הביטוח הלאומי אינו ביטוח, כשמו לא הוא
לכן אין משמעות לטיעון "לעבור לביטוחים פרטיים בהדרגה" כאשר מדובר על ביטוח לאומי, שמשלם קצבאות על אירועים שאינם ביטוחיים בהגדרתם. האם לידה היא אירוע ביטוחי (שים לב, לידה, לא סיבוכים רפואיים שעלולים לקרות במהלך הלידה)? האם החלטתו של מישהו "ללמוד" בישיבה או בכולל זה אירוע ביטוחי? האם גירושין הם אירוע ביטוחי?
מבחינתי קיום תחרות הרבה יותר חשוב מהפרטה, כמו כן בהגדרת הקפיטליזם לא מופיע איסור מוחלט על קיומן של חברות בבעלות ממשלתית, מה שאסור הוא תמיכה במונופולים ו/או בקרטלים, אסור למנוע תחרות. אין שום בעיה שבמדינה קפיטליסטית יהיו חברות ממשלתיות כל עוד יש גם חברות פרטיות או ציבוריות (או גם וגם) שמתחרות בהן. לגבי תחרות בינלאומית, מדיניות קפיטליסטית חייבת לאפשר אותה, אך אינה יכולה להבטיח אותה. אני מקווה שהבנת למה התכוונתי, אם לא אז אוכל לתת דוגמאות.
לא נכון לומר שאין בעולם מדינות קפיטליסטיות, אך נכון לומר שיש מעט מאוד כאלה.
אני, אגב, חורג מגבולות הקפיטאליזם, כי אני ליברטאריאן, דהיינו אני מתנגד לכל התערבות של המדינה מעבר למה שמוגדר "מדינת שומר הלילה" (חפש בויקיפדיה אם מעניין אותך) ותתפלא לדעת, אבל יש בעולם מדינה ליברטאריאנית אחת (שרק מדינה אחת אחרת בעולם מכירה בה) ובעבר (לפני שהוקמה אותה מדינה) הייתה מדינה ליברטאריאנית אחרת (ביבשת אחרת) אשר סופחה למדינה אחרת, לצערם של תושביה. בכל מקרה, מעולם לא טענתי שליברטאריאניזם מהווה תנאי לקפיטאליזם. אפשר לומר שליברטאריאניזם הוא "קפיטאליזם קיצוני" (אבל זה לא מדוייק) ואם תרצה אשמח לדון על כך.
אני מאמין שמלבד התחומים הבאים למדינה אסור להתערב בשום דבר אחר:
1) הגנה על זכויות וחירויות אזרחי המדינה
2) שמירה על בטחון האזרחים
3) קיום מערכת משפט לאכיפת חוזים וענישת תוקפים ורוצחים
אני מאמין שרק הקהילה יכולה לדאוג לנזקקים ושהמדינה אינה אמורה לעשות זאת כלל.
אני מאמין שמיסים הם שוד (ולמרות זאת משלם אותם) ושלמדינה אין זכות לגבות אותם (אבל יש לה יכולת לעשות זאת)
אני בעד ביטוח בריאות בשיטה הגרמנית (לא האמריקאית ולא הישראלית) שבה אין קרטל שנתמך ע"י הממשלה ולכן הוא יעיל וזול.
אני בעד שוק חשמל חופשי שבו יכול כל מי שירצה להתנתק מחברת חשמל כלשהי ולייצר חשמל בעצמו בכל דרך שימצא לנכון (ויש הרבה דרכים, ביניהן: פאנלים סולאריים, תחנות רוח, אנרגיה גיאותרמית, ועוד)
אני בעד שוק מים חופשי ומתן אפשרות לכל מי שירצה לאגור מי גשמים.
בהחלט חייבת להינתן לבנקים זרים האפשרות להתחרות בבנקים ישראלים, לא רק בגלל שתחרות זה עקרון קפיטליסטי אלא מכיוון שממילא קיימים סניפים של בנק הפועלים במדינות נוספות (ארה"ב ואוסטרליה בוודאות, יתכן שיש עוד), בעבר היו בנקים זרים בישראל, כיום לא מאפשרים להם לפתוח חשבונות ללקוחות חדשים ומנסים לאלץ את הסניפים הבודדים שנותרו להיסגר.
לגבי ביטול מוחלט של קצבאות הביטוח הלאומי, אין זה נדרש כדי להיקרא קפיטליסט, אבל נדרשת אפשרות הOpt Out כדי להיקרא קפיטליסט.
לגבי פתרונות קפיטליסטים עבור הנכים, כתבתי על כך פוסט בבלוג שלי ואני סבור שמצבם יהיה טוב יותר אם מדיניות כמו שהצעתי תמומש, יפתיע אותך לגלות, אך סגירת הביטוח הלאומי לאלתר היא גם חלק מההצעה:
1) בשלב הראשון, כל הנכים ימשיכו לקבל את אותה הקצבה אך יקבלו בנוסף לה החזר הוצאות בגין טיפולים, עזרים ותרופות הקשורים לנכות עצמה בכפוף להצגת קבלות.
2) בשלב השני, כל הורה יחויב לבטח את ילדיו עם לידתם בביטוח סיעודי והביטוח יבטיח שהנכה יקבל קצבה עם הגעתו לגיל 18, עד גיל 18 ההורים יקבלו זיכוי ממס הכנסה בגין הוצאות הטיפולים בנכה, בנוסף לכך כל אזרח מגיל 18 ומעלה יחויב לבטח עצמו בביטוח סיעודי כך שאם יהפוך לנכה מסיבה כלשהי יקבל מחברת הביטוח החזרים על כל הוצאותיו בגין הנכות בכפוף להצגת קבלות ובנוסף לכך קצבה בהתאם לתנאי הפוליסה. לא יחולו שינויים בתנאים עבור הנכים הקיימים כעת.
3) בשלב השלישי, כל הנכים יקבלו קצבה, בין אם ממשלתית (עבור הנכים הקיימים כעת בלבד), בין אם מחברת הביטוח (אלה שיבוטחו בשלב השני), לא יהיה כפל קצבאות וגם יקבלו החזרי הוצאות בגין נכותם בכפוף להצגת קבלות מאותם מקורות בהתאמה. לא יהיו נכים שינטשו.
4) בשלב הרביעי (בעוד הרבה מאוד שנים), קצבאות כל הנכים יתקבלו מחברות הביטוח הפרטיות ע"פ המתווה שתואר בשלב השני. לא יהיו עוד קצבאות ממשלתיות.
מה דעתך?