משמעת ברזל

../images/Emo45.gif אפשר. אבל

א. שאכן יהיו טחונים - הזרעים השלמים ברוב המקרים יוצאים מהצד השני כמו שנכנסו...
ב. כמו שהבנת, הפשתן הזה הוא יצור רגיש ומפונק וקצת נודניק. אז גם את הטחינה כדאי לעשות סמוך ככל האפשר למועד הצריכה - אם יש אפשרות ממש לפני זה הכי טוב. אם אין אפשרות, אז לטחון כמות כלשהי מראש וגם אותה להחזיק רחוק מאור ומחום.
 

דדי שי

New member
שים לב ששמן פשתן לרוב נמכר

בבקבוקים אטומים לאור במיוחד על-מנת לעזור לשמור על הערכים התזונתיים שלו. הוא גם מוכן בכבישה קרה ומאוחסן בקירור בחנויות. יכול להיות שהשמן לא מזין ממש באותה המידה כמו זרעי פשתן טחונים טריים, אבל הוא עדיין אחד המקורות הטובים ביותר לאומגה 3 שיש, ויכול בקלות למלא את הצריכה היומית המומלצת. ולפי דעתי הרבה יותר נוח לצרוך שמן פשתן מאשר זרעים טחונים, לכן אני חושב שהוא מקור מומלץ יותר.
 

One Echoe

New member
לדעתי כן.

כנאמר, יש לשמור את שמן הפשתן במקרר, ולצרוך אותו במועד הכי קרוב לזמן שהוצאת אותו מהבקבוק
 

lollapalooza

New member
אגב,

את זרעי הפשתן הטחונים, עד כמה שאני יודעת, צריך לשמור בהקפאה.
 

diday

Member
טנין (חומר פעיל שבתה) וקופאין

מונעים קליטת ברזל בגוף. אם את נוהגת לשתות תה. את צריכה לדאוג למרווח מספק בין הארוחה לבין שתיית התה. כנ"ל לגבי קפה וקולה, שאותם כדאי אולי להוריד מהתפריט לגמרי. חומצה אוכסאלית מפריעה אף היא בקליטת ברזל בגוף. כך שתרד בניגוד לאגדות אינו יכול לעזור כאן. ברזל צמחי אכן אינו נספג טוב בדם, אבל את יכולה לשפר את הספיגה בהרבה (כפי שאת כבר עושה) עם תוספת של ויטמין C
 

לקשמי

New member
אני לא צורכת קפאין בכלל

שותה רק תה צמחים ותחליפי קפה (ללא קפאין). לגבי התזונה עצמה, אני משתדלת מאוד לשלב דגנים וקטניות בכל ארוחה. אבל אני מניחה שהזיוף נבע מזה שלפעמים אחרי הארוחה אני אוכלת משהו חלבי (אני יודעת שגם חלב מעכב את הספיגה של הברזל) וגם זה קשור לחוסר המשמעת. כפי שאמרתי, אפנה בקרוב לבדיקת דם נוספת ואז לרופא, בתקווה שירשום לי כדורי ברזל שלא מכילים רכיבים מהחי.
 

john111

New member
תתחילי לשתות עשב חיטה

על הבוקר. אכן, לא קל להתרגל לטעם אבל אחרי שמתרגלים זה עובר. כמו כן יש תכשיר של חברת פלורדיקס (שאותו ניתן להשיג בחנויות טבע) שהוא מיצוי צימחי של ברזל. היתרון העיקרי שלו - אינו גורם לעצירות כמו כדורי ברזל רגילים. החיסרון - לא זול עשב חיטה http://www.zom.co.il/wheat-grass.htm
 

