אתה חולם
פשוט לא יאמן עד כמה עקשנית היא האמונה שרחובות ארה"ב מצופים זהב. אתה חולם חביבי. אני ממליץ לך, דבר ראשון עם הגיעך לארה"ב, ללכת לבקר בשכונות העוני בברונקס ובברוקלין, או בפרוג'קטס של האוכלוסיה השחורה, שם תרגיש מה זה הצד המכוער והנסתר של אמריקה הנוצצת שלך. שם גם תרגיש גם שהמושג 'ביטחון אישי' לא נוגע אךורק בפעולות טרור אלא גם למלחמת כנופיות וילדים שנהרגים ברחובות מכדורים טועים. אני ממליץ לך לשוטט ברחבי הרכבת התחתית בניו יורק בשעות הערב והלילה, שם תפגוש את ההומלסים שלדבריך חיים כך מתוך בחירה. אין לי מושג מאיזו אצבע מצצת את השטות הזו. אמריקה שלך היא אמריקה של התיירים, ואם חשבת שמנהטן מייצגת איזשהוא עושר שהוא מנת חלקם של רוב האמריקנים אתה טועה טעות מרה. יש עושר עצום באמריקה, אך הוא מצוי, כמה קפיטליסטי מצידם, בידי אלו המעטים יחסית. אם נפלת באמריקה, אין רשת ביטחון חברתית שתציל אותך. פשוט אין. כל אדם אחראי לחייו ואין ערבות הדדית. או כמו שכתבת - 'כל אחד דואג לתחת של עצמו'. ואם אתה לרגע חושב שהיחסים ביו אדם לחברו בארה"ב מושתתים על משהו אחר מלבד 'רווח והפסד', אתה טועה טעות כפולה ומכופלת. אין עוד עם בעולם שהטמיע לתוך מערכות חייו, בכל רובד אפשרי, את הקפיטליזם ואת גישת הרווח וההפסד כמו האמריקנים. שאלה ראשונה בדייט תהיה 'במה אתה עוסק', שמשמעה 'כמה אתה עושה'. אל תצפה לדייט שני אם התשובה אינה מכובדת מספיק. החלום האמריקאי שלך הוא בהחלט בגדר חלום והמציאות האפורה והיומיומית תכה בך ברגע שתתחיל לחיות את חייך כאן. 'ארץ של מגוון אפשרויות ובחירות וחופש דעת'? ספר את הקלישאה הזו לעשרות מיליוני העניים שחיים מעבודות דחק בשכר אפסי שלא יוכלו לשלוח את ילדם לבית ספר טוב שכן באמריקה האמיתית חינוך טוב מגיע מכיס טוב. הידעת שמסלול הקבלה לאוניברסיטות היוקרתיות מתחיל עוד מגן הילדים? כי כדי להתקבל לאוניברסיטה טובה אתה צריך קודם ללמוד בבית ספר טוב, וכדי ללמוד בבית ספר טוב אתה צריך קודם ללמוד בבית ספר יסודי טוב וכך הלאה עד הגנון. והכל כמובן שאלה של כסף, הרבה כסף. כי אם אין לך מספיק כסף אז הילד ילך ללמוד בבתי הספר הציבוריים והם, מה לעשות, לרוב לא ברמה גבוהה ובמקומות מסוימים אף מסוכנים ושטופים בסמים ובכלי נשק. מתחיל לחשוב שאולי בכל זאת יש בישראל כמה נקודות אור? שמא, אולי, ישראל עולה בכמה וכמה נקודות על גן העדן הדימיוני ששירטטת לעצמך בראש? שאולי זה לא המקום הגרוע ביותר על פני הפלנטה? טוב, מפני שאתה צריך ניעור מיידי מכל השטויות שהאכילו אותך.