למה להשתמש במילה זרה, כאשר יש לנו כבר

trilliane

Well-known member
מנהל
אני לא משתמשת במצמד כי אני נוהגת באוטומטי

אבל דווקא חובבת מילות רכב; הסיבה שאני לא משתמשת בהן היא פחות בורותי במונחי רכב עבריים ויותר בורותי במונחי רכב בכללי...

וב'מרשתת' אני דווקא משתמשת לא מעט, בעיקר בכתיבה.

למילים שציינת דווקא יש חלופות, רובן מוכרות (למי שעוסק בתחום או מתעניין...) במידה כזאת או אחרת:
אלטרואיזם
זוּלָתָנוּת
מוניטור
מַשְׁגּוֹחַ
טוקבקיסט
תְּגוּבָן
לובי
שְׁדֻלָּה (מילה שבתקשורת דווקא עושים בה שימוש לא מעט)
סימולטור
מַדְמֶה
(ואני גאה לומר שלמעט "זולתנות" ששכחתי, את כל השאר זכרתי בעצמי אבל ליתר ביטחון בדקתי במאגר המונחים של האקדמיה, וגם כדי שאוכל להעדביק מהם עם ניקוד...
).

trilliane

Well-known member
מנהל
כי אתה לא עוסק בתחום הרלוונטי או מתעדכן

בפרסומי האקדמיה ללשון...

לדוגמה, במילה "משגוח" נתקלתי בתרגום שני לספר פופולרי לפני לא מעט שנים. בתרגום הראשון השתמשו ב"מוניטור" אבל כשהספר תורגם שנית (הייתה בעיה עם המתרגם הראשון...) היה שם משגוח, להפתעתי הרבה.

מיכי 10

Member
טריליאן, לא התכוונתי לומר שאת המילים האלה

אני לא יודעת בעברית, אלא שאני מעדיפה להשתמש בהן כמות שהן, כי אני לא אוהבת דווקא את המילים שנִּתנו להן בעברית. הן איכשהו לא נשמעות לי טבעיות.
בחדר לידה או במח' יולדות, אם תשלחי מישהי לחדר משגוח, או תבקשי ממתנדבת לבצע לאישה משגוח, אף אחד לא יבין מה את רוצה ממנו!
כנ"ל לגבי השאר.
במילה שדולה דווקא משתמשים מעט, לפחות באמצעי התקשורת.

ואגב, רציתי לכתוב בסוגריים, אבל בהמשך זה נראָה לי מיותר, שבמילה "לובי", התכוונתי דווקא ל"מבואה" של בניין.

זה שם מגוחך, בעיני, אבל עובדה שהוא מאד שימושי, אפילו בבנייני מגורים רגילים. אסיפות הדיירים אצלנו, נערכות בד"כ ב'לובי'...

trilliane

Well-known member
מנהל
אין לי בעיה עם המילים שניתנו להן בעברית

אני לא חושבת שהסיבה שלא מבינים את המילה "משגוח" קשורה במילה אלא בכך שפשוט לא משתמשים בה ולכן לא מכירים אותה ולכן רגילים לז'רגון אחר ולכן לא משתמשים בה וחוזר חלילה...
אם יתחילו להשתמש בה יכירו ויתרגלו ויבינו.

מיכי 10

Member
בואי נגיד שבשבילי כאן, את נציגת האקדמיה

(למרות שיש לי קשר עם אנשים שאולַי שייכים אליה יותר).

