כמה מילים על השקר הגס ש"כביכול" חסרות דירות בישראל

מה לעשות שאין שום קשר בין צפיפות אוכלוסיה למחירי נדל"ן

אז אני שמח שמצאת סיבה שתמשיך להאמין שבגלל הצפיפית מחירי הנדל"ן לא יירדו...
אבל רק בשביל לסבר את האוזן נתחיל בדיוקים:
הצפיפות בתל אביב רבתי היא רק כ 2,000 איש לקמ"ר. רק במרכז תל אביב הצפיפות היא כ 8,000 איש לקמ"ר.
אבל מה זה אומר?
ממש כלום...
בבני ברק לדוגמא, הצפיפות היא כ 23,000 איש לקמ"ר... בגבעתיים כ 17,000...
אבל מה לעשות שמחירי הנדל"ן הכי גבוהים הם דווקא במקומות כמו סביון או קיסריה, שם הצפיפיות היא ממש נמוכה. ולפחות בקיסריה, אפשר לבנות שם עוד עשרות אלפי יחידות דיור...
ובכלל..
אתה יודע שהמקומות הכי צפופים בעולם, כגון שכונות הפחונים בהניו דלהי או במקסיקו סיטי הם בכלל הכי צפופים בעולם?
ומה מחיר הנדל"ן שם?

אז אני שמח מקווה שהבנת....
לפחות על פי המקובל בעולם, לא הייתי בונה תוכנית עסקית על פי הצפיפות העירונית

amot1

New member
אסביר לך עוד כמה דברים שישראלי ממוצע אף פעם לא יבין מוסקיטר

ניו דלהי ומקסיקו סיטי הם 2 ערים שמחינת גודל אוכלוסייה הם פי 3-4 מכל מדינת ישראל.
ומבחינת גודל פיזי, פי יותר , שיב לב טוב, פי 30 !!! ממדינת תל אביב !
עכשיו בו נקח רק את האזורים שבאמת אפשר לגור בהם במקומות האלו, בלי ללכת ברחוב ולקבל ירייה, להשדד או להאנס, שם אין דירות פחות מ$300K !!!!!! ואתה מדבר על בערך 30-40% אחוז מהערים האלו אם לא יותר !
אז אם אתה רוצה השוואה, בו נשווה את הסלאמס של המקומות האלו לערד גם, כי זה פחות או יותר המרחק הפיזי בין המרכז שלהם לסלאמס שלהם, ותקבל תוצאה דומה ידידי .
אז מה לעשות שאני בישראל, ואומר לחבר שלי בו נסע לבר בראשון ( אנחנו גרים בת"א ) הוא אומר לי "עזוב אחי עכשיו נסע עדדד ראשון " , שזה לא יודע כמה, 7 קילומטר ?
ופה אני רק נוסע לוול מרט לקנות חלב כי חסר לי 11 מייל, בקטנה.
אבל אני לא מנסה לשנות לך את הדעה, לא אצליח גם , כי יש לך חלום, ואתה מאמין בו בכל לבך.
יש לזה עוד כל כך הרבה, מאיכות התושבים של אזור המרכז ( במיוחד צפון ת"א ) שאלו אנשים עם המון המון כסף, ותקח את זה גם שאתה במדינת היהודים עם אנשים מאוד חמדנים, אתה לא תקבל את הדירה הנחשקת שאתה רוצה בת"א במיליון שקל, לעולם עוד.

ערפל10

New member
בגדול אתה מאוד צודק

אלה מה... לעולם אל תגיד "לעולם". אנחנו גרים על הר געש והכול אפשרי כאן. כך או כך, בועת נדל"ן זו לא רק תוצאה של ריבית אפסית אלה גם הזנחה חברתית והרחבת הפערים... בדיוק כמו בניו דלהי ומקסיקו סיטי שהזכרת.

אולי יש דברים שאף פעם לא אבין, אבל כנראה שהדרך היא דו סטרית

אז נתחיל בסיפא של הדברים שלך, שלעולם לא אשיג דירה בתל אביב במיליון ש"ח.
אז ראשית, יש דירות כאלה גם היום. לא בטוח שאנחנו רוצים לרכוש אותן, אבל הן קיימות. מה זה אומר? זה גם אומר שגם ל "תל אביב" יש הרבה פנים.

שנית, לא מדובר על חלום שלי. אין לך מושג מה החלומות שלי.

