סיפרתי לחברה שהפכתי טבעונית

Gidi Shemer

New member
אני אסביר

אני חושב שמה שאת מגדירה כמומחה הוא ממש לא מה שאני מתייחס אליו.

אני יודע מעט מאד פיזיקה. קצת בסיס, פה ושם קורסי מבוא באוניברסיטה, אבל לא יותר מזה. אם אני ארצה להבין מה הגילויים המרעישים על בוזון היגס לא יעזור לי לקרוא את הממצאים. אם אני אנסה לקרוא את המאמרים המקוריים זה יהיה משול מבחינתי לסינית. בצר לי, אלך לקרוא מאמר של מומחה שינתח בשבילי ובשביל אחרים את הממצאים וכך אלמד.

ביולוגיה אני יודע יותר טוב מפיזיקה. אני ביולוג. זה לא הופך אותי למומחה באבולוציה, אני ממש רחוק מלטעון את זה אפילו שפה ושם גם עסקתי באבולוציה במחקר שלי. מה שכן, אני יכול לקרוא את הממצאים עצמם ולנתח אותם, אם ארצה, אקרא גם את הניתוחים של מחברי המאמר, אבל זה לא חובה ואני גם לא חייב להסכים איתם. זה כל העניין של קריאה ביקורתית. אני מאמין שגם יובל נח הררי יכול לעשות זאת, לפחות לגבי גילוי האש ואני מאמין שהוא גם עושה את זה. זה לא הופך אותו למומחה וזה לא הופך אותי למומחה, אבל זה לא אומר שאני מסתמך על "מומחה כלשהו" כדי לשטוח טענות.

בהקשר לפיזילוגיה- שם אני מרגיש קצת יותר "מומחה". אני מלמד פיזיולוגיה של האדם ואני לא מלמד על סמך משהו שמישהו לימד אותי לפני 25 שנה אלא על סמך קריאת אינספור מאמרים וטקסטבוקים. זה לא מחייב כמובן שכל מה שאני אומר הוא אמת טהורה ומוחלטת (היא לא), אבל זה אומר שאני די מודע לספרות הקיימת ועל אילו נושאי יש מחלוקת ואילו לא. אין למשל כמעט בכלל עדויות להרס הכליות על ידי עודף חלבון אבל זה לא אומר שאין מחלוקת בקרב החוקרים והמומחים בדבר נזקים פוטנציאליים שיש לכמויות חלבון גבוהות וגם מחלוקת באשר ל"מה הן כמויות חלבון גבוהות". אין לעומת זאת מחלוקת בין המומחים לגבי זה שאדם יכול לפרק חלבון מהחי או שהאדם אוכל חלבון מהחי מקדמת דנן. האם יש כאלו שטוענים אחרת? בוודאי, אבל לא כל טענה היא מחלוקת, אחרת אפשר גם לומר שיש מחלוקת אם יש אבולוציה או לא (יש אנשים שלא חושבים ככה, אפילו קצת ביולוגים).

זוג אגמים כתבה בפירוש :
"האדם אינו אוכל בשר מטבעו. שינויים אבולוציונים לוקחים הרבה יותר מ-10000 שנים. למעשה הם לוקחים לפחות חצי מליון שנה.
כך שאנו דומים לאדם שניזון לפני חצי מליון שנה מליקוט ולא מציד.
בדומה לגורילות וכו'."

לציטוט הזה התייחסתי ספציפית וכתבתי שאליו התייחסתי. לא עניתי מה שעניתי למה שהיא טענה אחר כך בדבר אכילת בשר חי שלש פעמים ביום. בנפרד התייחסתי למה שהיא כתבה על כך שהוא "הוא "יושב" לנו במערכת העיכול יותר מדי זמן, מספיק להרכיב ולהחמיץ את הדם". מצטער, אין פה מחלוקת. יש קונצנזוס ויש פיזיולוגיה. בשר שיושב לנו במערכת העיכול אינו מחמיץ את הדם. וכן הלאה וכן הלאה.

