עולמות 2015

haimgds

Member
עולמות 2015

שוב הגיע פסח ושוב העליה לרגל לפסטיבל/כנס המד"ב הקבוע. השנה כנס עולמות היה בין שני לרביעי במתחם הפייס בת"א, אז לפני הכל תנו לי להוסיף ביקורת כפולה על החלטות אלה.
-ת"א+חול המועד משמעו צפיפות ומחסור בחניה עם חניונים מלאים ושבסוף מוצאים משהו מתגלה כי זה מגרש סוג ז' עם מחירים גבוהים. אני לא מבין מדוע הפסטיבל נקבע בת"א ולא בערים בסביבה (לא היה פעם בראשל"צ?), רוב האנשים המגיעים לפסטיבל מכל רחבי הארץ כך שהבחירה בת"א אינה טיבעית.
-מדוע חלק מהפסטיבל לא מבוצע בסופ"ש? אני יודע שיש חובבים דתים וכאלה התלויים בתחה"צ אולם לטעמי טובת הרוב קובעת. הצלחתי בקושי להגיע להרצאה אחת ביום אחד בגלל העבודה (חוה"מ אינו חופש מלא למעט במקומות המוסדיים) והעתקת חלק מהאירועים לסופ"ש הייתה מאפשרת לי להגיע יותר.

בכל מקרה הגענו ביום שלישי ומאוחר מדי (פקקים+חניונים) כך שאת ה"האוטופיה של היינליין" פיספסנו, אחרי סיבוב בדוכנים החלטנו לרכוש כרטיסים ל"ואולי באמת נפסיק לדאוג ונאהב את הפצצה?" אך גילינו שלא נשארו (אתר הפסטיבל לא היה מעודכן). חשבנו להכנס ל "תקווה וייאוש במדע הבדיוני: על אוטופיות ודיסטופיות" או ל"מדע בדיוני עם נשמה" אך גם שם אזלו הכרטיסים... שאלנו על "חיים בעולמות אחרים" ונאמר לנו כי המחשב מציג כי נשארו 2- כרטיסים.
אחרי סיבוב נוסף וקצת לפני שהחלטנו לעזוב התגלה כי "חיים בעולמות אחרים" פתוח בחינם (וללא כרטיסים, בין חיובים ובין שליליים...) לחברי האגודה ומיהרנו לשם. אהוד מימון ועפר מתוקי העבירו הרצאה מרתקת ומשעשעת בנוגע לחיים בכל מקום שאינו כדור הארץ, החל מחלליות פשוטות עד כדורי דייסון. ההרצאה הייתה קצרה מדי ואע"פ שלקראת הסוף המרצים התחילו לדבר כזמרי "ראפ" כדי להספיק הורגש כי חסרה שם עוד חצי שעה של הרצאה. למרבה הצער ההרצאה לא צולמה והיו מעט אנשים (בסוף ההרצאה התגלה כי לא הינו היחידים שבולבלו בנוגע לכרטיסים/מקומות פנויים). כשיצאנו ראינו כי המתחם מלא לחלוטין וצפוף, (חסרון קל שמדובר בת"א הלחה) מה שנתן לי הרגשה טובה כי ישנם לא מעט חובבים אחרים.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אי אפשר לרצות את כולם... אני רק משתתפת ותיקה (לא מהמארגנים)