ואחרון, כל מה שאני כותב, מדובר על ניתוח קר ומושכל והכרה עמוקה של של שוק הנדל"ן בישראל, שאני חיי אותו בשלושים שנה באחרונות.
לא יודע בן כמה אתה, אבל את הדירה הראשונה שלי להשקעה קניתי לפני דירת המגורים שלי עוד בשנת 1985.
מאז קניתי ומכרתי, ושוב קניתי, ושוב קניתי וגם מכרתי. וגם שדרגתי.
ואני חי את השוק הזה המון שנים. עם הבועות שהיו במהלכו (והתפוצצו), עם משבר המשכנתאות שהפיל המון חברים שלי, עם הבועה של עליה הרוסית ועם המשבר העמוק באמצע שנות האלפיים (וזה באמת שלא היה מזמן), משבר שבו לא הצלחתי להשכיר את אחת הדירות שלי גם בחצי מחיר במשך חצי שנה.
ככה שעברתי כבר הכל.
ואם אני כותב כאן באחריות שהבועה תתפוצץ, אז היא תתפוצץ.
לא כי אני רוצה, לא כי יש לי חלומות, אלה כי זאת פשוט כלכלה.
וככה זה עובד
גאות ושפל הם הבסיס של כל כלכלה.
זה תמיד היה וזה תמיד יהיה.

ולהזכיר ולהסביר את הגלגל הכלכלי הזה לכולם, זה הרבה יותר אחראי מאשר אנשים שיושבים כאן ומנסים למצוא סיבות לזה שהמחירים ימשיכו לעלות.

ואיך אומר המשפט הידוע (ולא להעלב בבקשה..)
"זאת הכלכלה, טמבל" (באנגלית: It's the economy, stupid),

amot1

New member
let's agree on disagree

אני בטוח לא בגילך, אני הרבה יותר צעיר ממך, אולי בגיל הילדים שלך, אבל עשיתי מספיק.
עם כל הכבוד "לכל המידע" שיש לך בנוגע לשוק הנדלן, יכול להיות, שאתה טועה, כן כן אתה יכול לטעות. יש דווקא דברים שאנשים מבוגרים לא הכי מבינים ורואים וחושבים קצת בצורה פרימיטבית ( לא מנסה להוריד בערכך) .
אני חי בארה"ב, אני דווקא פה עושה נדלן ובכמה מקומות באירופה ורוסיה. ואגיד לך משהו , כמה שאתה חושב שאתה יודע, על כל הסיפורים של היסטוריית הנדלן בישראל, ב2010 שהייתי עוד ילד עם חלב על השפתיים, ממש ינקתי , היה לי באותו זמן לקנות דירה בארלוזורוב בת"א.
אבא שלי, שכנראה הוא בגילך , אמר לי : " מה אתה מטומטם?! אתה בא לקנות דירה במדינה שאלפי טילים מכוונים עליה ב 900,000 שקל?!?!?! ( כן כן מצחיק 900 אלף חחח ) זה בועה ! בזמני הדירה הזאת עלתה $50K !!!
תקנה באמריקה ! אתה עושה שם 13% תשואה !
אז כן, באותו זמן הייתי ילד, הקשבתי לאבא שלי ( שחשבתי שהוא יודע משהו כמו הרבה מבוגרים כמוך שחושבים שהניסיון שלהם שווה זהב ולא מבינים שהעולם קצת ישתנה ואלו ימים וזמנים של ריביות 0 )
ותראה מה קרה ?
אז כן עשיתי תשואות יפות על בתים על $60K , אבל איפה הבתים האלו עכשיו ואיפה הדירה הזאת בארלוזורב שווה לפחות 3 מיליון....

אז כן אני תקוע בחו"ל, ורק בחלומות שלי אגור בארלוזורב בת"א.....

elvinnox

New member
לפי מה שאתה אומר, העליות ימשכו לנצח

נראה לך הגיוני שאנשים יוכלו לעבוד 30 שנה במשכורת הייטק בשביל דירה ממוצעת בעיר לווין?
אם זה ככה, אז אי אפשר להגיע לבית מעבודה וזו כבר בעיה רצינית מאוד.
אם סטודנטים יבינו שאין טעם ללימודים שלהם, ולהשקעה שלהם, אני לא רוצה לחשוב מה יקרה.
גם סטודנטים לרפואה יגלו שהם לא יוכלו לקנות דירה לעולם, הם פשוט לא יהיו פה.
(ולקנות דירת רכבת-שיכון בת 70 שנה בפריפריה ליד נתמכי הרווחה שעלו משבט הפלאשמורה זה לא מכבד רופא שלמד עשרות שנים)
&nbsp