ובנימה אישית, מייבל- אולי אני מפספס, אבל אני מרגיש שאת תופסת אותי כאחד שחושב שהוא מומחה מעל כל אחד מהאחרים ומנסה לזלזל בכל מי שהוא לא תופס כמומחה. אני לא. אני יוצא נגד קביעות מוחלטות שאינן מבוססות על מדע (כמו הפוסט הראשון של זוג אגמים ובוודאי כמו הקליפים שהובאו פה מפי גדעון רון). אוי דווקא לא מעניין אם און הוא אופא או אופא סיני או פותח קלפים. גם אם הוא היה רופא בכיר והיה קובע את הקביעות הללו הייתי מזלזל בהן (כמו שאני מזלזל ברופאים שחושבים שתמות אם לא תאכל בשר). אני הרבה יותר מזלזל ממה שאני מרשה לעצמי לפרט פה באנשים דוגמת אריה אבני, אבל אני משתדל להימנע מלעשות זאת כי לא חושב שזה דבר נכון לעשות בפורום. אריה אבני לא עומד פה למשפט, מה עוד שהוא לא כותב בפורום.

ובנימה אישית עוד יותר, אם את מרגישה צורך לעקוץ , תרגישי חופשי, אבל "מעמד הר סיני" ו"מומחה" בלשון מזלזלת עובד קצת בקונטרה לטיעון שאת מנסה להפנות אלי.

לילה טוב

מרב נוב

New member
סיפרתי לחברה שהפכתי טבעונית

היא בתגובה אמרה שהיא כמעט כזו,
מפני שהיא חושבת שהגוף זקוק לקצת מזון מהחי.
אמרתי לה, שלפי מה שראיתי/קראתי באינטרנט, דווקא לא.
האם יש הסבר שקל לזכור מדוע לא נחוץ לנו הB-12 והחלבון מהחי?

M a b e l

New member
......

תודה על ההסבר, אבל אני יודעת מה זה מאמרים ומה המשמעות של לקרוא אותם, אני פשוט לא מסכימה שלקרוא מאמרים של מומחים הופך מישהו לכזה ש"לא מסתמך על מומחים". והאמת שאני גם לא חושבת שלמומחים בתחום כלשהו יש אמת מוחלטת.
אם זוג אגמים כתבה ש"האדם אינו אוכל בשר מטבעו" - אני חושבת שדי ברור מהמשפט הזה שזה לא שאף אדם לא אכל בשר מעולם אלא שזה מזון פחות מיטבי ופחות מתאים, לא כזה שמסתמכים עליו כעל מקור עיקרי לקלוריות כשיש אופציות זמינות צימחיות טובות יותר.
איך שאני תופסת אותך או לא תופסת אותך זה לא רלוונטי, גם ככה אסור להתייחס לגופו של אדם וכבר מחקו לי הודעות על הרבה פחות.
בהחלט מפריעה לי גישה רווחת (אצל הרבה אנשים) של "יש אמת אחת ומי שלא מבין אותה הוא אידיוט נלעג". אין בתחומים האלו אמת אחת. יש השערות ותיאוריות ואינטרסים, וכולם משתנים כל הזמן. לא ממש אכפת לי אם לאנשים שאתה לא מעריך יש תואר דוקטור או לא (אגב, היה בטוח שהזלזול שלך כלפי אבני או אחרים עובר היטב למרות ההצהרות על הרצון להימנע מזה. לא כולנו כאלה מפגרים, אתה יודע).
אם היינו מנהלים את הדיון לפני כך וכך שנים (לא זוכרת כמה) אתה היית טוען שהאדם הקדמון הגיע מאירופה ו"ככה הממצאים מראים" ואם זוג אגמים הייתה טוענת שדווקא מאפריקה היית מביע זילזול וכותב שהיא פשוט לא מכירה את המחקרים ו"זה לא אני שטוען, ככה זה".

לגבי הסיום - לא קראתי לאף אחד מומחה בלשון מזלזלת או עם מרכאות. כמו שכתבתי, מפריעה לי גישה של "יש אמת אחת ואני יודע אותה וגיחי גיחי מי שטוען אחרת כזה דביל" - ובהתאם לא הבעתי זילזול בשום גישה או דעה (גם לא זו שלך). אין לי בעיה עם שימוש בציניות או סקרזם באופן כללי, ולכן כשמישהו מרגיש צורך להכריז בגאווה כמה פעמים ש"הוא לא מסתמך על מומחים" - אין לי בעיה להשתמש בציניות כדי לברר בדיוק מה זה אומר.

Gidi Shemer

New member
כן, אכן הרגשתי שזה המצב

אבל זכותך.

עדיין לא מצליח להבין מדוע המשפטים החד משמעיים של גדעון רון או של זוג אגמים כמו "הבשר מחמיץ את הדם" הם טענות בעוד שמשפט שלי כמו "הבשר לא מחמיץ את הדם" זו קביעה חד משמעית, ועוד בא לומר "גיחי גיחי מי שטוען אחרת כזה דביל", אבל זה מה שיש.

