תראה, כל מה שאני מחפש זה רק
את האמת. אני מנסה להבין, מה היה פה בארץ ישראל לפני 2000 שנים, אני מנסה להבין איך היו נראים החיים הדתיים של הפרושים. אין לזה השלכה משמעותית על חיי שלי, אם זו שאלתך, בוא נגיד ככה, שלא זה מה שיחזיר אותי בתשובה, כי הרי ידוע גם סיפור תנורו של עכנאי וש"תורה לא בשמים היא", לכן גם ע"פ השקפת העולם היהודית אורתודוקסית אין לזה משמעות מרחיקת לכת, אם כן או לא קבעו מזוזה לפני 2000 שנה, או שכן שמרו 6 שעות בין בשר לחלב וכו' וכו'... באשר להנחתך שלא כל מה שלא מוצאים לו ראיות לא היה קיים, אני חייב לאמר שאני כן חולק עליך, אם מזוזה היה דבר נפוץ, ברור הדבר שהיו שורדים לנו כמה! ואותו הכנ"ל לגבי תפילין, והיינו גם מוצאים אגרות ומצבות שמדברות על אי אלו מצוות, אך הפלא ופלא, לא מצאנו כלום. אז אני מנסה להבין ושואל את עצמי האם כן או לא קוימו המצוות בעת העתיקה, ואם לא אז איך בכלל קומץ של רבנים פרושים הצליחו לכפות על עם שלם לקיים כביכול מצוות חדשות? העיניין הזה מאוד מטריד אותי... תראה אני גם נתתי פה מספר מאוד מצומצם של מצוות, אבל יש מלא מצוות שאשמח לראות להם הוכחות, כמו למשל קיום הצומות, וחגים, ולא רק בקורבנות שלהם, זה אני יודע שהיו עושים, וגם יש לזה הוכחות, ומה עם ארבעת המינים, ואיסור חמץ בפסח, ומצה, ומאכלים כשרים, ושחיטה, ול"ט אבות מלאכה, ואיסור קורחה וקעקוע, ואלו רק מצוות מדאורייתא ממש, ומה עם כל מצוות מדרבנן? ברכות הנהנין, וקריאה בתורה, ועוד רבים אחרים. די ברור שזו המצאה חדשה יחסית, אך מה בכל זאת קיימו היהודים בעת העתיקה? זהו בקצרה. תודה. יונתן.