amot1

New member
לאורך הזמן תמיד יהיו עליות, ברור שיש ירידות גם

ואני לא אומר שלא תהייה ירידות בארץ, תהייה גם תהייה. אבל יש המון פרמטרים שכל בן אדם אינדובואלי צריך לקחת בחשבון, כי לך אין את את העבודה שלי, ולי אין את העבודה שלך, אנחנו שונים, כולם שונים.
מתי שהריבית תעלה מעל 3% ( ותשכח מכל רעיונות החלם של רפובליקת הבננות שאתה חי בה ) אז תהיה ירידה. אבל קח בחשבון, שהירידות יהיו במקומות החלשים בארץ, באזורים של האוכלוסיות החלשות איפה שאנשים מינפו הרבה מעל ליכולות שלהם.
באזור המרכז שגם ככה הוא קטן והוא מתחם בתוכו המון אנשים עם הרבה כסף בארץ, והמון יהודים עשירים בקושי יהיו ירידות , וגם אחרי הירידות יהיו עליות מהר מאוד.
מי שייפגע זה האוכלוסיות החלשות , בכל מקום בעולם, כי אין מה לעשות ( ואני לא מנסה להוריד בערכו של אף אחד ) , זה לא האנשים הכי חכמים, משכילים שיודעים משהו. ועוד פעם גם שם הירידות לא יהיו להרבה זמן ולא משהו כמו 50% מה שאנשים מקווים, אולי 20-25 % מקסימום ואזורי המרכז 5-10%.

עכשיו נחזור לעניינו האישי של כל אחד, אתה יכול לשבת על הגדר ולחכות ליום המיוחל הזה שהריבית תעלה ל3% ומעלה , בנתיים לשלם את השכיריות , לעבור דירות , וכל השטויות מסביב בשביל שאולי עוד 5 שנים שהריבית תתייצב על רמה גבוה העליות ( שעוד יעלו עד שהריבית תעלה ... ) יימחקו על ידי הריבית.
אתה נשאר באותו מצב גם אם יהיו ירידות , כי בנתיים בזבזת כסף , בלבולי מוח, וכל זאת "תקווה" שיירד. החיים עוברים, לא יודע בן כמה אתה, נשוי או רווק, אבל צריך לחיות וכל אחד צריך לחשוב על המצב שלו ולעשות הכי טוב בשבילו.
כי מה שטוב לך, לא טוב לאחר.

ערפל10

New member
זה כנראה אחד התרחישים הסבירים ביותר

אבל כאשרבערי פיתוח מוכרים דירות רגילות במחירים 6-ספרתיים, אני נזכר במקרה של גני אביב שבתחילת שנות ה-2000 קרסה בלא פחות מ-70%. אגב באותה תקופה גם תל אביב חטפה וגם שם היו מכירות כאסח, למשל במשתלה. לעומת זאת הוד השרון המשיכה לעלות גם אז.

elvinnox

New member
פה שודדים אותנו גם בלי ללכת ברחוב

משכנתאות מטורפות וחיי השתעבדות בחסות החוק, כבר יותר גרועים מלהשדד בכמה מאות דולרים ברחוב.
&nbsp
מי אלו אותם אנשים עם המון כסף? מאיפה הם עשו את הכסף שלהם?
אני מסתכל על החברות הרווחיות בבורסה, אם אתה רואה את המנכלים מדובר בקומץ קטן של אלפי אנשים. מי לכל הרוחות קונה את הדירות במחירים ההזויים האלה?
&nbsp

h a j b i

New member
זה לא משקף

ניו יורק בגודל של כל גוש דן בערך, אותה דבר לונדון. כשיהיו לנו 10 מליון פלוס תושבים בגוש דן (במקום בערך 3 מליון כיום) נוכל לדבר על צפיפות ומיצוי הקרקע.