אז אני רוצה לומר לך בגילוי לב, שיש מילים בעברית, שפשוט נשמעות לנו, הקהל הרחב, מלאכותיות מאד, וקשה לנו להכריח את עצמנו להשתמש בהן.
ואני מסכימה עם הגלגל החוזר שאת בעצם מתארת. זו בדיוק התופעה, שבגללה כנראה לא יכולים לחזות מראש איזו מילה "תתפוש" ואיזו - לא.
ויש לנו כבר הרבה ניסיון עם מילים שנכנסו לשימוש כמחליפות של מילים זרות, ולעומתן, יש גם לא מעט מילים שלא הצליחו להיכנס לשפת הדיבור.
נדמה לי שבפורום שלך יש מישהו שמאד משתדל לקבל מילים חדשות ולהטמיע אותן בכתיבה שלו. אפשר לומר על כך "ניסיון יפה", אבל זה לא תמיד מצליח.

trilliane

Well-known member
מנהל
בסופו ובתחילתו של דבר זה בעיקר הרגל

קראתי טור (משנות החמישים) של הבלשן המנוח חיים בלנק, שבו לגלג על המילה "מונית" ועל הצורך בה. הוא טען שדוברי העברית לא משתמשים בה, לא מבינים אותה, מתבלבלים בינה ובין 'מכונית'... נו, לו רק הייתה לו דלוריאן, הוא היה יודע את שאנו יודעות היום.

אני גם זוכרת שיחה מלפני כ-15 שנה שבה ידיד שאל (כדי לבחון) אותי אם אני יודעת מהי המילה העברית ל"ג'נדר". עניתי 'מגדר' (לא זוכרת איך ידעתי, אבל ידעתי...) והוא קצת הופתע. היום אני בטוחה שאיש לא היה מופתע, בהתחשב בכמות החוגים והקורסים ללימודי מגדר...

בסופו ובתחילתו של דבר זה בעיקר הרגל.

Mits Petel

New member
מעניין הקונטרסט בין אנוכיות ל-זולתנות

"אנוכיות" הצליחה (התפוצה של "אגואיזם" ירדה משמעותית בעשורים האחרונים), ואילו "זולתנות" נכשלה. את חושבת שזה מקרי?
אני משוכנע שיש סיבות כלשהן להצלחה/כישלון של חידושים לשוניים.
"זולתנות" פשוט לא מצלצלץ לי כמילה עברית. אני מכיר את המילה "זולת" - אבל גם היא נשמעת קצת מוזר באזניי... בכלל
לא נשמעת לי עברית "אמיתית" (למדתי אותה בבית-הספר היסודי, ואני לא יודע כמה פעמים בחיי יצא לי להשתמש בה בדיבור או בכתב...),
לעומת המילה "אנוכי" שכל תלמיד בכיתה ב' נתקל בה בשיעורי תנ"ך הראשונים...

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מעניין כלל וגם לא קשור

'אנוכיות' אכן מילה שימושית (למיטב ידיעתי כלל לא מבית האקדמיה; במאגר המונחים שלה היא אינה מופיעה) אך איני בטוחה ש"התפוצה של "אגואיזם" ירדה משמעותית בעשורים האחרונים". בחלקם לא חייתי, ובאלה שכן, לא הבחנתי בשינוי כלשהו בתפוצה.

"זולתנות", לעומת זאת, היא מילה חדשה יחסית (עשרים שנה, וכן, זה חדש יחסית). לא למדתי אותה בביה"ס ולא פגשתי בה בספרי לימוד או בספרים בכלל... אני מכירה אותה רק מהאקדמיה (ללשון).

אז אני לא חושבת שזה מקרי, ואין ספק שיש סיבות להצלחה ולכישלון של חידושים לשוניים, אבל הם לא עד כדי כך ברורים, והמציאות מוכיחה שלרוב לא קל לנבא מה יתפוס ומה לא. אני כן יכולה לומר לך למה זה קשור: לשימוש בה. אם ספרי הלימוד לא משתמשים בה והמורים לא משתמשים בה ולא מלמדים אותה והתקשורת לא משתמשת בה ומומחים העוסקים בתחום לא משתמשים בה, היא נשארת בצד.

Mits Petel

New member
נו, אבל זאת בדיוק השאלה...

