ברור שמאמין לך - לא מכיר את האזור אז סומך עליך
מצד שני, יש לי ניסיון עצוב עם חברים שהגיעו לאזור בוסטון, ו"סמכו" על מה שאמרתי להם מבחינת עלויות. הם גרים באזור שלנו, מרוויחים הרבה (הרבה!) יותר מאיתנו, ואומרים לי שהם לא מצליחים לגמור את החודש -- נראה לי שאפילו קצת כועסים עליי ומרגישים ש"רימיתי" אותם עם הנתונים.
הם החליטו לחזור לארץ... וממש חבל לי, כי הם באמת משפחה מקסימה וחברים טובים.
לא כותב יותר בפירוט כי הם פה בפורום. אם הם ירצו, הם אולי יחשפו בעצמם את השיקולים שהביאו אותם לפה, ולמה הם חוזרים.
אז מי שחושב שאני, בוסטון גיא, ואחרים מגזימים עם סכומים -- זה הכל "נכתב בדם", כמו שאומרים בצבא. תמיד מציע להיזהר שלא להיות אופטימי מדי עם סכומים שכותבים לאנשים, כלומר להיות באמת ריאלים לא לעגל סכומים כלפי מטה, כי מדובר פה בחיים של משפחות.
סתם לדוגמה -- לא יודע אם רלבנטי לגביכם, אבל מקרים שאני מכיר:
1. יש מקומות עבודה שבהם מקבלים ביטוח רפואי מעולה, כך שמקום העבודה מכסה הכל, ובקושי יש אפילו קו-פיימנטס או דידקטיבלס. זו ממש לא הנורמה.
2. גם בהינתן ביטוח רפואי סביר/טוב, ואפילו אם זו בדיוק אותה משכורת ואותו ביטוח רפואי -- יש משפחה בריאה שכמעט ולא יהיו לא הוצאות בריאות; ויש משפחה עם בעיות בריאות כאלו ואחרות, אשר בקלות יגיעו למכסימום אאוט-אוף-פוקט -- שזה יכול להיות הרבה אלפי דולרים (מהנטו!) בשנה.
3. יש כאלו שמגיעים לפה עם תקן מסוים (דוקטורנטים, פוסטים) ולא משלמים מסים, כך שהברוטו שהם רואים הוא מאוד קרוב לנטו. זה ממש לא כך עבור הרוב.
4. יש כאלו שמגיעים לפה בתקן מסוים (אלו של סעיף 3), ומראש יודעים שהם לא הולכים לחסוך לפנסיה במשך כמה שנים. זה לא המצב עם רילוקיישנים של היי-טק, לדוגמה, אשר מוותרים על המון זכויות פנסיוניות בארץ (קרן פנסיה, קרן השתלמות, וכדומה), וצריכים להפריש סכומים גדולים בארה"ב על מנת לשמור על יחס הפרשות דומה למה שיש בישראל (ולא, מכסימום ההפרשות ל-401K, פלוס מאטש של המעסיק, ממש לא מביא לאותו מקום בו נמצאים בישראל... רחוק מכך)
ויש עוד דברים, מה שלמעלה זה רק כמה דוגמאות לכך שניסיון חיים של אדם ספציפי, שכותב שאפשר ל"הסתדר יופי" עם סכום נמוך, יהיה רלבנטי למישהו אחר (מה גם ש"להסתדר יופי" זה משהו מאוד סובייקטיבי, ומשתנה מאדם לאדם).
ולכן, אני תמיד מציע לייעץ בזהירות. עדיף להגזים קצת כלפי מעלה, ושחס וחלילה יישאר עודף שילך לחיסכון; מאשר לעגל כלפי מטה -- ואנשים שרגילים לרמת חיים מסוימת, יהיו מאוכזבים ומתוסכלים מכך שהם לא מצליחים לשמור על אותה רמת חיים.