M a b e l

New member
לא נכנסתי לסרטונים של גדעון רון,

אני לא מכירה אותו והוא לא מעניין אותי וגם לא כותב כאן בפורום כך שאין לי אפשרות להגיב לו, כאן לפחות.
התייחסתי לאמירות שלך בסגנון "זה לא שאת לא מסכימה איתי, את לא מסכימה עם הממצאים" או "לא אני טוען, הממצאים טוענים". כאילו אתה אפילו מעבר ללטעון טיעונים, אלא דובר אמת חיה. וכמובן לפיסקה לגבי חלבון מהחי, שכתבת בעצמך שהיא מלגלגת.

Gidi Shemer

New member
מה לעשות

הממצאים מראים שבשר שיושב במערכת העיכול (כדוגמה לשאר הקביעות) אינו מחמיץ את הדם. את צודקת כמובן שאין אמת מוחלטת וייתכן ומישהו בעתיד ימצא שהדבר נכון, אבל כרגע אילו לא הממצאים. להציג את זה כ"יופי, אז יש כאלה שחושבים כן ויש כאלה שחושבים לא" זה נחמד, אבל זו לא המציאות. אם היה לנו פה דיון עם מישהו שהיה אומר לנו שבני האדם לא יכולים לחיות בלי בשר כי בבשר יש ברזל ובצומח מה שיש לא נספג, הרי לא הייתי אומר לו "אני חושב אחרת אבל אין אמת אחת". הייתי אומר לו בפירוש שהממצאים הפיזיולוגיים ממחקרים רבים שנעשו מתביעים על כך שהוא טועה.

סביר להניח אגב שהייתי באמת הרבה פחות פסקני ונחרץ לו עלתה טענה בפוסט הראשון, אבל לא עלתה טענה. עלו קביעות חד משמעיות. אני מבין שלך הקביעות האלו פחות מפריעות מהנחרצות שלי,אבל מה לעשות- מפריע לי שמשפטים שאינן מבוססים מדעית נזקרים כאילו היו תורה מהר סיני.

וברשותך, המקלובה מבעבעת על הכיריים. אשאיר לך את זכות ההערה המלגלגת האחרונה (לפחות לדיון הנוכחי).

M a b e l

New member
מה שאני ראיתי,

זה שזוג אגמים כתבה "נסכים שלא להסכים" (=לא הגדירה את האמירות שלה כאמת מוחלטת אלא כעמדה שיש מי שלא יסכים איתה), ואתה הגבת בכל המשפטים בסגנון "זה לא איתי שאת לא מסכימה", זה חוסר הסימטריה שראיתי ועליו הגבתי, לא ברור לי למה כל כך חשוב לך להציג את זה כסימטריה.
גדעון רון לא משתתף בפורום וכאמור לא ראיתי את הסרטונים שלו ולכן אין סיבה שאגיב אליהם, יכול להיות בהחלט שיש לו גישה דומה לשלך.

M a b e l

New member
ועוד משהו,

עכשיו שראיתי שהתייחסת לשרשור הזה בהודעה חדשה שפתחת (אני לא מגיבה שם כי זה שרשור על אוכל) וכתבת שהדיון "גלש לענייני חינוך".
לא ברור לי למה זה מתייחס אבל אם זה קשור להתכתבות איתי אני לא רואה את הקשר. אם מישהו מעיז לא להסכים איתך אין בזה קשר לחינוך, אולי זה פשוט איך שאתה בוחר לראות את זה.

ladybug6

New member
כי אפשר להשיג אותם באותה מידה

ממקורות אחרים.
חלבון יש בשפע באוכל צמחי.
b12 מקבלים מכדור מציצה מסיס מתחת ללשון. זה ויטמין שמיוצר ע"י חיידקים שנמצאים בעיקר במקומות לא הגיינים כמו בתוך מעיים של חלק מהחיות, שאריות צואה ואדמה וכו'.
גם הפרות מקבלות תזונה מועשרת ותוספי מזון כך שזה לא משנה אם את צורכת את ה-b12 דרך הפרה או עוקפת אותה וצורכת אותו באופן ישיר.

