נפתלי בנט: "הגיע הזמן לגיור קשוב ולא לגיור אטום"

SupermanZW

Well-known member
סמי-קפיטליזם זה לא קפיטליזם

זה לעשות רק מה שקל, לא ליישם מדיניות קפיטליסטית מלאה. קורה גם שחצי עבודה גורמת נזק רב יותר ממחדל.

אם תשים לב למצע של זהות, תגלה שגם לה תחומים שבהם היא לא רוצה לגעת, לכן גם היא סמי-קפיטליסטית. בין התחומים בהם זהות לא רוצה לגעת: קצבאות הביטוח הלאומי, יצירת תחרות בתחום החשמל, שבירת קרטל המים, מתן אפשרות לבנקים זרים להתחרות בבנקים ישראלים, זה רק ממה שאני זוכר ללא חיפוש ממוקד. אם אעשה חיפוש ממוקד אני בטוח שאמצא עוד הרבה תחומים בהם היא לא רוצה לגעת ודורשים שינויים מהותיים גדי ליישם מדיניות קפיטליסטית.
 

beatman

Member
דווקא בקצבאות הביטוח הלאומי זהות כן מציעה שינוי

לעבור לביטוחים פרטיים בהדרגה.
מה מוגדר אצלך קפיטליזם ? רק 100% בידים פרטיות ותחרות בינלאומית על הכל ?
אם כך, אז אין אף מדינה קפיטליסטית בעולם.
&nbsp
לא חייב להיות 100% קפיטליסט בשביל לטעון לקפיטליזם, כמו שאין צורך להיות 100% סוציאליסט בשביל לטעון לסוציאליזם.
אני למשל 80% קפיטליסט ו-20% סוציאליסט, כי אני מאמין שיש תחומים קריטיים מסויימים שהמדינה כן צריכה לשלוט בהם ישירות ויש מקרים הומניטריים שכן זקוקים לקצבאות על בסיס המיסים.
כמו-כן בעד ביטוח בריאות בשיטה הישראלית ולא האמריקאית, כי מבחינתי זה לא אנושי שעניים יסבלו ולא יקבלו שירותי רפואה.
&nbsp
לא חייב להפריט את חברת החשמל (איך זה בדיוק יעבוד ? הרי יש רשת חשמל אחת בארץ) או ליצור תחרות בינלאומית לבנקים ישראליים ובוודאי לא צריך ביטול מוחלט של קצבאות ביטוח לאומי בשביל להיקרא קפיטליסט.
&nbsp
נגיד מפלגת הבית היהודי בקדנציה הקודמת שהבטיחה להיות בעד שוק חופשי ורגישות חברתית לא הלכה בדיוק לפי קו זה.
היתה הצעת חוק שתאסור על הבנקים לקחת עמלה על החזרת משכנתא לפני הזמן, איילת שקד הצביעה נגד, מסתבר שיש לה חברים קרובים בנקאים.
ככה הבנקים חולבים את האזרח הפשוט והיא הגנה על הבנקים במקום על האזרח, כאשר הרי אין בנקים שלא עושים זאת ואין לאזרח אפשרות לעבור לבנק מתחרה שלא לוקח עמלה.
כנ"ל עם קצבאות הנכים שהבית היהודי התנגדו להן לגמרי וכך גילו שהם לא בדיוק רגישים חברתית.
זה גרם לי להתרחק מבנט ושקד.
 

SupermanZW

Well-known member
הביטוח הלאומי אינו ביטוח, כשמו לא הוא

לכן אין משמעות לטיעון "לעבור לביטוחים פרטיים בהדרגה" כאשר מדובר על ביטוח לאומי, שמשלם קצבאות על אירועים שאינם ביטוחיים בהגדרתם. האם לידה היא אירוע ביטוחי (שים לב, לידה, לא סיבוכים רפואיים שעלולים לקרות במהלך הלידה)? האם החלטתו של מישהו "ללמוד" בישיבה או בכולל זה אירוע ביטוחי? האם גירושין הם אירוע ביטוחי?

