סדנא למימוש עצמי, התמודדות עם פחדים

יש לך פחדים ספציפיים?

אני התגברתי על שתי תופעות שקשורות לפוביות בשתי דרכים מפתיעות (וקונבנציונליות).

לב לב לב

New member
אהלן,צהריים טובים

האם תוכל לשתף בדרך שאתה מדבר עליה? לי למשל יש פחד גבהים! אני מתאר לי שהדרך הקונבנציונאלית היחידה,תהיה לעלות בשלבים...אשמח לשמוע על דרך טובה ויעילה. צהרים טובים,עוזי

אישית הדחקתי פחד ירי בעזרת

היפנוזה אצל מומחה מורשה ומקובל מאוד. מאוחר יותר קיבלתי טיפול תרופתי אצל נוירולוג קונבנציונלי בניו יורק שגרם לצימצום ניכר בפחד הירי שלי וגם לצימצום ניכר במחסור הכמעט מוחלט שהיה לי בפחד גבהים. אני רק מדגיש שפחד הירי שלי לא היה חריף מספיק כדי להיכרא 'פוביה' בפי פסיכולוג, למרות שבפי מדריכי ירי -כן. אשמח לשלוח קובץ ארוך בנושא למי שיישלח לי את כתובת הדואר האלקטרוני שלו לתיבת המסרים שלי. לא אוכל לתת את הקובץ במסרים כי הוא ארוך מדי.

לרגע חשבתי שאני לא מבינה

חזרתי וקראתי שוב ושוב... מה? רק שני פחדים? זהו? וואו, אני חושבת שמי שיש לו רק שנים פחדים, הוא מה זה אמיץ, אני הייתי מתפשרת בששון ושמחה רק על 20, או אולי 200... לא יודעת, או שלא הבנתי, או שיש כאן משהו שאינו מובן, רק 2 פחדים... נשמע לי כמו חלום מתוק.

יש הבדל בין פחד בריא לפוביה.

לכל אדם אמורים להיות פחדים בכמות סבירה ובמידה סבירה. המידה הסבירה הזו אינה מוגדרת לחלוטין אבל יש מידות שברור עליהן שהן אינן סבירות. היה לי חוסר לא סביר בפחד גבהים ועודף לא סביר בפחד ירי. פחד לא סביר בחומרתו מאיים לשלוט באדם שחש אותו ולנהל את חייו. כיום אינני אדם אמיץ יותר או אמיץ פחות הנורמה. יש לי, כמו לכל אדם בריא, מאות פחדים שחומרתם סבירה ומקובלת.

אוסיף מחשבה משל עצמי

למען הדיון וגם בגלל שאני חושבת שכיוון של אנשים לאזור ה"סביר", אינו כל כך קוואצ'ינג... היה משעמם לאללה, אם כולנו היינו "סבירים".... לדעתי כדאי לקחת בקוואצ'ינג, את מכלול התכונות של האדם, ואם יש כמה שאינן "סבירות", לראות מה אפשר לעשות דווקא איתן. נורמה היא מוסכמה של חברה במקום מסויים, ויש הרבה מאוד נורמות שמקובלות בחלק מסויים של העולם, ולא מקובלות לחלוטין בחלק אחר שלו... מעבר לכך, אני לא "אדם בריא" על פי הגדרתך, אז אני אמורה ללכת למישהו שיכוון אותי כיצד להגיע ליעדים שלי?

אביבה,יש מי שיכול ללמד אותך!

ואז חוזרים לנקודת ההתחלה: האם את מעונינת בכלל ללמוד ממישהו אחר? אני לומד כל יום משהו חדש,גם מ "טיפשים גמורים" . עוזי

אני לומדת כל רגע ורגע

עוזי, רק שזה לא נראה כמו או איך שאתה מצפה שזה יראה... מה שאני לומדת, זו הבחירה שלי, וזה לא תמיד עולה בקנה אחד עם מי או מה שמצפים ממני. האם אני מעוניינת? בוודאי, אני לומדת גם כל רגע מכל הסביבה שלי, וגם בתשלום, ממש לימודים. לדעתי אין בכלל טיפשים גמורים וגם לא חכמים גדולים... מי שיכול ללמד אותי הוא רק זה שאני אתן לו את הגושפנקא להיות המורה שלי.כמו שאני יכולה ללמד רק את מי שירצה ללמוד ממני... אמרתי לך את זה לפני הרבה זמן. אני בוחרת את המורים שלי. הם יכולים להיות מורים לשניה, לרגע, לדקה, ולכל החיים. אבל... רק אני בוחרת ממי, מתי, כמה ולמה אני לומדת.

