עוד הלחנה שלי...

amitmis

New member
עוד הלחנה שלי...

שלום רב, הלחנתי יצירה קטנה וחביבה - אטיוד כרומטי, ברה מינור (או פה מג'ור - איך יודעים בכלל ???). אשמח לשמוע חוות דעתכם, לטוב ולרע, כידוע! תודה רבה, עמית.

amitmis

New member
אגב...

שינויים ביצירה בהמשך כנראה יעשו, אולי גם בהשפעת התגובות, אך בכל מקרה - ייעשו.

yonti261

New member
תגובתי

היצירה פותחת בחלק ברה מינור,ישנו חלק מזו'רי אמצעי בפה מז'ור,וחוזר לרה מינור שוב.ניתן לקבוע באיזה סולם יצירה או קטע בתוך יצירה,מזו'ר או המינור המקביל לו,לפי ההצליל שאליו הקטע רוצה "להיפתר" אם אתה מבין את הכוונה שלי.יד שמאל יבשה.בקטעים הכרומטיים. היא עושה אומצה דומצה ורק בין החלקים ביצירה מתגוונת בבס זריז ומסובך כמו זה שהיה ביצירה הקודמת שלך. חוץ מזה-זה לא נוגע בי.ראווה טכנית בלי שום רגש.קח למשל את שופן שאתה מעריץ כל כך-לאיזה אטמוספירות גבוהות של רגש הוא מגיע ביצירות שלו ! נסה ללמוד ממנו.יש דרכים רבות לעשות את זה:ישנם אקורדים מסויימים שמיטיבים ליצור אוירה מסוימת.ישנם מרווחים מאוד רגשיים (סקסטה למשל היא מרווחה מאוד רומנטי ורגשי).סקוונצה יכולה להשימע כמו תחנונים,בגלל שמדובר במדרגה מוזיקלית שחוזרת שוב ושוב,כמו מישהו שמתחנן וכו' וכו'.אבל חוץ מהעניינים הטכניים האלה,שאפשר להפנים עם קצת לימודי תיאוריה,צריך גם נשמה,ואי אפשר ליצור רגש רק עם טיפים טכניים אם כי מועילים שרוכשים בידע תיאורתי.נסה לחקות את שופן שאתה כל כך מעריץ ולדעתי יהיה שיפור גדול.אל תגיד לי-קל לך להגיד.גם אני מלחין, ואני יודע בדיוק על מה מדובר. יחד עם ההערות ראיתי שעשית פה איזה שהוא פיתוח,שילבת קטע איטי שיש דמיון מסויים בינו ובין החלק ברה מינור,וזה בהחלט פיתוח.כל הכבוד.לפתח זה למעשה הדבר הכי מורכב ומה שעשית בכלל לא קל. אני מצטער אם כתבתי יותר מדי באריכות.תמשיך להלחין ולהראות לנו ובהצלחה! :)

L m a o

New member
לגבי הסולם

אתה אמור להחליט על זה לפני, ואז לייצב את זה בטוניקה ולפתור לברירת המחדל... לא כל כך אהבתי, זה קצת מפוזר.

yonti261

New member
מי אמר שחייבים לקבוע מראש?

כשאני מלחין אני לא אומר לעצמי:יו,בא להלחין משהו בסולם כזה וכזה.זה יוצא לבד.אני לא מחליט על זה מראש.

L m a o

New member
נכון ולא נכון

כשאני מוצא מלודיה אני לא שם לב לסולם, אבל אחר כך אני ישר בודק באיזה סולם היא, וממשיך את היצירה ע"פ הסולם.

GustavM

New member
אתה יודע מה אני הולך להגיד לך

אני רוצה ראשית להדגיש שכל ביקורת שאני מפנה אליך באה ממקום בונה לחלוטין, ועל כן אני מבקש שבשום שלב לא תיקח אותה שלא ככזו. דעתי היא בדיוק ההיפך ממה שהגיבו לפניי - תשמע עוד קצת מוזיקה חוץ משופן מדי פעם. נועם שריף אמר פעם "מלחין שמחקה מלחין אחר הוא מלחין גרוע, מלחין שמחקה 100 מלחינים אחרים הוא מלחין טוב". ואני לא אומר שאתה לא שומע, אבל אני אעיד על עצמי - אני נורא נורא אוהב ברוקנר. וראיתי שזה משתלט לי על כל המחשבה המוזיקלית.... אז אמרתי לעצמי שאיזשהי תקופה אני לא אשמע ברוקנר - המון מוזיקה, מה שבא לי - רק לא ברוקנר. רצוי אפילו דברים כמה שיותר שונים ומגוונים. וזה מאוד עזר. וחוץ מזה, אתה חייב לזכור שעניין ביצירה נשמר על ידי איזון - אם יש לך תבנית כל כך משעממת כמו הסולם הכרומטי שפשוט עולה ויורד, בצורה מאוד סגורה ומובנית (מה שעושה את זה אפילו עוד יותר משעמם) - צריך לגוון מאוד בהרמוניה - ולהיפך. אם ההרמוניה מאוד חד-גונית, צריך מלודיה שמעוררת עניין במאזין ומושכת קדימה. אי אפשר לעשות גם סולם כרומטי משעמם וגם הרמוניה לא מעניינת. אולי אפשר - אם אתה מוצא איזשהי פיגורציה מאוד מעניינת שתאזן את הכל ביחד, אבל לא מצאת. תסלח לי אם אני לא מסוגל להגדיר "אומ-פה אומ-פה" [מה שעשית ביד שמאל] כ"פיגורציה מעניינת". ועוד עצה - תפסיק לכתוב במחשב. תכתוב הכל הכל ביד, ותעתיק למחשב רק אחרי שסיימת את כל הבדיקות והתיקונים על נייר אמיתי ובכתב יד. ואף פעם אל תשמע את היצירה במחשב. ובגלל זה אני חושב שMIDI הוא מקור אחוז ניכר מהבעיה. אני אישית נמנע ממנו במכוון.

