ההגדרה משפטית של משמורת שונה ממה שאת חושבת
משמורת = בחזקת מי נמצא הילד מבחינה משפטית, מי מחויב לגדל את הילד מבחינת רשויות המדינה. הסדרי הורות זה משהו נפרד- זה כמה זמן, ומתי, כל אחד מכם מבלה עם הילד.
המשמעות- אם המשמורת אצלך, הזמן שנקבע לו עם הילד הוא זכות ולא חובה שלו, מבחינת הרשויות.
אם המשמורת משותפת -הזמן שלו עם הילד הוא חובתו.
אפשרי שהמשמורת תהיה אצלך, אבל הוא יהיה עם הילד שניים או שלושה ימים בשבוע. ככה זה אצלנו- המשמורת אצלי, והילדים הולכים אליו לשני אחהצ+לינה בשבוע, ולסרוגין בסופש משישי בבוקר עד ראשון בבוקר. כלומר בשבוע שהסופש אצלו- הילדים אצלו 4 לילות מתוך 7. ועדיין המשמורת אצלי.
ועכשו אני רוצה לומר לך דבר לא קל. אתחיל בזה שאני מאד מבינה אותך. הגרוש שלך כפי שתארת אותו נשמע מאד כוחני, ונראה לי שהוא עיוור לצרכיו של הילד שלכם כשהוא תוקף אותך, מכפיש אותך, מתלונן במשטרה לא נכונות ולא משלם מזונות.
ועם זאת, אני חושבת שכדאי לך לשאול את עצמך ולבחון היטב, האם בהחלטה שלך להקטין את הזמן שלו עם הילד, את משרתת את הצרכים *של הילד* או רק את הצורך (המובן) שלך, למינימום חיכוך עם גרוש קשה וכוחני.
תראי, באחריותנו כהורים לספק את הצרכים הבסיסיים של ילדינו, גם כשזה קשה עד בלתי נסבל. האתגר אולי הכי קשה בגירושין ובכלל בהורות, זה להפריד בין צרכיו של הילד ומי שהוא, לבין הצרכים שלנו ומי שאנחנו.
קשר של הילדים עם אב, הוא אחד הצרכים הכי חשובים שלהם. הקשר של ילדי עם אביהם עלה לי בבריאות, בניג'וסים, בהצקות, בהטרדות- אבל זה צורך של הילדים. כמובן שמותר לי וכדאי לי לחפש את הדרך שזה לא יעלה לי בבריאות, אבל אסור לי, אסור באיסור חמור, לפגוע במכוון בקשר הזה, בלי סיבה שנובעת מ*צרכי הילד*, לא מהצרכים שלי. וגם כשהאבא אינו הורה אידאלי, זה קשר חשוב וקריטי. מהסיפור שאת פורשת כאן, נראה שהיה לך כל כך קשה עם הגרוש שהחלטת להעניש אותו (שזה לגמרי מובן) אבל האמצעי היחיד שעמד לרשותך הוא לפגוע בקשר של הילד עם אביו, שזה צעד כוחני לא פחות ממה שהוא עושה לך. אני יכולה להבין את זה, אבל אני חושבת שזו טעות מרה.
אם אני מבינה נכון-
הלכתם לבימ"ש. העלתם סיבות שונות והשופט קבע (וזה לא אומר שזה הכי נכון) שהילד יהיה עם אבא יום בשבוע. הסדרי ראייה מצומצמים מאד. אחר כך הסכמתם בעל פה לשנות את הסדרי ההורות לשלושה ימים בשבוע- הסדרים נרחבים ביחס למקובל. ואז, בעקבות התנהגות של אביו *כלפייך* - התנהגות באמת כוחנית ובלתי נסבלת- החלטת להעניש את האב ולחזור להסדרי הורות מינימליים. השאלה היא האם לקחת בחשבון את צרכי הילד שלכם (המיידיים, וגם ארוכי הטווח) בהחלטה הזאת?
האם בין הזמן שהסכמת עם אביו שהילד יהיה איתו שלושה ימים בשבוע גילית שהאב מזיק לו בצורה משמעותית? האם האב לא עמד בהסדרי ההורות המורחבים? בקיצור, האם להחלטה שלך להוריד את הזמן של הילד עם אביו משלושה ימים בשבוע ליום אחד, היתה גם סיבה שנעוצה בצרכים של הילד או שהיא רק סביב הצורך שלך (שמאד מובן) להקטין את החשיפה לאביו, שמציק לך בתביעות ובכוחנות שלו, ולהעניש אותו במה שזמין לך.
תראי, כשהיו לי קשיים ועניינים -אמנם לא קשים כמו אצלך אבל קשים- חברה טובה שלי אמרה לי לא לתת לו לקחת אותם/להאבק בו בבימ"ש/להחזיר לו במקום שכואב. ואני התעקשתי כל הזמן להמנע מזה. כי אני יודעת כמה אבא שלי משמעותי בחיי ומכירה ילדים שגדלים כשנוכחות אביהם בחייהם ממש נמוכה (מבחירה שלו, אמם עושה הרבה כדי להגדיל ולקיים ככל האפשר את הקשר בינם לבינו) והם ילדים נהדרים והכל אבל זה מאד חסר, וזה שובר את הלב. והיום אני קוטפת את הפירות של המאמץ הגדול שעשיתי (ושהוא עשה.) לקיים ולשמר את הקשר הזה. וזה משליך על כל היחסים בינינו גם בתקופות שהקונפליקט מתלקח.
בקיצור אני רוצה להגיד לך- נכון שאת צודקת שאת כועסת עליו ורוצה להחזיר לו, אבל לפעמים אנחנו צריכות להיות גיבורות, לא מספיק להיות צודקות.חפשי את הדרך לעזור לבנך להיות בקשר טוב ככל האפשר עם אביו, וחפשי במקביל את הדרך להגיע עם האב להסכמה מחוץ לבימש, גם אם התהליך יהיה קשה, זה לא שבימש זה תענוג. והפרס הוא יחסים סבירים שמאפשרים לבן שלכם לגדול בלי הצל הענק הזה של הקונפליקט מעל ראשו.
ואולי יהיה יותר טוב והפרס יהיה יחסים שבהם כשאת תצטרכי עזרה עם הילד במשהו, הגרוש יעזור לך ולא רק יכשיל ויעשה צרות.
בהצלחה.