מדע בדיוני לאנשים שלא קוראים מדע בדיוני

  • פותח הנושא pix37
  • פורסם בתאריך

pix37

New member
האורך ממש לא מטריד - הקצב הוא מה ששובר אותי

הדקדקנות, הירידה לפרטים (באמת לא משנה לי מה אכל כל אחד מהמשתתפים בכל ארוחה במסע)
הדמויות לא ממש רלוונטיות או מעוררות הזדהות
סוג של סתם נמרח (אבל אני שונא קלסיקות ידוע)
 

Y. Welis

New member
באמת שאני לא זוכר כזו פרטנות שם. סתם דוגמא - פני הדמויות

לא מתוארים כמעט בכלל. לא תמצא תיאור של תווי פנים (חוץ ממקום אחד שבו נאמר שאלה של סאם היו 'חומים'). שיער - בקושי.
כמעט כל התיאורים שקשורים לפנים, מתמצים ב'ניצוץ' של העין, או בהעוויות שונות, לצורך דרמטי והדגשת הנאומים. כנ"ל חלקי גוף.
&nbsp
ביגוד - מינימום. לא מתקרב לרמה של ג'ורדן (אשתו היתה תופרת - מסביר).
&nbsp
מה שכן, נופים מתוארים, ולעיתים 'מואנשים' - 'עצמות האדמה'; 'כתף', 'צוואר', 'זרועות'. יש המשלה של תוי האדמה לאיברי גוף, וזה מהותי. יש סיפור צדדי שבו טולקין מתייחס לענקי סלע ומלחמתם והתוצאה - תווי הנוף (יש רמז להם ב'הוביט' + החיבור בין טרולים לאבן. במקורות הנורדיים הגמדים הם גם יצורים שנבראו מסלע).
&nbsp
אין כמעט דבר שם שאין לו משמעות בתוך העולם המיתולוגי, שניתן להסביר ולשייך. אלה דברים שפורשו בספרי רקע שונים, אבל לא נדרשת קריאה בהם (ולא קראתי את כולם), כדי לנסות לעלות על הרעיון שמאחוריהם.
&nbsp
מבין 1100 העמודים שישנם בפנטסיה, אלה של שרה"ט הם היותר מהודקים שישנם. תאמין לי.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
בתור קוראת פנטזיה מן השורה התקשיתי מאוד לצלוח את ההוביט

הוא נורא ילדותי וטרחני... אולי בילדות לא היה מפריע לי, אבל מנעוריי ניסיתי לקרוא אותו שוב ושוב, אולי ארבע פעמים, ובכל פעם נשברתי בשלב אחר (יחסית בהתחלה). רק אחרי שצפיתי בשלושת סרטי שר"ה (במרתון קולנועי, יש לציין) והיה לי בסיס טוב להישען עליו ורצון לחזור לעולם הזה, הצלחתי לקרוא אותו סוף סוף.
 

ווסאבי74

New member
זה לא שאין להם חיים

זה שאין להם טלויזיה (או לפחות לא ריבוי הערוצים והאפשרויות של ימינו) ואין להם פייסבוק. וזה לא רק עניין של כמות הזמן שיש לך להקדיש לנושא בודד, זה העובדה שבפייסבוק הפוסטים השונים יודעים שהם מתחרים על תשומת הלב שלך לכן הם חייבים להיות קצרים והגירוי חזק (כלומר נורא מצחיק/מעצבן/עצוב/חמוד או מה שלא יהיה) יכולת הריכוז והקשב שלנו התקצרה פלאים בשנים האחרונות. אני זוכרת שבתיכון עוד קראתי את שר הטבעות ונהניתי ממנו, היום אני לא בטוחה שזה אפשרי.
&nbsp
&nbsp
 

