מן המצולות - פרק 1

phoenix2000

New member
מן המצולות - פרק 1

למי שמכיר ולמי שלא, זה פרק ראשון מספר שאני עובד עליו כבר זמן רב. ניסיתי ליצור אאוטליין חדש בהתאם לכל מיני הערות שקיבלתי (ובהתאם לתובנות של עצמי) ואני מרגיש שהצלחתי לפתור את רוב הבעיות שמנעו ממני להתקדם.
אשמח לשמוע את דעתכם.
הערות מכל סוג שהוא יתקבלו בברכה (קדימה, תקטלו אותי. יש לי עור של פיל
)

נ.ב
מצורף קובץ וורד למי שרוצה.

phoenix2000

New member
המשך

הוא קם ופנה חזרה כשמשהו שחור ירד מלמעלה והתיישב על אחד הסלעים המשוננים שבהמשך ‏הדרך. זה היה מלך העורבים. מקרוב הוא נראה אפילו גדול יותר, או אולי זה היה משום שניפח את ‏נוצותיו. אלון הפעיל את המצלמה ומיקד אותה עליו, אך לפני שהספיק לצלם העורב ניתר מהסלע ‏והתעופף מספר מטרים הלאה משם. הוא נחת על סלע אחר מעבר לנקודה בה המצוק התעקל לאחור. ‏אלון התקרב בזהירות על הסלעים החלקים וניסה שוב.‏
‏"זהו זה. אל תזוז..." הוא לחץ על הכפתור ושמע את ה'קליק' המיוחל. העורב קרא בקול והתעופף ‏משם, נעלם מעל למצוק. אלון הסתובב בעודו בוחן את התמונה שיצאה. העורב בה בבירור, שחור וגאה ‏כמו אדון בחליפה, אבל משהו אחר לכד שם את תשומת ליבו. הוא העביר את אצבעותיו על המסך ‏והגדיל נקודה שהייתה מאחורי העורב. האזור הזה היה מטושטש מעט אך ללא ספק הייתה שם מישהי: ‏נערה עם שיער לבן ופנים מבוהלות.‏
אלון הסתובב שוב והביט אל מעבר לסלע היכן שהנערה הופיעה בתמונה, אך לא היה שם דבר. הוא ‏התקרב בזהירות ובחן את המים. הייתה שם רשת דייגים סבוכה שנלכדה בין הסלעים. אלון מיקד בה ‏את מבטו ולרגע זה היה נראה כאילו משהו נע בתוכה. הוא התכופף מעל לסלע רחב, תפס באחד ‏החוטים ומשך בכל הכוח. משהו אפור וחלק עלה על פני המים ופלט סילון של מים לאוויר. אלון קפץ ‏לאחור וסוכך על עיניו בידו. שריקה ארוכה חתכה את האוויר, חלשה ושברירית כמו מיתר דק שעמד ‏להקרע. כשהטיפה האחרונה צנחה על ראשו הוא הוריד את היד והביט שוב. זה היה דולפין.‏
הוא התקרב בזהירות לבחון אותו מקרוב. הדולפין היה חלק ומבריק, כמו סלע גדול ששוייף היטב. סנפיר ‏הגב שלו בלט מבין הרשת ונטה מעט לצד. לפיו הייתה צורה של חוטם צר וארוך שהסתיים בקצה ‏מעוקל. "אז אתה הדולפין שכולם מדברים עליו כל הזמן." היצור האפור מצמץ והביט בו בחשש בעיניים ‏שחורות וגדולות שבלטו מהצדדים. חור הנשיפה שלו התרחב והתכווץ לקצב נשימותיו המהיר. אלון לא ‏ידע הרבה על דולפינים, אך מהמעט שכן ידע, הם היו יונקים בדומה לבני האדם, וכמו בני האדם גם הם ‏היו זקוקים לאוויר כדי לנשום. הייתה זו אירוניה מעט מזרה בה הדולפין הזה כמעט מצא את מותו ‏בטביעה.‏
הוא צף במים, תשוש ורועד מהמאבק העקר ברשת. אלון התקרב עוד והושיט את ידו באיטיות. הדולפין ‏נרתע לאחור כמה שאפשרה הרשת. "ששש... אל תדאג. הכל יהיה בסדר." אלון חייך לעברו בחביבות. ‏הוא העביר את ידו מבעד לחוטים המתוחים וקירב את אצבעותיו עד שהגיעו סנטימטרים ספורים מקצה ‏החוטם. "בוא. אל תפחד."‏
להפתעתו זה עבד. הדולפין הרים את חוטמו ונגע באצבעות המושטות. "זהו זה. כל הכבוד!" אלון ליטף ‏אותו בעדינות. עורו היה קר ומחוספס מכפי שציפה, אך לא בלתי נעים. הוא העביר את אצבעותיו ‏במעלה החוטם וגירד את המצח שהיה גבוה ורחב כקסדה. הדולפין פתח את פיו שהיה מלא בשיניים ‏קטנות וחדות, ופלט סדרה של קרקורים ושריקות. זה נראה כאילו הוא מחייך בחזרה, אם כי אולי זה היה ‏בגלל הצורה המעוקלת של לסתו.‏
אלון פנה לבחון את הרשת שהייתה ישנה ומכוסה באצות וירוקת. וודאי נשכחה על ידי אחד הדייגים. ‏פרט לדולפין היו שם גם מספר דגים שמצאו בה את גורלם. חלקם כבר היו מתים. אחרים עוד פרפרו ‏בשארית הכוח שנותר בהם. הדולפין וודאי נמשך אליהם וכך נלכד. "אל תדאג." הרגיע אלון. "מיד נשחרר ‏אותך".‏
הוא שלף את הלהב הראשי של האולר והחל לחתוך את החוטים. הדולפין התנועע במים בחוסר ‏סבלנות, כאילו הבין את המתרחש. אלון משך את הקצוות החתוכים על הסלע ודרך עליהם שלא יפריעו ‏להמשך המלאכה. הפתח שיצר התרחב במהירות והדולפין ניסה להידחק דרכו אל החופש, אך סנפיר ‏הזנב שלו הסתבך שוב. אלון משך אותו לאחור בכוח וניסה לחתוך את החוטים העיקשים שהתפתלו ‏סביבו. הדולפין לא אהב את זה וחבט בסנפירו. הלהב החליק וחתך באצבעותיו.‏
‏"איי!" אלון הרפה מהחוטים. הדולפין הצליף שוב בסנפירו והתיז מים לכל הכיוונים. הוא התרחק משם ‏במהירות, מותח אחריו את הרשת שסירבה להרפות מסנפירו, אלה שהפעם הוא הצליח להשיג תנופה. ‏החוטים ניתקו מהסלעים בקול קריעה ונגררו אחריו אל תוך המים. אלון הזדקף כשלפתע הרגיש משהו ‏מושך ברגלו- החוטים שדרך עליהם. הוא החליק לאחור, ראשו נחבט בסלע רגע לפני שצלל אל תוך מי ‏הים הקרים.‏
&nbsp

