פסח

none11

New member
פסח

זאת שאלה לפאגנים הצעירים יותר ההורים שלכם מכריחים אתכם לבוא לסדר פסח? איך אתם מתחמקים מזה אם בכלל או שאולי לא אכפת לכם לבוא לסדר פסח? רציתי לשאול מה אחרים עושים כי אני עדין לא החלטתי

ToryMaster

New member
זה תלוי

פסח בשבילי, כילידת קיבוץ חילוני להחריד, הוא חג משפחתי, לא דתי. השנה הייתה למשפחה בחירה בין סדר עם הצד של אימא במשפחה [שכעיקרון מסרבים לעשות סדר כהלכתו] לבין סדר עם הצד של אבא במשפחה, שזה אומר ביחד עם דודה שלי ובעלה הדתי [סדר מלא]. אני אוהבת את ליל הסדר, אבל הודעתי להם שאין לי כוח לסדר כהלכתו. אני לא מוצאת שטקסים ותפילות יהודיות פוגעות בדת שלי, או שהן סותרות אותה או הופכות אותי לכופרת, למיטב ידיעתי אין בעצם מושג כזה בוויקה. מה שכן, אני חושבת שבמקום כלשהו, אני כ"עובדת אלילים", לא יכולה ללכת לבית כנסת או לסדר דתי בלי להרגיש שאני מזלזלת באנשים שאיתי, את מבינה את הכיוון שלי? מה האפשרויות שלך לליל הסדר והאם את באמת חושבת לוותר?

Wing Chan

New member
פסח = אוכל טוב. אני בכיף חוגג.

לא כחג דתי, כמפגש עם המשפחה, למרות שאני שם כיפה בכדי לכבד. יותר ממפגש משפחתי (שבא אוטומטית עם בוחטה אוכל בדר"כ) זה לא הרבה בשבילי.

ChildOfTheWoods

New member
אוכל טוב?!?!?...

אל תאכל יותר מידי מצות תהיה לך עצירות... ואוכל טוב זה חנוכה...

Wing Chan

New member
לא יודע איך זה סדר אצלכם

אבל אצלנו זה הברכות, ואז טונות של אוכל טוב על השולחן.

ChildOfTheWoods

New member
זה לא כל כך בעייתי...

אני בא בעיקרון מבית חילוני... אבל אין דבר רע בלבוא לליל הסדר... זה לא טקס נוראי שנוגד את הדת שלי ושבו אני בוגד בדת שלי... אני חושב שאם הייתי בטקס דתי והנוכחים היו מודעים לזה שאני "כופר" בדת היהודית ו"עובד אלילים" זה היה יותר מפריע להם מאשר לי... דווקא בליל הסדר אפשר לראות את זה כמין לכבד את האבות הקדומים שלנו... ולספר את סיפורם... אפשר להסתכל על זה ככה... השנה לדוגמא הייתי ביום כיפור בבית דתי ועשיתי כפרות... זה לא היה נוראי... וזה היה יותר חוויה מעשירה ולמדתי משהו קטן על היהדות...

driftwood89

New member
עקרונית,

אני בא מבית חילוני ואין לי ממש משפחה בארץ ככה שהסדר שלנו הוא פשוט כמה משפחות שמכירות זה את זה הרבה זמן שמתאחדות ביחד לארוחה גדולה... יש את הקריאה של ההגדה אבל בצורה מאוד רגועה וגם הומוריסטית במקומות הנכונים. לבית כנסת אני לא הולך, עוד מעט הבר מצווה של אח שלי ואחריה אני לא ממש רואה את עצמי נכנס לבית כנסת בעתיד, אני מרגיש לא נוח עם הידיעה שלפי אמונתם של כל אלה היושבים מסביבי אני כופר מהסוג הגרוע ביותר, מה גם שהדעות שלי לא בידיוק חופפות אם היהדות בכלליות ואני גם מרגיש רע אם זה שאני כאילו "עובד" על היושבים שם, עובד אלילים בבית כנסת? הורים שלי יודעים טוב מאוד שאני לא מאמין ביהדות, לא יודע אם הם יודעים שאני פגאני אבל סביר להניח שיש להם איזה רעיון כללי בנוגע לאמונה שלי. לענות לשאלתך, הסדר שלנו לא דתי בעליל ככה שאני מרגיש לגמריי בנוח ללכת אליו, אם הוא היה דתי הייתי הולך מתוך כבוד להורים שלי, מבחירה אישית שלי לכבד את המסורת אפילו שהיא לא מתאימה לי, אחרי הכל, זה כולה טקסטים, זה לא מאיים במיוחד. לא מכריחים אותי לעשות כלום, אני הייתי הולך מבחירה, למה להתחמק? כמה נוראי זה כבר יכול ליהיות?