מבחינתי קיום תחרות הרבה יותר חשוב מהפרטה, כמו כן בהגדרת הקפיטליזם לא מופיע איסור מוחלט על קיומן של חברות בבעלות ממשלתית, מה שאסור הוא תמיכה במונופולים ו/או בקרטלים, אסור למנוע תחרות. אין שום בעיה שבמדינה קפיטליסטית יהיו חברות ממשלתיות כל עוד יש גם חברות פרטיות או ציבוריות (או גם וגם) שמתחרות בהן. לגבי תחרות בינלאומית, מדיניות קפיטליסטית חייבת לאפשר אותה, אך אינה יכולה להבטיח אותה. אני מקווה שהבנת למה התכוונתי, אם לא אז אוכל לתת דוגמאות.

לא נכון לומר שאין בעולם מדינות קפיטליסטיות, אך נכון לומר שיש מעט מאוד כאלה.

אני, אגב, חורג מגבולות הקפיטאליזם, כי אני ליברטאריאן, דהיינו אני מתנגד לכל התערבות של המדינה מעבר למה שמוגדר "מדינת שומר הלילה" (חפש בויקיפדיה אם מעניין אותך) ותתפלא לדעת, אבל יש בעולם מדינה ליברטאריאנית אחת (שרק מדינה אחת אחרת בעולם מכירה בה) ובעבר (לפני שהוקמה אותה מדינה) הייתה מדינה ליברטאריאנית אחרת (ביבשת אחרת) אשר סופחה למדינה אחרת, לצערם של תושביה. בכל מקרה, מעולם לא טענתי שליברטאריאניזם מהווה תנאי לקפיטאליזם. אפשר לומר שליברטאריאניזם הוא "קפיטאליזם קיצוני" (אבל זה לא מדוייק) ואם תרצה אשמח לדון על כך.

אני מאמין שמלבד התחומים הבאים למדינה אסור להתערב בשום דבר אחר:
1) הגנה על זכויות וחירויות אזרחי המדינה
2) שמירה על בטחון האזרחים
3) קיום מערכת משפט לאכיפת חוזים וענישת תוקפים ורוצחים

אני מאמין שרק הקהילה יכולה לדאוג לנזקקים ושהמדינה אינה אמורה לעשות זאת כלל.
אני מאמין שמיסים הם שוד (ולמרות זאת משלם אותם) ושלמדינה אין זכות לגבות אותם (אבל יש לה יכולת לעשות זאת)
אני בעד ביטוח בריאות בשיטה הגרמנית (לא האמריקאית ולא הישראלית) שבה אין קרטל שנתמך ע"י הממשלה ולכן הוא יעיל וזול.
אני בעד שוק חשמל חופשי שבו יכול כל מי שירצה להתנתק מחברת חשמל כלשהי ולייצר חשמל בעצמו בכל דרך שימצא לנכון (ויש הרבה דרכים, ביניהן: פאנלים סולאריים, תחנות רוח, אנרגיה גיאותרמית, ועוד)
אני בעד שוק מים חופשי ומתן אפשרות לכל מי שירצה לאגור מי גשמים.
בהחלט חייבת להינתן לבנקים זרים האפשרות להתחרות בבנקים ישראלים, לא רק בגלל שתחרות זה עקרון קפיטליסטי אלא מכיוון שממילא קיימים סניפים של בנק הפועלים במדינות נוספות (ארה"ב ואוסטרליה בוודאות, יתכן שיש עוד), בעבר היו בנקים זרים בישראל, כיום לא מאפשרים להם לפתוח חשבונות ללקוחות חדשים ומנסים לאלץ את הסניפים הבודדים שנותרו להיסגר.
לגבי ביטול מוחלט של קצבאות הביטוח הלאומי, אין זה נדרש כדי להיקרא קפיטליסט, אבל נדרשת אפשרות הOpt Out כדי להיקרא קפיטליסט.

לגבי פתרונות קפיטליסטים עבור הנכים, כתבתי על כך פוסט בבלוג שלי ואני סבור שמצבם יהיה טוב יותר אם מדיניות כמו שהצעתי תמומש, יפתיע אותך לגלות, אך סגירת הביטוח הלאומי לאלתר היא גם חלק מההצעה:

1) בשלב הראשון, כל הנכים ימשיכו לקבל את אותה הקצבה אך יקבלו בנוסף לה החזר הוצאות בגין טיפולים, עזרים ותרופות הקשורים לנכות עצמה בכפוף להצגת קבלות.