MeSofer

New member
אוקי,

בצד החיובי: מרגישים שזה קטע שעבדו עליו ברצינות. הכתיבה טובה, התיאורים מעולים, אני אוהבת את השפה שהשתמשת בה מבחינת משלב ובחירת מילים. לדעתי אין טעויות בתחום הזה, הקטע מהוקצע מאוד.
בצד השלילי: לדעתי הקטע הראשון נקרא קצת כמו תחילתו של רומן, די סטנדרטי, על מתבגר מבואס ומערכות היחסים שלו עם המשפחה, החברה וכו'. לא קורה הרבה ואני לא הרגשתי את הדבר הזה שאמור לתפוס אותך כבר מהשורה הראשונה.
אציין שאני כנראה ממש לא קהל היעד של הספר, אבל זאת ההרגשה שלי.
ועדיין, בסופו של דבר נשארתי עם ההרגשה שמאוד מסקרן אותי מה קורה הלאה, כך שכנראה איפשהו זה כן תפס (אני מניחה שאולי אחרי ה"סכנה, מפולת" המאיים שכבר מרמז על איזשהו אקשן מתקרב...)
&nbsp
&nbsp

phoenix2000

New member
תודה על התגובה

הסיפור הזה הוא סוג של רומן נעורים בשילוב עם פנטזיה, ולמרות שאלמנט הפנטזיה הוא מאוד מרכזי בסיפור, הדגש הוא עדיין על התהליך שעובר הגיבור. והגיבור הוא בסופו של דבר הוא נער די ממוצע שחי בעולם שלנו. אז נראה לי נכון לפתוח את הסיפור בצורה 'רגילה' ולא באלמנט הפנטזיה עצמו (למרות שזה קופץ לביקור כבר במהלך הפרק ואפילו בשלב מאוד מוקדם שלו). אני מניח שהבעיה לפי הביקורת שלך היא שלא הצלחתי לגרום לזה להיות מספיק מעניין כבר מהפסקה הראשונה. אני יכול כמובן להתחיל את הסיפור בנקודה בה הגיבור נחשף לאלמנט הפנטזיה אבל זה פשוט לא יהיה אותו הדבר אם הקורא עדיין לא מכיר את הגיבור. אז למרות שלדעתי זוהי הפתיחה הנכונה לספר, זו כנראה לא הפתיחה הנכונה עבור הקורא. זה קצת בעייתי כי אני לא ממש מצליח לאזן בין שני הדברים.
יש לך רעיונות? איך לדעתך היה אפשר לגרום לזה להיות יותר מעניין?

MeSofer

New member
אני לא בטוחה

בתור אחת שמחפשת תמיד את המתח והאקשן אני חושבת שאולי חסרה לי איזושהי הבטחה שכדאי לי להשאר כי אוטוטו מתחיל להיות פה מעניין... כמו שאמרתי, אני התעוררתי ב"סכנה מפולת", כי זה מבשר רעות (כלומר טובות). אולי אפשר לשתול עוד כמה כאלו, ככה בעדינות?
&nbsp