amitmis

New member
תודה רבה. אני מקבל הכל, ומקווה להפנים, רק...

הערה קטנה וחשובה: אני לא שומע רק שופן!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ואני לא מאוהב בו כל-כך!!!!!!!!!!!!!!!!! לא יודע למה נדבקה לי הסטיגמה הזו בפורום...

cut2

New member
שאלה בדבר צורת הכתיבה

אדם החפץ להלחין/לתזמר וכו', ולא מסוגל להביע את עצמו בפסנתר בצורה מספקת (עקב רמה טכנית נמוכה) - עדיין תמליץ לו לכתוב ביד ולא לגעת במידי?

amitmis

New member
זה באמת נכון...

אני לא אוכל לשמוע את האטיוד, לדוגמא - שכתבתי - בפסנתר...

cut2

New member
האמת שבשבילך זה בטח עוד יותר מבאס

אם בתור פסנתרן אתה לא מסוגל לנגן דברים שאתה כותב. אצלי הנכות הטכנית בפסנתר היא, אני מניח, הרבה יותר עמוקה, וגם דברים פשוטים ולא "פסנתרניים" סביר שיהוו עבורי בעיה. אגב, אומרים שגם שוברט התקשה לנגן את פנטזיית הנודד (המדהימה - עמית, כדאי לך מאוד להכיר) שלו.

L m a o

New member
הפתרון- לכתוב עם פסנתר

חוץ מזה שמה שנשמע זך במחשב ישמע לא הכי טוב בפסנתר, וההפך. הסבר לזה עוד לא מצאתי.

cut2

New member
ההסבר

מידי זה קטע מוזר. יש קטעים שהוא מסוגל אפילו לזייף, אם כרטיסי קול מסויים ותנאים מסויימים. בכל אופן, פסנתר (וכלים אקוסטיים בכלל) מכוונים על ידי אוזן אנושית ולא ע"י אלגוריתם מתמטי, ולכן יש להם מצלול אחר. פשוט תקשיב לסקונדה קטנה בפסנתר ואז במידי - זה משהו אחר פשוט. לגביי העניין הראשוני, הבעיה היא שאני לא פסנתרן והרמה שלי בכלי היא נמוכה למדי (אני מגיע עד סונטינות קלות של קלמנטי וכאלה). לכן, אני מרגיש שעד שלא אשפר את הרמה שלי בפסנתר, אני נופל בין הכסאות בעניין כתיבת מוזיקה, שכן אני לחלוטין מסכים עם גוסטבמ שלכתוב במחשב זה פתרון גרוע, ובפסנתר, כאמור, ההבעה שלי מצומצמת. בקיצור, באסה
.

L m a o

New member
גם פסנתרים חשמליים לא מכוונים עם אוזן אנושית

והם הרבה יותר טובים..

GustavM

New member
פסנתרים חשמליים הם גרסא משוכללת של MIDI

זה אפילו לא ראוי לשם "פסנתר", כי זה לא פסנתר. בדיוק כמו שצ'מבלו הוא לא פסנתר ועוגב הוא לא פסנתר, כך גם אותן מקלדות חשמליות עלובות לא ראויות לשם שמגלם בתוכו כל כך הרבה משמעות שלא להם.

Petrus

New member
עצוב כשלאנשים אין מושג על מה הם מדברים

פסנתרים חשמליים קיימים משנות ה-60 וה-70, הרבה לפני שהומצא ה-MIDI, אז אני לא יודע איך הוא יכול להיות גירסה משוכללת שלו. פסנתרים חשמליים הם אינם כלים אלקטרוניים, כי אם מכאניים-חשמליים, ועובדים ע"י הפקת צליל באופן מכאני והפיכת הצלילים לאותות חשמליים באמצעות פיקאפים.

cut2

New member
זה לא תמיד המצב

מה שאתה מתאר זה באמת הגרסאות הראשוניות יותר - למשל, פנדר רודס זה פשוט קלידים שמפעילים פטישים אשר מכים על פעמונים קטנים, ואלו מוגברים ע"י פיקאפים. אולם פסנתרים חשמליים מודרניים, לרוב, בהחלט עובדים על מערכת אלקטרונית בתכלית. בבסיסם עומד סמפל, ולא התקן חצי-אקוסטי כמו בכלים מהעשורים הקודמים. אני מניח שLMAO התכוון למשהו כזה דווקא...

L m a o

New member
אני לא מבין בתחום

דיברתי על כלים חשמליים שגם הם לא מכוונים לפי אוזן אנושית- אני מניח ששני הסוגים עונים לקריטריון.

למעלה