TheFinalCut

New member
בעיות ופתרונות

במאמר (מצורף) שהתפרסם ב-2003 ב-American Journal of Clinical Nutrition, שהתייחס בדיוק לנושא של ספיגת ברזל ואבץ בקרב צמחונים וטבעונים, המסקנות הן: 1. מבחינת הכמות הכללית של ברזל, ניתן להשיג כמות שווה ואף גדולה יותר של ברזל ממזון צמחי, בהשוואה ללא-צמחי. אולם: ברזל מטיפוס Heme, המצוי רק במזון מן החי, אכן נספג טוב יותר מברזל שאינו בצורה זו. אך מעניין לגלות כי: 2. ברזל מטיפוס non-heme מגיב בצורה יותר טובה לחוסר או עודף. כלומר, הוא ייספג פחות טוב כשיש עודף, אך טוב יותר כאשר יש חוסר. במצב של חוסר, אף ייתכנו מצבים בהם ייספג טוב לפחות כמו ברזל בצורת heme. יתר על כן: 3. החוקרים מצטטים מחקר אחר, בו התגלה כי ברזל non-heme תורם יותר מברזל בצורת heme לסך הברזל הנספג אצל אנשים שאין להם עודפי ברזל. לעומת זאת, אצל אנשים עם עודפי ברזל, ה-non-heme נספג מעט יחסית, בעוד ה-heme נספג טוב יותר. 4. יש חומרים המעכבים ספיגה של ברזל, כולל חומצה פיטית (המצויה בגרגרים מלאים, קטניות ואגוזים -לפני עיבוד) וטאנינים \פוליפנוליים המצויים בקפה ותה ובביצים. 5. חשוב מאוד לזכור שחומרים אלו מפריעים לספיגת הברזל רק אם הם נאכלים בו בזמן עם מקור הברזל. כלומר, לא צריך להמנע מצריכתם בכלל, אלא פשוט להמנע למשל, משתיית תה\קפה ואכילת קטניות לא-מבושלות או אגוזים במקביל לסלט עשיר בירקות עלים וסומסום - שהינו מקור מצויין לברזל. 6. ספיגת ברזל מוגברת בנוכחות ויטמין C (חומצה אסקורבית, מצויה בכמויות מסחריות בפירות וירקות), אלכוהול (לא מומלץ בכל זאת בכמויות גדולות) וקרוטנים (מצויים בכמויות גדולות בירקות עלים ובפירות כתומים, צהובים ואדומים). לסיכום: צריכת כדורים גם ממקור non-heme, או צריכת ברזל בעודף ממקורות צמחיים יכולה לאפשר השלמת ברזל במצב של חוסר, (וכמובן לשמור על רמות ברזל תקינות) אבל צריך להקפיד להמנע מצריכה במקביל של מעכבי ספיגה כמתואר לעיל, ולמצויים בחוסר כדאי לצרוך בעודף מקורות ברזל עד להשלמתו. ונסיים במתכון: אתמול אכלתי סלט ממש מצויין, שצפוי להיות גם מקור ברזל טוב מאוד, שהורכב מירקות שונים ומגוונים עם דגש על ירקות עלים כמו בצל ירוק, פטרוזיליה ושמיר, בתוספת טחינה גולמית.
 
שאלה

לפי ידיעתי, אגוזים הם מקור מצויין לברזל ואת/ה כותב/ת שהם מעכבי ספיגה. אפשר להפנות אותי למקור שממנו הבאת את החומר?
 

TheFinalCut

New member
תשובה

ראשית, המקור מצורף להודעה לעיל (המאמר בפורמט PDF), לא כתוב שם זה לא דבר בנוגע לתכולת הברזל באגוזים - למעשה תכולת הברזל באגוזים די גבוהה גם לפי הידוע לי. אולם הם כותבים שם שבאגוזים גם יש את מעכב הספיגה המכונה חומצה פיטית (phytic acid). לא הרחיבו בדיוק אילו אגוזים מכילים את המעכב, וכמה מעכב מכיל כל סוג של אגוז. גם לא מצוין באילו ריכוזים המעכב הזה באמת מעכב, וכמה חזק הוא כמעכב.. כלומר יש הרבה שאלות. בפשטות, מה שכתוב במאמר זה: א. באגוזים יש חומצה פיטית. ב. חומצה פיטית מעכבת ספיגת ברזל. צריך לקרוא יותר לעומק ממראי המקום של המאמר כדי לדעת עוד, וזה משהו שאין לי כל כך זמן לעשות כרגע (צריך לסיים את התואר... ולהתחיל אחד נוסף). אולי בהמשך נציץ ונפרט (או, אם למישהו אחר יש את הזמן והאמצעים לעשות את זה...)
 