ערפל10

New member
"המשפחות האומללות - אומללות הן כל אחת על פי דרכה"

כך גם בועות הנדל"ן. טוקיו הייתה גם צפופה וגם מבוקשת ובכל זאת המחירים שם קרסו בזמנו בהיקפים עצומים. כך שלא הביקוש ולא הצפיפות אינם ערובה כלום. בניו-יורק אגב הירידות היו וגם היו. בבוסטון - אכן הייתה היציבות היחסית. אבל שם המחירים גם לא עלו כמו במקומות אחרים. מעין איזור השרון של ארה"ב

ברוסיה המחירים הדולריים קרסו בגלל קריסת המטבע המקומי. אך עבור האוכלוסייה שמשכתרת באותו המטבע המקומי הם רק המשיכו לעלות, הן במוסקווה והן במקומות אחרים. אחת הסיבות - פידיון הפקדונות מהמערכת הבנקאית הבלתי-יציבה ומהבורסה והזרמתם לנדל"ן.

צריך לאמר את האמת. בין השנים 2004-2007 בישראל הייתה הזדמנות פז לשיפור המעמד החברתי עבור אנשי היי-טק ובכלל אנשים שתשכרים טוב כאשר ברחוב דיזנגוף של ת"א היה אפשר לקנות דירת 3 חדרים במיליון ש"ח. ההיזדמנות הזאת חלפה מין העולם, כי כרגע זה עולה פי-3 ואולי תחזור בעוד כך וכך עשורים ואולי לא. אבל משבר של ממש עדיין אין כאן. עדיין אפשר לקנות בית ב-400 וב-300 אלף שקל בערד, טבריה ואפילו בערים הגדולות יחסית כגון חיפה ובאר שבע. אלה שאנשים מבינים מהם ההשלכות החברתיות של המגורים במקומות מעין אלו ולאן זה עלול להביא את הדור הבא. וזאת בעיה מסוג אחר לגמרי. ניהול כושל של המדינה במשך עשרות שנים, הזנחה כבדה, וכדומה. אבל לא המחסור בדירות.

כל כך הרבה אי דיוקים ואי הבנה, שאי אפשר אפילו להתחיל להגיב

אז רק בשביל לסבר את האוזן, אתייחס ברשותך רק לנושא ה"פיקציה" הראשונה שכתבת, ש"כביכול" אין משבר דיור....
איך עדי אשכנזי הייתה אומרת על זה... "מה זה השטויות האלה"...

אבל כאשר מחירי הדיור בישראל הם הגבוהים בעולם המערבי, הן בחודשי השתכרות, והן באופן אבסולוטי, זה משבר.
כאשר בשביל ארבע דירות, זוגות משתעבדים ל 30 שנה עם התחייבות של 50% מההכנסה שלהם (האחוז הגבוה בעולם יחסית לאחוז ההכנסה המשפחתית), זה משבר. כל זעזוע קל בשוק העבודה יכניס אותם לעוני.
כאשר זוג לא יכול לרכוש דירה בלי שההורים יוותרו על החסכונות שלהם לזקנה, זה משבר.
כאשר אנשים מתחייבים להחזרים מופרכים ולא מבינים את ההשפעה של הריבית העתידית והמדד על רמת החיים שלהם בעתיד - זה משבר.
כאשר כל מי שיש לו 100,000 ש"ח פנויים רץ לשים אותם בנדל"ן, זה כבר משבר עמוק.
וכאשר הממשלה מבינה את כל ההשלכות האלה ולא עושה כלום, זאת כבר הפקרות

אגב, יכולתי לכתוב תגובה ארוכה כאורך הגלות אשר בה הייתי מפריך אחת לאחת כמעט את כל הנתונים שהבאת (כמו מחסור בקרקעות לדוגמא), אבל אני לא צריך להוכיח כלום לאף אחד.. ואני לא עובד כאן בשביל אף אחד.

אני רק אומר את דעתי, מביא סימוכין ונתונים.
ושכל אחד יעשה מה שהוא חושב.

אבל רק שיעשה את זה בחוכמה ועל סמך נתונים. לא על פי חלומות שמוכרים האינטרסנטים.

ערפל10

New member
אם תענה לעצמיך מדוע לא תרצה לגור בלוד או בערד

תבין מדוע המחירים ברמת השרון או בקרית אונו כה גבוהים.

ומה הנתונים שהבאת בכלל קשורים לבועת הנדל"ן ?

נתחיל מזה שההבדל במחיר בין המרכז לפריפריה מובן.
(למרות שיש בתים בקיסריה שעולים יותר מבתים דומים בצפון תל אביב)
אבל זה לא אומר שבית בתל אביב צריך להיות יותר יקר מאשר בבבוסטון או בלוס אנג'לס וזה גם לא אומר שבית הרוס בפריפריה צריך לעלות מיליון ש"ח...