phoenix2000

New member
פרק 1

אלון לא רצה ללכת לים. לא בשביל לשחות ולא בשביל לראות איזה דולפין דפוק שהחליט להתנחל ‏באיזור החוף. עונת הרחצה נפתחה לפני שבועיים וקיר הפייסבוק שלו כבר היה מפוצץ בתמונות ודיווחים ‏מאנשים שראו אותו. לפני יומיים הסיפור הגיע למהדורת החדשות של ערוץ 2 יחד עם תיעוד מצולם שלו ‏מתחכך בכמה רוחצים ברי מזל שנופפו למצלמה בהתרגשות. מכיוון שחוף הים היה רק עשר דקות ‏הליכה מהבית, הוריו של אלון החליטו שגם הם חייבים לחזות בפלא הזה, ומסיבה כלשהי הם החליטו ‏שגם הוא חייב.‏
החוף היה עמוס באנשים שכנראה חשבו אותו דבר. חלקם השקיפו מהחוף, אחרים עמדו ליד המים עם ‏מצלמות מוכנות, והיו כמובן גם את אלה שנכנסו פנימה בנסיון ליצור מגע ישיר יותר. שלושה צעירים ‏העמיסו על הגלשן שלהם ארגז מלא בדגים טריים ושחו איתו עמוק יותר בניסיון להשיג יתרון. הכל היה ‏מוכן ונותר רק לחכות לדולפין שיגיע.‏
אלון ישב על מגבת דקה שהייתה הדבר היחיד שהפריד בינו לבין החול הדביק. ילדים התרוצצו סביבו ‏בכל מקום, בוכים, צועקים וצוחקים, מעיפים חול לכל הכיוונים. המציל שרק וקרא בכריזה ללא הפסקה, ‏אבל לא נראה שמישהו טרח להקשיב לו. האוויר היה חם ולח, ולמרות שישב בצל השמשייה, בגדיו כבר ‏היו ספוגים ודביקים. לא כך הוא תכנן לבלות את השבת שלו. התוכנית המקורית הייתה לישון עד מאוחר ‏ואז להמשיך להתאמן על המנגינה של מטאליקה שהחל ללמוד בתחילת השבוע. אחר כך הוא רצה ‏לסיים את אחד הציורים שהחל לשרבט בכיתה, או פשוט להתחיל אחד חדש. אבל עכשיו כבר לא היה ‏לו חשק לכלום, ‏
הוא ניער את המגבת מהחול והביט בהוריו שהיו במים, מתרוממים ושוקעים עם כל גל שחלף תחתם. ‏פניהם המחויכות לא רמזו על כך שהם התכוונו לצאת בקרוב. הוא ניסה להעביר את הזמן במשחק ‏באייפון, אבל אפילו האצבעות שלו הזיעו והותירו שובלים רטובים על המסך. הוא ניגב אותו בחולצה ‏והפעיל את המצלמה. אולי יצליח ללכוד משהו מעניין. תשומת הלב של כולם הייתה מופנית אל המים אז ‏הוא העדיף לסרוק את החוף.‏
למרות בהלת הדולפין שפקדה את המקום נראה שבכל זאת היו כאלה שהגיעו לחוף לשם הנאה בלבד. ‏היו שם שני גברים שהעבירו את הזמן במשחק מטקות סוער, אבא ושתי בנותיו שבנו ארמון בחול, ‏קבוצת נערים שהשליכו פריזבי מאחד לשני, וכאלה שהעדיפו פשוט לשכב ולהשתזף בשמש. להקה של ‏שחפים חצתה את השמים ומספר עורבים אפורים קיפצו על החול בחיפוש אחת שאריות מזון שהותירו ‏הרוחצים.‏
אלון צילם שלושה עורבים שהתגוששו סביב שקית במבה ששכבה ליד אחד הפחים. לפתע הופיע שם ‏עורב רביעי שהיה כמעט כפול מהם בגודלו ושחור כולו כמו הלילה. העורבים האפורים זזו הצדה ופינו לו ‏את הדרך אל השקית. אולי זה המלך שלהם? אלון השתעשע במחשבה ומיקד עליו את המצלמה.‏
‏"מה קורה?" מישהי עברה מולו בדיוק כשלחץ על הכפתור. הוא הרים את ראשו ושלח מבט זועף אל ‏סמדר שעמדה מעליו, נוטפת מים בביקיני השחור שלה. היא הוציאה מגבת יבשה מהצידנית, התעטפה ‏בה והתיישבה לידו. המלך השחור הספיק בינתיים לחטוף את השקית במקורו והתעופף משם. אלון ‏ניסה למקד עליו את המצלמה מחדש, אבל התמונה שיצאה הייתה מטושטשת מכדי שיהיה אפשר ‏להבחין במשהו.‏
‏"תודה רבה!" הוא רטן לעברה, אך היא התעלמה ממנו והוציאה בקבוק מים מהצידנית. כשסיימה ‏לשתות, ניגבה את פיה ובחנה את בנה כאילו ראתה אותו לראשונה.‏
‏"אולי תצא קצת מהצל?" הציעה. "תראה אותך, כמו לבקן. פלא שכואב לך הראש כל הזמן".‏
לאלון לא באמת היו כאבי ראש, אבל כן היה לו מראה חיוור, אפילו יותר משל אביו, וזה בלט במיוחד ‏כנגד השיער השחור שירש מאימו. הדבר שיחק לטובתו בכל עת שרצה לחתוך מוקדם מבית הספר. כל ‏שהיה עליו לעשות זה ללכת לאחות ולהתלונן שהוא לא מרגיש טוב. היא הייתה מניחה יד קרה על ‏מצחו, ממלמלת על כמה שהוא חיוור ובסוף שולחת אותו לנוח בבית. על אימו לעומת זאת התוצאה ‏תמיד הייתה הפוכה. היא חשבה ששמש זו תרופה לכל מחלה.‏
‏"מתי חוזרים?" הוא שאל בתקווה.‏
‏"כשאבא שלך ייצא." היא החוותה בראשה אל עבר המים. אלון הביט באביו ששחה עמוק יותר והצטרף ‏אל קבוצה נוספת של אנשים שסירבו לוותר.‏
‏"בשביל מה אתם צריכים אותי פה?" הוא התלונן. "גם ככה אני לא נכנס למים, ולא מעניין אותי שום ‏דולפין דפוק."‏
‏"זה לא בריא להיות סגור בחדר כל היום". היא השיבה מבלי להביט בו. "צריך לצאת מהבית מידי פעם."‏
‏"אני כל יום יוצא מהבית!" התרעם אלון. "למעשה, זה היום היחידי בשבוע שבו אני יכול לא לצאת ‏מהבית." הוא שילב את ידיו על חזהו והזעיף פנים אל האופק. זה מטופש, חשב לעצמו. הוא יכול פשוט ‏לקום וללכת. איך היא תעצור אותו בדיוק? בכוח? הוא כבר מזמן השיג אותה בגובה, ובקרוב ידביק גם ‏את אביו. ולמרות זאת לא נראה שלמי מהם הייתה היכולת להתנגד לה ברגע שהחליטה על משהו. ‏היחיד שהיה מסוגל לכך היה עומרי, אחיו שהיה גדול ממנו בעשר שנים. אבל הוא גר בקונטיקט, ארה"ב ‏כבר חמש שנים ולא החליף איתה מילה כבר יותר משנה.‏
‏"היי, זו לא קטרינה שם?" היא הצביעה לעבר קבוצה של נערות בביקיני שעמדו קרוב למים. קטרינה ‏עמדה ביניהן וצחקה למשהו שאחת מהן אמרה בעודה מסדרת את השיער הבלונדיני שלה בגומיה. ‏פעם הוא היה חום, זכר אלון, ואסוף בשתי צמות שהתנדנדו תמיד על כתפיה. אבל זה היה מזמן. ‏
‏"פשש... איך שהיא גדלה..." נשפה אימו בהתפעלות ואלון נאלץ להסכים. זו הייתה הפעם הראשונה ‏שראה אותה בבגד-ים מאז שהיו ילדים, והוא בהחלט יכל להעיד על כך שהיא גדלה במקומות הנכונים.‏
‏ "אולי תלך להגיד לה שלום?" הציעה אימו, אך אלון משך בכתפיו. הוא עקב אחר קבוצת נערים ‏שהתקרבו אליהן. קטרינה נופפה אל אחד מהם וכשהיה קרוב, נישקה אותו. זו הייתה נשיקה חטופה, ‏כזו שבקושי ארכה שנייה, אבל זה הספיק כדי לגרום לביטנו להתהפך. הוא קימץ את אצבעותיו לאגרוף ‏ונעמד.‏
‏"לאן זה?" שאלה אימו.‏
‏"שום מקום." הוא השיב בקול יבש. "תתקשרי כשאבא יחליט לצאת." הוא פנה צפונה, לכיוון שורת ‏המצוקים שהזדקרו מעל לקו המים. היא צעקה לעברו משהו נוסף אבל הוא כבר לא שמע אותה. מוחו ‏היה עסוק מידי בלהריץ שוב ושוב את אותה תמונה בראש של קטרינה והנער שאת שמו לא הכיר. הוא ‏אפילו לא ידע למה זה הרגיז אותו כל כך. קטרינה שנאה אותו ולו עצמו היו די והותר סיבות לכעוס עליה. ‏אז למה זה מרגיש כאילו מישהו הכניס לו אגרוף?‏
הוא בעט באבן ששקעה בחול והמשיך להתרחק. כמות הרוחצים סביבו הלכה והתמעטה ככל ‏שהסלעים והעשבים מילאו את החוף. קולות הצחוק וההנאה שלהם הפכו עד מהרה להד מרוחק ‏שהמהם מאחוריו. הוא כבר היה מחוץ לשטח החוף המוכרז והיחידים שהיו שם מלבדו היו מספר דייגים ‏שישבו על המזח הסלעי והמתינו בסבלנות לדגים שינגסו בפתיונות. מולו ניצב הקצה הדרומי של קיר ‏המצוק הרחב שנמתח לאורך קו המים. שלט אזהרה שננעץ בחול הזהיר אדום על גבי לבן:‏

