ירידה בדירות היקרות? איפה? כמה?
היכן שאני גר דירות יקרות (דירות, לא בתים, הנתון הזה חשוב) הן תמיד דירות מסוג קונדו, דהיינו מי שאחראי על התחזוקה למעט נקיון הדירה מבפנים זה חברת הניהול של הבניין. זה כולל שיפוץ מרפסת כל עשור בערך, החלפת חלונות, תיקוני אינסטלציה אם צריך, שיפוץ גג הבניין כל 20 שנה, בדיקות תקופתיות של גלאי העשן והספרינקלרים, וכו'. על כל זה (ובמקרים רבים יותר מכך, במיוחד בדירות יקרות) משלמים דמי קונדו, שהם מקבילים לועד בית אך מכסים הרבה יותר משמכסים דמי ועד בית. אני גר בדירת קונדו לא יקרה ולא זולה, ויש בריכה ששייכת לבניין שלי, בנוסף יש בבניין ספריה וחדר אירועים. בבנייני יוקרה (כולם ללא יוצא מן הכלל בנייני קונדו) יש במקרים רבים גם חדר כושר, בריכת דגי נוי, מעגן סירות, ועוד. בבנייני היוקרה תמיד יש חניה תת קרקעית, החניה הקרקעית היא לאורחים. דירה בבניין יוקרה בהליפקס עולה 600000 דולר ומעלה, אבל לא שמעתי על דירות מעל מיליון. עם זאת, מדובר בדירות ענקיות, לכל הפחות 200 מ"ר, ויש גם דירות של 300 מ"ר. תמיד מדובר בדירות עם 2 או 3 חדרי שינה (בישראל היו מכנים אותן 3 או 4 חדרים, כי בישראל סופרים את הסלון), אין בכלל דירות עם 4 חדרי שינה או יותר, אלא רק בתים פרטיים. שטח הדירה שלי 110 מ"ר ויש בה שני חדרי שינה, החדרים בינוניים, הסלון גדול ויש מרפסת. זה מקובל בדירות קונדו בינוניות.
אתה בטח חושב "מה זה 600000 דולר קנדי לדירת יוקרה בשטח 200 מ"ר, זה זול בטירוף", אז זהו שלא, דמי הקונדו לדירה כזו מגיעים ל800 דולר לחודש, מס רכוש על דירה כזו הוא 7200 דולר לשנה, יקר מאוד לחיות בדירה כזו. אם ניקח אדם שאין לו חוב משכנתא על דירה כזו, עולה לו לגור בה 1400 דולר לחודש, רק לגור, בלי שום הוצאות נלוות, זה רק מס רכוש ודמי קונדו. מן הסתם משלמים תשלומים אלה רק הבעלים, אז מי ששוכר זה מגולם לו בשכירות. לשכור דירה כזו עולה 4500 דולר לחודש לכל הפחות. לשם השוואה, לשכור דירת קונדו ממוצעת עולה 1700 דולר לחודש. באמת יש תופעה מעניינת של התייקרות הרבה יותר מאסיבית של הדירות הזולות יותר לעומת היקרות. אם משווים את מחירי 2016 לעכשיו, ב2016 דירת קונדו ממוצעת עלתה 110000 דולר, עכשיו דירת קונדו ממוצעת עולה 350000 דולר, הסף התחתון לדירת קונדו יוקרתית ב2016 היה 400000 דולר, עכשיו מדובר על 600000 דולר. למרות שפער המחירים קטן, הפער בדמי הקונדו גדל וגם פער השכירויות גדל. לשכור בית צמוד קרקע עולה בדרך כלל פחות מלשכור דירת קונדו יוקרתית, גם אם מחיר הבית גבוה ממחיר הדירה. נדיר מאוד שבתים פרטיים מתוחזקים על ידי חברת ניהול. באופן אוטומטי (מסיבה זו) אין (למעט מקרים נדירים) דמי קונדו מגולמים בשכירות של בית פרטי.
תופעת ירידת מחירים לבתים יקרים במיוחד קיימת בזעיר אנפין, עבור בתים המוצעים למכירה זמן רב ולא נמכרו, ויש מניע חזק לכך. מס רכוש על בית שלא גרים בו גבוה יותר מאשר על בית שגרים בו, וזה לוחץ את הבעלים למהר למכור ולהוריד את המחיר אם צריך. תג מחיר של 1.4 מיליון דולר על בית יוקרה זה נפוץ מאוד, כך היה ב2016 וכך גם עכשיו, גם הרבה יותר קשה להעלות מחירים של בתי יוקרה, כי המחיר בו נקנה בית קובע גם כמה מס רכוש ישלם הרוכש בשנה הראשונה, וכשמס רכוש עומד על 1.2% ממחיר (או שומת, אם לא מדובר בשנת הקנייה) הבית, הרוכשים מוצאים חשיבות רבה מאוד למחיר, כי לא השטח קובע (דבר יחודי לישראל, כי שיטת הארנונה יחודית לישראל) אלא ערך הבית.