מלכתחילה נמצאו כמה אנשים שהשתמשו ב"אנוכיות", ואח"כ עוד ועוד עד שזה תפס,
ואילו "זולתנות" נפלה כבר ב"מוקדמות".

מיכי 10

Member
נראה לי שחידוש מילים הוא

סוג של הימור.
ואחרי שהוחלט על המילים, הן כנראה צריכות יחסי ציבור טובים ופרסומת פעילה (ולא אמרתי "אקטיבית", כמובן) כדי להתקבל.

אני חושבת שיש מילים "חמודות" כאלה, שמההתחלה "הולך" להן
. ויש מילים, שנשמעות כל כך מוזרות או מומצאות (מלאכותיות), שפשוט אין להן סיכוי. מי יודע, אולי רק אנשי האקדמיה משתמשים בהן.

אף פעם לא הייתי באקדמיה. אני מנסה לנחש מה הולך שם, ומדמיינת ישיבה של המומחים, שעורכים סיעור מוחות בכמה נושאים, ולבסוף עורכים הצבעה.
דווקא בא לי להיות נוכחת שם פעם בתור משקיפה. יש דבר כזה? יש מקום לקהל?

trilliane

Well-known member
מנהל
תיארת לא רע את המצב, אני חושבת

יש הרבה מילים חמודות שלא הולך להן כי לא משווקים אותן. מה רע ב"מדגש"? לא חמודה, הגיונית וחיננית? אני לא חושבת שהיא מוזרה או טובה פחות מ'מרקר'. אבל האחרונה שגורה והתקבעה היטב... אולי בדורות הבאים, מי יודע? אני את שלי עושה.

האקדמיה ללשון יושבת כיום בבניין בקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית. בשנים הקרובות אמור להיבנות בית לשפה העברית שיהיה גם מעין מוזאון ועוד, והאקדמיה עתידה לעבור אליו (כך מתוכנן לפחות). את יכולה להגיע לבקר במקום או להשתתף בסדנאות שנערכות שם מדי פעם.

לגבי פעילות האקדמיה, היא מפורטת באתרהּ, את יכולה להיכנס ולקרוא...
ואכן, התיאור שנתת גם כאן לא רחוק מהמציאות. יש ועדות שונות (לדקדוק, לתעתיק, למונחים ועוד) הכוללות עובדי אקדמיה, חברי אקדמיה ואנשי מקצוע מהתחום (אם למשל מדובר בועדת מונחים לתחום מקצועי כלשהו) והן מגבשות הצעות (בדומה לוועדות הכנסת, כמדומני) וההצעות עולות להצבעה במליאת האקדמיה (כמו במליאת הכנסת). לגבי השקפה, אין לי מושג, אני מניחה שזה אפשרי (אפשר לברר די בקלות, את יודעת).

מיכי 10

Member
תודה. כן, אני לא יודעת איפה התכוונת

שאפשר לברר, אבל יש לי קשר אל שני אנשם שעובדים שם, וגם יכולה (הכי פשוט) לשאול את הנשיא שלה.
אולי אעשה זאת באחד הימים, יחד עם שאלות בעברית שרציתי להפנות אליו. לא דחוף לי כרגע. :)

trilliane

Well-known member
מנהל
ליצור קשר עם האקדמיה ולשאול, יש אפשרות באתר

מיכי 10

Member
היו עכשיו בעיות טכניות בשליחת

התגובה, כך שניסיתי כמה פעמים עד שהצלחתי לשלוח אותה. כנראה שבשעות הלילה האלה יש מדי פעם (או כל לילה?) עבודות תחזוקה.
סתם הפסדתי עוד 20 דקות שינה.

מיכי 10

Member
אהה. וראיתי שהתגובות של שתינו

הגיעו באותה דקה. :)
גם מסר שניסיתי לשלוח כרגע נתקל בבעיה טכנית דומה, אבל בינתיים ניסיתי שוב, והצלחתי.

למעלה