למישהו יצא לקרוא "לאישה"?

למישהו יצא לקרוא "לאישה"?

אני אצטט כאן חלקים מהכתבה על איריס יוטבת במדור מיסטיקה בעיתון לאישה: "לזכותה של איריס יוטבת רשומים כמה הישגים משמעותיים בפעילות לשינוי היחס של נשים אל עצמן (ושל החברה אליהן)* עם בתיה מלמד היא מדברת על רוחניות נשית, שהיא אחת מכוהנותיה הגדולות, ועל מעגלי נשים שהיא מנחה* שימו לב למושג "וויקה". עוד תשמעו עליו". זה הפתיח לכתבה מאת בתיה מלמד. אני ממשיכה לקטע החשוב בעיני: "שאלה: הוויקה היא תפיסת עולם שצוברת לאחרונה פופולריות רבה. את יכולה להסביר מה עומד מאחורי המושג? תשובה: וויקה היא מילה אנגלית עתיקה, שמשמעותה עץ ערבה. מכאן נגזרת תפיסת העולם: כשם שהערבה מגמישה את עצמה בעזרת הרוח, לפי הוויקה אפשר להגמיש את המציאות בעזרחת הרוח, כלומר אנו יכולים לשנות את המציאות בעזרת הרצון וכח המחשבה. המילה מכשפה (WITCH) נגזה מהמושג הזה, ואכן רבות מאיתנו הנשים שייכות לעם הזה, שמליונים ממנו נרצחו בימי הביניים על ידי כנסייה פטריארכלית ואכזרית. תפיסת העולם של הוויקה עוסקת בשני דברים עיקריים: בשינוי המציאות בעזרת חשיבה חיובית, ובעבודה של חיבור עם האלה, עם אמא אדמה. זו לא דת, אלא גישה פילוסופית לחיים, שהיא פאגנית במהותה, במובן המקורי של חיבור אל הטבע. חלק גדול מהגישה של וויקה מתבטא בריפוי אלטרנטיבי ובטקסים מיוחדים, ולמזלנו היום כבר לא שורפים אותנו, לפחות לא במערב." אותי אישית הכתבה הזו הסעירה, בעיקר כי כל מי שקרא את הכתבה הזו קיבל מידע חלקי, מוטעה, ולא אובייקטיבי על הדת וויקה. מה אתם אומרים?

Diableror

New member
מה אני אומר?

שזו לא הפעם הראשונה,ובהחלט לא הפעם האחרונה. אפשר לשלוח מייל לכותבת המדור,ולהעמיד אותה על הטעויות בכתבה,בתקווה שתהיה הוגנת מספיק כדי לתקנה. Diableror

Justin Angel

New member
איריס יוטבת כבודה במקומו מונח.

ולאיזה סוג של מידע ציפית בעיתון בתפוצה ארצית בישראל?

והאם כבודה במקומו מונח

גם כשהיא מוסרת מידע מוטעה על נושא שגם ככה רגיש לכל נשות עם ישראל? (למרות שגם אבא שלי קורא לאישה..)

מורגיין

New member
אני ציפיתי למידע נכון!

ואותי זה כן מרגיז מאוד!!! עשו עלינו פעם כתבה גם כן ב"עיתון ארצי" הJERUSALEM POST למי שזוכר... והמידע שרשמו היה מאוד (!!!) אובייקטיבי! וחוצמיזה, לא מדובר כאן על מידע שגוי שניתן ע"י הכתבת, המדובר הוא בציטוט מפיה של ה"מרואיינת"!!! וויקה- עץ ערבה?!?!? אם זה לא היה מצחיק ומגוחך זה היה פשוט מעליב. ואני מתנחמת בעובדה שכל הציטוטים שרשמת כאן נשמעו כל כך כמו קיטש ניו-אייג' מטופש (והאמת שהמדור הזה בלאישה ממה שאני קראתי פה ושם בהחלט נשמע ככה), שאני לא חושבת שוויקאנים רציניים היו "קונים את זה" ממילא...

