ציפויים נכונים לגימור עץ: מורה נבוכים
בני, לפני שנדבר על לכות אנו צריכים לדבר על טיב פני השטח שיקבל אותן. אני מניח שהנייר האחרון איתו אתה משייף את פני השטח הוא נייר 180; רק אחריו באה שיכבת הלכה או ציפוי הגמר הראשון. לאנשים מן הישוב יש כמה אופציות בדוקות ומוצלחות. לכות חד רכיביות על בסיס שמן או מים, לכות על בסיס אצטון (ניטרוצלולוזה), לכות על בסיס כהל (שלק) ולכות דו רכיביות המורכבות ממקשה ובסיס. לא אכנס לדיון על כל אחת מהלכות הללו כיוון שאני חושב שהשימוש בהם הוא מאוד יועודי ומתאים למקרים מיוחדים, או שדרך הישום שלהם מורכבת מדי לנגר שכמונו. הלכה על בסיס מים, כמו שסיפרה לך חברתינו, היא למעשה שרף אקרילי המדולל במים. היתרון הוא מהירות יבוש, קלות נקיון המברשת ומראה ניטרלי: ז"א שמראה העץ לפני מריחת ויבוש הלכה יראה די דומה למה שיתקבל אחרי שהלכה יבשה. אני מבין שאתה אוהב את מראה העץ לאחר ריסוס בספריי לכה שקוף. גם אני לא מתלהב משימוש בספרי שכזה. הוא בזבזני בחומר והמסיס האורגני שבו (כניראה טינר) מזיק לסביבה ולריאות. יתרה מכך נסה לנגב את המוצר באצטון או בטינר לאחר שהלכה התיבשה ותגלה (כך אני סבור) שהיא ניתנת להמסה חוזרת. מנסיוני גם חלק מהלכות על בסיס מים ניתנות להמסה ע"י טרפנטין, מה שהופך אותם ללא מתאימות למשטחי עבודה. המראה החלבי של לכות על בסיס מים גם הוא בעיתי-מה, והרבה נגרים אינם אוהבים אותו... מה שמביא אותי לדיון על הלכה המתאימה ביותר לדעתי: לכה על בסיס שמן.. כולנו מכירים את הוורנית או את היאכט וורניש. אילו לכות על בסיס שמן (פשטן או טאנג) וגם להם הוספו שרפים שונים. לכה על בסיס שמן מתיבשת באיטיות (6 עד 12 שעות) אבל היא נותנת לנו הגנה מקסימלית לפני השטח מפני מים, מדללים, שחיקה ולכלוך. אנשים נרתעים מהשימוש בלכת שמן או בשמה הנכון יותר - וורניש - כי הם חוששים מעבודת ההברשה. אוכל לכתוב על דרכים בדוקות וקלות להברשה, אבל היום אני רוצה לספר על הדרך המועדפת עלי לגימור משטחים ברהיטים שהיא גם מוצלחת וגם פשוטה. הדרך הזו אינה אידיאלית למשטחי שולחנות אוכל או כתיבה כי הציפו שנוצר אינו עמיד כמו ציפוי וורניש טהור אבל למוצרי עץ, למתנות, לחלקי רהיטים שאינם עומדים בשחיקה נוראית אני ממש ממליץ על השיטה הבאה... אני קונה וורניש רגיל (וורניט של תמבור למשל); קונה שמן פשטן אמיתי (מבושל) - אין להתבלבל: המדובר בשמן פשטן הנמכר בחנויות לצרכי ציור או בחניות לצרכי צביעה מקצועית (סהר צבעים ודבקים, בדרך יפו-ת"א למשל, ושם קוראים לשמן הזה שמן פשטן "חיפה") ולא מדובר בשמן "פשטן" שחור לאיטום חלונות. כמו כן אני דואג שיהיה בבית גם טירפנטין. אני מערבב בבקבוק שליש וורניש, שליש שמן פשטן אמיתי מבושל (צבעו כצבע הדבש) ושליש טרפנטין. התערובת שאני רוקח היא דלילה מספיק למריחה בעזרת סמרטוט כותה אותו אני צורר לפקעת קטנה. תהליך הישום ממש קל: מספיגים את הפקעת בתערובת ומורחים/מספיגים את העץ בתנועות אורכיות לאורך הסיבים. לאחר שאתם רואים שהעץ לא רווה משתיית הנוזלים, חכו 10 דקות ועברו על פני השטח בעזרת סמרטוט חדש ויבש וסיפגו את שאריות התערובת שלא חלחלו פנימה. תנו ללכה להתיבש. אחרי יום אני חוזר על התהליך בשנית. שלש שכבות בדרך כלל יספיקו. הציפו הזה מכיל את הוורניש הנותן הגנה סבירה לשחיקה וחדירת מים, הוא מכיל שמן פשטן לקלות ישום ומריחה והוא מכיל טרפנטין לדילול התערובת כדי שיהיה כל למרוח את המרקחת וכדי להגביר את אידוי המססיסים האורגניים בוורניש.מראה פני השטח אחרי ישום המרקחת ממש מדהים. הלכה הזו מחממת את מראה העץ, משאירה אותו במראה מט-משי. וכיוון שאינה בונה על פני השטח שכבת ציפוי עבה ובעלת מראה פלסטי, אתם מקבלים את מלא הדרו ויופיו של העץ וכל מי שמסתכל על המוצר שלכם מתפעל. חשוב כמובן להקפיד על שיוף איכותי מקדים. כמו שהזכרתי קודם: שיוף בנייר 180 או אף 220 הוא מינימום מקדים לפני ישום שכבת הלכה הראשונה - ואין זה משנה באיזה חומר גמר תחליטו להשתמש. הערה נוספת: מומלץ ללבוש כפפות ניטריל כחולות להגנה על הידים.