מרחבי הרשת

גילעד 63

New member
מרחבי הרשת

מאומצת כתבה על הקיר שלה בפייסבוק. תרגמתי מאנגלית באופן חפשי.
"כשהייתי בת 12 שאלתי את האמא המאמצת שלי למה היא מצפה ממני לאהבה. אני זוכרת את זה כאילו זה היה אתמול. התגובה התקיפה היתה משהו כמו "כי אני אמא שלך, אני שמה גג מעל לראשך, מאכילה אותך, לוקחת אותך לרופא כשאת חולה". אני זוכרת שלא הגבתי. חשבתי לעצמי "את לא באמת אימא שלי. את רק מעמידה פנים שאת אמא שלי".
בימים אלה אני חושבת על הקונספט הזה הרבה. מישהו מעמיד פנים שהוא הורה ואחר כך "דורש" אהבה בתמורה. זה כאילו ההורים המאמצים נכנסים לכל העניין כשהם בונים על איזושהי גרסה מעוותת של תסמונת שטוקהולם, ויש הרבה מאמצים שזה "מצליח" להם. אבל יש ילדים שלא "נכנעים". מה קורה לילדים האלה? אנחנו מתנהגים אליהם כאילו משהו לא בסדר איתם.
בואו נשחק משחק לרגע. בואו נחליף את התינוק במבוגר. נאמר שיש אישה, נקרא לה טיפאני. במקום לומר שכל חייה רצתה להיות אמא, נאמר שכל חייה רצתה להתחתן. אותו סיפור של מישהו שלא הצליחה לממש את חלום האמהות, רק במקום זה האישה שלא הצליחה לממש את חלום הזוגיות והנישואין. זה מה שרצתה כל חייה. להתחתן עם גבר, לאהוב אותו, לדאוג לו, ולהיות כל מה שגבר רוצה וצריך. אבל טיפאני לא מצליחה. שוב ושוב היא נכשלת ולא מצליחה לממש את חלומה. הרי מגיע לה הדבר שהיא כל כך רוצה. היא הרי כל כך רוצה אותו.
כולנו נרגיש רע בשביל טיפאני. הבה נעזור לה. בטח יש איפושהו בעולם נשים שלא יכולות לטפל בבעלים שלהן כמו שצריך ויהיו מוכנות לתת אותם לטיפאני. אולי באתיופיה. בטח שם יש אלפי גברים שצריכים אישה טובה כמו טיפאני. שלא מטופלים כמו שצריך. לא אוכלים כמו שצריך, שאין להם רכב או כסף ללימודים כדי שיוכלו להגשים את עצמם ואת הפוטנציאל שלהם. בטח שם יימצא בעל לטיפאני. בטח אחת הנשים באתיופיה תהיה מוכנה לתת לטיפאני את הבעל שלה.
אז אשתו של אסיפה המסכן מוסרת אותו לטיפאני והיא מתחתנת איתו ולוקחת אותו הביתה איתה. טיפאני לא באמת מוצאת חן בעיני אסיפה, הוא בהחלט לא אוהב אותה ממש. הוא מנסה, אבל לא באמת מצליח. היא כל כך שונה מאישתו הראשונה. יש לה ריח אחר. מגע אחר. האוכל שלה שונה ומוזר, ולמרות שהיא מטפלת בו ממש יפה, מבשלת לו, מגהצת לו את החולצות, מוצאת לו עבודה, קונה לו רכב ומשלמת על הלימודים שלו ועוד, ומספרת לכולם כמה הם מאושרים ביחד, אין להם באמת הרבה במשותף. הוא פשוט נורא מתגעגע לאישתו הראשונה.
בסוף הוא מנסה לעזוב, אבל אז היא מנפנפת במסמך הנישואים ואומרת לו שהוא שלה עכשיו ושהוא אמור לאהוב אותה ולהיות שמח.
מה היינו חושבים על השניים האלה? האם משהו לא בסדר עם אסיפה? או שמשהו לא בסדר עם טיפאני?
כן, אני כותבת באופן מוגזם ופרובוקטיבי בכוונה, אבל יש כאן בהחלט חומר למחשבה לדעתי. " סוף ציטוט.

