סתם כי זו שאלה מעניינת שבאמת מגיע לה נושא חדש

מספיק טוב מבחינתי.

הקטנה של הצבא היא צעד חשוב בדרך בעיניי. הלוואי והגודל הנוכחי של הצבא היה גורם משפיע על הגורמים שמשפיעים על אורח חיים סדיר אצלנו (איום קיומי לדעתי כבר לא רלבנטי), אבל בשנים האחרונות זה לא פתר את הבעיה לאורך זמן (כי פתרון שמשפיע לזמן קצר או באופן חלקי יש הרבה וזה מפספס את המטרה). הצבא הוא אכן אמצעי להשגת מטרה, אבל לא בטוח שהוא האמצעי הנכון להשגת המטרה. הוא לקוח מניסיון העבר ולכן הוא יכול להיות לא רלבנטי. אם תדרש לתלות תמונה על הקיר, במה תשתמש? סביר להניח שרוב האנשים יאמרו בפטיש ומסמר. זאת דוגמה לאמצעי מניסיון העבר שיכול להיות לא רלבנטי, כי אם בודקים את המטרה, יכולים לראות אולי שהקיר בכלל קיר של ממ"ד שעשוי בטון מזוין. הצבא הוא סוג של פטיש ומסמר. וההוכחה לזה היא במלחמה האחרונה, שבה המטרות לא היו מספיק ברורות. אם המטרה היא שלום, הגשמה וצמיחה, יכול להיות שהצבא כאמצעי לא מתאים. הוא יכול להיות תחליף זמני, אבל לאורך זמן כנראה שרק אמצעים מדיניים, ואולי אפילו גם זה לא, אולי רק אמצעים חברתיים, יביאו להשגת המטרה. יכול להיות שאתפס כנאיבי, אבל ברמה של חזון, אני מאמין שיכול להיות עולם שבו האנשים כל כך מחוברים ליכולות שלהם, שאין להם צורך בכוח כדי להשיג את מה שהם צריכים.

רואים שאתה מאמן

ושאתה חיי את לב הcoaching, אבל מעבר לחזון הפרטי הזה, צריך לפעול בצורה מפוכחת. אתה רוצה להקטין את הצבא, אבל השאלה היא: האם ניתן להקטין את הצבא כך שיעמוד עדיין המטרות וביעדים שלו? האם שינוי (כלשהו) של הצבא בהכרח יעשה לו טוב? אבל השאלה הקריטית פה היא אחת: מה יש לך נגד הצבא ולמה כל כך נוח לך לטעון שצריך לבטל אותו כליל או להקטין אותו? מה הסיפור שלך עם צה"ל?

אין בעיני שום דבר לא מפוכח בחזון שלי.

להיפך (אפרופו מטריקס) האמונה שצבא הוא חלק חיוני מאורח חיים חברתי היא בעיניי הישנוניות. לדעתי אפשר להקטין את הצבא כך שיעמוד יותר טוב במטרות וביעדים שלשמם הוא קיים. אין לי שום דבר נגד הצבא. יש לי הרבה בעד המין האנושי. שימוש בצבא הוא בעיניי אמצעי גרוע לפתרון סכסוכים והמחיר שלו כבד מדי. כמאמן, אני מחבר אנשים לדרך שלהם להגשמה, שהיא הדבר ההפוך מ"דפוס ההשרדות" שלהם, ממה שהם עושים כדי להמנע מפחד. שימוש בצבא הוא בעיניי אמצעי שנוגד הגשמה. אני מאמין שהיכולות האנושיות, כשהן במיטבן, יכולות לפתור סכסוכים בלי זה.

Gilliana

New member
כלומר שבתאוריה...

... הכל טוב ויפה. בפועל - זה כבר סיפור אחר.

האמנם?

איפה בדיוק ראית את זה קורה בפועל וראית שזה סיפור אחר? מתי בפעם האחרונה ניסו לצמצם את הצבא וזה נכשל? מתי היה דיון על מהות הצבא והגיעו להסכמה? כמה אנשים ראית שפועלים לקראת ההגשמה שלהם וזה לא מצליח להם לאורך זמן? הרי מספיק להסתכל סביב ולראות שדווקא הבפועל שהולך בניגוד לתיאוריה הוא הכשלון (אלא אם את קוראת למה שקורה מסביב הצלחה, ואז יש לנו הגדרות שונות). המעטים שאני מכיר שהולכים לקראת הגשמה ומוציאים את התאוריה לפועל - דווקא חווים חוויות יוצאות מן הכלל רק מעצם הדרך. מה שכן, משנה על איזו תאוריה מדובר.

Gilliana

New member
רגע, תלוי על מה אנחנו מדברים

אם אנחנו מדברים על הצבא הישראלי - אין ספק שאתה צודק. אני דיברתי על צבא כקונספט, לאו דווקא על צבא ספציפי כזה או אחר.

בנתיים

בלי להעליב, נראה לישאתה מדבר מתוך ססמאות ורעיונות כללים, בלי להכיר את השטח. ומהמקום הזה מאוד קל לדרוש לפרק את הצבא או להקטין אותו. בתור מי שבקיא בצה"ל באופן די רוחבי אני חושב שזה משהו שאי אפשר לעשות על רגל אחת, בטח בלי תוכנית מוגדרת ועוגנים מתאימים.

ציפית לתכנית?

אותי יותר מעניין ה"מה" בהקשר הזה, ולא ה"איך". נראה לי שאת האיך עדיף שיספקו "בקיאים בצה"ל".

ציפיתי לתוכן

אבל אתה מתחמק מתוכן כזה גם עכשיו. אתה מוזמן לבוא ולהגיד מה צריך לקצץ, איפה ואיך או על חשבון מה כי לצעוק "להקטין!", "לסגור!" זה קל וכל ילד יכול לעשות.

אני מאמין גדול בלא להתאמץ.

לא נראה לי שיש טעם להגיד מה צריך לקצץ לפני שיש הסכמה עקרונית. וכשתהיה הסכמה, יהיו את מתווי הדרך ואנשי החזון, שפחות צריכים להבין בפרטים, ויהיו את אנשי הביצוע, שמקצועיותם תאפשר למצוא את הפתרונות המתאימים בפועל.

אתה עושה הפוך

אתה מחליט שיש מחלה ואז בודק את החולה ומחליט איזו תרופה לתת לו. בוא ותאמר: מה לא בסדר בצבא? מה חורה לך בצה"ל?

הרג מיותר של אנשים או הרג של אנשים מיותרים?

סתם השתעשעות
אם אתה חושב שצבאות הן הרעה החולה של העולם אתה, לדעתי טועה. אנשים עם אינטרסים מנוגדים יכנסו לעימותים ולעיתים עימותים כאלה יהפכו לאלימים. לכן אםפ תפרק היום את הצבא, מחר יוקם צבא חשש. דווקא המגמה הנוכחית של מלחמות והרג ללא צבא מאורגן (ולפעמים ללא מדינה) מוכיחה את זה יותר מכל. זה איפלו די ילדותי להניח שאם נסגור את צה"ל יגמרו המלחמות.

ד.א. מה שתארת לגבי המחלה

נקרא אינטואיציה/לראות את העתיד. יודע שיש מחלה במקום מחליט שיש.

למעלה