כן ולא...
את הגדול התחלתי לחסן אבל תגובה מפחידה לחיסון שעלת (אפאטיות למשך שבועיים בערך ונסיגה בהתפתחות למשך זמן לא קצר שהכניסה אותי להמון לחץ) הביאה אותי להפסיק כמעט לגמרי... כן חיסנתי לדלקת קרום המוח שזה משהו מכל מחלות הילדות שנראה לי הכי מפחיד.
את הקטנה כבר לא העזתי לחסן. מודה שאני מפחדת. בתקופה של הבהלה לפוליו וההחלטה לתת חי מוחלש, נתתי זריקה אחת של פוליו מומת כדי להגן עליה מהילדים המחוסנים ודלקת קרום המוח.
מהלמידה שלי את הנושא, רוב החיסונים בעיניי מיותרים לגמרי. החל מצהבת B (שניתן כדי לחסוך בבדיקה לאם אם היא נשאית לצהבת או לא), אדמת (שניתן לתינוקות כדי להגן על נשים בהריון. למעשה זו מחלה קלה מאוד), דיפטריה וטטנוס, חזרת, אבעבועות רוח ושעלת שבעיניי (ומנסיון אישי) מסוכן יותר מהסיכוי לחלות, פרבנר שכבר התפרסמו מחקרים שהיעילות שלו מוטלת בספק (ויש כאלו שאומרים שאפילו גרם להתפרצות חיידקים אלימים יותר). הנה קישור לכתבה אחת בנושא:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4292009,00.html
בפורום הורות טבעית דנו הרבה בחסונים לפני שנפתח הפורום הזה. בזמנו, הייתה שם פעם מישהי שהעיסוק שלה הוא בתחום הזה (אם אני זוכרת נכון: מיקרוביולוגיה)שטענה גם היא שהפרבנר מיותר לגמרי והוא מתאים יותר לזנים שקיימים בארה"ב ולא פה (הוא הרי פותח בארה"ב) ושיש כל כך הרבה זנים של החיידק הזה כך שחיסון ל- 7 סוגים בזמנו ול-13 היום לא ממש אפקטיבי. פעם החיסון הזה היה מומלץ לילדים בעלי מערכת חיסונית חלשה בלבד, היום זה כבר הפך נחלת הכלל כמו כל חיסון... ללא אבחנת צורך בכלל.
אני שוקלת היום אם לתת לגדול צהבת A שבעיניי הוא בין היחידים ששווים שיקול אם לחסן או לא. אם הילד הגדול שלי לא יחלה מעצמו בחזרת עד גיל ההתבגרות, כנראה שאחסן אותו לחזרת מכיוון שהיא מחלה שמסוכנת לגברים בגיל הפוריות (עלולה לגרום לעקרות). אני באופן אישי חליתי בחזרת בגיל 14-15 והיא דווקא זכורה לי כמחלה קלה למדי חוץ מזה שנראתי כחזירה קטנה...
הספר "האמת על החיסונים" נותן אינפורמציה על כל חיסון וחיסון וההיסטוריה שלו ושל מדיניות החיסונים בכלל (נוגע לבריטניה כי הרופא שכתב אותו הוא משם, אבל רלוונטי גם לפה)... לי הוא נתן פרופורציות מול מסע ההפחדה של משרד הבריאות שמלווה בדיסאינפורמציה מכוונת על מנת להפחיד הורים ולגרום להם לרוץ לטיפת חלב. את יכולה למצוא אותו בגוגל.
היום, גם גיסתי שעובדת בטיפת חלב כשהיא שומעת את מה שאני אומרת לה היא כבר נאלמת דום ובחלק מהמקרים היא מודה בחצי פה שאני צודקת...
לא באה לשכנע אותך לא לחסן, כל הורה צריך לעשות את השיקול שלו של בעד ונגד ולקבל את ההחלטה הכי טובה עבורו ועבור הילד שלו... יחד עם זאת, אני חושבת שלהסתמך על מה שרופאים מהמערכת הציבורית אומרים ורק עליהם, זו טעות. מהניסיון שלי (העגום) עם המערכת הציבורית בארץ, כדי לקבל את ההחלטה הרפואית הטובה ביותר, כל אחד וכל אדם חייבים לבצע מחקר בעצמם ולקבל עוד חוות דעת בכל נושא ולא להפסיק לשאול שאלות ולדרוש לקבל תשובות וגם לחפש אותן בעצמו, לאו דווקא בחיסונים. אני בזמנו (אחרי התגובה של הילד לשעלת), הלכתי לייעוץ אצל ד"ר ליאורה אוריאל מירושליים (שהיא רופאה שעובדת גם בקופת חולים) וממנה קיבלתי הסברים מקיפים יותר ממה שתשמעי מרופא רגיל וגם דיעה קצת שונה מהנורמה.
אני חושבת שבעניין חיסונים מה שמעניין את המערכת זה כמה כסף היא חוסכת ולאו דווקא בריאות הציבור. יהיו כאלה שיקפצו עליי ויתקפו אותי... קורה. הקלות הבלתי נסבלת שבה מכניסים חיסונים לסל הבריאות (שפעת חזירים, צוואר הרחם למרות התנגדות של רופאים רבים בשל תופעות הלוואי המסוכנות שלו) והתופעה הפנומנלית הזו שכנראה אופיינית רק לארץ הקודש ולעם הסגולה שאנחנו: א-פ-ס תופעות לוואי שקשורות לחיסונים ו-א-פ-ס נפגעי חיסונים כאשר במדינות אחרות לוקחים אחריות על המדיניות שלהם ועל תוצאותיה...
אני באופן אישי לא סומכת על המערכת הציבורית שבסוף השרשרת, מה שמעניין אותם זה הבריאות שלי ושל ילדיי... הרבה אמון במערכת הזו אין לי... מספיק לראות מה קורה היום בבתי חולים כדי לראות מה השיקול העיקרי שלהם...
לבסוף, אני אגיד לך כאימא... אינסטינקט של אימא זה בעיניי נבואה קטנה שאסור להתעלם ממנה...
בריאות שלמה והנאה מהילדים הקטנים שלך.