שמע, אתה נשמע לי בחור טוב, באמת
זה די נדיר שאני אקרא מישהו עם העמדות שלך ואאמין שהכוונות שלו טובות, ולך אני מאמינה. הכנות שלך וזה שאתה מאמין במוצדקות של העמדות שלך - רואים את זה.
 
אבל, אני מכירה את כל זה מהצד השני. אני קוראת על איך בתי משפט שודדים גברים ופשוט צוחקת. לא כי זה קורה - בטח שזה קורה! אלא כי אני מכירה נשים גרושות שמקבלות בגדים יד שניה כי אין להן כסף, והמזונות לא מספיקים לכלום, ואז הילד צרי משקפיים, או חוג, או הוראה מתקנת - דברים שהם לא הישרדותיים אבל חשובים, והן מממנות את זה בעצמן כי בן הזוג לא רוצה. (וזה לא המקרים הגרועים ממש, כן? זה עוד המקרים הסבירים, של שני אנשים טובים סך הכל.)
 
ואני חושבת שאישה לרוב מפסידה מגידול הילדים יותר מהגבר. היא זו שנשארת בבית עם הילד חולה, הקריירה שלה נפגעת יותר מזו של הגבר, ועוד אחרי הגירושים לרוב הילדים נשארים אצלה, אז ההוצאות גדלות. יש הרבה יותר נשים גרושות מתחת לקו העוני מאשר גברים גרושים. והסיבה היא הילדים. לאישה גרושה, או לגבר גרוש שהילדים אצלו, יש יותר הוצאות מהורה הלא-משמורן. חלוקה של חצי-חצי שמה את ההורה הלא משמורן במצב לא טוב.
 
ואם אתה מלכתחילה מוצא מישהי שבמצב כלכלי פחות טוב משלך, אז הפער בקריירה יגדל אלא אם כן תתאמץ במיוחד - כי המחיר הכספי של הפסד יום עבודה שלך גדול משמעותית מזו שלה.
 
איך אתה מכמת את זה שהיא השקיעה בילדים יותר? זה לא חייב להיות ככה, קראתי פעם ספר שהכותבת שלו התגרשה, ובתור האישה הקריירסטיתשנשואה לגבר שהיה יותר מוצלח עם הילדים מאשר היא, נתנה לו את הילדים (אולי היא גם משלמת לו מזונות, אבל את זה אני לא זוכרת). וכמו רוב האבות הגרושים, נפגשת איתם כל שבת שניה ולפעמים במהלך השבוע.
 
אבל אתה הרי לא רוצה להיות המטפל העיקר בילדים, נכון? אז לחלק חצי-חצי לא הוגן.
 
מה כן הוגן? לא יודעת. אבל להשוות את הירידה ברמת החיים נראה לי הוגן בהחלט. אולי לא לשיוויון מוחלט, אבל במקרים שאני מכירה רמת החיים של הגרוש ירדה קצת, לא הרבה, ואילו הגרושה ירדה לעוני ממש.
 
אתה לא יכול לטעון בשם השיוויון ולחיות בצורה לא שיוויונית. ואני מכירה זוגות שבאמת מחלקים את עבודות הבית והטיפול בילדים בצורה שיוויונית. אבל אם אתה לא מתכוון להיות אחד מהם - אז אל תטען בשם השיוויון.
 
בין מיתוס עקרות הבית (שהיו קיימות תקופה קצרה מאוד. לאורך רוב ההיסטוריה נשים תרמו לכלכלת המשפחה, אבל זה לא רלוונטי בהקשר הנוכחי) לבין שיוויון מוחלט של הרבה מקום. נניח, פעם החלוקה הייתה 100% מול 100% טיפול בילדים ועבודות בית, ועכשיו זה 70%-30% של הפרנסה ו- 30%-70% בטיפול בילדים.
 
ואתה לא יכול לקבל את המשאבים שלה ואת ההקרבה שלה בשביל לקדם את הקריירה, ואז לא לתת לה חלק מהפירות שלה כשתתגרשו. כלומר, אתה יכול. יש המון דושים שעושים את זה כשהם מתגרשים. אבל לדעתי זה מרושע.
 
והילדים נפגעים. רמת החיים שלהם יורדת בצורה ברורה - כי הם גרים עם האמא, שגרה בדירה קטנה באיזור לא טוב, כי זה מה שיש לה כסף בשבילו, ולא שולחת לחוגים כי אין לה כסף וכו'.
 
הפער הזה, שאני רואה, בין בתי המשפט המוטים נגד גברים שאתה מכיר, לבין אלו המוטים נגד נשים שאני מכירה - הוא מפחיד. אותי.
 
כי כשגברים מרושעים מאמינים שבתי המשפט מוטים נגדם, לא אכפת לי. אבל כשגבר טוב מאמין בזה, זה מפחיד.
 
כי במציאות שאני מכירה, נותנים ממש קצת מזונות (איזה 6000? אני לא מכירה גרושה אחת שמקבלת 4000! אני חושבת שאני מכירה אחת שמקבלת 3000 וקצת, הרוב מקבלות פחות מ-3000 במרחב המדגם שלי) והגבר בכייף מתחמק מלשלם (ועושה דברים מגעילים אחרים, כמו להבריז למפגשים עם הילדים, ככה שהיא לא יכולה ללכת לחוג ביום הזה או לתכנן משהו, כי אולי הוא יבריז לה והיא תתקע בלי סידור), ולא עושים לו כלום! שום כלום בריבוע!
 
אז כן, יש סיכוי שבית המשפט ישפוט נגדך בצורה לא הוגנת. יש שופטים גרועים בישראל. אבל בית המשפט יכול לשפוט נגדה בצורה לא הוגנת - ואם אתה עשיר יותר יש לך יותר סיכוי להשיג את זה. יש שופטים גרועים בישראל. ובתוחלת, יש יותר סיכוי שבית המשפט ישפוט לטובתך.
 
כך את זה בחשבון כשאתה מנסה להבין את בת הזוג הפוטנציאלית - יש לה גם סיבות טובות לחשוש מבית המשפט. אפילו יותר טובות מלך.
 
 
(1)
https://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3726746,00.html
 
גם תחולת העוני של משפחות חד-הוריות עלתה ובמקרה זה בחדות – מ-21.7% ב-2015 ל-26.1% בשנה שעברה. חלקן הכולל באוכלוסייה הענייה עלה בכ-33%. בדו"ח מוסבר כי משפחות חד-הוריות "מתקשות להימנע ממצב של עוני או לצאת ממנו לנוכח פערי השכר הניכרים בין נשים וגברים, עבודה במשרה חלקית, ברובה לא מרצון, קצבת קיום נמוכה ומענק עבודה נמוך – גם אם גובה יחסית למקבלי מענק אחרים". לפי פילוח מגדרי, תחולת העוני בקרב גברים ירדה ביותר ממחצית האחוז בין 2015 לשנה שעברה בעוד שתחולת הנשים עלתה קלות.