מהו גבר, מהי אישה?

• פותח הנושא Lizz
  • פורסם בתאריך

Lizz

New member
מהו גבר, מהי אישה?

(או, החיבור הידוע בכינויו "משעמם לי"): מהן לדעכם/ן ההגדרות לגבר או אישה? רוב האנשים שפה, נראה לי, יסכימו איתי שאני לא צריך בהכרח זין כדי להיות גבר, בדיוק כמו שאני כבר לא צריך שפם עבות, סוס ורובה, כדי לאשש את גבריותי. בשביל להיות אישה אתן לא צריכות להיות נשואות עם ילדים ולדעת לבשל ולנקות. ההגדרות הללו, עבר זמנן. הן כבר לא מעניינות אף אחד. העולם השתנה; ואנשים כמונו נמצאים בחוד החנית של השינוי. אולי בגלל זה אנשים כל כך מפחדים שנפצע אותם... טוב, נסחפנו קלות עם המטאפורות. בכל מקרה, השאלה המקורית נותרת בעינה: מהו לדעתכם/ן גבר, מהי אישה? מה *מגדיר* מישהו כמין אחד או אחר? (סתם, מעניין אותי לשמוע דעות)

FreakOnALeash

New member
אני בנזונה מתחכם, אני יודע.

אבל אני הולך להגיד ´יושר פנימי´- ולייחס אמירה זו לגברים ונשים כאחד. באמת שזו העמדה שלי.

Ceee

New member
איזה חוד חנית???

בתור אשה, אני לא "צריכה" להיות נשואה עם ילדים. אני ר-ו-צ-ה להיות נשואה עם ילדים. (או שלפחות זה מה שהחברה פימפמה לי לתוך הראש...) לדעת לנקות- נו באמת... לדעת לבשל- בתור אחת שבחלק גדול מהילדות שלה גדלה על אוכל מוכן/אוכל קפוא/להכנה מהירה, אני הייתי מאוד רוצה שהילדים שלי יבואו מהבית-ספר ויאכלו אוכל שאמא שלהם הכינה...

maayan15

New member
לדעתי...

הכל עיניין של הרגשה פנימית. אם את מרגישה שאת אישה, את אישה. אם אתה מרגיש שאתה גבר, אתה גבר. אם אתה מרגיש שאתה עז, לך לפסיכולוג.

ק ל א ו

New member
אז מה אם אין לי כותרת.

אני קצת חושב שלהיות גבר זה כן להיות משהו סביב הארכיטיפ הגברי ולהיות אשה זה להיות משהו סביב הארכיטיפ הנשי. כל מקום ותקופה עם הארכיטיפ שלהן/ם, בין אם זה שפם-רובה-סוס (
) או כדורגל-בירה-כרס וכו´ ובשביל להיות אשה אומר שאת צריכה להנשא, ללדת ילדים, להיות עדינה, להיות מקושטת, להיות סגורה בבית, להמשך לגברים. אני לא יודע אם כל כך צריך לנסות ולהרחיב את ההגדרות גבר-אשה על מנת שהן יתאימו גם לנו, אם הן לא כל כך רלוונטיות (והן לא כל כך רלוונטיות, לפחות לי. אם אני במילא לא-אישה כי אני לא עונה על ההגדרה ואני גם לא גבר מאותה סיבה, ואם אני נמשך ללא-גברים שהם לא-נשים. אז אם כבר שפוטים של הגדרות, נראה לי שכדאי להיות יצירתיים ולהמציא עוד איזה ארבע-חמש אפשרויות. מטאפורה דפקא מגניבה עם החנית

ליטל ו

New member
מגניב :)

אני אומרת - על פי ההגדרה,כמו אומנות. אישה היא מה שיוגדר כאישה, סובייקטיבי לחלוטין. כנ"ל גבר.

ק ל א ו

New member
פוסטמודרינזם

בערך החל משנות השבעים התשובה היחידה על השאלה "מהי אומנות" היא: כל מה שלא נכנס לשום קטגוריה אחרת. מגניב, הא? אולי אני בכל זאת אומנותי
.

ליטל ו

New member
LOL

איזה מצויין - קורס יבשושי שלם על מהי אמנות, ואף אחד לא טרח לציין בפני את ההגדרה הזו
אני לא בטוחה שהיא בדיוק עובדת, אבל אני אוהבת אותה

barak001

New member
משעשע

אני דוקא חושב על זה מדי פעם ונראה לי שברירת המחדל לבני אדם זה גבר ודוקא להיות אישה זה הדבר המיוחד. כלומר גבר = לא אישה, ואישה זה להיות אישה. (אולי בגלל שאני כל כך לא מבין את המין\מגדר הנשי). אני חושב שגבר ואישה זה מושגים מאד מופשטים ומסובכים והם הרבה יותר מכמה תכונות. (גם להוכיח קיום של תכונה מסוימת לא פחות מסובך) אפשר להתווכח לנצח האם גבר\אישה זאת מהות\אוסף של תכונות\תרבות. אני מאמין שהרבה מההבדלים בין גברים ונשים מתבססים סביב נושא האקטיביות והפאסיביות.