אבל אני חוששת שאינך מפרש נכונה "הרוב" כשאתה מדבר על "טובת הרוב קובעת". הרוב אינו אנשים עובדים (שלא יכולים לקחת חופש) בעלי משפחה ורכב. רוב הקהל מורכב מצעירים – בני נוער, חיילים, סטודנטים ועוד. לרובם ככולם יש חופש בחול המועד, וכך גם במקומות עבודה רבים שאינם מוסדיים. במקומות עבודה רבים עובדים חלקית בחול המועד. כשעבדתי במקום שבו עובדים רגיל, פשוט ביקשתי חופש זמן רב מראש, או שעבדתי חלקית ושילבתי. גם השנה, אגב, עבדתי חלקית. מכיוון שפגשתי בכנס רבים מבני גילי (אנשים עובדים) שהגיעו בבוקר, אני יכולה רק להניח שגם הם הצליחו לקחת חופש מהעבודה למען מטרה שיקרה ללבם. לפעמים מצליחים רק חלקית, או בכלל לא, וזה חלק מהחיים... כאמור, אי אפשר לרצות את כולם.
&nbsp
דווקא מפני שאנשים מגיעים מכל הארץ, אך טבעי לערוך את הכנס בת"א, כי זו עיר מרכזית, קל להגיע אליה מכל מקום, בפרט שריכוז האוכלוסייה הגדול ביותר הוא בגוש דן. כדי להעמיד דברים על דיוקם, הכנס נערך במתחם ביה"ס "עירוני א'" שמכיל (כמו בתי ספר רבים אחרים) מבנה "אשכול פיס" (שהוקם במימון מפעל הפיס). אכן, היו שנים שבהן הכנס נדד למקומות אחרים ("מדיטק" בחולון; בית ציוני אמריקה; בית ברבור... ובעבר הרחוק "מופת" ברמת גן, בתקופה שעוד היה רק פנטסי.קון) וזה היה הרבה פחות נוח. אמנם לחלקם נוח יותר להגיע ברכב (במדיטק יש חניה חינם), אבל צריך לקחת בחשבון שרוב הקהל מורכב מאוכלוסייה (שכבר פירטתי) נטולת רכב. מיקום הכנס בלב ת"א וסמוך לתחנת רכבת השלום (כקילומטר אחד) מקלים מאוד על ההגעה.
&nbsp
יתרון נוסף הוא הקרבה לשפע בתי אוכל (כולל קיוסק ומרכולים), וכך כל אחד יכול למצוא מה לאכול בלי לבזבז זמן רב (מצרך יקר) או להיות מוגבל לקפיטריה המקומית. בחולון למשל העסקים הקרובים (מלבד הקפיטריה הלא זולה ולא כ"כ מוצלחת) היו בקניון בצד השני של הצומת, אבל זה לא היה כ"כ נגיש ונוח, כל פעם ללכת במיוחד מאות מטרים... זה לא היה כמו רחוב הארבעה שמצריך רק לעבור את הכביש. ב"בית ברבור" לא היה משהו קרוב. ב"בית ציוני אמריקה" זה אותו מגוון (וגם אותו מצב מבחינת חניה...) אבל המבנה פחות מוצלח, מה שמביא אותי לנקודה הבאה – אווירת הפסטיבל במתחם.
&nbsp
אחרון חביב ולא פחות חשוב, החצר הגדולה של בית הספר מספקת מקום לשלל דוכנים, פעילויות חוץ ועוד, וזה משהו שלא היה קיים (לא ברמה הזאת) באף אחד מהמקומות האחרים (ובאייקון זה נוח גם כי חלק מהאירועים נערכים בסינמטק הצמוד). הכנס הוא לא רק מה שקורה בחדרי ההרצאות ובמבנה עצמו, אלא בכל המתחם, ואין ולא הייתה מעולם חגיגה כזאת בכל פעם שהכנס נדד מחוץ לעירוני א' / סינמטק ת"א. הבניין הראשי של ביה"ס (עירוני א') משמש להפעלת שירותים נוספים (שקשה יותר לספק במתחמים אחרים, למיטב ידיעתי) כמו שמירת חפצים, לינה ועוד. עבורך הם כנראה מיותרים, אבל לרבים אחרים זה לא המצב (אם כבר דיברת על כך שמגיעים מכל רחבי הארץ).
&nbsp
לגבי סופ"ש, ייתכן שיש מגבלות נוספות מטעם ביה"ס / העירייה / השכנים ועוד. גם אם יש מי שנוח לו יותר בשבת, לא בטוח שזה נוח לכולם. יש לקחת בחשבון שהאירוע עצמו אינו רק מרגע הפתיחה ועד הסיום; יש כיומיים הקמה לפניו ושעות פירוק אחריו. רוב העושים במלאכה הם אותה אוכלוסייה שציינתי קודם, בפרט מתנדבים רבים שרובם ככולם בני נוער (שתלויים בתחבורה ציבורית ובלינה במתחם). שבת היא בעייתית, ולמיטב ידיעתי כנסי האגודה מעולם לא נערכו בשבת /חג (אם כי היו שנים שהתחילו כמה אירועים במוצאי חג / שבת).
&nbsp
הגעתי בכל הימים לכנס בתחבורה ציבורית או ברכב ובאף אחד מהם לא חוויתי פקקים. זה כנראה תלוי בשעה שבה נוסעים ובנתיב הנסיעה. אם צפויים עומסים, יוצאים מוקדם, ואם לא ניתן, מתכננים את האירועים בהתאם לזמן ההגעה הריאלי. היו מקרים שיצאתי קצת באיחור ואיחרתי לאירוע הראשון, קורה. את הכרטיסים הזמנתי מראש באתר האינטרנט, ועדיין היו אירועים שלהם אזלו הכרטיסים לפני שהספקתי... מה לעשות? זה חלק מהחיים. רק מעיד על הביקוש והפופולריות של הכנס. לשמחתי להרצאה של קרן לנדסמן ("בנה לך חייזר") נקבע מועד נוסף ברביעי בערב ולכן זכיתי לצפות בה (הייתה מעולה, כמובן).
&nbsp
לסיכום, אין ספק ששום דבר לא מושלם, אבל לכל דבר יש יתרונות וגם חסרונות. מניסיון של השתתפות בכנסים כבר למעלה מעשור, עוד לא ראיתי הצלחה כמו במתחם עירוני א' / סינמטק ת"א. כשהכנס נערך במקומות אחרים הוא היה פחות נוח ו/או הרבה פחות כיף, וגם אם הרווחנו יתרון אחד (למשל חניה צמודה בחינם) הפסדנו הרבה במקומות אחרים. ברור שזה לא מתאים לכולם, אבל אי אפשר לרצות את כולם... אני חושבת שלרוב זה כן מתאים, וכפי שציינת בעצמך, טובת הרוב קובעת
. אל דאגה, זה רק כנס אחד מתוך כנסים אחרים, אולי יהיה לך קל יותר להגיע לכנסים אחרים שנערכים במהלך השנה.
 