2) בשלב השני, כל הורה יחויב לבטח את ילדיו עם לידתם בביטוח סיעודי והביטוח יבטיח שהנכה יקבל קצבה עם הגעתו לגיל 18, עד גיל 18 ההורים יקבלו זיכוי ממס הכנסה בגין הוצאות הטיפולים בנכה, בנוסף לכך כל אזרח מגיל 18 ומעלה יחויב לבטח עצמו בביטוח סיעודי כך שאם יהפוך לנכה מסיבה כלשהי יקבל מחברת הביטוח החזרים על כל הוצאותיו בגין הנכות בכפוף להצגת קבלות ובנוסף לכך קצבה בהתאם לתנאי הפוליסה. לא יחולו שינויים בתנאים עבור הנכים הקיימים כעת.

3) בשלב השלישי, כל הנכים יקבלו קצבה, בין אם ממשלתית (עבור הנכים הקיימים כעת בלבד), בין אם מחברת הביטוח (אלה שיבוטחו בשלב השני), לא יהיה כפל קצבאות וגם יקבלו החזרי הוצאות בגין נכותם בכפוף להצגת קבלות מאותם מקורות בהתאמה. לא יהיו נכים שינטשו.

4) בשלב הרביעי (בעוד הרבה מאוד שנים), קצבאות כל הנכים יתקבלו מחברות הביטוח הפרטיות ע"פ המתווה שתואר בשלב השני. לא יהיו עוד קצבאות ממשלתיות.

מה דעתך?
 

beatman

Member
מעבר לביטוחים פרטיים מתייחס לדוגמת הנכים שהבאת

לגבי שאר הקצבאות , לא יודע מה רוצה פייגלין לעשות איתם.
&nbsp
מדוע מדינה קפיטליסטית חייבת לאפשר תחרות בינלאומית ?
מדינה צריכה לדאוג לאזרחיה לפני שהיא דואגת לאזרחי מדינות אחרות, הגיוני לגמרי שתחרות תוגבל ליצרנים מקומיים.
מה שאתה מתאר זה קפיטליזם גלובליסטי.
&nbsp
מיהי המדינה הליברטריאנית ?
ומיהי "הייתה מדינה ליברטאריאנית אחרת (ביבשת אחרת) אשר סופחה למדינה אחרת" ?
&nbsp
מדוע אתה חורג מגבולות הקפיטליזם ?
למה ליברטראניזם אינו קפיטליזם קיצוני ?
מה שאתה מתאר זה מאוד דומה למצע זהות, הם בתכל'ס ליברטריאנים.
&nbsp
כיצד עובדת מערכת הבריאות הגרמנית ?
בישראל היום יעשו בעיות למי שירצה לייצר חשמל עבור עצמו לבד ? או לאגור מי גשמים/לחפור באר לבד ?
&nbsp
"אבל נדרשת אפשרות הOpt Out כדי להיקרא קפיטליסט" - מה הכוונה ?
אפשרות להתנתק מהמדינה ?
&nbsp
אתה רוצה לחייב כל אזרח לשלם ביטוח פרטי, יהיו כאלה שיטענו שזה פוגע בחופש שלהם ומונע מהם לחסוך את כספם לפי ראות עיניהם, זה לא מתנגש עם הליברטראניזם ?
הרי בשורה התחתונה זה דומה לכפיית תשלום דמי ביטוח לאומי, פשוט במקום ארגון מדינתי, אלה ארגונים פרטיים.
אני בעד שהמדינה תבטיח עזרה לנזקקים האמיתיים כמו נכים שאינם יכולים להתפרנס, ושחברות ביטוח פרטיות יהיו בחירה ויאפשרו פיצויים/קצבאות מתקדמות יותר מעבר לבסיס של הביטוח הלאומי.
 

SupermanZW

Well-known member
תשובות

מדינה קפיטליסטית חייבת לאפשר תחרות בינלאומית מפני שהיא מחויבת לעיקרון השוק החופשי. מניעת "שחקנים" מלהשתתף נוגדת עקרון זה שהוא אחד מיסודות הקפיטליזם.