ק ל א ו

New member
למי שזה מעניין - עוד קצת מזה.

לפי האקזיסטנציאליזם, אדם מאופיין על ידי יכולתו לחרוג מן המצב ההתחלתי של כל דבר, דהיינו = הקיום. ע"פ בחירתו באופן חופשי את המחשבה שלו, את עצמו, את עולמו. דה בובואר מסבירה את האופן בו נוצרה ההיררכיה בין המינים בערך כך ("בערך" כי זה למעשה בליל של מה שהיא אומרת ומה שאני חושב
) : כל עוד האנושות התקיימה בקבוצות קטנות וניזונה מצייד וליקוט, זכרים ונקבות היו שווים בתפקידיהם. עם תגליות החקלאות, ותחילת שיעבוד בעלי חיים בעדרים, נעשה מעבר מחברת מלקטים לחברה שיושבת במקום אחד, והיא בעלת רכוש (שדות, עדרים). התעורר הצורך לשמור על הרכוש הזה. כלומר, הרכוש היה צריך להיות מועבר לדור הבא, ולכן היה על הגבר לדעת מיהם ילדיו. היה צורך לבודד את האשה ע"מ שלא "תתערבב" עם גברים אחרים (חבר´ה לא שמעתם על קונדומים!?
). בתקופה זו החלו תופעות הבעלות והנישואין. כך התגבש תפקיד האשה כמשני (כל שקשור לבית: טיפול בילדים ובגבר, בישול, הכנת בגדים, סבילות ) ותפקידו של הגבר כמרכזי (האקטיבי, החופשי, בעל הרכוש והידע). מאחר והתפיסה האנושית היא קוטבית, ניגודית (יש אור - מפני שיש חושך, יש חום - מפני שיש קור) לכל דבר בעולם יש השתקפות ניגודית = "האחר", שמסומן ע"י היעדר הדבר. האשה היא "האחר" של הגבר - מולה מכונן הגבר את עצמו כסובייקט, ומולה הוא מממש את עצמו. היא הלא מהותי לנוכח המהותי, היא הסובייקט המשמש את האובייקט. נלקחו ממנה התכונות האנושיות ונשארו התכונות שאינן של גברים: אימהות ומיניותה - שעברה אובייקטיפיקציה (ממינית לאובייקט מיני, מושא תשוקה). היא מוגדרת ע"י הגבר לשימושו - ולכן יש לחשוד בכל מה שאנו יודעים על "האשה".

FreakOnALeash

New member
יאמי.

אני די אוהד את התאוריות האקסזיסטנציאליות. תודה לך על שהבאת את הנ"ל להעשרתי, ולפורום.

ליטל ו

New member
מה בעניין -

אישה היא כל אדם המזדהה עם המילה "אישה" / עם ההגדרה שלו למילה? ונשי הוא כל דבר (אדם, חפץ, מה שלא יהיה) שיש לו מאפיינים שהאדם שהגדיר אותו כנשי מחבר מקשר להיות אישה (זו הגדרה בעייתית, כן). המאפיינים תלויים ברוב המקרים בנורמות הגדרה של חברות ותת חברות.

Ceee

New member
קצת קונפורמיזם

אני לא יודעת, אני מרגישה שבהרבה מיקרים די חשוב לי להתאים את עצמי פחות או יותר לנורמות ולהגדרות של החברה לכל מיני דברים, שרירותיות ככל שיהיו. למשל להגדרות של החברה לגבי מיהו גבר ומהי אשה.... זה דברים שנבנו בתודעה החברתית במשך כל כך הרבה שנים... מצד אחד לא לכל "קונצנזוס" של החברה חייבים להיכנע, אפשר לנסות לחדש לפעמים כדי שיהיה מעניין... ומצד שני יש תחושת ביטחון כל כך גדולה בלהתאים את עצמך להגדרה המוסכמת על החברה... ואם זה אפילו אפשרי מבחינה מעשית אז בכלל זה שיגעון... ובכל זאת אני לא רוצה לכפות על עצמי התנהגויות מסויימות. זה נושא כל כך מורכב ומסובך....

AlphaBeta

New member
מה אם פשוט

אישה - כל מה שקשור לאשכלות, הפריה וללידה. גבר - כל מה קשור לאשכים ולהפרית אישה. זה פחות או יותר מבוסס על ההגדרה המילונית.

למעלה