סכנה
מפולת

אלון התעלם ממנו והמשיך להתקדם תחת קיר המצוק עד שהחול הסתיים ואת מקומו החליפו שורה של ‏סלעים חלקים שבלטו מהמים. הוא התיישב על סלע גבוה והביט בים שנפרש מולו. הקולות היחידים ‏שנשמעו היו רחשי הגלים שהתנפצו תחתיו. זה עזר לו להירגע. הוא הוציא מכיסו אולר אדום ישן ומישש ‏באגודלו את החריטות הלבנות שעיטרו את אחד מצדיו: 'ליותם פלד - עם כוח גדול באה אחריות גדולה'.‏
האולר היה רעיון של קטרינה. אלון חשב על החריטה. זה היה הציטוט האהוב על יותם. השניים חסכו ‏כסף וקנו אותו יחד כמתנת בר מצווה. יותם התלהב מיד והיה נושא אותו תמיד לכל מקום. הוא החליט ‏משום מה שהאולר מביא לו מזל. אולי זה היה נכון, אבל באותו יום ארור הוא שכח אותו בבית של אלון. ‏חלפו כמעט שלוש שנים והדבר היחיד שנשאר זה אוסף של זיכרונות דהויים. כל כך הרבה השתנה מאז ‏עד שלפעמים היה לו קשה להאמין שהם אמיתיים. אבל האולר היה הוכחה מוצקה לכך.‏
האייפון בכיסו החל לרטוט ולנגן. הוא הוציא אותו והביט במסך: 'אמא'.‏
‏"אלון, איפה אתה? אנחנו רוצים ללכת."‏
‏"אני בא."‏

לדעתי

הפתיחה של המערה הייתה מוצלחת יותר.
בתכלס לא קורה פה כלום. בהתחלה אתה מדבר על דולפין ואז אתה מפסיק לדבר על הדבר היחיד שיכול לעניין ועובר לסתם יום רגיל ובנאלי בים. צריך לקרוא עוד שני עמודים לפני שנגיע שוב אל הדולפין ובדרך יש כל מיני פרטי מידע לא חשובים כמו הביקיני של סמדר (דמיינתי כוסית. ואז נאמר שזאת אמא שלו. ?! ). או המגבת עם החול. אתה גם קופץ מנושא לנושא מבלי להתמקד בכל מיני דברים. עורב, ויכוחון סתמי עם אמא, תיאורי הגיבור, קטרינה. וכשבסוף אנחנו כן מגיעים אל הדולפין, זה לא מעניין. למה? כי זה לא מעניין את אלון. כבר בשורה הראשונה ביותר נאמר לנו, בטון הדיבור של אלון, שהדולפין הוא דפוק. "אלון לא רצה ללכת לים. לא בשביל לשחות ולא בשביל לראות איזה דולפין דפוק שהחליט להתנחל באיזור החוף." - זה לא מעניין את אלון, אז למה פתאום בסוף זה כן מעניין אותו? או את הקורא?
הפסקאות שלך. משהו כאילו כן קורה בהן, אבל בתכלס לא ובגלל זה הן נמרחות. אקח פסקה אקראית לפני הסוף:

אלון פנה לבחון את הרשת שהייתה ישנה ומכוסה באצות וירוקת. [עד פה פעולה. התיאור של האצות טוב. סבבה.] וודאי נשכחה על ידי אחד הדייגים. [ולמה המשפט הזה רלוונטי או מעניין אותי?] פרט לדולפין היו שם גם מספר דגים שמצאו בה את גורלם. [חצי כוח, נגיד] חלקם כבר היו מתים. [שוב. לא רלוונטי ולמי אכפת?] אחרים עוד פרפרו בשארית הכוח שנותר בהם. [כנ"ל] הדולפין וודאי נמשך אליהם וכך נלכד. "אל תדאג." הרגיע אלון. "מיד נשחרר אותך".

