התשובה, כמו לכל דבר אחר, היא...תלוי
רוב יוצרי הקומיקס הישראלים, בייחוד אלו שמוזכרים תמיד בכל הכתבות שצצות עכשיו על קומיקסים ישראלים ברשת (PC פלוס, YNET, וואלה), ממילא כותבים את הקומיקס שלהם בעברית ומייעדים אותו לקהל ישראלי. מיעוטם, כמו "דבר אל הרוח" או "פינג972" בזמנו, מגיעים בשתי גרסאות- עברית ואנגלית, מה שאומר שהם מעוניינים לפנות הן לעולם והן לקהל הישראלי. עכשיו, כמה קומיקסים ישראלים אתה כבר מכיר שהם באנגלית, ועדיין מיועדים לקורא הישראלי? אני לא יודע מה איתך, אבל אני את הקומיקס שלי עושה באנגלית מכיוון שאני קודם כל מכוון לכל מי שרוצה לקרוא אותו, איפה שהוא לא נמצא. זה מה שגדול ברשת, ואם כבר אני מפרסם ברשת אני לא באמת רואה את הפואנטה בלעשות את הקומיקס שלי לא נגיש לרוב אוכלוסית העולם, רק בגלל שישראלים שלא יודעים אנגלית לא יוכלו לקרוא אותו. יודע מה? אני די בטוח שהקומיקס שלי ממילא לא ידבר לסוג הישראלים שלא יודעים אנגלית (ילדים ובורים, אני מניח). מצד שני, גם אין לי שום כוונה להוציא את הקומיקס שלי לאור ולנסות לשכנע את עם ישראל לקנות אותו. אם הייתי מכוון לסוג החשיפה הזה, או עוסק בנושאים ותחומים אקטואליים ורלוונטיים למציאות הישראלית, מאוד ייתכן שהייתי בוחר בכל זאת לפרסם בעברית. האם קומיקס ישראלי חייב להיות בעברית? תלוי איך אתה מגדיר "קומיקס ישראלי". האם זה קומיקס שנכתב על ידי ישראלי, לא משנה על מה ובאיזה שפה, או שזה קומיקס בעל אופי ישראלי, שעוסק בנושאים ישראלים? לי זה לא ממש משנה. אבל איך שאתה מגדיר את עצמך והקומיקס שלך יקבע גם איך אתה צריך לעשות אותו. בקשר ל-dropdown, רוב הקומיקסים הישראלים ממילא מקשרים דרך דפי לינקים או באנרים ואייקונים לקומיקסים החביבים עליהם, ישראלים או לא. אני לא רואה סיבה שקומיקסאי ישראלי אחד יתן קישור לקומיקסאי אחר רק בגלל שהוא ישראלי. האינטרנט זה לא חמולה, וזכותו של כל אחד להחליט על מי הוא רוצה להמליץ לקוראיו משיקולים של איכות ולאו דווקא לאום. בכל מקרה, זו לא הסוגייה. הביקורת במאמר הנ"ל לא הופנתה לזה שקומיקסים ישראלים היא לא בעברית או שהאתרים לא ברורים. היא פשוט טענה שסצינת הקומיקס בארץ כל כך מקובעת בקונספצית ה"חתרנות". שמי שרוצה להוציא קומיקס "רגיל" (כלומר, עם עלילה וציורים סבירים, חלילה) נאלץ לכוון לחו"ל. אני נאלץ להסכים עם רוב הביקורת. עיון חוזר בקומיקסים שצורפו לכתבה על וובקומיקסים ב-PC פלוס מראה שאכן רוב קומיקסי הרשת הישראלים הם "מחתרתיים" עד כדי גועל. בלי לפגוע, אבל הרבה מהדוגמאות שהובאו באותה כתבה לא עושות כבוד לאף אחד- כבודו של הנונסנס במקומו מונח, אבל אם אתה מצייר רע (או בכלל לא) וההומור שלך מתמזה בלהגיד "פיפי וקקי", אז אתה באמת סתם מבזבז מקום ברשת. הקטע המדכא באמת הוא שרוב הקודקודים בסצינת הקומיקס הם באותו ראש. ציורים גרועים במכוון והומור נונסנס דולף מראש הפירמידה (גבע, אנגלמאיר וחברים), ונותני הטון האופנתי (כמו אנשי "סטיות" למשל) ממשיכים בקו של שחיטת פרות קדושות וביקורת חברתית (כלומר בדיחות "פיפי וקקי"). חוץ מקומיקום ואורי פינק(!), כמה יוצרים משפיעים כבר מסתובבים באזור שבאמת אכפת להם יותר מסיפור טוב וציור טוב משאכפת להם להיות "חתרנים"? באמת, A4 זה יוזמה יפה, והכל. אם זה מה שאתה אוהב. ואין לי שום בעיה עם זה שיש אנשים שיוצרים את זה, או שצורכים את זה. כמו שאין לי בעיה שיש קהל ל-hentai. אבל עם כל הכבוד, אם זה המיטב של הקומיקס הישראלי או לתרבות הקומיקס הישראלית- אז באמת עוד אין ממה להתלהב מתרבות הקומיקס בארץ.