אז יש הבדל במחיר בין לוד לתל אביב...
אז מה?
מה זה בדיוק מוכיח?

זה לא שייך לכלום, ולא מוכיח כלום

ערפל10

New member
שני דברים

1. אתה עושה טעות מרה כאשר מסתכל על המחירים בארה"ב מבלי להבין במה מדובר ועוד משווה אותם לישראל. אומר לך דבר אחד: הדיור האיכותי בארה"ב - כזה שמאפשר נגישות למקומות עבודה טובים וניידות חבתרתית לילדים הוא ממש לא זול. הוא לעיתים אף יקר יותר בהשווה לישראל.

2. ההבדל בין מרכז לפריפריה במדינה קטנה ממש לא מובן מעליו. כפי שהסברתי לא פעם הוא פונקציה של הפערים החברתיים ופיתוח תשתיות. כבר לא פעם הבאתי בעבר את הדוגמה של הולנד.

אתה צודק בדבר אחד - לא משווים מבלי להבין במה מדובר

אז ראשית, קשקשת משפט שלא אומר כלום על מחירי הנכסים, לא כאן ולא בארה"ב. נגישות, מחירים...
יש לי משפחה ענפה שמתגוררת בארה"ב הרבה שנים ואני יודע ומבין את נושא הדיור בארה"ב על בוריו. יש לי שני ילדים שנסעו לארה"ב ועובדים לפרנסתם בכבוד, חיים בבתים גדולים וקרובים לעבודתם ומשלמים כ 10% מההכנסה החודשית שלהם על דיור. אז נכון, הם גם מרוויחים יפה, אבל מתגוררים בניו ג'רזי בבית ענק עם חצר ענקית ובריכה משותפת ומשלמים 900$ בחודש.

ומעבר לזה, ההשוואה האמיתית בכלל לא צריכה להיות במחירים אבסולוטיים של המוצר שנקרא דיור, אלה בהכנסה הפנויה שנשארת לאחר ההוצאה החודשית עבור הדיור.
ומה לעשות שבישראל המצב של בנושא הדיור הוא בין הגרועים במדינות ה OECD וההכנסה הפנויה שנשארת, גם באחוזים וגם באופן אבסוליטי היא אסון לתושבי ישראל בכל קנה מידה ואנחנו בתחתית הרשימה (בצג הגרוע שלו).

וכשאני רוצה שהילדים שלי יחזרו לישראל, הם לא מבינים למה. הם לא מבינים למה מחירי הדיור בישראל כל כך גבוהים ולא מבינים למה הם צריכים לשעבד את כל ההכנסה הפנויה שלהם בשביל ארבע קירות.

ומי שחשוב לו העתיד של המדינה, כדאי שיבין שכל הצעירים בעלי הפוטנציאל עוזבים את המדינה בגלל מחירי הדיור ויוקר המחיה.

ויש לי משפחה גם באירופה, וגם בדרום אמריקה, וחברים ישראלים שמתגוררים באוסטרליה, צרפת, נורבגיה, הונגריה וגרמניה.
אני מתעניין, ומדבר ושומע.
וכשאני מספר להם על מחירי הנכסים בישראל, הם מזדעזעים.
המצב של הדור הצעיר בישראל הוא הגרוע ביותר, בכל קנה מידה.
אבל לא מדובר באחוזים בודדים אלה בסדרי גודל.

ואת זה, חייבים לשנות

ערפל10

New member
כנראה אתה לא הולך להשיאר לילדיך ירושה מספיק טובה

לו היית מתגורר באיזה מושב מבוסס במרכז הארץ לא היית לילדיך כל בעיית דיור. היו מקבלים ווילה מפוארת בעלות בנייה.

אבל בנימה רצינית - בכל העולם כאשר ישנם פערים חברתיים והמעליות חברתיות תקועות צעירים בעלי פוטנציאל שלא נולדו עם כפית זהב בפה עוזבים. כך זה גם ברוסיה, גם בברזיל, גם בסין, ואפילו האפריקה. זו תופעה שיש להיות עימה.