haimgds

Member
אני חולק על הנחותיך.

-אכן רוב הקהל מורכב מצעירים אולם כיום גם צעירים (מגיל 17 ומעלה) יכולים להתנייד ברכב פרטי ולרובם גם ישנה היכולת, לא סביר כי כולם מושבתים תמיד כל סופ"ש.
-איני חושב כי ת"א מתאימה לארח את הכנסים עקב הצפיפות בימי חג, עדיף לטעמי לערוך אותם באחת מערי המרכז האחרות. רובנו (ואני כולל את הצעירים) יכולים להתנייד ברכב, קיימת תחבורה ציבורית אליהן ואני לא מוצא את הרעיון של נסיעה בין-עירונית יום-ימית בלתי מתקבל על הדעת.
-אין הכרח כי פתיחת/סיום הכנס יתבצעו בסופ"ש כך שלא יוטלו מגבלות על המתנדבים.
-ישנן לא מעט פעילויות תרבותיות המתבצעות בשבת במוסדות ציבוריים (המדיטק בחולון ומוזיאון המדע בירושלים למשל) ואני מניח כי הם עומדים במגבלות. (אם יש)
-אני לא בטוח כי המקום הקיים לארוח הכנס הוא אידיאלי, הדוגמה של מחסור במקומות לשמיעת הרצאות עקב גודל (וציוד) החללים בולטת.