אביבה,לזה התכוונתי בדברי....

רק עשיתי זאת בקצרה,כי הייתי בטוח שתביני את כוונתי. שמתי סימן שאלה שם,והתכוונתי שאם התשובה לסימן השאלה תהיה חיובית,אזי נתת את הגושפנקא למישהו להעביר לך משהו, דבר שני,כשכתבתי "טיפשים גמורים",התכוונתי שאני משתדל מאד מאד לא לזלזל אף אחד,ולנסות לקחת לי משהו,גם אם הוא נראה,או שכולם חושבים אותו ל "טיפש גמור",את בטח מבינה אותי כעת. אגב,לדעתי יש תקלה טכנית בפורום,הבאה לידי ביטוי בכך שהתגובות לא מקפיצות את הנושא לראש הדף,שמת ליבך לכך? ואני מסכים עם כל מילה שלך בנוגע לעיתוי הלמידה,וגם לגבי האובייקט המלמד. אגב,הפתעת אותי מאד לגבי עניין הלימוד בתשלום.... לילה טוב.

מה הקשר?

לבעיות שאני קורה להן 'לא בריאות' לקחתי תרופות ולא קווצ'ינג. קווצ'ינג יכול לעזור לכל אדם להתארגן טוב יותר ולשפר את הגעתו ליעדיו. אף אחד לא מכתיב בקווצ'ינג מה לעשות. כשם שבן אדם יושב עם עצמו וחושב איך להגיע ליעדיו, הוא יכול לגלות שיעיל יותר לעשות זאת עם מומחה. כמו שבן אדם מחליט לתת לעצמו דין וחשבון מסודר בדיוק אחת לשבועיים, הוא יכול לגלות שיעיל יותר לעשות זאת עם מומחה. בלי קשר, את באמת חושבת ששום דבר לעולם אינו פתולוגי? את חושבת שהכל עניין של נורמות וגאוגאפיה? את חושבת שזה סביר מאוד שיש אנשים שמפחדים לצאת מהבית או שמפחדים ממקומות סגורים עד כדי כך שהם אינם יכולים לגור בבית? כלום לעולם אינו פתולוגי?

כל קשר שתעשה, או לא

יכול להיות הקשר. אתה בוחר אם יש קשר או לא... לגבי יעילות השיטה, כפי שסיפרת אותה, אני לא חושבת כך. יעילות, היא משהו שנמדד ברמת העשייה, לא חשיבה. לשבת ולחשוב ביחד זה נחמד ועושה גם רושם מועיל. עבודה אמיתית מתרחשת רק לבד. אין כאן שום פסילה של השיטה אלא רק דרך הסתכלות אחרת. לגבי שאלותיך, אני חושבת שבאמת הכל עניין של גיאוגרפיה ונורמות. כשאדם שמפחד לצאת, ימצא את מקום עבודתו, ופרנסתו בתוך הבית, לא תווצר בעייה. אולי אפילו להיפך. אנשים שמפחדים, לא חשוב ממה, הם אנשים שחסרה להם אהבה. אהב אותם, כמו שהם, ותראה איך כל פחד שיש להם מתמוסס ומתפוגג. הבעיה היא, שהנורמות הסבירות והנורמאליות, אינן מאפשרות למי שמאמין בהן, לאהוב באמת את האנשים האלה כי הם "לא נורמאלים".מי שחיי על פי ההגדרות האלה,לא יוכל לאהוב את אלה ה"לא נורמלים" כי אז מה הוא? גדולי עולם, האנשים שתרמו לאנושות הרבה לפני זמנם, הועלו לגרדום ונשרפו, כי אמרו שכדול הארץ עגול ומסתובב סביב השמש. עד לפני כמה שנים פעוטות, הומואים לא הראו את עצמם בשום מקום, ועדיין יש אנשים שחושבים הם "חולים" או "לא נורמאליים", ויתכן גם שהם סובלים מעוד כמה "פוביות". לסיום אצטט משפט של אלברט איינשטיין, שבתחילת דרכו כילד נחשב ללא נורמלי,לא חברותי, לא מבין ועוד כמה הגדרות של נורמה. "שני דברים בעולם הם אינסופיים, היקום וטיפשותו של האדם. לגבי הראשון אני לא בטוח..."

ערב טוב עידו!

