רוץ בן סוסי \ רוץ ודהר \ רוץ בגבעה \ רוץ בהר
הסתכלתי בארבעת הלינקים שצירפת - וסהדי במרומים שלא הבנתי איך הנתונים הללו מבטלים את השפעת עלית מחיר יד עבודה מ 10,000$ לשנה ל 70,000$ לשנה על מחיר החסה בשטחים.
אם ניקח את הנתון הראשון כעובדה (יען כי הוא בא מהממשלה) - אז כרגע, כשיד עבודה עולה 10,000$ לשנה, חווה חקלאית מוציאה 10% מתקציבה על שכר עבודה.
אבל אם עלות שכר העבודה תוכפל פי 7 - שכר עבודה כבר לא יהיה 10% מההוצאות, אלא יהפוך להיות הרוב המכריע של ההוצאות. וההוצאות האחרות לא הולכות לשום מקום - הן עדיין יהיו שם.
עלות תפעול החווה תהיה כפולה ממה שהיא היום.
זה יעלה את עלות המימון (הריבית על אשראי וכיוצ"ב) שהחוואים צריכים כדי להתקיים. החווה תהיה חייבת לפחות להכפיל את מחיר ראש החסה לסיטונאי - ואני חושש שזה הרבה יותר מאשר "להכפיל".
כל הידיים שבאות אחרי החווה צריכות להכניס לתימחור שלהן את עלות ה SPOILAGE של המוצר בתהליך ה SUPPLY CHAIN, את עלות ה SHRINKAGE (גנבות סחורה) וכיוצ"ב.
אם ראש החסה נעשה הרבה יותר יקר - גם העלות שגובה שרשרת הידיים שמביאה אותו מהשדה לסלסלת הקניות של הלקוח במרכול עולה. כי כשאתה קונה ראש חסה אתה לא משלם רק את מחיר ראש החסה האחד שבסל שלך - אתה משלם גם את החלק היחסי של העלות של כל ראשי החסה שנרקבו בדרך, או היו יותר מדי זמן על המדף בסופר ונזרקו לפח, או "נפלו מהמשאית" לתא המטען של האוטו הפרטי של המחסנאי...
לגבי החלק השני של הודעתך:
נתחיל מכך שלא הבנתי את משפט החרטומים שבו סיימת את הודעתך. מאיזושהיא סיבה האסוציאציה המיידית והרפלקסיבית שלי (דור שני לשואה עם PTSD) הייתה רכבות, ארובות מעלות עשן, כלבים נובחים ליד גדרות תייל והרבה צעקות בגרמנית.
ואחרי שזה נאמר, רוצה לגעת בכמה מהנקודות שכתבת.
אתה מודע לזה שחלק (קטן - אבל בהחלט מאוד קיים) של זרם המהגרים הלא חוקיים שמגיע לארה"ב מגיע ממדינה שנקראת ישראל?
אני לא לחלוטין רואה איך זה מתיישב עם הנקודה הראשונה ברשימה שלך.
אלו לא בהכרח "תנאים לא אנושיים במדינת המקור" שגורמים לאנשים לשאוף להגיע לאמריקה.
בהרבה מקרים - זו מערכת המרקטינג המשוכללת שמכרה את אמריקה לעולם תחת המותג "החלום האמריקאי" - הלא היא הוליווד.
יש המון ארצות עולם שני ושלישי שבהן החיים קשים - אבל לא ניתן להגדיר אותם כ"זוועה".
בהודו רבים חיים בעוני. גם בסין. וגם בפיליפינים. ובעוד המון מקומות.
אתה רוצה שאמריקה "תתקן את כל הבעיות בעולם כדי שכל העולם יהפוך להיות גן עדן" ואז אנשים יהיו שמחים בחלקם במקומם ולא ירצו להגר?
איך ארה"ב יכולה לעשות את זה?
נעבור לנקודה השנייה שלך: קירות, חומות מבצר, תעלות מים עם קרוקודילים וכיוצ"ב.
אנשים נמצאים נורא בפוקוס על הזרימה של הולכי הרגל דרך המדבריות בדרום.
בפינת אלוהים הקטנה שבה אני גר - במסצ'יוסטס - ההערכה היא שגרים יותר מרבע מליון שב"חים. יותר מ 100,000 מהם הם מהגרים לא חוקיים מברזיל.
הם לא באו משם ברגל.
יש יותר מחצי מליון שב"חים מהודו בארה"ב. הם לא שחו לכאן מהודו, וגם לא הלכו על המים.
יש יותר מרבע מליון שב"חים מסין. גם הם לא נכנסו על ידי חציית גבול קרקעי..
מאות אלפי שב"חים מהפיליפינים
מאות אלפי שב"חים מקוריאה הדרומית.
למען האמת - אני לא חושב שיש הרבה מדינות בעולם שאין להם "ייצוג בקהילת השב"חים" של ארה"ב. וזה כולל מדינות עולם ראשון.
עוד קצת מספרים?
יותר מ 600,000 איש עשו אוברסטיי של הויזה שלהם בשנת 2017.
יותר מ 700,000 איש עשו אוברסטיי של הויזה שלהם בשנת 2018. (לא, אלו לא אותם האנשים...).
ואלו אנשים שלא נכנסו לארה"ב מהחלון - אלא דרך דלת הכניסה הראשית.
שנים על שנים פינה את השלג מהחצר שלי צוות של אירים חסונים שלאף אחד מהם לא היה אישור חוקי לעבוד בארה"ב. הטיסות של אייר-לינגוס מדבלין לבוסטון היו מלאות עד אפס מקום כל שנה בדצמבר - ובדרך חזרה בסוף מרץ.
והם עם דרכונים של מדינה מערב ארופאית כך שיש להם VISA WAIVER.
הצעיר הישראלי מגיע לפה ו"מסתדר" עם עבודה כפועל שחור אצל איזה "ראיס" ישראלי - מנעולן, מנקה אייר-דאקט, מתקין דלתות מוסך, מוכרן בעגלה, סבל בחברת הובלות, שיפוצניק...
ההודי "מסתדר" עם עבודה אצל הודי ותיק יותר כמוכרן ב"פיצוצייה", חנות משקאות, תחנת דלק...
וכך גם הסיני הצעיר, האירי הצעיר...
"מעמד המנוצלים" הזה לא יעלם מן העולם בגלל שיקימו קיר.
מכיוון שהתצפיות האישיות שלי בענין התחילו רק בשנות ה 80 של המאה הקודמת, אני יכול להגיד לך שלמיטב ידיעתי כך זה עבד בשנות ה 70 ואילך.
דור קודם של "עולים לא ליגאליים" נתן עבודה לדור חדש.
הישראלים של "האחרון יכבה את האור בשדה התעופה לוד" מהמיתון של 1966-1967 קלטו את הישראלים שברחו מהארץ אחרי מלחמת יום כיפור (דור "חנויות האלקטרוניקה"). ואלו קלטו את הצעירים שהתחילו את עידן ה MOVERS בשנות ה 80 (משה מאנה). שקלטו בתורם את הדור של ה"עגלונים" בשנות ה 90...
יותר מ 10 מליון אנשים שנמצאים היום בארה"ב קיבלו גרין קארד בעקבות נישואים לאזרח\ית אמריקאי\ת. קשה להעריך איזה אחוז מתוך הנישואים הללו היה "נישואים פיקטיביים" - אבל אני בטוח שלא מדובר על SINGLE DIGIT.