מצחיק שאני מגיבה כשכל הפורום כבר עבר לשרשורים אחרים
אבל אני חושבת שיש כאן כמה עניינים:
1. אני חושבת שהעובדה שיש יותר מילד אחד משנה דברים. הפער בין הילדים שלי גדול ויכולתי לראות איך האילוץ של להתחשב בעוד בן משפחה משנה את הדינמיקה של מנעד הרגשות של הבכור. בצורה שכמובן משפיעה על ההתנהגות שלו. בגדול את יכולה להיות יותר זמינה לבוני כי היא לא עומדת באילוץ של לחכות שתתפני אליה באותה צורה שצריך כשיש אחים. לדוגמא, אם הוא חולה, אבל צריך ללכת לאסוף את הקטן מהגן, הוא יצטרך להכנס לאוטו וזה מציב אותו בפני התמודדות חדשה - איך להביע את מורת הרוח, איך לוותר, איך להתפשר. סיטואציה של הורות לכמה ילדים משנה את הדינמיקה ואת הסיטואציות לטוב ולרע.

2. אני לא חושבת שזה נושא של לדעת את חוקי הבית. כשהבכור שלי היה קטן הוא היה הולך לארון מתחת לכיור ומנסה לפתוח אותו. אמרתי "לא". ותוך זמן קצר היה לו ברור שזה מחוץ לתחום. ככה לגבי כל דבר שהיה אסור - כל חפץ שלא מיועד למשחק או פעולה לא רצויה. הקטן הולך לארונות, פותח וסוגר, בודק איך הצירים עובדים (לא כמטאפורה - יושב ובודק את כל הנושא). אמרתי לא. קניתי מנעול ילדים. יושב ובודק את המנעול. למד איך להוריד אותו מהארון. מוריד, מחזיר, סוגר עם, פותח בלי, מחזיר חזרה. אני נגשת ואומרת לא. הוא עושה "נו נו נו" - הוא מכיר את חוקי הבית - הוא יודע שזה אסור - הוא חייב להבין איך זה עובד - הסקרנות גדולה ממנו. הציות לחוקי הבית תלוי בילד ולא רק בחינוך. יש לי חברה עשתה דוקטורט בחינוך לא שיוויוני בין ילדים. זה יכול לנבוע ממקום לא נכון (לצפות יותר מאחד, לקטלג באופן לא נכון) ויש גם את החוסר שיוויונית שהיא כורח המציאות מכך שאינטרקציה בין כל שני אנשים שונה מעצם היותם אנשים שונים.

מה שמביא אותי ל- 3 - הדבר הראשון שאמרתי הוא ששקר נובע בעיני מפחד להגיד את האמת וזו בעיני הבעיה האמיתית. מאיפה נובע הפחד הזה. הבכור שלי משקר כי הוא פרפקציוניסט וקשה לו לקבל מצבים שהוא לא היה במיטבו - לא כי אני מציבה לו את הרף אלא כי הוא מציב אותו לעצמו. לפעמים הוא חושב שהוא לא עמד ברף המצופה כשהוא דווקא היה תותח על - קשה לו לדבר על הדברים כחלק מסיטואציה זמנית מורכבת שאנחנו נמצאים בה כרגע. באמת באחת ההודעות האחרונות של קלרמי (עיוותתי לבטח את הכינוי) היא דיברה על המצב של הילדה - ההישגיות, המערכת שעות המורכבת, רמת הציפיות הסמויה ממנה. גם אם קלרמי כאמא בכלל לא מצפה ממנה להיות המצטיינת שהיא גם ככה אלא רק רוצה שיהיה לה טוב, קשה לילד לדעת את זה והרבה ילדים לא רוצים לאכזב. שקר יכול לנבוע מרצון שיחשבו שהכל בסדר. כמו שהרבה מאיתנו לא יגידו להורים על כל בעיה שיש כדי לא להדאיג אותם. זה לא משהו ששמור למבוגרים, גם ילדים מבינים את העולם כמערכת של מטרות, ציפיות ורצונות, ומנסים לחזות את העולם ולהבין אותו לפי התמונה שיש להם, שלפעמים יכולה להיות מעוותת.

בעיני הרבה פעמים ילדים משקרים/מרביצים/מתחצפים מתוך משהו אחר שקורה. השאלה מה זה ה"משהו" הזה. כלומר השאלה איך מתמודדים על הלמה במקום עם המה.