נקודות ספציפיות שהפריעו לי:
*"אני כל יום יוצא מהבית!" התרעם אלון. "למעשה, זה היום היחידי בשבוע שבו אני יכול לא לצאת מהבית." - המילה "למעשה". נשמעת לא במקום. הייתי מחליפה אותה ב"בעצם". יותר יומיומית, לא?
*"אז אתה הדולפין שכולם מדברים עליו כל הזמן." - משפט מתוך סרט.
*הפסקתי לקרוא שתי פסקאות לפני הסוף. התיאורים של איך שאלון מתיר את הקשרים, מסתבך, מלטף, עור חלקלק, עור מפוספס - סורי, לא מעניין. :-.

נקודות טובות:
התיאורים טובים. התיאור של החול על האייפון, האנשים עם המטקות, שקית הבמבה, הרשת עם האצות. אלו תיאורים אמיתיים ובגלל זה הם נכונים וטובים. זה ממש טוב, הבעיה שיש יותר מדי מזה ואין לו פואנטה.

וזהו. לילה טוב.

phoenix2000

New member
בעע

אני מעדיף את הפתיחה הזו על פני זו שמתחילה במערה כי כאן אני מציג כבר בהתחלה את כל האלמנטים הרלוונטיים לסיפור (אמא שלו, דולפין, עורב שחור, קטרינה, יותם, נערה מסתורית שמופיעה בתמונה). אז השאלה היא איך לגרום לזה להיות יותר מעניין במתכונת הנוכחית.
האם להפשיט את הסיפור מתיאורים מיותרים (לכאורה) באמת יעזור? זה לא יגרום לסיפור להיראות סתם 'רזה' יותר?
&nbsp

shayelk

New member
הערות

אני די מצטרף לMeSofer בהכל:
הכתיבה מעולה בעיני, הכל נשמע נורא אמין. הערה אחת שוולדי כבר העלתה: הסיפור מסופר מנקודת מבטו של אלון, אז אמא שלו לעולם תהיה "אמא" ובטוח שלא "סמדר שנוטפת מים בבקיני השחור שלה"
&nbsp
מצד שני באמת חסר עניין בכל הקטע הראשון, איזה משהו עם הבטחה- כן קראתי עד הסוף כי הכתיבה הייתה מספיק טובה, אבל לאט לאט מתפתחת הרגשה של "נו כבר, שמשהו יקרה"

phoenix2000

New member
תודה

אם משהו אז לפחות הכתיבה שלי השתפרה

&nbsp
אני לא יודע איך להפוך את זה למעניין יותר בשלב הזה (קיוויתי שעצם 'הבהלה לדולפין' מהווה איזושהי הבטחה להמשך, אבל אני מבין שלא כל כך. או שפשוט לא ניצלתי את זה כמו שצריך. אבל אני לא רוצה שכל הפרק יתרכז רק בדולפין. הדולפין זה איזה משהו שאמור להיות ברקע בזמן שאנחנו מכירים את הגיבור ואת סביבתו לפני שהוא הופך להיות העיקר.
ניסיתי לשפר את זה בגרסה הערוכה שהעליתי עכשיו. אשמח אם תעבור עליה.
&nbsp

phoenix2000

New member
פרק 1 (ערוך)

ישבתי ועברתי על ההערות (או ניסיתי לפחות).
אני לא ממש יודע איך לתת הבטחה של עניין בשלב הזה (חוץ מלהתחיל את הסיפור ב-'הכל התחיל ב...'). בדרך כלל כשהולכים לסטימצקי (או צומת ספרים, מה שאתם מעדיפים) כדי לקנות ספר אז ההבטחה הזו מופיעה בכריכה האחורית.
מה שכן, ניסיתי לגרום לזה להיות 'קולח' יותר. קיצצתי קצת בדיאלוגים כדי שיהיו פחות טרחניים, שיניתי ומחקתי כמה פסקאות (וכמה סידרתי מחדש) והורדתי תיאורים מיותרים (מקווה שלא יותר מידי).
מקווה שעכשיו זה זורם יותר. אשמח לדעה

נ.ב
מצורף קובץ וורד כמיטב המסורת.

פרק 1 - המלך השחור (המצאתי את זה עכשיו. נראה לי כמו שם מתאים
)