פחד גבהים זה דבר שיש או אי לך,ולפי מה שאני מכיר ויודע לא ניתן לשלוט בסוג זה של פוביה באמצעות תרופות שתכליתן במקרה שלך,הוא כנראה להרגיע.. הפוביה קיימת כל זמן שאתה נמצא בגובה,והיא נעלמת ככל שאתה יורד.... ניתן לנסות להקל עליה בטיפול קליני,קוגניטיבי,וכל מה שיכול להוסיף או לעזור למצב התודעתי שאתה נמצא בו,אך לא באמצעות תרופה שמאטה את קצב הפעילות של המוח,גוף,וכו... בנוסף,לא נראה לי עניין ה"פחד",ממצב של ירי,כמשהו שניתן להגדירו כפוביה אלא אם כן אתה סובל מהפרעה פוסטראומטית,ואז ניתן להכליל זאת כפוביה.. מאחר ופסיכולוג קבע שאין המדובר בפוביה,אז יורד מהפרק עניין ההפרעה הפוסט....ואנו נשארים רק עם פחד,ולא עם פוביה... ולפחד מותר תמיד! פד גבהים הוא סוג של פוביה,והוא מכונה פחד,אך הוא מצב נפשי.... לילה טוב.

צר לי, ידיעותך לא שלמות.

למעשה, ידיעותיו של אף אחד אינן שלמות ולכן זה לא נכון להניח שמה שאינך מכיר לא קיים. יש לי פגם באברי חישת המרחב שבאוזן הפנימית. כתוצאה מכך המרחב נתפש לא נכון על ידי ובאופן טיבעי גבהים נראו לי פחות מאימים ממה שהם אמורים להיראות. מסיבות אחרות קיבלתי תרופות לטיפול באוזן הפנימית שלי והמצב השתפר. הפחד שכמעט חסר לי לחלוטין התחזק והגיע להיות פחד של אדם נורמלי מגובה. (כן, דברי לא הובנו לך. לא היה לי פחד גבהים היה לי חוסר פתולוגי בפחד גבהים). גם הפחד הרב המרגיל אך הלא פתולוגי שהיה לי מצלילי ירי נבע מפגם גופני. לכן עשה בחוכמה אותו פסיכולוג שעזר לי להדחיק פחד זה בהיפנוזה ולא ניסה לחפש לו סיבה פסיכולוגית. האם אתה מעוניין בספרות בנושא?

עידו,תראה מה קרה כאן!

אתה כתבת על מחסור בפחד,ואני בכלל פירשתי את זה כטעות כתיב שלך... ולכן לא לקחתי בחשבון שאתה טוען את ההיפך ממה שסברתי. בפעם הבאה,רצוי שתסביר בכמה מילים,עובדה שלא רק אני התבלבלתי.. לענינינו,מה זה כל כך הפריע לך שלא היה לך פחד גבהים? למה זה היה חשוב לך? הרי מקסימום היית מגיע לגובה,נאמר לגג מגדל אייפל,ואם לא קפצת,אז הכל בסדר,לא? לגבי עניין הירי,אני מבין וזה מקובל עלי... אבל יש לך טעות חמורה! היפנוזה לא מתקנת פגם גופני,וכנראה שהיתה לך בעייה בעייה שמקורה בהבנה קוגניטיבית לקויה,אחרת ההיפנוזה לא היתה עוזרת לך.... לכן עניין הפחד מהירי,לא יכול היה להיות עקב בעייה גופנית,אלא בגלל בעייה נפשית ו/או תפיסה לקויה של המציאות,כמו בפחד גבהים.... אלא אם כן,אתה הולך לשלוף לי עוד שפן מהכובע
בוקר טוב. תודה על הצעתך לקבלת החומר,התכוונת לספרות בנושא היפנוזה? עוזי.

ההפנוזה לא תקנה אצלי פחדים. רק

הדחיקה אותם. המהפנט, עבד איתי על התעלמות מרעש הירי. הייתי מכניס את עצמי להיפוסוגסטיה במטווחים וקולע יפה. החומר שהצעתי לך הוא על סוג של פוביות שנובעות מתפיסת מציאות לקוייה שנובעת מפגם גופני באברי חישת המרחב שבאוזן הפנימית. תרופות לאוזן הפנימית שיפרו אצלי את המצב עד שקשה להגדירו היום כפתולוגי. למה מפריע לי חוסר פתולוגי בפחד גבהים? פחד בא להזהיר אותך בפני סכנה. כמות מסויימת של פחד היא דבר בריא. פחד גבהים סביר שומר עלייך שלא תתקרב מדי לקצה גג בלא מעקה. חוסר לא סביר בפחד גבהים יכול לגרום לך לזלזל בסכנה ולהבין רק לאחר מעשה שטעית. ולעניין השפן, הבעיות עם הפחדים היו רק אחד הסימפטומים שבגללם הלכחי לרופא שנתן לי תרופות לאברי חישת המרחב שאוזן הפנימית. אין לי בעיה לדבר על העניין אני פשוט לא הזכרתי את זה כי אני מנסה לדבר כאן על מה שרלוונטי לשירשור הזה.