מרב נוב

New member
באמת את הB12 ככה אני מקבלת מדי פעם

מכיוון שאני צימחונית כבר 42 שנה, ועורכת בדיקות דם פעם בשנה,
מדי פעם למשך 3 חודשים הרופא ממליץ לי למצוץ כדורים אלה.
חשבתי שאפשר להשיג זאת בדרך אחרת.

RSPA

New member
"מדוע לא נחוץ לנו הB-12" ? הוא נחוץ לנו !!!

אולי רק לא ניסחת כהלכה - אבל חשוב להבהיר ש B12 חיוני לגוף וטבעונים חייבים לספקו לעצמם מתוספים. שכן, בתזונה טבעונית קלאסית אין B12.

מרב נוב

New member
ה"גורו" שלי גדעון רון

כשהשתכנעתי לעבור לטבעונות, לפני כ4 שבועות,
צפיתי בסרטוני יוטיוב בו מככב הד"ר גדעון רון.
ממנו שאבתי את המידע אודות אי נחיצותו, דרך מאכלי בשר, דגים וגלולות מציצה, של הB12

Gidi Shemer

New member
אני אשתדל להתבטא מבלי לזלזל יותר מדי

אבל הגורו שלך לא ממש מבין את פיזיולוגיית מערכת העיכול וספציפית את עניין ה B12.

קראתי פה למשל פירוט של הסבריו:

"ולשאלתך השנייה, לגבי הוויטמין B12:
זו סוגיה שמטרידה אנשים רבים. ראשית חשוב לדעת שהסקאלה של הוויטמין הזה, בבדיקות מעבדה, אינה מדויקת. היא נוצרה בקרב קהילת אוכלי הבשר (שהם הרוב, נכון לעכשיו, בחברה המערבית) ואין לה שום נגיעה לאנשים השומרים על אורח חיים טבעוני (עלינו לזכור שעפ"י הפיזיולוגיה שלנו אין האדם אוכל בשר מטבעו) . כך שבמקרים רבים בהם מתגלה אצל הטבעונים חסר, כביכול, ב-12 B (פחות מ-200 למשל) אין זה אמור להיחשב כחסר .
גוף בריא יודע לסנטז לעצמו, במעי הגס, את מעט הוויטמין שהוא זקוק לו. החוכמה היא להימנע מאוכל שמפריע להיווצרותו של "הגורם הפנימי" בקיבה, המאפשר את ספיגת הוויטמין בגוף. לכן צמחוני שצורך שוקולד/שוקו/קפה/קקאו/קולה למשל, ממש עושה עוול לעצמו .
בכל מקרה, כדאי לטבעונים לערוך פעם בשנה נאמר, בדיקת דם ולוודא את מצב הוויטמין. והיה והוא באמת נמוך מדי, אפשר לקחת כדור אחד של וויטמין B12 תחת הלשון, 3 פעמים בשבוע"

והמשפט היחיד שנכון שם הוא "אפשר לקחת כדור אחד של וויטמין B12 תחת הלשון, 3 פעמים בשבוע"

מרב נוב

New member
למה?

ממה אתה מסיק ש: " הגורו שלך לא ממש מבין את פיזיולוגיית מערכת העיכול וספציפית את עניין ה B12."?
עוד סרטון המדבר על כך שבשר אינו בטבע שלנו

Gidi Shemer

New member
אני לא מבין כלום ברפואה סינית

ואני מבין שזו מומחיותו של גדעון רון, אז קטונתי מלבקר אותו בתחום מומחיותו.

בפיזיולוגיה אני כן מבין משהו, אז אני מרשה לעצמי. אז קודם כל, שוב הציטוט:

"ולשאלתך השנייה, לגבי הוויטמין B12:
זו סוגיה שמטרידה אנשים רבים. ראשית חשוב לדעת שהסקאלה של הוויטמין הזה, בבדיקות מעבדה, אינה מדויקת. היא נוצרה בקרב קהילת אוכלי הבשר (שהם הרוב, נכון לעכשיו, בחברה המערבית) ואין לה שום נגיעה לאנשים השומרים על אורח חיים טבעוני (עלינו לזכור שעפ"י הפיזיולוגיה שלנו אין האדם אוכל בשר מטבעו) . כך שבמקרים רבים בהם מתגלה אצל הטבעונים חסר, כביכול, ב-12 B (פחות מ-200 למשל) אין זה אמור להיחשב כחסר .
גוף בריא יודע לסנטז לעצמו, במעי הגס, את מעט הוויטמין שהוא זקוק לו. החוכמה היא להימנע מאוכל שמפריע להיווצרותו של "הגורם הפנימי" בקיבה, המאפשר את ספיגת הוויטמין בגוף. לכן צמחוני שצורך שוקולד/שוקו/קפה/קקאו/קולה למשל, ממש עושה עוול לעצמו .
בכל מקרה, כדאי לטבעונים לערוך פעם בשנה נאמר, בדיקת דם ולוודא את מצב הוויטמין. והיה והוא באמת נמוך מדי, אפשר לקחת כדור אחד של וויטמין B12 תחת הלשון, 3 פעמים בשבוע"