תודה

אני אברר את העניין ואחזיר לך תשובה אם מעניין אותך. בהצלחה עם התואר
 
אז אולי תחלוק גם את המתכון? ../images/Emo13.gif

וסחתיין על הפורום. אני מאמינה שאבקר בו הרבה. שתזכו למצוות.
 

TheFinalCut

New member
חשבתי שרשמתי אותו... ../images/Emo9.gif

אני מניח שהכוונה היא למתכון יותר מפורט? אם כך, להלן: 2 עגבניות (הרבה ויטמין C וקָרוֹטֵנים) 1 פלפל גדול (כנ"ל) 1 מלפפון 2 גבעולי בצל ירוק (ברזל) חופן גבעולי כוסברה\פטרוזיליה - לפי ההעדפה האישית (כנ"ל) חופן גבעולי שמיר (כנ"ל2) מלח לפי הטעם האישי לימון כנ"ל שמן זית (מסייע לספיגה של ויטמינים מסיסים בשומן, ושל הליקוֹפֵּן - אנטיאוקסידנט חזק המצוי בעגבניות). אפשר גם שמנים לא-מזוקקים אחרים, לדוגמא שמן חמניות שמוסיף טעם חביב ומיוחד במיוחד (בסלט המקורי נוכח הלה). 2 כפות טחינה גולמית (אפשר פחות או יותר, תלוי כמה הטעם המריר-מתוק ערב לחיכם. למי שלא יודע, סומסום הינו מקור מצויין לחלבון, סידן, ברזל ומינרלים אחרים. מי שלא ידע וזה עלול להפריע לו, דעו גם שזה מקור מצויין לשומן צמחי) כמובן שאפשר להוסיף לסלט הזה עוד מקורות ברזל חביבים, כמו חסה ועלי בייבי. כמו כן, פשתן גרוס גם בהחלט במקום (להוספת חומצות שומן מטיפוס אומגה שלוש).
 

eldadm1

New member
ברזל ביסגליצינט

רצוי לקחת ברזל ביסגליצינט שנספג בצורה מיטבית.(לבדוק על האריזה איזה קומפלקס ברזל בדיוק היא מכילה). אין צורך במרשם רופא. ברזל צמחי אכן נספג הרבה פחות טוב. חשוב לקחת יחד עם ויטמין C (גם כאן כמוסות בכל בית מרקחת).במיץ את אף פעם לא יודעת כמה ויטמין נשאר. יש להקפיד על מרווח זמן (לפני ואחרי) בין לקיחת הברזל לצריכת מוצרים המכילים סידן בכמות גבוהה (בעיקר מוצרי חלב). הסידן והברזל הם אנטגוניסטים ומפריעים זה לספיגה של זה... פשוט תהפכי את זה לחלק מסדר היום הקבוע שלך. חשוב להתמיד עד להשגת הערכים הרצויים בבדיקות הדם.
 
בקשר למרשם רופא, הערה כללית

במה שנוגע לתוספים, אני ממליצה לכולם לקבל אותם במרשם רופא פשוט כי זה זול משמעותית. תוספים בבתי מרקחת הם לא סיפור זול, וברגע שיש מרשם המחיר פשוט מגוחך. אני אישית לא רואה סיבה להשקיע כסף מיותר במשהו שאני יכולה לקבל בשקלים בודדים, ואצלי במשפחה אנחנו מקבלים את כל התוספים שלנו דרך רופא המשפחה (סידן, ברזל, ויטמינים וכו')
 
למעלה