מוכר לכם המשפט "הקשר בין _ לתחלואה טרם הוכח"?

את מוכנה לפרט איזה קרינה רדיואקטיבית נאגרת

איפה?
קרינת אלפא היא גרעין הליום מהיר. איפה הגרעין הנ"ל נאגר? ואיך הוא שומר על מהירותו הגבוהה?
קרינת ביתא היא אלקטרון מהיר. איפה הגרעין הנ"ל נאגר? ואיך הוא שומר על מהירותו הגבוהה?
קרינת גמא היא פוטון שאורך הגל שלו קצר מאד. איפה פוטונים מתקיימים אחרי שנבלמו?

uzi2

Active member
הבהרה לגבי ההבדל בין קרינה גרעינית לנשורת

גרעינית.
בפיצוץ גרעיני מהסוג של אורניום למשל, משתחררת קרינה גרעינית, ובנוסף לה יש גם נשורת גרעינית. גרעין האורניום נבקע, ומשתחררת ממנו קרינת גאמה שהיא סוג של קרינה רדיואקטיבית בעוצמה מאוד חזקה שגורמת לנזק מיידי לחומרים (דבר שגם יכול להאיץ נזק ארוך טווח). בנוסף לכך משתחררים בתהליך חומרים רדיואקטיביים נוספים שמתפרקים לאט (לסוגים שונים של קרינות רדיואקטיביות) ולכן לא גורמים לנזק מיידי משמעותי אלא יותר לנזק ארוך טווח וזוהי הנשורת הגרעינית. בייחוד המדובר הוא באיזוטופים של צזיום ושל יוד.
היוד והצזיום משחררים קרינה רדיואקטיבית לאט יותר, ולכן הם נשארים כחומרים רדיואקטיביים יותר זמן.
יש גם איזוטופים אחרים כתוצאה מפיצוץ כזה, שמתפרקים ומשחררים קרינה רדיואקטיבית בקצב הרבה יותר איטי, אך בשל הקצב הכל כך איטי, לא מחשיבים את הנזק שלהם.
הקרינה עצמה כמובן לא מצטברת.

ranisharoni

New member
הזכרת לי את "ענן היוד" של צ'רנוביל

שבזמנו התפזר מעל לאירופה וזכה לתיאור אפוקליפטי. מעניין מה היו הנזקים האמיתיים ארוכי הטווח במרחק גדול מהכור. אני מניח שקשה לדעת (למשל שבהינתן גידול סרטני מקורו מאותו ענן).

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
עוזי, בצבא בתרגולת אב"כ חלק מהתרגול הוא...

טיהור של מים, מזון, כלי רק"ם, נגמשים, טנקים ועוד.
כל חומר שהיה במגע עם הקרינה אמור להיות מטוהר בדיוק בגלל הסיבה הזו, לפחות
בחלק האטומי של אב"כ (או שיש עוד סיבה שאינני מודע לה?)

אם אני הייתי מאמין למדריכת המכ"מים

עד היום הייתי חושב שאפקט דופלר קשור למהירות הסיבוב של המכ"ם...

החובש הוא השיאן.

למרות שמדריכת הירי שאומרת להכניס את המחסנית בהטיה ל-M-16 לא מפגרת רחוק אחריו. איכשהו תמיד מגיע לאל"ל איזה חובש דבע שאין לו ממש מושג מה הוא שינן בקורס חובשים, והוא מסביר כל מיני שטויות כמו "אם לא מגיע למח דם במשך ארבע דקות מצטברת בו חומצה לקטית שממיסה את התאים". בכל פעם שאני שומע אחד כזה אני מחליט שאם אני נפצע אני שומר כדור בקנה בשביל להגן על עצמי מפניו.

לא הבנתי את החלק עם המחסנית

או שאתה כועס על זה שמכניס את כל הנשקים האלה שיש לנו m-16, אבל אז אתה קצת מתקטנן כי זה נהיה שם גנרי.