clouds11

New member
קלסיקות ישנות כהתחלה

"עיר" של סימאק
"נחיל כוכבים" של בריאן אלדיס
"פני מועדות לכוכבים" של באקסטר
האסופות של אסימוב "מבחר המדע הבידיוני.."
"הכוח" פרנק רובינסון
ג'נרים שקרובים למד"ב שאפשר להתחיל מהם
"1984" האקסלי ..ורומנים היסטוריים מהסופר האהוב עלי רוברט גרייבס
"גיזת הזהב" גרייבס מעלה תאוריה שבתקופות קדומות התנהל מאבק שליטה בין גברים לנשים
והיו מקומות שבהן נשים היו שליטות ונהלו את הגברים (באמצעות דת ומין חופשי)
"המלך ישוע" פנטזיה דימיונית על ישו
 

tomasth

New member
אסופות של סיפורים קצרים זה טוב

זוכי הוגו לדורותיהם למשל.
 

pix37

New member
הרשימות שלי (זהירות חפירות)

מדע בדיוני למתחילים:
1. מלחמת האדם הזקן – ג'ון סקאלזי – הרהוט מבין כותבי המדע בדיוני הנוכחיים – לדעתי ממשיך דרכו של רוברט היינלין – כותב נפלא, למרות שהמדע בספריו קצת צולע. מלחמת האדם הזקן הוא הראשון בסדרת ספרים העוסקת ביקום שלנו בעתיד הקרוב, בו לכל תושב כדור הארץ בהגיעו לגיל 75 עומדות שתי ברירות – להמשיך לחיות את שארית חייו על פני כדור הארץ כאדם זקן או להתגייס לצבא – להיות למעשה מוכרז כמת ולצאת לחלל להלחם בחייזרים על מנת להגן על מושבות כדור הארץ מתקיפות של חייזרים הנלחמים גם הם על מנת הכוכבים עליהם ניתן לקיים חיים בחלל.
(לקוראי האנגלית אולי כדאי להתחיל עם FUZZY NATION – שילוב של ספר מד"ב, מערבון ודרמת בית משפט על הזכות להכרה באנושיות של חייזרים)

2. פרשת ג'יין אייר – ג'ספר פורד (jasper fforde) – רק לעכברי ספריות עם ידע והכרות עם הספרות הקלאסית – אין לי מושג אם ניתן להגדיר את זה כמדע בדיוני – אבל זה הראשון בסדרת ספרים מופלאה על יקום אלטרנטיבי בו – סופרים נחשבים ככוכבי רוק – ויחידת משטרה מיוחדת הפותרת פשעים ספרותיים באמצעות חדירה והשתלבות ביקום המקביל בו חיים ופועלים הגיבורים הספרותיים. עד כה יצאו בסדרה 6 ספרים מתוכם תורגמו רק השניים הראשונים – והם מבוססים על הכרות קודמת עם הספרות הקלאסית ככלל וספרות בריטית בפרט. הגיבורה היא THURSDAY NEXT (חמישי הבא) בלשית ספרותית אשר מנסה לחיות את חייה ולפטור את התעלומות השונות המוצבות בפניה – תוך נסיון לשמר את עלילתם של הספרים הקלאסיים מפני טרוריסטים ספרותיים.
הספרים הולכים ונהיים סוריאליסטים יותר ככל שהסדרה מתקדמת – אבל הם נהדרים.

3. המעבר – ג'סטין קרונין – לחובבי "ספרות יפה" – שוב סדרת ספרים מודרנית על העולם לאחר השתלטות של וירוסים אשר הופכים את מרבית האנשים למפלצות רצחניות (זומבים ערפדים – אבל זה ממש ספר לילדות בנות 14 כמו שזה נשמע). מדובר בסדרה של 3 ספרים מהם יצאו עד כה שניים אשר תורגמו לעברית. בעיני יש בהם חלק מקטעי הספרות היפים ביותר שנכתבו אי פעם.
הספרים נעים בשני צירי זמן – ההווה והעתיד הקרוב בו מתרחשת הקטסטרופה – והעתיד הרחוק בעוד כ- 100 שנה בה מנסים השורדים "להציל את העולם".

