זה בדיוק אני לפני חצי שנה....
קודם כל - אתם צריכים להגדיר לעצמכם תקציב לבנייה. אני מאלו שגורסים שכדאי לעבוד לפי תחשיב של כ 1000 דולר למטר - זה הממוצע לבנייה סבירה , ואם ישאר לכם אחר כך עודף - תוכלו להחליף סלון, או לשדרג את המטבח... צריך לזכור שכדאי לחשב את זה לפי מטר בניה ולא לפי תחשיבי המועצה. זאת אומרת שאם יש לכם גם מרתף - הוא אולי לא נחשב באחוזי הבניה ובמטראז אח"כ למיסים - אבל הוא נחשב גם נחשב בתימחור של הבניה. מכאן שגודל הבית הוא נגזרת ישירה מהתקציב. מס' הקומות - שוב, זה תלוי במגרש שלכם. אנחנו בונים על מגרש מאד גדול (680 מ"ר) מה שמאפשר לנו להגשים חלום ולבנות בית שטוח לגמרי, בלי מדרגות. יש לנו מספיק שטח לזה. אבל על מגרש של חצי דונם או שליש דונם - אי אפשר לבנות כזה בית, כי לכל תב"ע יש מיגבלות - את זה יוכל להגיד לכם האדריכל. מה שאתם צריכים זה לבוא עם רשימת מכולת של צרכים וחלומות - ולתת לאדריכל להכין לכם כמה סקיצות - ומשם מתחיל תהליך הבחירה. החל מהיום, כדאי שתצטיידו במטר כזה של בנאים ונגרים (5 מטר אורך זה מידה טובה, גם עם 3 מטר אפשר להסתדר....) הוא יהיה חברכם הטוב ביותר בתקופה הקרובה. "רשימת המכולת הזו" כוללת: * גודל חדר ההורים - תמדדו את החדר שבו אתם גרים היום. הוא נוח לכם? הוא צפוף לכם מדי? אתם רוצים חדר ארונות נפרד או ארון קיר? מקלחת הורים - זה MUST מבחינתכם שתהיה לכם אמבטיית הורים נפרדת, שהיא חלק מיחידת ההורים? ואם כן - אתם מעדיפים אמבטיה או מסתפקים במקלחון ? (ואל תגידו לי בבקשה אנחנו רוצים ג'קוזי... זה כל כך מיותר....) * חדרי ילדים - בקרו חברים שלכם. תמדדו את חדרי הילדים של הילדים שלהם. תסתכלו ותראו - האם זה נראה לכם צפוף? כמה ילדים אתם מתכננים? 2? 3? אנחנו למשל , זוג ללא ילדים, מתכננים 2 ילדים. אבל אתם יודעים - אנחנו עושים תוכניות ואלוהים צוחק... אז את הממ"ד עשינו חדר נוסף, שבעיקרון יהיה חדר העבודה שלנו , אבל הוא פוטנציאל לחדר ילדים שלישי. * מטבח / סלון / פינת משפחה / פינת אוכל - תחשבו ביניכם - מה אתם אוהבים? תחשבו איפה אתם מרגישים הכי נוח כשאתם מתארחים? כשהסלון פתוח למטבח לגמרי? כשהמטבח סגור? תחשבו על הרגלי הבישול שלכם - אתם אוהבים לבשל ומארחים הרבה - כדאי שתהיה פינת אוכל נפרדת וגדולה ומטבח מרווח. פינת משפחה - האם אתם רוצים שהיא תהיה באזו רחדרי השינה, או צמודה למטבח? או אולי לצד הסלון? אנחנו למשל, ישבנו וחשבנו והבנו שזה מאד מוצא חן בעיננו שפינת המשפחה צמודה למטבח. הגענו למסקנה שגם אצל חברים טובים שלנו וגם אצל ההורים - כל השיחות הנינוחות, הכיפיות, הן כשאוכלים בפינת האוכל של "היום-יום" ואחר כך רובצים בפינת המשפחה הצמודה, מציצים בטלויזיה ושותים קפה. אז ככה תכננו. לעומת זאת, הסלון אצלנו , בפרופורציה לבית - קטן יותר, כי הוא עתיד לשמש רק ל"אירוח פורמלי". * חדרי עבודה - האם אתם חייבים חדר עבודה בבית? כמה שולחנות עבודה ועמדות מחשב יש לכם? * מזווה - האם אתם מאלו ש"מחזיקים ימ"ח בבית" - זאת אומרת יש לכם תמיד 6 קופסאות תירס, 3 חבילות של 36 גלילי נייר טואלט, וקרטון של 24 קופסאות חלב עמיד, על כל צרה שלא תבוא - ואז כדאי להכין מזווה גדול ומרווח ליד המטבח, או שאתם כמו הבעל שלי ששונא מצבורים כאלה ועושה קניות של 2-3 פריטים מכל דבר, וכשנגמר או עומד להגמר - קונים עוד, ואז אזור השירות אצלנו יכול היה להיות הרבה יותר מצומצם (אבל גדול מספיק בשביל 3 זוגות אופניים וכל הציוד שלהם). * שירותי אורחים - האם אתם רוצים שירותי אורחים או שתשלחו את האורחים לשירותי הילדים? ובשירותי האורחים - אתם רוצים גם מקלחון? אם אתם בונים בקומות - המלצה חמה, תדאגו שגם למטה יהיה מקלחון. לקח ממקרה שקרה לחברה ששברה רגל ובילתה שבועות ארוכים על הספה בסלון - אם לא הייתה לה מקלחת למטה היא היתה בבעיה קשה... בעצם, הכנת הפרוגרמה היא סוג של הסתכלות עצמית די עמוקה לתוך הרגלי החיים שלכם - קטנים כגדולים, ותרגום שלהם למה אתם רוצים, על פי סדר עדיפות. זאת אומרת - קודם כל תכינו רשימה של כל מה שאתם רוצים ומפנטזים. תסתכלו על הדירה הנוכחית שלכם, על בית ההורים, על בתים של חברים - תעתיקו בלי בושה רעיונות שניראים לכם, תחשבו היטב על דברים שאתם שונאים. אחרי שיש לכם רשימה כזו - תסדרו אותה על פי סדר עדיפויות: אנחנו למשל ידענו שמרכז החיים של הבית יהיה המטבח ופינת המשפחה, וידענו שלא נוותר על חלום האי במטבח - לכן אמרנו לאדריכלית שלנו שקודם כל תתחיל מהמטבח. הוא הכי גדול והכי מרווח. הסלון פחות חשוב. אני בהתחלה רציתי חדרי ילדים בגודל 4*4. אבל זה היה בעדיפות אחרונה - אז הקטנו אותם כדי לא להגיע למטרז מופרע. אלו הדברים שאני הצלחתי לזכור שכדאי לתת עליהם את הדעת.