מלחינים הומואים...

jsbwam

New member
מלחינים הומואים...

כהומו, אני סקרן לדעת: האם מלבד צ'ייקובסקי ידוע על מלחינים מפורסמים אחרים שהיו "בקטע"?

lvb

New member
יש כל מיני, חלק מהימן חלק פחות...

הראשון שידוע לי הוא הנדל, שלפי מה שרמזו לנו בשיעורי תולדות המוסיקה, היה לו מזכיר (או שמא - מזקיר?) בגרמניה שהתלווה אליו מאוחר לאנגליה, וכנראה היה המאהב שלו. שמעתי גם סברות ששוברט היה הומו, ובשל פעילות זו נדבר בסיפיליס ממנה מת. אני לא ערב לעובדות הללו. טענה נוספת הועלתה באזני בדבר נטיותיו של ברוקנר. צ'ייקובסקי, כמובן. ליאונרד ברנשטיין, מלחין פסנתרן ומנצח, היה חובב בנים ידוע ומוכר שאף חי בנפרד מאשתו וילדיו למשך תקופה כדי לחיות עם גבר (או גברים), במוצהר. בנג'מין בריטן היה בן זוגו של הזמר פיטר פירס, אשר חלק נכבד מהמוסיקה הווקאלית של בריטן נכתבה עבורו. ונדמה לי שגם פיטר מקסוול דייוויס, המלחין הבריטי, אבל יכול להיות שאני מתבלבל עם מייקל טיפט, בריטי גם כן. ולשאלה שלי - מה מעניין בזה? למה זה חשוב?

jsbwam

New member
תודה על התגובה

כמו שציינתי בשאלה שלי, סתם סקרנות שלי כהומו.

lvb

New member
אתה גם מלחין?

זה אולי קצת יותר מעניין.

jsbwam

New member
לא, אני לא מוסיקאי

לא, סתם חובב מוסיקה קלאסית... וקצת משועמם בשעות האלה של הלילה, אז שואל שאלות טיפשיות

Martinu

New member
עוד באותו עניין

סמיואל בארבר ג'אן קארלו מנוטי, שמת לאחרונה. אהרן (ארון) קופלנד פרנסיס פולנק

jsbwam

New member
שאלה נוספת בנושא

האם לדעתכם המוסיקה של מלחין יכולה להיות מושפעת מנטיות מיניות ומההתמודות איתן? האם לעובדה שצ'ייקובסקי היה הומו ושהיה לו קשה מאוד עם זה היתה השפעה מרכזית על המוסיקה שלו, או שזה היה פרט שולי בכל מה שקשור להשפעה על היצירה שלו?

GustavM

New member
אולי...

יותר מהנטיות המיניות, לדעתי ההתמודדות עם הזהות המינית של המלחין כאדם מול עצמו ומול החברה בה הוא חי, כחלק ממה שמעסיק אותו בחייו הרגשיים זה משהו שבהחלט יכול להשפיע על יצירה, וגם השפיע. הדוגמה המפורסמת היא זו של צ'ייקובסקי, שבסימפוניה הפתטית שלו ביטא את התסכול שלו על היותו בארון. כמו כן ידוע שמאהלר סבל מאימפוטנציה (לא נטייה מינית, אבל קשור לזהות מינית בכללי...), ויש הטוענים שזה גרם לו לכתוב סימפוניות רחבות היקף כמו שהוא כתב. לעומת זאת היותו של מוצרט דון ג'ובאני קטן בפני עצמו, באה לביטוי גם במוזיקה שלו, ובייחוד באופרה "דון ג'ובאני", בה ישנם רגעים שבהם הוא מזדהה בגלוי יותר עם דון ג'ובאני מאשר עם הנשים המרומות או בני זוגן האומללים (למשל בדואט המפורסם עם צרלינה)...

נועהד

New member
בארבר ומנוטי גם היו זוג

במשך שנים רבות, נדמה לי שעד מותו של בארבר.

Martinu

New member
בארבר ומנוטי

אכן. ובעצם, היה מוזר אילו הם נשארו זוג אחרי מותו של בארבר

../images/Emo13.gif

אני משער שגם זה קורה... צריך לפתוח שירשור על מלחינים נקרופילים.