4. מלבד הכלב – קוני ויליס – מד"ב נשי – ששוב יוצא מנקודת מבט שקראת את שלושה בסירה אחת מלבד הכלב – ההסטוריונים של העתיד זוכים לצנוח ישירות לעבר על מנת לחקור אותו. בספר הזה אחד ההסטוריונים שבילה יותר מידי זמן בלונדון של הבליץ במלחמת העולם השניה מוצנח למנוחה באנגליה הויקטוריאנית ומשם כמובן הכל מסתבך עד לפתרון הרומנטי / היסטורי בו כולם מתאהבים בבני הזוג הנכונים.
(קריאה קצת יותר מורכבת של אותה סופרת אפשר למצוא ב- "ספר יום הדין" ההסטוריונית מוצנחת לתקופת הדבר השחור באנגליה - "ומעבר" – נסיון לפענח את מהותה של חווית טרום המוות. אזהרה – אל תנסו להתחיל בסדרת הבליץ אזעקה והרגעה – שני ספרים של 700 עמודים כל אחד בהם הסופרת חופרת כמו 3 פלוגות של מחבלי חמאס"

5. עריצה היא הלבנה – רוברט היינלין – חייבים לתת מקום לדור המייסדים של הסופרים הקלאסיים – היינלין במיטבו – אין לו שמץ של מושג במדע אבל הוא יודע לכתוב ומבין אנשים. מה קורה כאשר תושבי הירח שהפך למושבת עונשין של כדור הארץ מחליטים למרוד ולזכות בעצמאות. הדמויות ההיינליניות בשיאן, עלילה נהדרת, סוחפת, סקסית ומרתקת, שגורמת לך לסלוח על החיטוטים הכאילו מדעיים ועל הטכנולוגיה שהתיישנה מאוד.
אזהרה – על תתפתו לנסות את גר בארץ נוכריה – על אף שמדובר בקלסיקה – הרי שהיא קלאסיקה שהתיישנה רע.

6. שפת אם –סוזן היידן אלגין – דוגמא נהדרת למה שאנחנו מפסידים כאשר לא מספיק נשים כותבות מדע בדיוני – סוג של מדע בדיוני פמיניסטי – אכזרי להחריד – כתוב נהדר ולא דומה לשום דבר אחר. השנה – 2205. נחיתותן האינטלקטואלית של נשים זכתה ל'הוכחה' מדעית, ונשות ארץ הוגדרו כרכוש עובר לסוחר. בעולם חדש ואכזר זה, שתי נשים – האחת בלשנית מבריקה, האחרת משרתת מרדנית – עתידות להעמית במבחן את שלטונם של הגברים. אלא שבלא ידיעתן, המהפכה כבר יצאה לדרך: נשים השוהות בבתי-העקרות המבודדים, עמלות זה שנים על הכלי החשוב היותר באמצעותו ניתן יהיה לחולל שינוי אמיתי – שפה חדשה, שתאפשר לנשים לומר מה שביקשו להגיד משחר ההיסטוריה, ולא היו להן המילים.
זו קריאה לא קלה – בטח לא לי כגבר – אבל מדובר בספר בעל עצמה חזקה מאוד שבהחלט משנה את הקורא אותו.

פנטזיה למתחילים :
1. אלים אמריקאים – ניל גיימן – הרעיון מוכר ושחוק (הוא נכתב בכל כך הרבה גרסאות אחרות – האלים העתיקים מתעוררים ומנסים לחזור לתודעה – אבל גיימן כותב נפלא – והסיפור טוב וקולח.

