שנאה שמקורה בחשיבה תבניתית ?
השנאה לעובדי חברת החשמל לא נובעת מדעות קדומות. היא נובעת מקנאה. הומו לא מזיק לאף אחד, ולכן לשנוא אותו רק בגלל שהוא עושה דברים שאתה לא היית עושה, זה "חשיבה תבניתית ללא הפעלת ביקורת". עובד חברת חשמל מקבל (לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) משכורת גבוהה בהרבה מכל מגזר אחר. והמשכורת הזו משולמת מהמחירים המונופוליסטים שחברת החשמל גובה מלקוחותיה - קרי, אני. כלומר, עובד חח"י מתעשר על חשבוני. ובנוסף, הוא גם מקבל חשמל חינם. וכשאני צריכה לחשוב פעמיים אם להפעיל מזגן ביום קיץ מהביל, מרתיח אותי לחשוב שיש אנשים שאני מממנת להם חשמל חינם. יש עוד מגזרים שדעת הקהל מדי פעם מתגוללת עליהם. המורים, למשל (בגלל החופשות), או אנשי צבא הקבע (בגלל הפנסיה המוקדמת), או הרופאים (מה הם שוב שובתים, הם הרי מרוויחים הון?). אבל יש שני הבדלים גדולים ביניהם לבין עובדי חברת חשמל. 1) יש להם צד חיובי. רוב הציבור, אם שואלים אותו כשהוא רגוע, יגיד שהעבודה שהם (מורים/אנשי קבע/רופאים) עושים היא חשובה מאוד לקיום/עתיד המדינה, ולכן אולי יש הצדקה למשוך אנשים טובים למקצועות האלה ע"י תנאים משופרים ("רק צריך לקצץ באוכלי-חינם / לסנן את הגרועים / וכו'"). לא שמעתי מישהו שמגן ככה על עובדי חברת החשמל. התחושה בציבור היא שהם עושים בדיוק מה שעושים בכל מקום עבודה אחר, אבל מקבלים תגמול גדול בהרבה. למה קורא מונים של חברת חשמל משתכר יותר מקורא מונים של העירייה? (בדיוק אותה שאלה שנשאלת לגבי פקידות בבנק ישראל עם משכורת חמש-ספרתית - ואגב גם את עובדי בנק ישראל שונאים) 2) לא מוכנים להתחלף איתם. אם תגידי למישהו שצועק על כמה המורות לא עובדות בכלל, "טוב, אז אם כל כך כיף להיות מורה, לך אתה להיות מורה", הוא ישר יתחיל לגמגם. "תראי, זו לא משכורת שאפשר לפרנס איתה משפחה", "אחרי שעה בכיתה עם שלושים ילדים אני אצא מדעתי", וכו'. זו פתאום לא אטרקציה כל-כך גדולה, והקנאה נחלשת. לעומת זאת, תגידי למישהו, "אם זה כל כך נפלא, למה לא תבוא אתה לעבוד בחח"י?" אז הוא יצעק עליך, "הלוואי ויכולתי! ידוע שאי אפשר להתקבל לשם בלי פרוטקציה!" כולם היו רוצים לעבוד בחח"י, ולא יכולים, ולכן הקנאה עוד יותר גדולה. ברור ששום דבר לא מצדיק גילויי אלימות. וברור שרק בגלל שמקנאים לא צריך גם לשנוא. אבל מאז ומעולם העניים מקנאים בעשירים, ועובדי חח"י נתפסים כעשירים ומושחתים. ואצל הרבה מאוד אנשים, קנאה מובילה באופן די ישיר לשנאה. הדרך להפסיק את השנאה היא פשוטה: להפסיק לככב בדו"חות השכר של הלמ"ס, לוותר (או לפחות להגביל) על החשמל-חינם, ולהפסיק עם הנפוטיזם. אף אחד מהדברים האלה לא מחוייבי המציאות (כלומר, זה לא כמו להגיד להומו: אנחנו נפסיק לשנוא אותך אם תפסיק לזיין בתחת). אפשר לייצר ולהוליך חשמל גם בלי זה. ואז הטינה על המחירים הגבוהים תלך נגד חברת-החשמל עצמה, ולא עובדיה (בדיוק כמו שאנשים שונאים את בזק, או חברות הכבלים, אבל לא את עובדיהן). אבל ועד עובדי חח"י קיבל החלטה (מודעת?), שניתן לנסח בשתי מילים: "ימותו הקנאים". ועם התוצאות של זה צריכים לחיות גם אנשים נחמדים כמוך. ואני עדיין אוהבת אותך