אוי אוי אוי....

"מישהו מעמיד פנים שהוא הורה"-
על כך הייתי מתעכבת.
מה זאת אומרת?
כי הרי אפשר להעמיד גג,להאכיל,לקחת לרופא כשהילד חולה [פעולות שמצויינות בדברי הנערה] בצורה טכנית. כמילוי חובה. באופן קר. ואפשר שלזה תלווה אהבה גדולה,ומוכנות לספוג הרבה ולהחזיר
יציבות גבולות ושוב המון אהבה.
השאלה המהותית היא אם הנערה לכל אורך גדילתה חשה ביחס לא אותנטי של אמה המאמצת,סוג של מראית עין ולצאת ידי חובה ,או שחשה הרבה חום אהבה ואחריות ,וכרגע נמצאת בסוג של מרד נעורים שמוכר וידוע.

גילעד 63

New member
שאלה טובה

ואולי היחס של אמה היה הכי אותנטי בעולם, מלא חום ואהבה. האם יחס חום ואהבה שמוקרנים על ידי ההורים המאמצים הוא ערובה ליחס דומה מצד שני או אפילו לקבלת היחס הזה בצד שני?
היא מאירה בנוסף זרקור על הנקודה שבמצבים בהם יש קשיי התקשרות מצד הילד אנו מתייחסים לכך כבעיה עם הילד באיזה אופן, כשבעצם היא מעלה נקודה שהיעדר החיבור הזה או הקשיים בו הם הדבר הכי הגיוני בעולם.

תשמע

המילה pretending היא מאד קשה.כשיש הורים שהם באמת pretending זו בעיה רצינית שהורות,בקשר,מצידם. לא צריכה לספר לך עד כמה מאומצים הם "עם" רגיש,ואני בטוחה שירגישו כמו נייר לקמוס כשהוריהם הם רק pretending.אבל האמת שאני עצמי לא מכירה הורים כאלה. אני מכירה כאלה שמנסים בכל יכולתם להגיע אל הילד ומשהו קורה בדרך. אבל לא pretending.
אני חושבת שילדים יודעים היטב עד כמה היחס של הוריהם הוא אמיתי אליהם.נראה לי שהספק הוא built in אצל המאומצת. זה אך טבעי שיהיה לה חלק שאינו "קונה את זה" -עובדה- עברה לימד אותה שאפשר גם לוותר ולנטוש. אז אל מי שרוצה לחבק לאהוב לקחת אחריות לתמיד ,חייבים להתייחס בצורה ספקנית...

גילעד 63

New member
למען הסר ספק

הכותבת היא אישה בוגרת ואמא לילדים. לא איזה נערה מתמרדת.

יסמין@

New member
קודם כל

עם רגשות, חוויות, תחושות וכו' של הזולת ממש אין טעם ואין צורך להתווכח. אפשר להקשיב ואז להגיב (לא תמיד חייבים להגיב כלפי חוץ, אפשר להרגיש ולחשוב בפנים). משום שהיא לא תקרא את דבריי, אומר שמאוד ציער אותי מה שהיא כתבה. מאוד מאוד עצוב עבורה ועבור אימא שלה שהיא מרגישה כך. ואימא שלה השיבה בצורה מאוד אמריקאית (חייבת לציין שאני מתכוונת לארה"ב כפי שהיא נשקפת לי בסרטים, בסדרות, בתוכניות אירוח, בתוכניות שונות בTV). המשפט של גג מעל הראש וכו' שמעתי אותו בכל כך הרבה סדרות וסרטים. באמת נראה לי תמוה בכלל להזכיר זאת ובוודאי נשמע לי ממש סהרורי לדרוש אהבה. אי אפשר לדרוש, להכריח לאהוב. זה פשוט בלתי אפשרי ולא סביר לדרוש דרישה כזו. כלומר, אפשר לדרוש, אבל זה לא יעזור: אם אין אהבה - אז אין אהבה.