2. חבטה – THUD – (לא תורגם) טרי פראצ'ט – הטוב והרלוונטי בסופרי הפנטזיה היום (לצערנו כעת בסוף הקריירה שלו) חלק מסדרת עולם הדיסק המפורסמת שלו – אשר הבעיה העיקרית שלה היא שהיא הולכת ומשתפרת ככל שהיא מתקדמת ומתפתחת – אם בהתחלה זה התחיל בתור ספרי גיחי גיחי שנועדו להיות פרודיות על סדרות הפנטזיה הקלאסיות – הרי שככל שהסדרה על תתי הסדרות שלה הלכה והתפתחה, פראצ'ט מצא את קולו וגם שיש לו מה להגיד והוא עושה את זה מצוין בספרים המאוחרים יותר בסדרה. הסדרה מחולקת לכמה תתי סדרות שעוסקות בהבטים שונים של מה שמעניין את פראצ'ט (המכשפות – נשיות/ סיפוריות, מוות – פילוסופיה / אקזיסטנציאליזם, המכשפים – אקדמיה והשפעתה על החברה סתמרוח – פנטזיה קלאסית וסדרת המשמר – חברה, מדינה ומקומו של היחיד). THUD שייך לקבוצה האחרונה והוא עוסק במלחמות ההסטוריות בין הגמדים והטרולים אשר מיובאות לעיר הגדולה על ידי המהגרים אשר מסרבים לחיות ביחד ולקבל את כללי התרבות המקובלים.

3. 9 נסיכים לאמבר – רוג'ר זילזני – שוב סדרה של 10 ספרים – 5 על קורווין ו5 על בנו – מרוב שהתרגלנו לאנטי גיבורים כיף לקרוא שוב על גיבור שיודע שהוא כזה- והוא פועל להשגת מטרותיו וכמובן מצליח בכך – זה לא ספרות גדולה (ממש לא) אבל היא כייפית לקריאה – ובהחלט ראויה למקומה.

4. כבלי קסם – אורסון סקוט קארד – ידוע בעיקר בתור כותב המשחק של אנדר – אבל כאן הוא מנסה לכתוב פנטזיה ויוצא לו נהדר – מתחיל כסיפור על אסירי ציון – הופך לסיפור חזרה לרוסיה – ולאט לאט נכנס לתוככי הפנטזיה בנסיון להחיות את אגדת היפיפיה הנמה – יש שם בהחלט חלקים של ספרות טובה.

5. הפירמידה האדומה – ריק ריירדן – ידוע בעיקר ככותב של משפחת ג'קסון – אבל שווה לשים לב לסדרה הזו שלו – משפחת קיין והאלים המצרים – אחד הכותבים היחידים שראיתי שמצליחים לכתוב נכון ספר התבגרות נשי במאה העשרים ואחד בלי לשחזר קלישאות ובלי לשפץ וליפות דברים – פחות בגלל הפנטזיה ויותר בגלל הדמות של סיידי – אחת הגיבורות הנהדרות שנכתבו אי פעם.
 

ניימן3

New member
+1 למלבד הכלב.

מעבר לכך, לא הבנתי מה ההבדל בין הרשימה שהבאת, לבין רשימת "הספרים האהובים עליך"?
 

pix37

New member
ראה לדוגמא את FFORDE

לא הייתי ממקם את הסדרה של TN ברשימת הספרים האהובים עלי אבל זה כן משהו שהייתי נותן לחובב ספרות רצינית לקרוא (גם לא כחלק מתהליך מסיונרי). או אם ניקח מסדרות הפנטזיה את משפחת קיין - שוב הם ספרים טובים ומהנים אבל לא "יצירות מופת" אבל הדמות של סיידי עשויה להיות מעניינת למי שמחפש ספרי התבגרות נשיים במאה ה- 21 ועשויה להתחבר טוב יותר לנערות מאשר הדמות "הקורבנית" של קטניס אשר כרגע מושכת את עיקר תשומת הלב.
 

ניימן3

New member
חשבתי לכתוב 'חוץ מת'רזדיי' כי ידעתי שתגיד את זה!

אם כי למען האמת אני לא יודע אם הייתי נותן את ת'רזדיי לחובב ספרות רצינית, בגלל שזה ספר כל כך *לא* רציני. האווירה, המסע בזמן, ציפור הדודו ( :) ) מאד פונים לגיקים הארדקור.