זה לא משנה

אם וויקאנים רציניים היו "קונים את זה", משנה שכל מי שקרא חושב שזה וויקה!! וכתבו בראש הכתבה לזכור טוב טוב את המושג.. זה זוועה.. וזה שזה עיתון טיפשי עם מדור מיסטיקה לא פחות טיפשי לא נותן שום הצדקה לפירסום של מידע שגוי!! ולא אובייקטיבי! (אגב אני קראתי בשבת את הוויקאן מיסטריז של רייבן גרימסי, ובמקרה אחותי שקראה את "לאישה" שאלה אותי אם מה שאני קוראת זה על וויקה והפנתה אותי לכתבה, מיד אחרי שסיימה לקרוא אותה- מה שגם גרם לזלול מצד אחותי בתחום שאותו אני לומדת, ולא היה לי כל סיכוי לתקן את הרושם הזה כי אחותי תעדיף להאמין לעיתון "לטיפשה" מאשר לאחותה, אבל זה כבר נושא אחר.)

Tatu4Taty

New member
כמו שהמורה שלי לתנ"ך אמרה פעם

אוף, אוף, אוף... ועם שלושה סימני קריאה!!! תמיד מעצבנות אותי הכתבות האלה, כבר למדתי פשוט להפסיק לקרוא למרות שזו בהחלט לא מה שראוי לעשות - מה שכן ראוי לעשות זה להתארגן ולהגיב לכתבות כאלה ובאמת שלא חסרות כתבות להגיב אליהן.

Justin Angel

New member
לכל החולקים בדעה למיניהם

למה פשוט לא להתקשר ל"מרכז אם" ולבקש לדבר עם איריס יוטבת בנושא ההתראיינות שלה לאישה? אני מבין שזה מתסכל, אבל תמיד אפשר לדבר עם הבן-אדם ולפתור את זה לעתיד.

האמת היא

שיש לי את המספר שלה. הוא פורסם בסוף הכתבה. אבל מה בדיוק אני אגיד לה? מה הטעם? זה ישנה משהו? זה ישנה את הרושם המוטעה שאולי התקבל אצל כל מי שקרא את הכתבה?

llkessem

New member
קודם כל, אני כותבת כחברה

של איריס, וגם כאחת שחבה לה חוב אדיר. אילו איריס לא היתה מביאה את ענייני האלה לארץ, אין סיכוי רב שהייתי מוצאת את הפגאניזם בכלל. אם זה, יש לנו גישות שונות לעניין. ידוע שאיריס לא מציגה את הוויקה או תנועת האלה (שם מקובל בעולם, אבל היא לא נוטה להשתמש בו) כדת. להפך - היא עושה מאמץ רב להדגיש שזו אינו דת, אלא דרך רוחנית. אני לא מסכימה. אבל, מה לעשות, וויקה היא מגוונת מאוד, ויש מכובדים ביותר שלא רוצים להתייחס אליה כדת (ראו את הספר Heart of Wicca של Ellen Cannon Reed, שאי אפשר להאשים אותו כלא רציני). אני יודעת שיש קישור, אבל אין לי אותו כרגע - אחפס. בארה"ב ובאנגליה, להתייחס לוויקה כאל דת מביא אך ורק תועלת, מאחר וחופש הדת מוגן בחוק. כאן בארץ, זה יביא לנו רק צרות. איריס עשתה המון להפיץ את האלה בארץ, לא רק זה, היא היתה החלוצה הראשונה בעניין. אם היא לא רצתה להיקרא מסיונרית, אני מבינה את זה. אם זה, בעיני הוויקה היא בהחלט דת - הפגאניזם המודרני בכלל היא דת בעיני, אך לא אכנס לזה - ואני מעוניינת להכיר בה ככזאת. אך לא אגיד לך שאין לי סיוטים בנוגע למה שיקרה כאשר זה יגיע לתודעת הציבור הרחב. זה דבר אחד לומר "זאת דת" בפורומים באינטרנט, במפגשים הקטנים שלנו, ובינינו לבין עצמנו. זה דבר אחר לחלוטין להיות דמות מוכרת בציבור ומורה לעניינים אלה ולהצהיר בפומבי שזו דת, או לפי הבנת הציבור, "כן, העיסוק שלי הוא ללמד יהודים עבודה זרה ולעזור להם להמיר את דתם." כולנו בארון במידה זו או אחרת. לדעתי (לא שאלתי אותה), זאת הדרך של איריס לשמור על מידה מסויימת של ארון בטוח עבור עצמה, ועדיין להמשיך לעשות את העבודה. מצידי, שנכבד את הגיוון, ושכולנו נעשה את החלק שלנו. תנו להם סיבה לראיין אותך, ואז תגיד את הגישה שלך.

