אני חולק על הנאמר כאן.
וכמובן חלקתי גם על פרופסור ליבוביץ בזמנו (גם בויכוחים שהתקיימו באוניברסיטה בה למדתי). אין שום קשר בין מה שקורה כאן לבין מה שקרה "שם". הכתיבה של מספרים בטוש על ידיים אמנם לוקה בטעם רע בגלל האסוציאציה אבל אין בינה לבין המספרים "ההם" על היד שום דבר משותף. היהודים באירופה לא דקרו אזרחים בשכונותיהם, היהודים באירופה לא פוצצו מטעני חבלה באוטובוסים ובבתי קפה. היהודים באירופה לא רצו להשמיד את בני הדתות האחרות והיהודים באירופה לא חינכו את ילדיהם לצאת ולזרוק אבנים על חיילים, בתקוה שיירו בהם ואומות העולם יזדעקו. היהודים באירופה גם לא שלחו את צעיריהם להתפוצץ בין אזרחים, זקנים נשים וטף, בהבטחה שיזכו לבתולות בגן עדן. כשאני בוחן את התנהגות העם שלי והצבא של העם שלי, אני גאה ביותר. הרוב המכריע של הקורבנות בקרב חיילי צה"ל נובע מהנסיון להימנע מפגיעה בחפים מפשע. היינו ונשארנו יותר מוסריים מכל אחד מהעמים בהסטוריה שנכפתה עליו מלחמת מגן. אז אל תצטטו לי את ליבוביץ פה. הטעות החמורה של ליבוביץ היתה בחוסר הבנתו את האיזור ואת העמים באיזור. ליבוביץ לא הבין את הערבים. ליבוביץ הבין את היהודים וכל דבריו יועדו למנוע בדיוק את התבוסתנות הנשמעת מהדברים שנכתבים פה (ובהרבה מקומות אחרים) מכיוון שליבוביץ הבין שהעם היהודי ברובו לא מסוגל להיות ככל העמים ולהגן על עצמו במציאות איומה כמו המציאות של המזרח התיכון. ליבוביץ היה בעד החזרת השטחים כדי לנסות להפריד בין העמים, כדי למנוע מהיהודים את הצורך להגיע למצב שהגענו כרגע שבו עלינו להיות חזקים אל מול הקמים להשמידנו. הטעות של ליבוביץ היתה שהוא חשב שאם נניח לערבים, הם יניחו לנו. הם לא יניחו לנו. לא אם נחזיר להם שטחים כלשהם, ולא אם נשכב על הגב וננפנף ברגליים. כל זמן שנהיה חזקים, נהיה. השטחים זה לא יש"ע. השטחים זה ירושלים, תל אביב, רמלה, לוד, נצרת, עפולה, באר-שבע. כל מי שחושב אחרת משלה את עצמו. ואסיים במילות תקוה מיומנה של ניצולה (נכתב כמה ימים לאחר הייאוש): "לא יכולתי להמשיך בקינות. למה להתעסק במה שיש ולא ניתן לשנות? היום השמש זורחת כמו שרק פה היא יכולה לזרוח. בריזה מהים וריח של גשם שעומד להגיע. ממש מטריף. הסתיו הישראלי. לימונים על עץ, עדיין ירוקים, מחכים לגשם הגואל. פרחי הכלות בצבצו מן האדמה, מוכנים להתחיל בגלגול נשמותיהם. פנים הבית מלטף ואוהב. חופש פעולה עד לפרט המינימלי - קמה מתי שאני רוצה, אוכלת מתי שאני רוצה ומה שאני רוצה, לא חוסכת מעצמי שום דבר. אז מה אני מקוננת?"