מה שכן, המדריכות אצלנו לימדו שאת ה-"M-16" ייצרה חברת קולט, שבעבר הייתה חברה לייצור צעצועים, ובאזור מלחמת ויטנאם התחילה לייצר את הרובה. אני לא הצלחתי להבין מאיפה הגיעה האגדה הזו, ואיך לכל הרוחות מישהו ששמע פעם על המותג "קולט 45" יכול להאמין לה.
את התשובה לחלק הראשון קיבלתי כשקראתי איפשהו, שהחברה שמייצרת את ברבי הייתה זו שיצרה את המתפסים של הנשק במקור, וכיוון שהחיילים שנאו אותו בהתחלה הם היו מכנים אותו בשם רובה צעצוע או משהו כזה.
התשובה לחלק השני היא כנראה שמרבית מדריכות הקליעה מעולם לא למדו שום דבר על נשק, שלא הועבר להן באחד הקורסים שלהן.

deathcaster

New member
תגובה

המ-16 פותח ע"י חברת ARMALITE בשנת 1959 ולאחר מכן המוצר נמכר לחברת קולט.
חברת ARMALITE הייתה חברת בת של חברת FAIRCHILD, היו לה חברות בת נוספות שייצרו רכיבי מתכת שונים, בין השאר גם לצעצועים... קשר קלוש... אבל קשר בכל אופן

אגב, מלחמת וייטנאם הייתה ב-1963, המ-16 פותח ב-1959, אז לא ידעו שארה"ב תיכנס לווייטנאם, הנשק פותח במקור לאבטחה באלסקה, בגלל זה המ-16 הוא אחר מרובי הסער היחידים עם שמורת הדק מתפרקת, כי באלסקה הדרך היחידה לירות ברובה עם כפפות עור עבות זה ללא שמורת ההדק.

לאחר מכן הצורה של המ-16 שופרה והוא קיבל את הקת המגושמת הענקית, לא בגלל שמטרתה הייתה להכניס בתוכה כלי ניקוי לנשק, אלא בכדי שכל הרובה ישמש גם כמשוט בביצות של ווייטנאם.

זה בסדר

גם אני יודע להיכנס לויקי או אתרים אחרים, ולדוג שם מידע על מושג כלשהו.

לא ממש ברור לי איך זה רלוונטי למה שכתבתי, הנקודה העיקרית בדבריי הייתה ברורה, ומה שכתבת הוא פשוט אוסף פרטי טריוויה מעניינים יותר או פחות.

deathcaster

New member
תגובה

האמת שבמקרה הזה זה לא מויקי, 11 שנים בצה"ל גורמים לך לזכור את הפרטים הלא חיוניים האלה תמיד.

"לא ממש ברור לי איך זה רלוונטי למה שכתבתי"- סתם תיקנתי אותך- זה שלעצמו היה מאוד ברור, אבל שכחתי שאתה שונא שעושים לך את זה, אז מן הסתם קשה לך להבחין בכך

אז זהו שלא תיקנת אותי

אולי תיקנת את מה שכתבתי בשם מדריכת הקליעה, אבל די ברור שפספסת את הפואנטה שלי, שבגדול עסקה בזה שהן מספרות המון שטויות. לונורא.

אה, ורק כדי שיהיה ברור, אני ממש מאמין לך שבצה"ל לימדו אותך את השם של החברה שייצרה במקור את ה-M-16 ואת השם של חברת האם שלה, זה ממש מתאים לסגנון הצה"לי.

deathcaster

New member
תגובה

אני יודע שאתה לא אוהב שמתקנים אותך, ותיקנתי את מה שכתבת (גם אם זה בשם מדריכת הקליעה שלא טרחת להצביע על טעותה).

קבל עוד תיקון: "לונורא"= לא נורא (אני מקווה שגם בטעות זו לא תאשים את מדריכת הקליעה?

"אה, ורק כדי שיהיה ברור, אני ממש מאמין לך שבצה"ל לימדו אותך את השם של החברה שייצרה במקור את ה-M-16 ואת השם של חברת האם שלה, זה ממש מתאים לסגנון הצה"לי"- ככה זה שאתה לאחר 11 שנות שירות בצה"ל וחובב כלי נשק, ועוסק גם מול אג"ת תקינה במטכ"ל ומצל"ח עם נשק ואביזריו (בין השאר), אבל אתה מוזמן לא להאמין לי... זה לא ממש מזיז לי.

