אנא, אריפל ואלוןד
אין לי עניין לחזור על עצמי, ואני מנחש שזה תופס גם לגביכם. אם קראתם את הפתיל מתחילתו, כבר הסכמנו שבאתונה לא כולם היו אזרחים (רמז - טענתי שזה איפשר את הדמוקרטיה שם). כנ"ל לגבי רוב הערות אלוןד. אתונה הייתה העיר היחידה שהיוותה דמוקרטיה ביוון העתיקה, ולא סתם דוגמא. אם המציאות אינה מדד לטיב תיאוריות, האם תוכל לתת מדד טוב יותר? הקשר בין פצצת האטום וקום מדינת ישראל - 1) מדינת ישראל הוא תהליך מתמשך שהחל בהצהרת בלפור (חוקתית. בפועל ברור שעוד קודם). פצצת האטום נוצרה כתוצאה מחוסר ידע של הגורמים המעורבים (ע"ע פרוייקט מנהטן והצהרות של אופנהיימר לאחר מעשה) על תוצאותיה והשפעות מלאות של פיתוחה. 2)פצצת האטום איפשרה לסיים את המלחמה ב1945. ההכרזה על המדינה התקבלה ב 1947. ההכרזה על המדינה נבעה, בין השאר, מסבלו של העם היהודי בזמן המלחמה, אותה מלחמה עצמה שהפצצה סיימה. כך שקשר, ואפילו לא עקיף במיוחד, קיים בין שני האירועים. איזו משתי הגרסאות (1) או (2) נראית לך יותר? האם הן בהכרח סותרות? ועכשיו למשהו שונה לגמרי - שוויץ שוויץ, ארץ שעון הקוקיה, מדינת השוקולד, חביבת גולשי הסקי האלפיני באשר הם, ארץ החשבונות הסודיים, מדינת שלושת השפות. שוויץ ידועה (או שלא) בכמות העצומה של משאלי עם הנערכים בקרבה, על נושאים רבים ומגוונים. אין באמירה זו כדי לטעון כי זו שיטה עדיפה על השיטות הנקוטות ברוב הדמוקרטיות בעולם, ואני די בטוח שאפילו את המשפט הזה (אולי בניסוח אחר) כבר כתבתי קודם.