נגיד,

אלדד26

New member
אין קשר לעצבות.

אם אתה לא קובע מה יקרה לך, ברמה כזו או אחרת, אז אין טעם לעשות שום דבר, כי דברים כביכול יקרו מאליהם. מה הטעם בהחלטות או בתהליך ההגעה אליהן?

shkool

New member
אתה כן קובע מה יקרה לך, אבל מה שאתה

תקבע כבר קבוע. הבנת
תגיד, לחיידק אין בחירה חופשית, למה הוא חי? shkool

nissimhania

New member
זה מזכיר לי את הרעיון של

"הקב"ה יודע הכל ורשות נתונה"... skhool, אתה בכיוון שלי, או שרק נדמה לי?

nissimhania

New member
אני לא רוצה להיתפס על סמנטיקה, אבל

אתה זה שאמרת - "אתה כן קובע מה יקרה לך"....

shkool

New member
אתה צודק.

יותר נכון להגיד, אתה חושב שאתה קובע מה יקרה לך. ישנה אשלייה של בחירה חופשית, אך בעצם מהמפץ הגדול שהתרחש לפני כ-15 מליארד שנה ניתן, תאורטית, לחשב מה אתה תעשה בעוד 2 דקות מעכשיו. shkool

lucidity

New member
מ....

לדעתי, אין טעם או חוסר טעם לחיות. אתה פשוט חי כי אין ברירה אחרת.אינסטינקט. לזה תוכנתנו במליוני שנות אבולוציה, ואף מסקנה שנגיע אליה לא תשנה. אלא אם נדפקו לך כל החיים, האשה עזבה, הכלב התאבד...

femme_fatal

New member
תאוריית העולמות המרובים

תאורייה זו מתיחסת לאינסוף יקומים ולא רק לשני יקומים. בעיקרון היא גורסת שכל חלקיק שניה מתפלג ל-2 עולמות שבאחד מהם הפעולה קרתה ובשני הפעולה לא קרתה. והם מתחלקים לעוד 2 עולמות בחלקיק שניה הבא וכן הלאה.. עד שנוצרת מטריצת עולמות שגדלים כל שניה בערך הריבועי. לפיכך כל עולם הסתברותי קיים, אפילו העולם המופרך ביותר. התאוריה עומדת בבסיסה על המסקנה שהעולם הוא בכל זאת דטרמיניסטי ואפילו אטום בסופרפוזיציה שקורס כביכול באופן רנדומלי הוא בכל זאת כפוף לחוקי הוודאות. אם אתה מאמין בעולמות המרובים אז כן ,יש כרגע עוד שקול אחד שכותב הודעה כמעט אותו הדבר כמו שלך. ויש שקול אחר בעולם אחר שהחליט ברגע האחרון לא לכתוב את ההודעה. ויש שקול אחר שהחליט בכלל לא להכנס היום לנט ויש עולם שבו שקול בכלל לא נולד וכו...

shkool

New member
עם ניקח את החתול של שרידגר למשל

אז היקום יתפצל ל-2 יקומים - יקום אחד בו החתול מת ויקום אחד בו החתול חי. למה ביקום שלי החתול מת למשל וביקום ה"משוכפל" החתול חי? למה לא להפך? גם כאן יש תוצאה של רנדומליות. הלא כן? shkool

melindo

New member
אתה אומר דברים שנוגדים את האמונה...

שלך... הרי אתה מאמין שאי אפשר לשלוט החיים שלך... אבל אם חתול אחד מת הכל משתנה בסופו של דבר אפילו הנמלה הכי קטנה תיהיה מושפעת רק מזה שהיא עשתה צעד אחד פחות... אין לי כוח להסביר את כל התאוריה המוכרת אז פשוט נזכיר את הסרט דלתות מסתובבות שמראה את הסיטואציה הזאת

nissimhania

New member
מאיפה אתה יודע שזה היקום "שלך"?