אפרופו ספר שהייתי נותן לחובבי ספרות איכותית לקרוא: איליום של דן סימונס. יש שם דיונים ארוכים ורציניים בין שני חייזרים על מהי אנושיות ע"פ 'בעקבות הזמן האבוד' של מרסל פרוסט.
 

pix37

New member
בגלל זה התייתסתי גם למשפחת קיין

ואתה יכול להוסיף גם את שפת אם - בתור ספר שציינתי ואינו מהאהובים עלי - אלא רק מאחר ולדעתי הוא עשוי לעניין חובב ספרות רצינית, ומי שמתעניין בספרות פמיניסטית ככלל (אזהרה - אני לא מאוד מעודכן אבל בעבר הרחוק - ספרות פמיניסטית היתה איומה - משהו בסגנון פראצ'ט הראשונים - אני מבין שיש לכם מה להגיד אבל קודם תלמדו לכתוב)
 

ניימן3

New member
אבל את משפחת קיין לא קראתי

אז התעלמתי ממה שכתבת עליו מתוך בורות:)

אני גם לא מאד מעודכן, אבל בספרות פמיניסטיות יש השנה את Ancillary Justice שמכה גלים בתור 'אבן דרך במד"ב מודרני', וגם 'הספר הזה שזוכה בכל הפרסים של 2014'.
 

pix37

New member
ולגבי TN התקדמת בסדרה ?

מה שאתה מתאר נכון פחות או יותר לשני הספרים הראשונים
אבל 5 הספרים הבאים הולכים ומתקדרים - מתגבשים ובכלל הופכים יותר ויותר סוריאליסטים (מבלי לוותר על ההומור והבדיחות הגיקיות).
 

ניימן3

New member
פרשתי באמצע השלישי

כי הוא שיעמם אותי ברמות היסטריות ולא יכולתי לעמוד בזה יותר.. הוא אכן היה.. סוריאליסטי. כנראה שזה לא כס התה שלי :)

בכל מקרה, אני לא רואה איך התוכן של ספרים 3-7 רלוונטיים. זו המלצה לספר שאמורים לקרב קוראי ספרות יפה למד"ב, לא? הם ישפטו ע"פ הספר הראשון, לא ע"פ הספרים המתקדמים בסידרה.

קראת אגב ספרים נוספים של פורד? מישהי המליצה לי על סדרה נוספת שלו.. (שאני לא זוכר את שמה)
 

pix37

New member
הסדרה הנוספת של פורד "גוונים של אפור" (לא הפורנו)

ועוד לא הגעתי לקרוא אותה.
 

ווסאבי74

New member
זה מאוד מאוד שונה

הרבה הרבה פחות הומור, למעשה האווירה מאוד קודרת. בהתחלה הכל מצויר בקווים שמאוד מזכירים משל, אנשים מתנהגים כסטריאוטיפים בלי מורכבות וכבר עמדתי להשבר, אבל בהדרגה זה משתפר ולקראת הסוף אפשר לפתח קצת אמפתיה לדמויות ויש מתח.
 

ווסאבי74

New member
אני כן ממקמת את הסדרה של TN ברשימת הספרים האהובים עלי

(למעשה כרגע אני קוראת אותם שוב כי אני קצת סנילית). אבל אני לא בטוחה שזה ספר שער. פורד עושה משהו שאנחנו מאוד רגילים אליו במד"ב ופנטזיה אבל הוא חריג מחוץ להם, הוא מגלה לנו בהדרגה את העולם שת'רזדיי פועלת בו, ואת ההבדל בינו לבין העולם שלנו. למי זאת כתיבה פנטסטית טובה, לא לעצור ולהגיד לנו "שמעו זה עולם אחר שמתנהל אחרת" אלא לתת לנו להבין את זה לבד בהצצות קטנות, מתוך נקודת המבט של גיבורה שמבחינתה זה עולם ברור מאליו. אבל למי שלא רגיל לזה שייתכן בכלל עולם שונה זה עלול להיות מאוד מבלבל.
 

Bacio

New member
אני מוסיפה את "שפת אם" לרשימת מה שאני רוצה לקרוא

ולדעתי גם "מעשה השפחה" של מרגרט אטווד דומה בקו כלשהו. אותי הוא זעזע באופן מוחלט.
 
למעלה