המדינה הליברטאריאנית היחידה הקיימת כיום היא ליברלנד והיא נמצאת באירופה, המדינה האחרת היחידה שמכירה בה היא צ'כיה.

המדינה הליברטאריאנית שהתקיימה בעבר ולאחר מכן סופחה למדינה אחרת היא קאולון, היא סופחה להונג קונג בזמן שהונג קונג עברה משליטה בריטית לשליטה סינית.

אני חורג מגבולות הקפיטליזם מכיוון שהליברטאריאניזם מחייב מספר דברים שהקפיטליזם אינו מחייב (או שולל דברים שהקפיטליזם אינו שולל, תלוי בנקודת המבט):
ליברטאריאניזם מקדש את הNAP בתור בסיס לכל חוק, קפיטליזם מאפשר גם חוקים שאינם מוצדקים ע"י עקרון זה או אינם מבטאים אותו.
ליברטאריאניזם מחייב מינארכיזם, קפיטליזם אינו מחייב מינארכיזם.
ליברטאריאניזם דוגל בוולונטאריזם כשיטה לדאוג לחלשים ולנזקקים בחברה, לקפיטליזם אין עמדה בנושא זה.
ליברטאריאניזם מתנגד לכל מס, בקפיטליזם לא קיים עקרון כזה.
ליברטאריאניזם מחייב דמוקראטיה (למעט מצב יוצא דופן מוגדר, שאולי אכנס אליו בהמשך), אך קפיטליזם יכול להתקיים גם בלעדיה.

ליברטאריאניזם אינו קפיטליזם קיצוני מכיוון שהליברטאריאניזם נוגע לא רק לכלכלה אלא גם למערכת היחסים בין אדם למדינה וגם למגבלות המוטלות על השלטון. אין מניעה ליישום קפיטליזם במשטר טוטאליטארי/דיקטטורי/תיאוקראטי/מלוכני, אך כל סוגי המשטר הללו פסולים ע"פ הגדרת הליברטאריאניזם, המקדשת את חירויות הפרט ואת הבחירה החופשית.

בגרמניה יכול כל תושב לבחור האם להיות מבוטח בביטוח בריאות ממשלתי או לא והאם להיות מבוטח בביטוח בריאות פרטי או לא. אפשר להיות מבוטח רק באחד מהם (ולשלם רק לאחד מהם) או בשניהם (ולשלם לשניהם), אסור לא להיות מבוטח בכלל. מכיוון שקיימת תחרות בין החברות הממשלתיות (של הפרובינציות בגרמניה) לבין הפרטיות המחירים נמוכים (בניגוד למצב בארה"ב) והעלות תלויה רק בכיסוי הביטוחי ולא בהכנסות (לכן זה באמת ביטוח, בניגוד למה שקיים בישראל).

בישראל אסור להתנתק מחברת חשמל וחובה למכור את החשמל העודף לחברת חשמל בתעריף שנקבע חד צדדית ע"י חברת החשמל. זו בריונות של חברת החשמל המוגנת ע"י החוק בישראל.

בישראל אסור לאגור מי גשמים, נסה לאגור ותראה מה יקרה כשתיתפס. יש חוק שאוסר זאת על אזרחים פרטיים ובנוסף לכך אסור לך לא להיות מחובר לאף תאגיד מים.

אם אין אפשרות Opt Out משמעות הדבר היא שאתה "לקוח כבול", זה סותר את עקרון השוק החופשי, שהוא מאבני היסוד של הקפיטליזם.

אפשרות להתנתק מהמדינה לחלוטין קיימת בגישה האנארכו-קפיטאליסטית (שלמעשה שוללת את זכות הקיום של כל מדינה) אבל לא בגישה הליברטאריאנית (על פיה למדינה יש זכות קיום, כל עוד אינה חורגת מסמכויות "מדינת שומר הלילה"). אנארכו-קפיטאליזם שולל כל שיטת משטר (כולל דמוקראטיה) ולכן לא נכון לכנותה "ליברטאריאניזם קיצוני" (כי הליברטאריאניזם למעשה מחייב קיום משטר דמוקראטי וליבראלי) מסיבה דומה לא נכון לכנות את הליברטאריאניזם "קפיטליזם קיצוני" (כי קפיטליזם נוגע לכלכלה בלבד, ליבטאריאניזם לכל תחומי החיים).