Petrus

New member
אני דווקא חושב שאפשר להבין למה...

...זה מעניין. לפחות החל מאמצע המאה ה-19 מלחינים כתבו פחות ופחות מוזיקה אבסולוטית ויותר מוזיקה תכניתית או מוזיקה שמביעה משהו, ובכך מוזיקה אישית יותר. אז זה כן יכול להיות מעניין עבור הומו לדעת איזה מלחין היה הומו ואולי כלל זאת ביצירה שלו. והרי נטען לא פעם ולא פעמיים שהסימפוניה השישית של צ'ייקובסקי מבטאת את הכאב והסבל שנגרם לו עקב היותו הומוסקסואל נרדף. מהסיבה הזאת, שזה משהו שיכול לבוא לידי ביטוי ביצירה לא פחות מאשר האוברטונים ההומוסקסואליים שאפשר למצוא למשל ביצירות של אוסקר ויילד (ולמי שלא קרא את "תמונתו של דוריאן גריי", חובה), כך זה אפשרי לחפש, ואולי אפילו למצוא, אוברטונים כאלה במוזיקה של מלחינים הומואים, ואני בהחלט מבין את הרצון של מאזין למצוא מכנה משותף עם היוצר.

GustavM

New member
דוריאן גריי

אפרופו הספר הנפלא הזה, שקראתי אותו לא מזמן, אע"פ מוסר ההשכל הכללי בספר, וויילד כל כך מתענג ומפליג בתיאורי היופי של דוריאן וההערצה של הדמויות הסובבות אותו ליופי הזה, שאי אפשר לטעות.... בנוסף, תיאור הגן מהפרק הראשון בכלל מסגיר... מעניין אם יש התייחסויות מוזיקליות לספר.

lvb

New member
בעברית או באנגלית?

באנגלית הספר יצא בהמון הוצאות, מפני שאין עליו זכויות יוצרים. אתה יכול למצוא במחיר נמוך ביותר בהוצאת פינגוין, שמתמחה בקלאסיקות אנגליות במחיר שווה לכל נפש. בעברית הספר גם יצא בכמה הוצאו (בתרגומים שונים). אם אינני טועה יצא גם בהוצאה זמורה-ביתן, שאני מאוד סומך על התרגומים שלהם מאנגלית.

Petrus

New member
אני לא יודע איפה הוא יצא בעברית

אבל אם האנגלית שלך מאפשרת לך, אז זה כמובן מומלץ לקרוא בשפת המקור, ואז תוכל למצוא אותו בבערך 15 ש"ח בסדרה הקלאסית של פנגווין.

Martinu

New member
דוריאן גריי - בעברית

www.nrg.co.il/online/archive/ART/219/775.html תמונתו של דוריאן גריי - אחד התרגומים לעברית (יצאו די רבים עם השנים)

תודה לכולכם...

אני משער שהאנגלית שלי לא טובה כשל אוסקר ווילד, אך זאת הזדמנות טובה לשפר...

jsbwam

New member
מוסיקה "נשית\הומוסקסואלית"

האם לדעתך יש דבר כזה מוסיקה הומוסקסואלית? למשל כשאני מאזין לשופן - המוסיקה שלו תמיד נשמעת לי מאוד נשית... כאילו שהוא יוצא מהארון באמצעות המוסיקה... אין לי מושג כמובן אם שופן היה הומו, זו רק תחושה שאני מקבל מהמוסיקה...

GustavM

New member
אני אישית לא חושב

באופן כללי יש הגדרה של "מוזיקה נשית" (כמו נגיד נוקטורנים של שופן למשל) כנגד "מוזיקה גברית" (למשל פרק אחרון של השמינית של ברוקנר), אבל היא די שטחית לדעתי. בכלל ההכנסה של סוגי אסתטיקה שונים תחת מטריה של נטייה מינית כזו או אחרת נראית לי סטריוטיפית ולא מעמיקה. בהודעה שכתבתי למעלה הסברתי את דעתי הנושא השפעתה של הזהות המינית על המלחין.

למעלה