מדוע אנחנו נהנים מסרטים/הצגות?

yaakii

New member
מדוע אנחנו נהנים מסרטים/הצגות?

האם אנשים נהנים מהתרבות הקיימת כיוון שהם הורגלו אליה ותו לא?

gurke

New member
חיקוי המציאות

אנו נהנים לראות דברים שמנסים לחקות את המציאות ולהשליך את החיים שלנו עליהן. זה לא קשור לסרטים או הצגות, זה קשור לאומנות בכללי - ואנשים נהנים מאומנות כבר אלפי שנים.

yaakii

New member
למה? אולי זה נוסך תחושת ביטחון

לראות שאנשים מתמודדים עם צרות שהן חלק מהצרות שלנו ביום-יום. האם ניתן להסביר מדוע אנחנו נהנים מאומנות? מציור יפה? האם התברות היא דבר שאוהבים מתוך הרגל?

gurke

New member
העבודת גמר שלי היא בנושא.

לפי דעתי הסיבה שאנחנו נהנים מהמציאות היא כי שקרים מרגשים אותנו (פיזית). אומנות היא שקר (המצאה, יצירה) ולכן מרגשת אותנו. זהו רק דרך אחת (מוזרה קצת) להסתכל על הדברים, וגם לי יש בעיות איתה, אבל זה בינתיים הרעיון הכללי שהגעתי אליו.

אומנות היא שקר?

מה שקרי באומנות? יצירת אומנות המונחת מולך היא שקרית כי היא מציגה השקפה של המציאות בדרך יוצאת דופן? (לצורך העניין גם אמן שיוצר יצירה שמציגה סיטואציה בדויה שקיימת רק בראשו, ורחוקה מהמציאות, לא מציג שקר לדעתי, הוא מציג דבר שקיים ואמיתי לחלוטין במוחו שלו והרי לא כולנו בעלי אותו המוח..) היצירה עדיין מונחת לפניך, עדיין נמצאת פה, כאן ועכשיו- כיצד היא שקרית, כיצד היא אינה אמיתית?

gurke

New member
גם כשאתה אומר שקר

המילים עצמן אמיתיות והצלילים אמיתיים לגמרי. אבל השקר לא אמיתי. סיפור הוא בדיה, הוא שקר, ציור הוא שקר, וכו' וכו'. זה לא אני אומר, זה אפלטון (הוא מאמין שהאומנות היא חיקוי המציאות, אני הוספתי שאנחנו מתרגשים משקרים ולכן מתרגשים מאומנות) הוא מוסיף ואומר שאומן מנסה "לשחק את אלוהים" בכך שהוא ממציא דברים, אך לעולם לא יוכל ליצור דברים אמיתיים אלא רק שקריים. השימוש באומנות לפי אפלטון היא אך ורק לחינוך המוקדם, שכן ילדים עדיין לא יכולים לקבל את האמת בפרצוף והם צריכים שקרים (סיפורים, משלים, מוזיקה) שינעימו להם את הרעיונות החינוכיים.

את*

ואני לא מצליחה להסכים עם זה.. לפי זה, כל דבר שהאדם יוצר הוא שקר?.. אני מניחה שזה תלוי בהגדרה של שקר כנראה לא מסכימה בכל אופן:)

yaakii

New member
אני מסכים. אם נתייחס אל שקר כאל משהו

שלא משקף את המציאות הרי שצייר הוא שקרן. אבל אם נתייחס אל שקר שמעשה רמיה-הצייר הוא אדם שמציג מציאות חדשה.

gurke

New member
שקר הוא חוסר אמת

כל מה שלא אמיתי וקיים הוא שקר. צייר הוא "שקרן", סופר הוא "שקרן", וכמה שהשקר יותר טוב (אנחנו יותר מתחברים אליו, יותר מזדהים איתו) אנחנו יותר מתרגשים ממנו. זה לא נאמר כנגד אומנות, ממש לא. אבל לומר שצייר עושה מציאות חדשה זו אשליה - הוא מחקה מציאות חדשה, הוא אולי גורם לך לחשוב שיש מציאות שלמה מאחורי הסיפור או הציור הזה, אבל האמת היא שזה רק צבע על בד, או דיו על דף. מבינים למה אני חותר?

yaakii

New member
כאן נקודת המחלוקת.