אוקיי

אז אני מבינה בהחלט את הגישה שלה ומאיפה זה בא. אני בהחלט מעריכה את העבודה שהיא עושה, אני מניחה שיש בזה משהו, לשנות במקצת את ההצגה של דרך החיים הזו כדי לא לחטוף בראש, ולחילופין, לא להבהיל/להכעיס ציבור מסויים. בכל זאת, זה כבר הגיע לכיוון אחר לדעתי, וזו שאלה כבר יותר גדולה; האם ואיך ולהציג את הנושא הכללי הזה בפני הציבור. מבחינתי, לא להציג בכלל. דרך החיים שלי לא צריכה לנגוע לאף אחד. אבל אם איריס בוחרת להציג את דרך החיים שלה, אני חושבת שהיה מקום להדגיששזו היא נקודת המבט שלה על הוויקה, ולא הוויקה עצמה. נכון, הוויקה היא דת מגוונת ופתוחה לשינויים, אך בכל זאת יש בסיס יסודי שאותו מן הראוי להשאיר כמו שהוא.

מורגיין

New member
../images/Emo45.gif וויקה היא לא דת מסיונרית!

אני מבינה את הגישה כמו שהצגת אותה, ובהחלט זכותה האישית ואני האחרונה שאגיד לה, לא לחשוב שמבחינתה וויקה היא לא דת... אבל בדיוק בגלל זה וויקה היא לא דת מסיונרית! הייתי רוצה שאנשים ידעו עלינו, וידעו מי אנחנו ומה אנחנו עושים... אבל ממש לא מעניין אותי "להמיר" אנשים אחרים, לכן גם לא הייתי בוחרת את דפי מדור של עיתון בתפוצה ארצית, בעל רצינות מפוקפקת קלות... לספר לכולם מה זה וויקה בכלל... זה מפגין לפי דעתי חוסר מקצועיות ורצינות. וויקה היא לא דת שמנסה להמיר ולהעביר אנשים אליה, אלא בדיוק להפך, "איש באמונתו יחיה" זה המוטו שלה... ולכן זה נראה אולי קצת זול להציג את זה ככה. גם אם לא היה מצורף המשפט היחסית "בוטה"- "וויקה היא דרך חיים"- עדיין היינו מוצאים בכתבה דברים לא מדוייקים ולא נכונים, כי זה בלתי אפשרי שלא, ולכן הנזק במקרה הזה גובר על התועלת! ששוב, גם התועלת כאן היא בספק גדול לפי דעתי... כי כמו שאמרתי, וויקה, במהותה, בפילוסופיה שלה, בדרך שבה היא קיימת ונמצאת, היא לא דת מסיונרית! הלכתי וקראתי את כל הכתבה בעקבות מה שפורסם כאן, וזה באמת מתחיל להשמע קצת כמו פרסומת... וזה הדבר האחרון שהייתי רוצה לראות מפורסם עלינו!

llkessem

New member
הנה הקישור

למאמר רציני הטוען שפגאניזם (אפשר להחליף לוויקה, בעיני וגם בעיני Reed שהוציאה את זה בספר שלה) אינו דת אלא דרך רוחנית - דרך חניכה למסתורין. mystery tradition בכל מקרה,את המאמר (בקישור, לא בלאישה, את זה לא קראתי) אני אוהבת, אבל אני מסכימה. זו דת. ולא דת מסיונרית. אבל לך תסביר את זה למי שהמסורת היהודית קדושה לו. חוץ מזה, anyone who goes around quoting Gaia Consort is okay in my book!