מאיפה אתה יודע שאתה זה אתה ביקום הזה, ולא ביקום אחר? מה שאני מנסה לומר הוא שמכיוון ש"מטריצת היקומים" היא אינסופית, משקלו של עולם מסויים הוא אפס. כלומר אתה לא יכול לדבר על ה"עולם שלך" ביחס לעולם אחר (מה שמעלה שאלה אחרת- מעברים בין עולמות). אין רנדומליות, כי אין זהות לכל עולם בנפרד. אי אפשר לומר "החתול מת בעולם X, וחי בעולם Y", כי לא מתבצעת בחירה בין שני עולמות ספציפיים, מי ייקח את החתול המת ומי ייקח את החי. שני העולומות נוצרים. כל האפשרויות קורות. ברנדומליות נבחרת אפשרות מתוך מספר סופי של אפשרויות, כאן יש אינסוף אפשרויות.

nissimhania

New member
מה זה חלקיק שנייה?

האם הזמן אינו רציף? איך התאוריה מתיישבת עם חוקי שימור למינהם? סך כל העולומות מכסות את כל האפשרויות של מה בדיוק? האם זה כולל חוקי טבע? האם קיימים עולמות בהם התאוריה לא נכונה?

femme_fatal

New member
הזמן

אמרתי בכוונה חלקיק שניה ולא שניה אחת או חצי שניה או אלפית שניה וכו.. זאת מכיוון שהזמן יכול להתחלק לאינסוף, כך גם מספר היקומים המקבילים. לכאורה נוצר כאן פרדוקס אבל כאמור התאוריה הזו מורכבת עד מאוד ולא עומדת בקנה אחד עם ההגיון גם ככה. בקשר לשאר השאלות: בוא נגיד ככה, ראשית חוק שימור החומר זו הבעיה הקטנה ביותר בתאורייה זו. שנית, סך כל העולמות מכסים את כל האפשרויות ההסתברותיות של כל פעולה אפשרית. כל מה שנמצא בטווח החוקים הפיסיקלים מתקיים. למשל מבחינה פיסיקלית ספר לא יכול להתחיל להתעופף בחדר ולכן עולם כזה לא יכול להווצר. לעומת זאת עולם שבו אני זורקת קוביה 100 פעמים ובכל הפעמים יוצא לי אותו מספר הוא עולם אפשרי למרות שההסתברות היא אחת למאה... לא קיימים עולמות שנמצאים בטווח החוקים הפיסיקלים שלנו בהם התאורייה לא נכונה. יתכן שלפני בריאת העולם או במהלך ההיסטוריה האוניברסלית השתנו החוקים בעקבות אינטראקציות שאנחנו לא מכירים. אבל זה כבר סיפור אחר.

femme_fatal

New member
תיקון טעות

הובא לתשומת לבי שנעשתה שגיאה מספרית בחישוב ההסתברות(מתמטיקה זה לא הצד החזק שלי) עליה הסברתי בהודעתי הקודמת . אז הנה התיקון: אם אני אזרוק קוביה 100 פעמים הסיכוי שבכל הפעמים יצא לי אותו המספר הוא (6\1)^100 כלומר ההסתברות היא אחד ל-6 בחזקת מאה (מספר מאוד גדול). זו הסתברות כמעט בלתי אפשרית.

rob roy

New member
לשאלתו של שקול

אענה בשאלה מעצבנת: תגדיר מה זה שני יקומים בדיוק אותו דבר. אם אכן הם זהים לחלוטין, עד לרמה התת-אטומית, הרי שהם יתנהגו באותה צורה. לגבי תיאורית העולמות המרובים - זה ההיפך, לדעתי, מהשאלה המקורית: כאן האישה הגורלית (femme fatal) מדגישה שבאחד מהיקומים הפעולה קרתה, ובשני - לא. כלומר במוצהר לא מדובר בשני עולמות זהים. לגבי בחירה חופשית ואמונה - הבנתי שגמרתם לדון בזה אז אין טעם שאביע את אמונתי.

lucidity

New member
כמובן

לכל מצב(´תנאי התחלה´) יש רק תוצאה אחת אפשרית. כדוגמת נפיחת הפרפר, לכל תהליך או ארוע שמתרחש יש השפעה על התוצאה הסופית. אם הנתונים ההתחלתיים זהים אז כל הארועים העוקבים מאז התרחשו בשני היקומים

shkool

New member
זה גם מה שאני חושב

אך תורת הקוואנטים טוענת כי בטבע קיימת רנדומליות, ואם יש רנדומליות, אי אפשר להבטיח שאם תנאי ההתחלה של שני היקומים יהיו שווים, התוצאה הסופית תהיה שווה. shkool

למעלה