כולם פה ירו רק בגליל?

מחסנית של גליל מכניסים בהטיה, מחסנית של m-16 מכניסים ישר. רק שאחרי שהמדריכת קליעה שיננה כל כך הרבה פעמים את השטות על המחסנית שמכניסים בהטיה כבר לא משנה לה כמה פעמים היא עצמה הדגימה איך מכניסים את המחסנית. אתה רואה את המדריכה עומדת מולך, דוחפת את המחסנית ישר לבית המחסנית ואומרת לך שמכניסים את המחסנית בהטיה.
והכי מצחיק- יש בפלוגה שלנו קצינים ויש חובשים (חובשים אמיתיים, לא דבע סדירניק של סומכים עליו שישים פלסטר כמו שצריך אז שולחים אותו להרצות למילואימניקים) שיודעים את החומר שהמדריכים למיניהם מעבירים לנו אבל לא מפריעים למהלך השיעור.

נראה לי שאני מבין את מקור הטעות שלך

בגליל מכניסים את המחסנית בהטייה של המחסנית, ב-M-16 מטים את הנשק כשמכניסים את המחסנית (כלומר הוא מסובב כך שהמחסנית נכנסת בזווית של 45 מעלות ביחס לאנך בערך), סתם כי נוח יותר לראות את ההכנסה.

הטעות אינה שלי.

שים לב לסדר הפעולות: נשק שישים מעלות, נשק נצור, מחסנית הכנס. לא מטים את הנשק ולא מסתכלים על המחסנית. אחרת כמו כל דבר אחר בסדר הפעולות היתה גם פקודה מיוחדת לזה.

אני לא יודע מה עשו אצלכם

אצלנו באמת הטו את הנשק בזמן הכנסת המחסנית, ואני די בטוח שככה כולם הבינו את המשמעות של הכלל הזה.

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
לא ממש היה לנו מש"ק

אני פשוט זוכר את התרגולת הזו...נסה לתפעל טנק
כשאתה חבוש בתלבושת ומסכה...ועוד צריך לעשות "טיהור" לטנק.

deathcaster

New member
תיקונים

רכבי M-112 או אושקוש משופר או "הופר" הם אמצעי הטיהור הקיימים בצה"ל, תמיסת הטיהור מורכבת ממים ו"מלבין-STB" (או SUPER TROPICAL BLEACH) או מ"מצהיב DS-2" או DECONTAMINATION SOLUTION שהיא קורוזיבית ורעילה יותר מחל"כים מסוימים.

אני לא יודע איזו תרגולת אב"כ עשית בצה"ל ולא יודע מי לימד אותך.... אבל הטיהור לא נעשה בכדי לסלק חומר רדיואקטיבי,
הדפ"א האפשרית למגננה של כוחות בשדה מפני התקפה אטומית היא להתפלל לחבר דמיוני.

הטיהור בתט"ר (תחנת טיהור רק"מ") מבוצע בכדי לטהר רכב ורק"מ מחומרים קורוזיביים כגון גזי כווייה ואורגנופוספטים עמידים.

הרכב היחיד בצה"ל שהיה ממוגן ובעל אמצעי טיהור כלשהם כנגד התקפת נשק אטומי הוא ה"שועלית", היו 6 כאלו והן ישבו במרכז אב"כ בצריפין, הן הוחזרו לגרמניה בגלל עלות אחזקתן הגבוהה.

טיהור של מים בצה"ל מבוצע ע"י טבליות כלורידים והלידים אחרים.

מזון אינו מטוהר בצה"ל, הוא מושמד, גם טקסטיל, מוצרי עץ, עור ופלסטיק.
נגמ"שים וטנקים הם חלק מכלי הרק"מ

גילוי נאות: הכותב בילה 11 שנים בצה"ל, חלקן הגדול בעיסוק בתחום האב"כ בחלק מתפקידיו המרובים.

למעלה