אני לא מסכים איתך בעניין ההתנגדות
לסטלין היתה הרבה פחות התנגדות מאשר להיטלר. מול סטלין לא קמה ברוסיה אף מחתרת רצינית. הדבר היחיד שניתן לראות אותו כמעין התנגדות הוא חיילים שערקו בזמן המלחמה, כדוגמת הגנרל ולאסוב ואנשיו. לפי הידוע לי (ואני לא מתמחה ברוסיה, כך שאשמח אם מישהו שמבין יותר יתקן אותי) לא היתה מחתרת כנגד סטלין. לעומת זאת, בגרמניה היתה התנגדות של מיעוט קטן שהיתה עקבית עד מאד. ראשית כל- יריביו הפוליטיים המסורתיים של היטלר מהשמאל. המחתרת הקומוניסטית נשברה ב-1936 (לאחר מכן פעלו רק רסיסים, כמו "התזמורת האדומה"), והמחתרת הסוציאל-דמוקרטית, על אף שלא היתה יעילה במיוחד, פעלה כמעט עד סוף המלחמה. שנית, היתה את "תנועת ההתנגדות הגרמנית" או "המחתרת המרכזית", בהנהגתם של גנרל לודוויג בק וד"ר קארל גרדלר, שפעלה ברצף מ-1938 ועד 1944. במהלך השנים הללו תכננה המחתרת הזאת (שבשיאה הגיעה ל-7000 אנשים בערך) כחמישה עשר נסיונות התנקשות בחייו של היטלר. שניים מהנסיונות הללו היו לאחר כיבוש צרפת, היינו- בשיא הנצחונות של המשטר הנאצי. הנסיון הרציני ביותר, יש לומר, היה ב-20 ביולי 1944, וכלל נסיון התנקשות ונסיון להפיכה צבאית. הקושרים הצליחו לכבוש את פריס, מינכן ווינה, אף בסופו של דבר הובסו, דוכאו ונרצחו באכזריות. שלישית, במינכן פעלה בשנות הארבעים המוקדמות (עד 1943) מחתרת סטודנטים שנקראה "השושנה הלבנה", בהנהגתם של האנס וסופי שול. לפי דיווחי הגסטפו, הצליחה מחתרת זאת לגרום לתסיסה של ממש באוכלוסיה, עד שחוסלה ורוב חבריה נרצחו. רביעית, גם בגרמניה (כמו ברוסיה) היו אזרחים שערקו למחתרות אנטי-נאציות בארצות כבושות או לצבאות זרים ונלחמו כנגד גרמניה. המפורסם ביותר הוא כמובן וילי ברנדט. למען ההגינות, יש לציין שתופעה זאת היתה פחותה בהרבה מאשר בצבא הרוסי. חמישית, בגרמניה כולה פעלה מחתרת נוער מטרידה מאד, שנקראה "הפירטים של הלבנבן" (edelweiss-piraten). הקבוצות האנרכיסטיות הללו, שלא היו מאורגנות במיוחד, הצליחו לבסוף להתנקש בפקיד גסטפו בכיר, ולאחר מכן חוסלו באכזריות על ידי המשטרה החשאית. הקבוצה הרצינית ביותר שפעלה במסגרת זאת היא קבוצת הנוער (הזעירה) שהונהגה בידי הלמוט הבנר, ילד בן 16שנידון למוות ע"י בית הדין העממי ונתלה. אני לא שמעתי על כל התופעות הללו ברוסיה. חשוב לציין, ועוד פעם להדגיש, שהעם הגרמני היה צייתני ברובו הגדול, והתופעות שתיארתי היו שייכות למיעוט קטן. בני המיעוט הזה לא היו שייכים למעמד מסויים (גם לא לאצולה בהכרח, בניגוד לסטיגמה). הם היו אינדיבידואלים שהתקוממו כנגד המשטר מסיבות מוסריות, פטריוטיות ובמיעוט מהמקרים- אופורטוניסטיות. אני חושב שדי בכך על מנת לקבוע שההתנגדות להיטלר בגרמניה היתה גדולה יותר מההתנגדות לסטאלין ברוסיה. שלכם, קוכולין