לא הבנת אותי, אורלי.
אני לא חושב שאנשים מסגלים לעצמם תכונות אופי לפי מה שהאסטרולוגיה אומרת להם. תבדילי בין שתי סוגיות. סוגיה ראשונה היא תכונות אופי. נניח שאת בת מזל סרטן, וההתייחסות (הבסיסית) למזל זה היא כאל מזל "ביתי". יש שתי אפשרויות - או שאת אכן מאוד ביתית, או שאת לא קשורה לבית. נניח שאת באמת מאוד ביתית. האם התכונה הזו נובעת מהעובדה שאת משתייכת לבני מזל סרטן? לא תצליחי לשכנע אותי שאדם הוא ביתי *בגלל* שהוא סרטן. ונניח שאת לא ביתית בכלל, אבל את מאמינה באסטרולוגיה. האם זה יהפוך אותך פתאום לטיפוס ביתי? בגלל שאת לא מתאימה לתבנית של מזל סרטן? גם כן, לדעתי, אין סיכוי שפתאום תהפכי את עורך ואת תכונות האופי שלך בגלל האסטרולוגיה. הסוגיה השניה היא חיזוי עתידות. אם אומרים לך בעיתון שהשבוע קשר רומנטי שהתחיל לא מזמן יסתיים במפתיע, ואת מאמינה מאוד באסטרולוגיה ובאמת את יוצאת עם מישהו מזה שלושה שבועות - אז אולי באמת תהיה פה "נבואה שמגשימה את עצמה". אבל שימי לב שיש הבדל ענק בין תכונות אופי (אותן אי אפשר לשנות מהותית לטעמי והן די מקובעות בנו מגיל ההתבגרות) לבין חיזוי עתידות, שברמה הבסיסית ניתן למניפולציה אישית. לגבי היהדות, לא הבנתי מה הקשר. תכונות אופי הן תכונות אופי, והתנהגות שאדם כופה על עצמו היא דבר שונה לחלוטין. אם אדם הוא קנאי אבל מכריח את עצמו להתנהג כמי שאינו קנאי, הוא יוכל לעשות את זה - אבל הוא יסבול מזה, בניגוד לאדם שאינו קנאי מלכתחילה. הוא הדין ביהדות. אדם שאורח חיי הדת אינו מתאים לו, או שחופש המחשבה שלו אינו מאפשר לו להסכין עם המקובעות הדתית, יסבול מאוד אם ידבוק באמונה ובאורחות החיים הדתיים.