שוב, לא מובן לי מדוע הרעיון של כנס בסופ"ש נשמע כל כך יוצא דופן בימינו. אחרי הכל, פעילויות תרבותיות שונות מתבצעות בשישי - שבת כבר זמן רב אע"פ הטיעונים שהועלו.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אלה לא הנחות אלא הכרת השטח וניסיון עבר

מבחינת המיקום, ניסו מקומות אחרים, היה הרבה פחות מוצלח.

לגבי שבת, אני לא יודעת אם יש סיבות נוספות, אבל תחבורה ציבורית היא בהחלט שיקול משמעותי. יש לא מעט קהל מתחת לגיל 17, לא לכל בן 17+ יש רישיון ולא לכל בעלי הרישיון יש רכב או יכולת להשיג אחד.

בכל מקרה, אתה יותר ממוזמן לשלוח את הצעותיך למארגני כנס עולמות, הם מעוניינים לקבל משוב, אפילו ציינו זאת בפייסבוק (אני לא יודעת אם הם קוראים בפורום הזה).
 

is00

New member
איזה מקומות אחרים ניסו, מלבד ראשון לציון?

 

trilliane

Well-known member
מנהל
לא היה ראשון לציון אלא חולון; כבר פירטתי את כל המקומות שניסו

 

BALEDIN

New member
בלי קשר לעולמות, אם היה אופציה לעשות כנסים בספ"ש אז היו לנו

הרבה יותר כנסים באופן כללי.
זה הצבר בקבוק של הכנסים באופן כללי, חופש לא בספ"ש.
ככה שאני מסכימה אותך בנושא הזה.
&nbsp
בעניין מחוץ לת"א, גם לי היה יותר נוח, אבל מניסיון של ביגור שהיה מודיעין.
בשורה התחתונה, זה מוריד את כמות משתתפים.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
צוואר הבקבוק של כנסים הוא הארגון שלהם

אני לא חושבת שלו היו כנסים בשבת היו יותר כנסים. אלא אם את מתנדבת לארגן אותם...
 

Y. Welis

New member
נדמה לי שהיו כנסים שכללו גם סוף שבוע. ב-02' או 03'

עם אירועים בשישי עד אחה"צ, ובשבת מאחה"צ. אבל תלוי במוסד המארח.
 

גלקטור

New member
בין השיקולים מדוע לא נערכים כנסים בסופ"ש/חג:

תחב"צ
שומרי מסורת (ובהחלט יש לא מעט כאלה בקרב החובבים, כולל בקרב המארגנים)
חול המועד הוא תקופה שבה הרוב נמצא בחופש (בני נוער, סטודנטים, חיילים ב"הדממה") לא עובד (השירות הציבורי למשל), עובד יום חלקי, או יכול בקלות יחסית לקחת חופש.
&nbsp
שיקולי עלות: בסופ"ש העלות גבוהה יותר - שכירת המקום, שירותי שמירה, מוכרים בדוכנים המסחריים, מובילים (של ציוד ועוד) ונותני שירות אחרים.
שיקולי נוחות של המארגנים: למשל חנויות פתוחות (לצורך רכישת ציוד חסר/שהתקלקל במהלך הכנס), בנקים פתוחים (לצורך הפקדה/ פריטה לטובת עודף לקופות) וכולי...(וכאן יש לציין שהרוב המוחלט של המתנדבים בכנס הם בני נוער וצעירים שתלויים בתחבצ)
&nbsp
&nbsp
מסורת - ישנו יתרון לעריכת כנסים במקום קבוע ובתאריך קבוע. (וזו, אגב, אחת הסיבות מדוע לאחר פיצול אייקון הוחלט בכל זאת לערוך את אייקון 2010 דווקא באשכול פיס הסמוך לסינמטק). בנוסף ליתרון הברור מבחינת היכרות הקהל, ישנו יתרון למארגנים: קשרים עם בעלי המקום ועם בעלי עסקים בסביבה (למתן הנחות לקהל הכנס) קשרים עם העירייה היכרות מעמיקה עם יתרונות וחסרונות המקום והזמן.
&nbsp
(גילוי נאות: אני הייתי בין מארגני פנטסיקון/עולמות /אייקון לפני שנים רבות)
&nbsp
 

pix37

New member
נורא מהר לא נשארו כרטיסים לכלום

אולי הפסטיבל התבגר מספיק והגיע הזמן לעבור למתחם גדול יותר ?
 