בקיצור, מאווווווווד מצער מה שהיא כתבה עבור כל הנוגעים בדבר.

יסמין@

New member
וליתר חידוד

א. אי אפשר לדרוש אהבה
ב. בוודאי ובוודאי שאין לדרוש אהבה בתמורה למשהו (גג מעל הראש, אוכל וכו'). אי אפשר לקנות אהבה (באסוציאציה: אפשר לקנות סקס אצל זונה, אי אפשר לקנות אהבה אצל אף אחד ואחת)

יסמין@

New member
ועוד משהו באותו קו

אני ממש מתעבת את המונח "אסיר/ת תודה": אסיר/ה!!! אסיר/ה של התודה!!!! המשפט עם הגג מעל הראש וכו' דורש אהבה ודורש תשלום רגשי. בקיצור, עם strings attached (איך מתרגמים לעברית?) אולי תרגום של רוח הדברים: אהבה התלויה בדבר. וכמו שחז"ל לימדו אותנו: "כל אהבה שהיא תלויה בדבר - בטל דבר, בטלה אהבה. ושאינה תלויה בדבר - אינה בטלה לעולם". אני מתייחסת כאן לאהבת האם שלא צריכה להיות תלויה בשום דבר, בוודאי לא באסירות תודה על גג מעל הראש וכו'.
ושוב, מאוד עצוב.

יסמין@

New member
במחשבה נוספת, אנסה לכתוב בצורה יותר ברורה

"כשהייתי בת 12 שאלתי את האמא המאמצת שלי למה היא מצפה ממני לאהבה".
אם האימא הייתה מתייעצת איתי, הייתי אומרת לה שלדעתי זו התשובה (בניסוח כזה או אחר):
אני אוהבת אותך. אני לא מצפה לתמורה. אני אוהבת אותך איך שאת ובלי תנאים ובלי ציפייה לתמורה. ככה, איך שאת. את לא צריכה לאהוב אותי בתמורה. מה שאת מרגישה כלפיי ובכלל זה בסדר גמור. אני אוהבת אותך.
ואז אפשר היה לשאול אותה מה מציק לה והאם אפשר לעזור ולתקן ולשנות. ולאפשר לה לבטא את מה שהיא מרגישה, כולל מה שהיא חשבה בלב.
(אני מאווווווווווווד מאושרת שאני לא צריכה להתמודד עם היגדים שוברי לב כאלה. אבל נראה לי שזו התגובה היחידה שמתאימה. בוודאי לא לומר לה: משום שאני נותנת לך גג מעל הראש ומזון וכו').

מקסים יסמין

יסמין@

New member
תודה

ברור שקל לכתוב בפורום והאישה הזו ואימא שלה התמודדו עם קשיים לא פשוטים בכלל. אבל שוב, זו לדעתי התשובה הנכונה ולא לדרוש אסירות תודה ולדרוש אהבה בתמורה לכל הטיפול וכו'

KallaGLP

New member
זה שלדרוש אהבה ולמדוד אותה זה דבר מגוחך

לימד אותנו עוד שייקספיר הגאון, בלי קשר לאימוץ.

KallaGLP

New member
זה לא משפט מסוים

אלא סצנה שלמה ב"המלך ליר" המציגה את הויכוח בין ליר לבתו קורדליה.

fannyd

New member
לא מצפה לתמורה?

נשמע לך אמיתי ביחסים בין בני אדם? לי זה נשמע כחוסר בטחון קיצוני והדחקה. במערכת יחסים נורמלית יש ציפיות משני הצדדים ויש את היכולת לשים דברים על השולחן, ללבן וליישר את ההדורים. מאד מתסכלת אהבה כמו שאת מתארת.

יסמין@

New member
נראה

לך ליבון ויישור הדורים כשאימא אומרת לבתה שהיא חייבת לאהוב אותה משום שהיא מספקת לה בית, מזון וכו'?
לי לא. לי זה נשמע פשוט נורא מכל הבחינות.

למעלה