אני לא רוצה לחייב אף אחד לבטח את עצמו, אני מציע הצעה שניתנת למימוש בישראל כל עוד אין בה מספיק אנשים שתומכים בליברטאריאניזם. הצעתי עונה על כל הקריטריונים הקפיטליסטים (אך אינה עונה על הקריטריונים הליברטאריאנים מהסיבות שהזכרת) ואני משוכנע שהרוב יעדיפו אותנה על המצב הקיים, אך הציבור עדיין אינו בשל להצעה ליברטאריאנית (ואתה צודק בכך שלחייב תושב לבטח את עצמו נוגד עיקרון ליברטאריאני ומתנגש עם הליברטאריאניזם), כשהציבור "יתבגר" אפשר יהיה גם להפסיק לחייב אנשים לבטח את עצמם, כולל ההשלכות (מי שלא מבוטח שלא יצפה לעזרה ממסדית ושלא יצפה מאף אחד להיות אחראי לו).
 

beatman

Member
מה זה NAP ?

השיטה הגרמנית נשמעת ממש טובה.
&nbsp
לא ידעתי שאסור להפיק חשמל ומים בצורה עצמאית בארץ

זה בהחלט רע
 

beatman

Member
כך נראה

הציבור שהוא יצליח לקנות לא יהיה יותר מ-3 מנדטים.
 

TaL53

New member
אני לא אתגעגע אליו אם לא יכנס לכנסת

מצד שני היורשים שלו יותר גרועים.
 

TaL53

New member
אלא אם כן מדובר בתרגיל מתוכנן מראש

הוא די רב עם שותפיו לשעבר (ראה למשל את ה"ביקורת" על חובשי הכיפות שהוא פרסם לאחרונה). ואם שקד תנטוש אותו אין לו סיכוי.
 

SupermanZW

Well-known member
הוא כבר נטש את שקד

והיא כנראה תתברג איכשהו בליכוד. בנט ישלם על הטעויות שלו יותר משכבר שילם.
 

beatman

Member
לבד לא יהיה סיכוי

ביחד עם שקד הסיכוי יעלה, ואם יתאחד בבלוק טכני עם זהות, יש להם סיכוי להגיע ל 4-6 מנדטים.
אבל כל זה נכון לעכשיו, עד הבחירות הרבה דברים יכולים להשתנות.
 

Astroo

New member
אין ברירה אלא להביא כלות גויות

הרי היהודיות הכשרות בישראל לא רוצות אותנו, גברים יהודים ממוצא סובייטי, אז אנחנו אמורים להתנזר ממין ולחיות בבדידות בשם טוהר העם היהודי?
 

SupermanZW

Well-known member
ברגע שנימוק אישי הוא "אין ברירה" זו הודאה בתבוסתנות

אפילו אם לדעתך אין או לא הייתה לך ברירה, לעולם אל תודה בכך.
 

Astroo

New member
זו לא חוויה אישית שלי

אני אישית נשוי ליהודיה אזרחית ישראל. אבל מכיר כמה אנשים שחיו בבדידות עד שהכירו מישהי ממדינות חבר העמים באינטרנט והביאו אותה לכאן, ומאז חיים באושר ועושר. ואחד אפילו עבר לרוסיה בעקבות בת הזוג.
 

SupermanZW

Well-known member
אם כן, מאין הגיע ה"אין ברירה"?

מה הקשר בין בחירתם של אחרים לברירה שלך או בין נסיבותיהם לנסיבותיך? במיוחד כאשר בחירתך מפריכה את הטענה שמדובר בחוסר ברירה. מוזר, הלא כן?
 

SupermanZW

Well-known member
אז זה לא "אין ברירה" אלא העדפה

פשוט החלטת לכתוב "אין ברירה" כי זה נראה לך יותר אמפתי.
 
למעלה