית שלי. וכל פעולה שאעשה תדפוק את המשכירים שלי.

ואם מישהו רוצה לכתוב עם מלא סימני קריאה, הוא מוזמן.
זה לא הופך את זה לפחות מטופש ופופליטי.

Caput femoris

New member
הבעיה בטיעון שלך

הוא שאתה מתייחס רק לתרחיש של התפוצצות בועה.
הדבר היפה בכלכלה (אח יא רב, למה עזבתי את המקצוע הזה) הוא שההסטוריה לא חוזרת על עצמה. בדיוק בגלל האופי המחורבן של בני האדם אנחנו ומנהיגינו תמיד עסוקים בלמנוע את המשבר הקודם. חז״לינו קראו לזה תרבות הכסת״ח, לאמור - אם קרה לך מה שקרה כבר בעבר אתה אידיוט ורשלן ויחתכו לך את הסקרוטום בכיכר העיר. אם המשבר בא מכיוון בלתי צפוי אז זו לא אשמתך.

לכן אני שם את היד באש ואומר שלא יהיה פה בקרוב עוד משבר סטייל 2007. כל המערכות מצודדות היטב בשביל למנוע את זה. המיתון, אם וכאשר יגיע, יבוא ממקום אחר.
התחזית שלי היא סוג של אנטיתזה לתחזית של מיקימאוס - לא קריסה אלא שינוי הדרגתי שלאורך זמן יוריד את הכדאיות של השקעה בנדל״ן. יש לממשלה יותר מכלי אחד לעשות את זה. העלאת ריבית, עידוד affordable housing, שינוי במדיניות המיסוי ורפורמה במערכת הפיננסית הן רק כמה מהן. אם התוצאה הסופית תהיה לכל הפחות פחות למנוע כניסה לשוק של משקיעים חדשים שלא אמורים להיות שם - דיינו.
כיצד אתה תגיב לשינויים כאלה תלוי במצב ההשקעה שלך וגם פה ושם במצב הרוח, אבל אם אתה יושב עכשיו בביתך החמים ליד האח המבערת, לוגם ויסקי משובח ורק ממתין למאות אלפי משקיעים שאיבדו את הונם ועכשיו ימכרו כליה בשביל לשכור את הנכס שלך אולי כדאי שתחשוב שוב.

ronenb75

New member
אני לא צריך אלפי משקיעים

אני צריך רק משפחה אחת שצריכה דיור.
אני מעולם לא ציפיתי לעשות מיליונים מהבית להשקעה שלי. מראש קניתי אותו בידיעה שהתשואה תהיה מאוד סולידית.

Sweet Hereafter

New member
הבעיה בטיעון שלך

היא שישו הלך על המים לפני כ-2000 שנה, ומשה הלך על האדמה לפני כ-2500-3000 שנה.

לפני כ-5000 שנה נברא העולם. כל
טובה יודעת את זה.

Javali

New member
על משאלות לב ועובדות

> שוק הנדל"ן העולמי לא יורד כמו 5000 שנה, מאז הלך ישו על המים ומשה הכה בסלע. יש ירידות נקודתיות, אבל הן לא משמעותיות.
זו משאלת לב. הנה העובדות:
  • מאז 1991 שוק הנדל"ן ביפן ירד ב-70%. אני לא יודע למה אתה קורא "ירידה נקודתית" ומהי "ירידה משמעותית", אבל הכלכלה היפנית גדולה מהאוסטרלית, ירידה של 70% תפגע ברוב בעלי הדירות להשקעה ולמעט מהם יש אוויר ל-23 שנים.
  • בין 2007 ל-2012 שוק הנדל"ן בארה"ב ירד בכמעט 30% במונחים ריאליים. השוק עדיין נמצא כ-20% מתחת לשיא (שוב, במונחים ריאליים. אבסולוטית הירידה היא רק כ-10%). ארה"ב זו נקודה די גדולה, 30% זו ירידה די משמעותית ושבע שנים זה לא רגע שני וגם לא שלישי.
אני לא אומר שאוסטרליה באותו מצב שהיו יפן או ארה"ב. (אני גם לא אומר שלא.) אבל ירידות במחירי נדל"ן הן תופעות קיימות, שיכולות להיות עמוקות, רחבות וארוכות.

ronenb75

New member
נחמד

אכפת לך ללכת למחירי הדיור ביפן לפני חמישים שנה? אולי מאה? היתה עליה או לא?
לא יודע מה איתך, לי יש חברים יפנים שחיים ביפן. הם לא קונים בתים בכסף הקטן שנשאר להם מהרכבת וכשהם צריכים להשכיר, ומסתבר שהם משכירים - זה ממש לא זול להם.

גם ארה"ב זה דוגמא נהדרת, רק לא ממש עובדת במציאות.
המספרים הגלובלים לוקחים מקומות שהתרסקו ולא התאוששו כי לא היה בהם שום דבר כבר הרבה זמן. שכונות אחרות חזרו למצב הקודם אם לא עלו מאז.
ושוב, לך אחורה 50 שנה. 100 שנה. מה כיוון הגרף?

אני לא טוען שמחירי נדל"ן לא יורדים. אני טוען שלאורך זמן - הם לא יכולים לרדת. פשוט כי עוד אנשים נולדים, עוד אנשים מהגרים, וצריך עוד דיור.
במקרה של נפילה כל-כך מסיבית כמו שאוהבים כמה מהאנליסטים לחזות - המצב של כולם יהיה כל-כך דפוק, שהדבר האחרון שיטריד אותי זה המשכנתא. בוא נראה את הבנקים "גובים" את הניירות הירוקים שלהם כשלאף אחד אין כלום.
אפילו בנק שמאוד רוצה את הכסף שלו לא יעיף מישהו מהבית שלו שהוא בעצמו לא יכול להפטר ממנו. אם מפנים 2 מיליון אנשים שלא מסוגלים לשלם משכנתא, אתה תקוע בלי הכסף, בלי אפשרות עתידית לקבל אפילו חלק מהכסף שלך ועם נכס שאתה אחראי עליו (את העירייה לא מעניין שלי הבית שייך - את המיסים עליו צריך לשלם).
בקיצור, נפילה כזו גלובלית לא טובה לאף אחד ולכן היא תעצר.
כי הכל זה כסף מונופול. אם אתה ואני מסכימים שעכשיו הדף לא שווה יותר חצי עגבניה, אלא רק שמינית עגבניה - זה מה שהוא יהיה שווה.

Javali

New member
מצטער

אופק ההשקעה שלי הוא 10-20 שנה. מה יהיה עוד 100 שנה לא ממש משנה לי.

למעלה