none11

New member
תודה רבה../images/Emo140.gif

החלטתי ללכת בסוף driftwood89 אני גם מרגישה כאילו אני מרמה או "עובדת" על אלה שמסביבי. תודה לכולכם על התגובות ופסח שמח

ToryMaster

New member
האמת שאצלי גם יודעים

אז הם מבינים את המניעים שלי לא לברך עם כולם, או לא להשתתף בהקראה, או לא ללכת לסדר דתי. אצלך יודעים?

none11

New member
ההורים שלי

יודעים בערך אבל המשפחה המורחבת לא יודעת. אצלך כל המשפחה יודעת?

bzwika

New member
הגדה

שלום לכם אני קוראת בפורום כבר הרבה זמן, אני לא מאמינה באלוהים אל זיכרי וכזה שאין לו חסרונות, שנים חשבתי שאני אתאיסטית, כי לא ידעתי מה להגדיר, ואז הגעתי לנושא האלות ומצאתי חומר על פאגנים, ומצאתי לי בית. אני לא סוגדת לאלים ולא מבצעת פולחנים, אני ממשיכה את המסורת היהודית יותר כחלק תרבותי ולא דתי, אני מאמינה שהמקור של כל החגים הם ממקורות פאגנים קדומים, ולכן אני מרגישה מאוד נוח להמשיך לחגוג את החגים היהודים, מתוך ראיה תרבותית אך לא דתית. אני מאוד מתקשה לקרוא בהגדה של פסח, את הברכות וההערצה הזו של האל האחד הטוב מכולם, שבלעדיו האנשים הם קטנים ומסכנים ולבטח לא היו שורדים. האם יש הגדה אחרת? אולי הגדה פאגנית, שיכולה לשלב מוטיבים שונים של הטבע, נשיות,שישמרו על הערכים של חופש, שוויון, אומץ הקשבה וכו' ? אולי משהו ירים את הכפפה?

driftwood89

New member
לא הבנתי

מה את מחפשת? אין דבר כזה דת שמתבססת על אלה אחת, במונוטאיסטים מסתמכים על אל זכרי יחיד, בשאר הדתות הפגאניים יש אלים ואלות, זה טיפה חסר טעם לסגוד לאלוהים אחד או אחת, בדרך כלל יש את שניהם, אני לא מבין, את מחפשת דת פגאנית? את מחפשת הגדה פגאנית? ברוב האמונות הפגאניות אין טקסטים מפורשים... מה את מחפשת?

Tatu4Taty

New member
מה שאתה אומר לא נכון.

וזו גם לא ההודעה הראשונה שנתקלתי בה פה שטענה שבדת פאגאנית יש בהכרח פוליתאיזם. ישנן דתות ניאו-פאגאניות שמתמקדות באלה אחת בלבד. הדיאניות הן דוגמא לכך.

ToryMaster

New member
וחוץ מזה

התמקדות דווקא בפן מסוים של האלוהות [נשי במקרה הזה] לא אומר שמכחישים את הפן השני [הגברי].

driftwood89

New member
בידיוק

זה מה שאני אומר, שאולי מתמקדים באלה או אל מסוים/מת אבל עדיין יש עוד אל/ה או עוד אלים/ות, פגאניזם בהגדרה מתבססת על מספר אלים, המילה פגאניזם באה מהמילה הלטינית "פגן" שאומרת הרבה (נראה לי שהיה איזה שרשור שדיבר על מקור המילה), בטח שאפשר להתמקד באל/ה מסוים/מת אבל זה מתוך הידיעה והקבלה שיש עוד.

Tatu4Taty

New member
...