אני הולך להשאיר לילדים שלי ירושה מצויינת

ולמרות הכל, ישאר להם פחות
כל מי שיש לו ילדים ומבסוט שמחיר הבית שלו עולה, שייקח בחשבון שככל שמחיר הבית עולה, כך לילדים יהיה קשה יותר לרכוש דירה, והוא בעצמו יצטרך להוציא יותר על מנת לעזור.
זה חשבון פשוט של ילדים בכתה ז'
פעם הבית שלי היה שווה 1.4 מיליון והילדים שלי יכלו לקנות בית עם הון עצמי של 200 אלף ש"ח שחסכתי לכל אחד ומשכנתא של 2,000 לחודש ל 20 שנה.
היום, הבית שלי שווה 2.5 מיליון, אבל ההון העצמי שלהם לא מספיק ואני חייב לקחת משכנתא על הבית שלי בשביל לעזור להם (ולשלם כמה שנים טובות בעצמי 2,000 ש"ח בשביל המשכנתא הזאת)
ואת המשכנתא שלהם, הילדים יצטרכו לשלם במשך 30 שנה בסכום של 4,000 ש"ח לחודש....

זה חשבון פשוט שעם ישראל לא לוקח בחשבון כאשר הוא שמח שמחירי הנכסים עולים.
וזה התרחיש לכל בעלי הבתים שמחייכים כאשר הם שומעים שמחיר הנכס שלהם עולה, ולא מבינים את המשמעות האמיתית של עליית המחירים.
מדובר על "עושר מדומה" והם לא מבינים שגם הם יצטרכו להכניס את היד עמוק יותר לכיס והילדים יצטרכו להוציא את מרבית החסכון העתידי שלהם בשביל ארבע קירות.

אני מעדיף עכשיו שהבית שלי יהיה שווה 800 אלף והילדים שלי יוציאו 10% מההכנסה הפנויה שלהם להוצאות נדל"ן, מאשר אושר מדומה שגורם לי לבזבז את החסכונות שלי על דירות לילדים ומשאיר להם פחות כסף כל חודש בכיס.

אנשים לא מבינים שזה בכלל לא משנה שהבית שלהם יהיה שווה גם ארבע מיליון ש"ח, אבל הילדים שלהם יצטרכו לקנות בית כל אחד בשלושה מיליון ש"ח...
בסוף, המשפחה מעבירה למדינה ולבנקים הרבה יותר כסף, ולא ישאר כסף לחיות חיים נורמליים.

כל מי ששמח כאשר הוא שומע שערך הבית ששלו שבו הוא מתגורר עולה, לא מבין שבסוף הוא והמשפחה שלו הם אלה שאוכלים אותה.

לדעתי, אנשים פשוט לא הבינו עדיין את הסיטואציה.

אבל חשבון פשוט מוכיח לכולם שהחיים שלהם בזבל. גם בעלי הבתים

ערפל10

New member
אתה מתעסק בקטנות

נניח שביום מין הימים הריבית תעלה והמחירים יירדו. האים זה ייקל על ילדיך על רכישת בית ושתלום המשכנתא?

פעם אחת צריך לאמר את האמת. המערכת כאן לא בנויה בצורה כזאת שלילדיך בעלי הפוטנציאל שלא נולדו במושב מבוסס או לאב בעלי עשרות דירות להשקעה לא יהיה כדאי להיות כאן. המערכת כאן בנוייה כך שהעשירים ימשיכו להתעשר ואילו לפחות עשירים קשה עד בלתי אפשרי לעלות למעלה. המיסוי כאן מוטל בצורה כבדה מאוד על העבודה ורק בצורה מעטה על הון ועל הנכסים. אין כאן מיסי ירושה, יש מתנות של מאות מילוני שקלים למיוחסים. חלוקת המושבים כאן מתבצעת בצורה בלתי-שיוונית בעליל. לכן יתכן והריבית תעלה, יתכן ותירד, המחירים ייתקנו ויעלו בחזרה, זה לא מה שחשוב. החשוב הוא שלמי שלא קיבל ירושה גדולה ולא מתשתייך למיוחסים קשה מאוד להיסתדר כאן בצורה מכובדת.

elvinnox

New member
אם זה ככה, לצעירים ירד האסימון מהר מאוד

אם הצעירים יבינו שלא משנה מה יעשו, לא יהיו להם חיים בכבוד, שלא לדבר על זה שיצטרכו לעבוד בשביל דירת פח מסכנה בערד, הם פשוט לא ישארו כאן.
&nbsp
מדובר במצב חירום, אפילו יותר ממלחמה.
אני בספק מי יהיו הפראיירים שיתגייסו לצבא או ישארו פה.
תוסיף לזה רוב חרדי וערבי - למה שמשהו ישאר פה?

למעלה