אלון לא רצה ללכת לים. לא בשביל לשחות ולא בשביל לראות איזה דולפין דפוק שהחליט להתנחל באיזור החוף. עונת הרחצה נפתחה לפני שבועיים וקיר הפייסבוק שלו כבר היה מפוצץ בתמונות וסרטונים מאנשים שנתקלו בו. לפני יומיים הסיפור הגיע למהדורת החדשות של ערוץ 2. בתיעוד המצולם הדולפין נראה מתחכך בכמה רוחצים ברי מזל שנופפו למצלמה בהתרגשות. מכיוון שחוף הים היה רק עשר דקות הליכה מהבית, הוריו של אלון החליטו שגם הם חייבים לחזות בפלא הזה, ומסיבה כלשהי הם החליטו שגם הוא חייב.
החוף היה עמוס באנשים שכנראה חשבו אותו דבר. חלקם השקיפו מהחוף, אחרים עמדו ליד המים עם מצלמות מוכנות, והיו כמובן גם את אלה שנכנסו פנימה בנסיון ליצור מגע ישיר יותר. שלושה צעירים העמיסו על הגלשן שלהם ארגז מלא בדגים טריים ושחו איתו עמוק יותר בניסיון להשיג יתרון. המציל שרק וקרא בכריזה ללא הפסקה, אבל לא נראה שמישהו שם טרח להקשיב לו.
אלון הביט בהוריו שהצטרפו לקבוצה שהמתינה במים. אימו נופפה לו, מזמינה אותו להצטרף, אך הוא התעלם ממנה והמשיך לשחק באייפון.
האוויר היה חם ולח, ולמרות שישב תחת צל השמשייה, בגדיו כבר היו ספוגים ודביקים. אפילו האצבעות שלו הזיעו והותירו שובלים רטובים על המסך. הוא ניגב אותו בחולצה והפעיל את המצלמה. תשומת הלב של כולם הייתה מופנית אל המים אז הוא העדיף לסרוק אזורים אחרים של החוף.
העדשה שלו לכדה להקה של שחפים שחצתה את השמיים ומספר עורבים אפורים שקיפצו על החול בחיפוש אחר שאריות מזון. היו שם שלושה עורבים שהתגוששו על שקית במבה קרועה ששכבה ליד הפח. הוא צילם אותם כשלפתע הופיע עורב רביעי. הוא היה כמעט כפול מהם בגודלו ושחור כלילה. העורבים האפורים זזו הצדה ופינו לו את הדרך אל השקית. אולי זה המלך שלהם? אלון השתעשע במחשבה ומיקד עליו את המצלמה.
"מה קורה?" מישהי עברה מולו בדיוק כשלחץ על הכפתור. אלון הרים את ראשו ושלח מבט זועף אל אימו שעמדה מעליו, נוטפת מים בבגד הים השלם שלה. היא הוציאה מגבת יבשה מהצידנית, התעטפה בה והתיישבה לידו. המלך השחור הספיק בינתיים לחטוף את השקית במקורו והתעופף משם.
"תודה רבה!" אלון רטן לעברה, אך היא התעלמה ממנו והוציאה בקבוק מים מהצידנית. כשסיימה לשתות, ניגבה את פיה ובחנה את בנה כאילו ראתה אותו לראשונה.
"אולי תצא קצת מהצל?" הציעה. "תראה אותך, כמו לבקן. פלא שכואב לך הראש כל הזמן".
לאלון לא באמת היו כאבי ראש. הוא פשוט ידע איך לנצל את המראה שלו בכל עת שרצה לחתוך מוקדם מבית הספר. כל שהיה עליו לעשות זה ללכת לאחות ולהתלונן שהוא לא מרגיש טוב. היא הייתה מניחה יד קרה על מצחו, ממלמלת על כמה שהוא חיוור ובסוף שולחת אותו לנוח בבית.
הוא משך בכתפיו. "אולי נלך כבר?" שאל בתקווה. "שום דולפין לא יבוא לפה עם כל האנשים האלה מסביב."
אימו נאנחה. "נלך כשאבא שלך ייצא." היא החוותה בראשה לעבר המים. אלון הביט באביו ששחה עמוק יותר והצטרף אל קבוצה נוספת של אנשים שסירבו לוותר. לא נראה שהוא עמד לצאת בקרוב.
זה מטופש, חשב לעצמו. הוא יכול פשוט לקום וללכת. איך היא תעצור אותו בדיוק? בכוח? הוא כבר מזמן השיג אותה בגובה, ובקרוב ידביק גם את אביו. למרות זאת לא נראה שלמי מהם הייתה היכולת להתנגד לה ברגע שהחליטה על משהו. היחיד שמסוגל לכך זה עומרי, אחיו שהיה גדול ממנו בעשר שנים. אבל הוא גר בקונטיקט, ארה"ב כבר חמש שנים ולא החליף איתה מילה יותר משנה.
"היי, זו לא קטרינה שם?" היא אמרה לפתע והצביעה לעבר קבוצה של נערות בביקיני שעמדו קרוב למים.
הוא הבחין בה עומדת בין שתי בנות. היא לבשה ביקיני סגול שהחמיא לעורה הורדרד ואספה את שיערה הבלונדיני בגומיה. פעם הוא היה חום, זכר אלון, ואסוף בשתי צמות שהתנדנדו על כתפיה. לפתע הוא הבין שזו הייתה הפעם הראשונה שראה אותה בבגד ים מאז שהיו ילדים. היא בהחלט השתנתה, חשב בעודו מנסה למצוא רמזים כלשהם לאותה ילדה שנהג לשחק איתה פעם.
"אולי תלך להגיד לה שלום?" הציעה אימו. אלון לא השיב לה. הוא עקב אחר קבוצת נערים שהתקרבו אל הבנות. קטרינה נופפה אל אחד מהם וכשהיה קרוב, נישקה אותו. זו הייתה נשיקה חטופה, כזו שבקושי ארכה שנייה, אבל זה הספיק כדי לגרום לביטנו להתהפך. הוא קימץ את אצבעותיו לאגרוף ונעמד.
"לאן זה?" שאלה אימו.
"שום מקום." הוא השיב בקול יבש. "תתקשרי כשאבא יחליט לצאת."
הוא פנה צפונה, לכיוון שורת המצוקים שהזדקרו מעל לקו המים. אימו צעקה לעברו משהו נוסף אבל הוא כבר לא שמע אותה. מוחו היה עסוק מידי בלהריץ שוב ושוב את אותה תמונה של קטרינה והנער שאת שמו לא הכיר. הוא אפילו לא ידע למה זה הרגיז אותו כל כך. קטרינה שנאה אותו ולו עצמו היו די והותר סיבות לכעוס עליה. אז למה זה מרגיש כאילו מישהו הכניס לו אגרוף?
הוא בעט באבן ששקעה בחול והמשיך להתרחק. לא כך הוא תכנן לבלות את השבת שלו. התוכנית המקורית הייתה לישון עד מאוחר ואז להמשיך להתאמן על המנגינה של מטאליקה שהחל ללמוד בתחילת השבוע. אחר כך הוא רצה לסיים את אחד הציורים שהחל לשרבט בכיתה, או פשוט להתחיל אחד חדש. אבל עכשיו כל מה שרצה זה שקט.
כמות הרוחצים הלכה והתמעטה ככל שיותר סלעים ועשבים מילאו את החוף. הוא חלף על פני שני גברים שהיו בעיצומו של משחק מטקות סוער, אבא ושתי בנותיו שבנו ארמון בחול וכמה נערים שהשליכו פריזבי מאחד לשני במים. עד מהרה קולות הצחוק וההנאה של כולם הפכו להד מרוחק שהמהם מאחוריו.
מספר דייגים ישבו על מזח סלעי והמתינו בסבלנות לדגים שינגסו בפתיונות. מעט הלאה משם ניצב הקצה הדרומי של קיר המצוק הרחב שנמתח לאורך קו המים. שלט אזהרה שננעץ בחול הזהיר אדום על גבי לבן:

סכנה
מפולת

אלון התעלם ממנו והמשיך להתקדם תחת הקיר עד שהחול הסתיים ואת מקומו החליפו שורה של סלעים חלקים שבלטו מהמים. הוא התיישב על סלע גבוה והביט בים שנפרש מולו. הקולות היחידים שנשמעו היו רחשי הגלים שהתנפצו תחתיו. זה עזר לו להירגע. הוא הוציא מכיסו אולר אדום ישן ומישש באגודלו את החריטות הלבנות שעיטרו את אחד מצדיו: 'ליותם פלד - עם כוח גדול באה אחריות גדולה'.
האולר היה רעיון של קטרינה. החריטה הייתה רעיון של אלון. זה היה הציטוט האהוב על יותם. השניים חסכו כסף וקנו אותו יחד כמתנת בר מצווה. יותם התלהב מיד והיה נושא אותו תמיד לכל מקום. הוא החליט משום מה שהאולר מביא לו מזל. אולי זה היה נכון, אבל באותו יום ארור הוא שכח אותו בבית של אלון.

shayelk

New member
מעולה

למרות שאם להיות קטנוני הייתי מוותר גם על ה"השלם" בתיאור בגד הים של האמא- פשוט כי כשילד מסתכל על אמא שלו הוא רואה אותה בבגד ים נקודה. הוא לא רואה אותה בבגד ים ביקיני ולא בבגד ים שלם. מעבר לזה, כשאתה מציין את סוג בגד הים זה מושך תשומת לב למשהו- אם ציינת שהיא בביקיני אז נחשוב על הגוף שלה, אם ציינת שהוא שלם אז זה נשמע קצת מאולץ, כאילו טייפקסט של אמא או משהו כזה. גם ככה סוג הבגד ים לא יכול לעניין את הקורא פחות, אז פשוט תשמיט אותו (לדעתי כמובן)
חוץ מזה לא כל כך מצאתי על מה להתקטנן

ויימס

New member
היי היי.

אמהות של ילדים חיוורים לא מנסות לעודד אותם לצאת מהצל- הן מזכירות להם למרוח קרם הגנה כל הזמן. ושמש לא תרפא את כאבי הראש שלו, להיפך.

הוא לא מבין למה העניין עם קתרינה מפריע לו- וגם אני לא. הוא לא גבר בן ארבעים שרואה את האקסית המיתולוגית שלו עם בעל ושני ילדים או משהו. הוא ילד בחטיבה שרואה ילדה שהוא שיחק איתה פעם. אני בטוחה שבתור ילד בחטיבה יצא לך לראות חברים מהיסודי ומאז התרחקתם, וזה ככל הנראה לא הזיז לך יותר מדי. למה זה נמכר לנו כמו שברון לב?

הסיפור הזה מתרחש בהווה (אייפון וכו'). אנחנו כילדים בשנות ה 90 היינו שומעים מטאליקה (עד הדיסק שבו הם גזרו את השיער.
סתם). ילדים בימינו? לא כל כך בטוחה. זה בערך כמו שסופרים בני 40+ שכותבים על דמויות בימינו נותנים להן לחפש טלפונים בדפי זהב.

אבל כל הבעיות האלה מתגמדות לעומת זה שפשוט לא באמת מתרחש סיפור בכל החלק הזה. אנשים בים, עושים דברים של אנשים בים. משום מה לא מוזכרות שם מדוזות. אבל למה אנחנו כאן? מספיקה פסקה אחת כדי לבסס שהם בים לפני שהוא הולך להתעלם משלט האזהרה הזה.

phoenix2000

New member
או היי

את לא היחידה שלא שמה לב לגרסה הערוכה (למרות שמשום מה הגבת אליה
)
&nbsp
בכל מקרה, מי אמר שהוא לא נמרח קודם? אימהות לא אוהבות לראות את הבנים שלהם מסתתרים בצל כל היום (בין אם זה בחדר ובין אם זה מתחת לשמשייה). חוץ מזה, מי אמר שהיא רופאה מוסמכת לכאבי ראש?
&nbsp
קטרינה היא לא סתם מישהי שהוא שיחק איתה פעם. הם היו ממש חברים (חברים בקטע של מחזיקים ידיים, עונדים שרשרת של חצי לב ומגניבים נשיקות כשאף אחד לא רואה).
&nbsp
אני לא חושב שמטאליקה הייתה להקת מיינסטרים בתקופה כלשהי. גם בתקופת השיא שלה היא הייתה מסוג הלהקות לאלה ש'מבינים עניין'. אלון מנגן בגיטרה אז הוא שומע מוסיקה ששמה דגש על גיטרות.
&nbsp
אני חושב שאת מתייחסת לסיפור הזה יותר כאל סיפור קצר מאשר כאל פרק ראשון מתוך ספר. אני מקבל את זה שלא ממש קורה פה משהו (עד לקראת הסוף) אבל האם בהכרח חייב לקרות משהו? נכון שהגיבור לא עושה שום דבר מעניין בשלב הזה אבל ברקע יש לנו איזו 'בהלת דולפין', ועורב ענק. האם זה מספיק כדי לגרום לך להמשיך לקרוא עד שיקרה משהו? (אני שואל ברצינות, כי אם ההתחלה הייתה גורמת לך לנטוש את הספר לפני שתסיימי את הפרק הראשון אז אולי באמת יש פה בעיה. אבל אם זה פשוט עצבן אותך שאת צריכה לחכות כל כך הרבה עד שיקרה משהו אז אולי זה בכל זאת לא כזה גרוע. כי אמנם חיכית קצת אבל בכל זאת המשכת לקרוא)
&nbsp