אני סובר ששקר נקרא כך רק כאשר הצד השני לא מודע לזה שהאמת נעדרת, אך מכיוון שכל אחד שמסתכל על ציור מבין שזה לא באמת העולם ומדובר במציאות מדומה, אי-אפשר לקרוא לצייר "שקרן". כל אחד שמתכסל על "המציאות" החדשה של הצייר מבין שזה צבע ודף.

gurke

New member
המונח שקר

הוא ההפך מאמת, כלומר, לא קיים. אם אני אגיד לך "יש עוגה על השולחן" למרות שאתה בהחלט רואה שאין עוגה, אמרתי דבר שקר. בציור אתה יכול לראות שתי דמויות שמסתכלות אחת על השניה ולומר שהוא מביט בה, אבל האמת לאמיתה היא שאף אחד מהם לא מביט, זה צבע ולצבע אין עיניים. ברגש שלך אתה עדיין מרגיש שהוא מביט בה ואתה יכול לפתח את זה אפילו לרגשות של הדמויות - למרות שאתה יודע שזה שקר וזה רק צבע על בד - לכן אתה מתרגש.

yaakii

New member
טוב, אני חולק עליך.

אבל זה מחלוקת סמנטית. אם ראובן יעמוד לצד שמעון ויאמר לו: "יש על השולחן עוגה" (כאשר השולחן ריק) שמעון לא יגיד לו "שקרן!" הוא יאמר לו "אתה מנסה לשגע אותי?" / "אתה מדמיין?" או נוסח אחר, דומה. אנשים מתייחסים אל משהו כשקר כאשר מדובר במשהו שנוסה להיות מוצג כאמת, על-אף שאיננו.

gurke

New member
אתה אמרת

"אנשים מתייחסים אל משהו כשקר כאשר מדובר במשהו שנוסה להיות מוצג כאמת, על-אף שאיננו" זה בדיוק העניין.

yaakii

New member
אתה לוקח חצי מהדברים שלי ומוצאים מהקשרם.

אני חושב שאם תחזור ותקרא את הודעתי תבין את התייחסותי למושג שקר.

gurke

New member
קראתי

ואין שני דרכים להתייחס למושג שקר, אלא כחוסר אמת. כמו שחושך הוא חוסר של אור וקור הוא חוסר של חום. משהו שמוצג כאמת אבל איננו הוא שקר, גם מה שמוצג כשקר והוא לא אמת הוא שקר. מה שמוצג כשקר והוא אמיתי הוא אמת ולא שקר. עזוב לרגע את השקר כמעשה נלעג שעושים על מנת לעבוד על מישהו, זה הפעולה שהצמדנו למושג שקר. המושג דבר שקר (false) הוא פשוט חוסר של אמת (true)

ואמת מהי?

חוסר שקר?

gurke

New member
../images/Emo122.gif

אני לא מבין למה לדוש יותר מדי בעניין הזה. כל מה שאמרתי שדברים שהם לא אמיתיים אך מנסים להדמות כאמת מרגשים אותנו. למה זה כל כך מעורר בכם התנגדות?

gurke

New member
אוקי, אז הנה הודעתי הראשונה:

לפי דעתי הסיבה שאנחנו נהנים מהמציאות היא כי דברים לא אמיתיים שנדמים כאמתיים מרגשים אותנו (פיזית). אומנות היא דבר לא אמיתי שנדמה כאמיתי (המצאה, יצירה) ולכן מרגשת אותנו. עכשיו יותר טוב?

למעלה