פאגאניזם (ניאו-פאגאניזם אם אתה מתעקש) יכול להיות מונותאיסטי. ישנן פאגאניות (אני חושב שהזכרים בעניין הזה במיעוט) שמאמינות רק באלה וחוגגות את הפאגאניזם ככזה. בינהן, יש כאלה שלא מגדירות עצמן כפאגאניות ומעדיפות לקרוא לאמונה שלהן "אלוהות נשית" ובשלל כינויים אחרים. למרות הכל, המקור של האמונה הזו הוא פאגאני מאוד. פאגאניזם הוא מכלול הדתות הקדם-נוצריות (בד"כ מתמקדים באירופה) שאינן מארבעת הדתות המונותאיסטיות הגדולות (היהדות, הנצרות, האיסלאם והבהאיים) ויש המהדרין ואף מוסיפים שגם לא דתות המזרח. היום הפאגאניזם מורכב מדתות קוממיות ודתות חדשות מבוססות פאגאניזם קדום. אמנם מונותאיזם פאגאני הוא דבר נדיר, אבל בהחלט קיים. השורשים שלו קשורים וסבוכים בפאגאניזם הקדום. למילה פאגאן יש משמעויות רבות, אבל זו הפעם הראשונה שאני נתקל בפירוש "הרבה". מהיכן המידע על פירוש זה?

driftwood89

New member
....

קשה להודות בזה, אבל טעיתי לגמריי, התעמקתי, המילה הלטינית פאגאנוס אומרת כפרי והמילה היוונית פגוס אומרת מונומנט אבן. אני לא יודע מאיפו הפירוש של "הרבה" נתקע לי בראש אבל מסתבר שטעיתי. אני מצטער. מצד שני, בכל שעות המחקר שלי עדיין לא יצא לי לשמוע על מונוטאיזם פאגאני, האומנם יש פגאניזם מונוטאיסטי? לא ניאו-פגאניזם, אני מדבר על פגאניזם, כוונתי לאמונות עתיקות, האם לפני 2000 שנה או יותר היו כאלה שהאמינו שיש אך ורק אלה אחת או אך ורק אל אחד? (אני מדבר פה על אמונות אירופאיות, ידוע לי על לפחות אחד במזרח) לא שהם רק נתנו כבוד לאחד/ת מתוך ידיעה שיש עוד, אלא שבאמת האמינו שיש אך ורק אל/ה אחד/ת?

Tatu4Taty

New member
בעייתי

התשובה הקצרה שתקבל מרוב הפאגאנים היום היא שסביר שלא. התשובה הארוכה היא שהיו ממצאים של מקדשים במלטה ובהם נמצאו שרידים ארכיאולוגים של מקדשים כאלה ואחרים שיש הטוענים ששייכים לאלה אם. הפופולריות של הטענות הללו הגיעה לשיאה בעקבות התנועה הפמניסטית. ישנו ויכוח בנושא, ורוב הפאגאנים המודרנים כבר אומרים כי לא היה מדובר באלה אם. מדוע? חוקר בשם אנתוני בוננו, ראש המחלקה לארכיאולוגיה באוניברסיטת מלטה אומר כי מלבד מבנה אחד במלטה שבנוי בצורת רחם כיוון ששם נערכו טקסי קבורה, אין אחידות לשאר המבנים וכל הפסלים של "האלה" שנמצאו שם היו חסרי שדיים, דבר שדי בעייתי לקשר אותו לאלוהות בעלת מין. הוא אומר כי הפסלים שימשו לייצוג של רוחות האבות. מנגד, טוענים החוקרים שתומכים באותה "אלה אם" שאומרים כי הפרופורציות של הפסלים תואמים את הפרופורציות של גוף אישה. ישנם סמלים המפוזרים באותם מבנים פרה-היסטוריים שאותם מכירים ממקדשים מכרתים שהיו מקודשים לאלות פוריות ודגן שונות. איאן פרגוסון שחקר את ההיבטים האמנותיים של ממצאי טרשין (מקום באיזור) אומר כי מבנים תת קרקעיים (ההיפוגיאום) מסמלים את החיטה והשעורה. זאת ועוד, באותם מקדשים במלטה גם נמצאו אבנים שדומים לאיבר המין הגברי, לכן יש האומרים שגם אם לא היתה אותה "אלה אם" בהחלט היו שם טקסי פוריות. מידע הזמין שאתה יכול למצוא על הנושא בעברית הוא בגיליון 104 של "מסע אחר" ממאי 2000 (שהוא גם מידע יחסית מעודכן).

למעלה