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מהר בכלל, קניתי במכירה המוקדמת לכל מה שרציתי

וביום הראשון אפילו קניתי (בקופות) כרטיסים לחבר לחלק מהאירועים (לאירועים שנשארו אליהם כרטיסים, מן הסתם). לאיזה מתחם גדול יותר אפשר לעבור ובמה זה יעזור? ברוב המקומות (למעט אולי בסינמטק, אבל בפסח הוא היה תפוס) אין כ"כ הרבה חללים גדולים. בד"כ יש אחד שניים גדולים והשאר קטנים יחסית. אם רוצים גם מתחם שבו יש חצר/רחבה גדולה שאפשר להקים בה דוכנים וכו' (ונגיש לתחבורה ציבורית, מזון ועוד) זה מצמצם עוד יותר את האפשרויות.
 

גלקטור

New member
אני חושב שלפחות פעם בשנתיים יש דיון על מעבר למתחם אחר

לפחות ככה היה בעשור שבו הייתי מעורב בוועד/כנסים.
בשעתו, נבחנו מקומות בנתניה, הרצליה, מתחם יס פלאנט כלשהו במרכז, אוני' ת"א, נדמה לי שאפילו עלה הרעיון של מרכז הקונגרסים בחיפה וסביר שעוד כמה מקומות. כולם נפסלו כאשר נבחנו מול אשכול+עירוני+סינמטק.
אני חושב שאין ברירה ואם רוצים מתחם אחר - גדול יותר, טוב יותר - האגודה (בשיתוף שאר הארגונים, כמובן) צריכה לבנות מתחם כזה בעצמה.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
ולא רק דיונים, הרי היו (ועודם) כנסים במתחמים אחרים

ואני לא יכולה לחשוב על אף מקום שבו היו חללים גדולים יותר (פרט לאולם המרכזי) למעט סינמטק ת"א כאמור (שלא תמיד פנוי) ובית ציוני אמריקה, אבל גם בו מדובר בעוד אולם גדול ולא באותה קומה, ונדמה לי שתמיד שוכרים רק קומה אחת (אני מניחה שאחרת זה יקר מאוד) והבעיה שאין סביבו חצר להקים בה דוכנים ושאר הדברים המגניבים.
&nbsp
מדיטק חולון, בית ברבור ת"א, מופת ר"ג, רוגוזין ברמת אביב ג וכו' – לדעתי לא היו טובים יותר משום בחינה, ודאי לא מבחינת המקומות בחללי המשנה.
 

Y. Welis

New member
אגב מופת ברמת גן היה מקום מופלא. איזו אוירה. ממש כמו קולנוע

של סרטי קאלט...
&nbsp
עזרה כמובן הראשוניות של הזמנים - כנסי הפנטסיקון הראשונים, ההרצאות הראשונות ועוד. אבל גם מעבר לכך, היה מקום כיפי. הנאות נדירות כמו הצגת חצות של Heavy Metal באוירה מתאימה... בוג'י נשרפת מהשמש בחוץ...
 

trilliane

Well-known member
מנהל
הדגמה חיה של נוסטלגיה והשפעתה על המוח האנושי...

אי אפשר לבטל את הראשוניות והחוויות, אבל נוסטלגיה בצד, זה היה מקום מעאפן עם קפיטריה עלובה, וזאת אני אומרת אף על פי שהמיקום שלו הרבה יותר נוח לי (מכמה וכמה בחינות).
 
למעלה