Justin Angel

New member
לא בהכרח

קראתי את המאמר מספר פעמים (בספר המקורי), ולפי מיטב זכרוני נאמר שם שעל וויקה לקחת את המסווה של דת כלפי העולם בחוץ. ככה שמה שנאמר בכתבה אינו עולה בקנה אחד מול המאמר.

llkessem

New member
רק מלית ברירה

is that how you spell that? הוא לא ממש אהב את הרעיון. אבל אישית אני חושבת שעדיף להרחיב את התפיסה שלנו מה דת יכולה להיות מאשר להתעקש שאנחנו לא דת. רק הבאתי את זה כדי להמחיש שהעמדה שוויקה אינה דת זה לא בהכרח fluffy. אבל בינינו הפגאנים, מה לעשות, הגישה של איריס מאוד פלאפית. אבל אני לא חושבת שהיא עושה לנו נזק. כל מי שמכניסה את האף לוויקה תבין מהר שהגירסה של איריס היא לא המילה האחרונה! אני רק שמחה שלאישה לא ראיינה את אלי אשד!

זה בהחלט

כן בהכרח פלאפי זה שיש יותר מידי אנשים שהפכו את זה לפלאפי לא הופך את זה למוצדק. בסדר, תקחו איזה רעיון שאתם רוצים מהוויקה ותהפכו אותו לדרך חיים שלכם אבל גאד דאמ, אל תקראו לזה וויקה, כי זה ממש לא מה שזה.

Tatu4Taty

New member
ממה שאני הבנתי ממנו

הבנאדם בעיקר מודאג מזה שהפאגאניזם בסופו של דבר יקבל צורה כמו כל דת אחרת ולא יתפתח וכמו שהוא קרא לזה "ישאוב" לתוכו דברים חדשים. אני מסכים איתו שהפאגאניזם היא דרך מיוחדת שצריכה להתפתח ולא להיתקע במקום ובהחלט לא לקבל צורה של דת מכנית. למרות שפאגאניזם הוא גם דרך חיים אני לא אקבל את זה שהוא דרך רוחנית או דרך חניכה למיסתורין. דרך רוחנית שבה אדם לומד היא בד"כ ספציפית ומתרכזת בדברים או מתאימה את עצמה למכלול שלך, כיוון שבפאגאניזם ישנן גם דתות שהן מהממוסדות יותר ובעלות עבר (אהמ, וויקה) זה לא יהיה נכון להגיד שאתה עוסק בדרך רוחנית אבל גם הולך לכנסייה או לכל מוסד דתי אחר כי בין השאר מה שהוא שכח לציין זה שפאגאניזם זאת גם אמונה, היסטוריה ותפיסת עולם. הפאגאניזם ממש לא נגמר בלקחת קצת מזה וקצת מההוא. דרך חניכה למיסתורין - גם דתיים מאמינים לפי האמונה שלהם חיים 40 שנה ורק אז מתחילים את "החניכה למיסתורין" או במילים אחרות - ללמוד קבלה. יש מיסתורין גם פה וגם פה, מה ההבדל? בסופו של דבר בשניהם יש אמונה אז האם אחד ראוי להיקרא דרך רוחנית בעוד שאחר דת? אפילו הדוגמות שהוא כל כך פוחד מהם הם חלק מהאמונה ורוב הדתות בדיוק כמו שההתפתחות הרוחנית של אדם, האינדיבדואליסטיות וחקירת העולם הן חלק מהוויקה (או זרמים מסויימים בתוכה). אני לא רואה סיבה להפרדה הזו, וויקה אולי חורגת מהדרך הרגילה שבה דתות נראות אבל היא בהחלט דת - פשוט מיוחדת יותר. אף אחד לא אמר שהיא צריכה להיות בשביל כולם, למעשה אני חושב שהיא לא צריכה להיות לכולם וכך גם הפאגאניזם. אני שמח על הפתיחות של הדת והזרמים שבה והתפיסות השונות - אני גם מכבד את זה שהוא לא רואה את זה כדת, אז המינוח של דרך רוחנית מתאים לו יותר. בסוף היום, שנינו מאמינים פחות או יותר באותו דבר וזה מה שחשוב. אותי רק מפחיד היום שזה יחרוג כבר מהגדרות שונות ויגיע לכך שילדים בירדן קונים פנטגרמים כי זה מייצג את עץ הערבה.

llkessem

New member
מה אגיד

שהפחדים שלי יהיו כאלה! האמת, אני כותבת שוב רק כי גם אני רציתי להוסיף את הציטוט האהוב עלי, ומאחר שאני לא מבינה גדולה גגולה במחשבים אני רוצה לראות אם הצלחתי.

למעלה