"שעפ"י הפיזיולוגיה שלנו אין האדם אוכל בשר מטבעו" - לא נכון. זה נכון שהאדם אינו טורף ולכן כל ההשוואה לטורפים מיותרת מיסודה, אבל האדם הוא ואמניבור שיכול לאכול בשר ולעכלו בהצלחה. האדם צד ואוכל בשר כבר כמה מאות אלפי שנים. מערכת העיכול שלנו מסתדרת מצויין עם בשר. הסרטון הנוסף שהבאת הוא חביב אבל הטיעונים שם אינם נכונים ואינם רלבנטיים. האדם לא צריך את האנזימים הורגי החיידקים. הוא הורג את החיידקים בקיבה, מה עוד שהוא מבשל את הבשר שלו מימים ימימה. אני לא אתייחס לעניין התינוק, התפוח והארנב. במעשייה הזו כבר יורופסקי השתמש. היא מביכה וגם לא רלבנטית.

" רבים בהם מתגלה אצל הטבעונים חסר, כביכול, ב-12 B (פחות מ-200 למשל) אין זה אמור להיחשב כחסר"- אין קשר בין הצורך ב B12 לבין היותך טבעונית, צמחונית או אוכלת בשר. כל אחד מאיתנו צריך את הרמות הללו. כמובן שיש שוני בין אדם לאדם בשל הגנטיקה שלנו אבל לא בגלל תזונתנו. הצורך הוא באופן כללי אותו צורך.

"גוף בריא יודע לסנטז לעצמו, במעי הגס, את מעט הוויטמין שהוא זקוק לו. " אנחנו לא יודעים אם זה נכון, אבל גם אם זה נכון זה לא רלבנטי מכייון שספיגת ה B12 מתרחשת במעי הדק כך שייצור B12 במעי הגס לא היה עוזר לנו. חיות מעלות גירה מייצרות בעזרת חיידקים את ה B12 באחת הקיבות ואז מעלות את הגירה וכך יש אפשרות לספוג את הויטמין. חיות שלא עושות את זה זקוקות לאכילה של חיות אחרות או לאכילת צואה של חיות שכאלו.

"החוכמה היא להימנע מאוכל שמפריע להיווצרותו של "הגורם הפנימי" בקיבה, "- שוב, לא רלבנטי. אם יש לך או אין לך גורם פנימי, זה לא יעזור לספיגה בהיעדר ה B12. בשביל לספוג X צריך את ה X. הגורם הפנימי הוא חיוני ובלעדיו B12 לא ייספג, אך הוא לא מספיק. זה כמו לומר שחשוב לא להרוס את המכונית כדי שתוכל להסיע בה את מלכת הולנד. הכל טוב ויפה, אבל אם מלכת הולנד לא פה, המכונית לא תעזור.

"בכל מקרה, כדאי לטבעונים לערוך פעם בשנה נאמר, בדיקת דם ולוודא את מצב הוויטמין"- נכון, אבל חשוב לדעת שבדיקת רמות הויטמין באופן ישיר היא מטעה וצריך לעשות בדיקות של הפעילות האנזימתית שלו. הדבר נכון במיוחד לצמחונים שבתזונתם יש לא מעט אנלוגים של B12 שאינם פעילים והם ימסכו את תוצאות הבדיקה.

בקיצור, למעט המשפט האחרון על כדורי המציצה אין פה שום דבר נכון מבחינה פיזיולוגית.

Gidi Shemer

New member
הן אוכלות בשר

גורילות מאד אוהבות לאכול טרמיטים וחרקים אחרים. יש גם תצפיות על גורילות שאוכלות מעט מהצואה של עצמן (ככה אגב ארנבים משיגים את ה B12 שלהם).

מרב נוב

New member
גדעון רון אומר בפירוש

בדקה ה 7:20 "תשאל את הגורילה בספארי.....".
לכן חשבתי שהוא משווה אונו אליהן.

למעלה