בוקר טוב עידו,

ההיפנוזה לא אמורה להדחיק פחדים! התפקיד של ההיפנוזה הוא תפקיד פסיכואנליטי ממש,שמטרתו להוציא החוצה מחשבות מודחקות,או כאלה שלא נמצאות בתודעה היומיומית. לפי דבריך בכל זאת ההיפנוזה עזרה לך,גם אם באופן זמני,כפי שטענת על עניין ההדחקה. ההיפנוזה לא מחוייבת לעזור לתמיד,למרות שזהו תכליתה בגדול,אך לעיתים היא משמשת כמו אקמול,לתקופה מסויימת,עד לטיפול יותר אפקטיבי. האם יש לך מחלת ים? לי יש,וברמה מאד חזקה,בעיקר ביאכטות כמו "סבבה",בנמל יפו,יכטה לשיט משפחתי קצר,סביב הנמל. בחילות קשות,סחרחורת קשה ביותר,והקאה, ה ס ב ל ב ה ת ג ל מ ו ת ו ! מוזר,אבל אף פעם לא לקחתי פנרגן,שמטפל זמנית בתסמינים,על אף כל מה שתארתי לך,אולי על מנת לנסות להתגבר לבד,מה אתה אומר? טמטום? אולי... אל תגיד לי שאם תגיע למקום גבוה,אתה עלול ליפול בגלל חוסר בפחד גבהים כי אני לא אאמין לך מראש! למה? כי אני סבור שזה לא קשור לחוסר הפחד מהגובה-שזה דבר אחד,אלא קשור למצב של הכרה צלולה שנראה שיש לך ממנה בשפע-מצב שני. נפלת על מי שגם לא אכפת לו לדבר,אז אם בא לך,אני אשמח לשוחח איתך על כל מה שתחפוץ. היפה בשיחה פתוחה וקולחת,שאי אפשר לדעת לאן היא תוביל אותך....! בוקר טוב,מעניין השירשור איתך,בגלל הבעייתיות המסויימת שבדבריך,שאולי טרם הבנתי אותם ממש. בוקר טוב לך עוזי שחף

מחלת ים אין לי. סימפטומים אחרים

של בעיות באברי חישת המרחב שבאוזן הפנימית - יש לי. ההתוויה המקורית של הרבה מהתרופות שלקחתי היא למחלות ים. קשה לי לשפוט אותך לפי מידע כל כך חלקי. יכולות להיות לך סיבות מוצדקות לא לקחת תרופות. מה שבטוח הוא שאתה לא עושה עלי רושם של מטומטם. ממש לא. אשמח אם תגדיר את המושג 'הכרה צלולה'. אם אי אפשר ממש להגדירו, אשמח אם תמחיש אותו.

הכרה צלולה

לפי מיטב ידיעתי הוא מצב תודעתי שיש לו קשר עם המציאות,בניגוד למצב פסיכוטי. עידו,האם בעיות באיברי חישה,גורמים לעיוות של אומדן מרחק? בנהיגה למשל? האם זה נוגע איכשהוא לזמן תגובה באופן כללי? ברשותך,הייתי רוצה להבין מדוע הפריע לך נושא חוסר הפחד מהגובה? אני לא הייתי מטפל בו,אולי בנקודות אחרות שאני לא יודע עליהן,שקשורות לחישת המרחב. ברור לי מאד שפנוטיאזינים רחוקים מלטפל בנושא האמור,אם בכלל......מה שקורה אצלך הוא דבר מעניין. חוסר איזון באיברי חישה שגורמים לתפיסת מציאות לא תואמת. לדעתי הנסיון לטפל בסימפטום,אמור להיות מישני לטיפול במקור)אברי החישה( שבת שלום ובוקר טוב

טיפלתי באברי חישת המרחב בעיקר

בגלל שבפגם בהם גרם לי לליקויי למידה וריכוז חריפים.

עידו,אפשר בכמה מילים,מה זה "הנגשת

למידה?" אולי זה יעניין מישהו מכאן,אולי אותי,מי יודע.. עוד שאלה אקטואלית,עידו: האם יש סיכוי כלשהו,(אולי זה כבר נבדק..),שתלמידים קשי למידה הם תוצר לוואי של בעיות באיברי חישה? ערב טוב

למעלה