ויימס

New member
אבל הגבתי לעריכה השניה, לא לעריכה השלישית.

מטאליקה, בדומה להרבה להקות אחרות,* היא להקה מיינסטרימית להחריד שהאנשים שאוהבים אותה משוכנעים שהיא להקה ליחידי סגולה שמבינים עניין. אני לא מדברת על טוב/ גרוע, אני מדברת על פופולאריות.

תקשיב, כשהייתי בכיתה ו' היה לי "חבר". היינו צופים בסרטים מצויירים, ומתכננים במה נעבוד אחרי שנתחתן. 0_0 בכיתה ח' הוא כבר היה סתם עוד פרצוף בקהל. אז לא, אני לא קונה את אנגסט הקתרינה הזה.

מבחינה של 'מה לעשות בנוגע לדעה של קפטן ויימס על הפרק הזה', אני לא אומרת לך מה לעשות, you decide. אם זה עוזר לך, כשאני בוחרת ספרים בחנות ספרים אני לא מתחילה מההתחלה. אני מודעת לכך שסופרים באופן מכוון כותבים את ההתחלה הכי מושכת, אז אני מדפדפת לעמוד אקראי כלשהו.

*פינק פלויד, לד זפלין, ביטלס, קווין... מונטי פייתון...

phoenix2000

New member
איזו עריכה שלישית?
יש פה רק 2 גרסאות.

ולגבי מטאליקה, הפופולאריות של הלהקה לא ממש רלוונטית. יש לה סולואים טובים עם גיטרות ואלון מנגן בגיטרה אז הוא מנסה ללמוד מנגינה שלהם. לא חושב שזה 'לא הגיוני' כי זה מתאים לשנות ה-90 או משהו כזה.
&nbsp
לא יודע לגבי ה'אקס' שלך, אבל בנושאים כאלה אני מניח שזה אינדיוידואלי לכל אדם ואדם (מה גם שאלון, יותם וקטרינה היו החברים הכי טובים מכיתה ב' בערך).
&nbsp
אני שוקל להוציא מהפרק את כל הנושא של יותם וקטרינה ולשמור את זה לפרקים הבאים. קראתי איפשהו שכדאי להציג את הדמות הראשית בצורה של קלישאה כלשהי ורק בהמשך לחשוף עליה עוד ועוד פרטים החושפים את המורכבות שלה. מה דעתך?

ויימס

New member
הממ.

גם מהחברות הכי טובות שלי מכיתה א' הפסיק להיות לי אכפת באותה שניה שעליתי לחטיבת ביניים בערך. אני לא חושבת שהקשרים שילדים מתחת לגיל מסויים יוצרים הם באמת עמוקים ומשמעותיים כל כך שהם ימשיכו להיות חשובים אחרי גיל 12. אם אתה בעצמך בגיל 14, כאשר היית פוגש מישהו שהיית קרוב אליו ביסודי אך לא עוד, היית מושפע באופן דרסטי כזה, סבבה. אני מתקשה להאמין.

לדעתי אם אתה מציג קלישאה, אתה צריך לפרק/ לשנות/ לנתח אותה כמעט מיד ברגע שהיא מוצגת, לפחות בחלק מהפעמים, כדי שנדע שאתה יכול לעשות את זה.

אהה, זו לא עריכה נוספת, זה המשך. לא שמתי לב.

ילדים שלומדים לנגן בגיטרה בדרך כלל לומדים לנגן:
א. the house of the rising sun
ב. שירים שהם אוהבים לשמוע.
בעצם, זו הסיבה שהם מתחילים לנגן, כי הם רוצים לנגן את השירים שהם אוהבים. ואני לא רואה ילד בימינו מקשיב למטאליקה, הם בטח ייראו לו כמו תרחים זקנים. יש לך איזה מושג למה ילדים בימינו אוהבים להקשיב? לי אין. (וגם אין להם MTV יותר. כאילו יש, אבל הוא לא ערוץ מוזיקה.)
וגם אם אתה רוצה להוציא אותו היפסטר מיוחד ששומע להקה שהיא כל כך kvlt שאף אחד לא מכיר, אז זו לא תהיה מטאליקה.

phoenix2000

New member
את אומרת שאין היום נערים בני 16 שאוהבים מטאליקה?

אגב, אני בעצמי לא מעריץ גדול שלהם. התחלתי לשמוע אותם רק כי אהבתי לנגן את השירים שלהם בגיטר-הירו (האמת שאין לי שום מושג איך לנגן על גיטרה אמיתית).
בכל מקרה, לאנשים ולנערים יש טעמים שונים בהמון נושאים. גם במוסיקה. יש כאלה שאוהבים ליידי ברווז ויש כאלה שאוהבים מטאליקה (אני אישית מעדיף את לורדי אבל זה לא הנושא
).
חוץ מזה, אם מה שאת אומרת נכון אז זה הופך את אלון לדמות מאוד ייחודית בהשוואה לנערים אחרים בני גילו, וזה דווקא טוב

למעלה