פעם ראשונה פה: ושאלה לי

פעם ראשונה פה: ושאלה לי

הבת שלי בת 16, לפני כמה חודשים החליטה שהיא לא אוכלת בשר, לא מאידאל של אי הריגת בעלי חיים, אלא היא פתאום נגעלת מבשר, אפילו לראות את הבשר, או העוף, או דגים בכל צורה שהיא. ממה זה נובע? האם זה הליך שכל בן עשרה עובר? איך אפשר לחזק אותה עם מאכלים אחרים?

dannabanana

New member
../images/Emo108.gifגם אני התחלתי את הצמחונות

בגלל הרגשת הגועל. אני לא בטוחה שזה באמת "פתאום" כמו שנראה לך, לא נראה לי שתחושת הגועל צצה סתם ככה ביום אחד. אני למשל נגעלתי בהתחלה (עוד בתור ילדה קטנטונת) לראות חיות מתות לא מבושלות, אח"כ ידעתי שבבית שלי לא אני אבשל "בשר" וכו' "כי זה מגעיל" אח"כ הגעיל אותי לאכול חיות מתות מסוג מסויים ורק אח"כ נגעלתי מהכל ולגמרי.
ממה זה נובע? המחשבה שארוחת הצהריים שלי היא גופה
הדם שיש קרוב לעצמות של העוף. ההרגשה של הגופה החרוכה בבשר. העיניים של הדגים. חוסר האסטטיות שיש בחיות מתות וכו' בודאי שאפשר לחזק במאכלים אחרים, מקווה מאוד בשבלה ובשבילך שהיא אוהבת פירות וירקות=0 בשביל חלבונים ועוד דברים טובים היא תצטרך לאכול קטניות (אגב... אני לא סבלתי חלק נכבד מהקטניות ועכשיו אני חיה בשלום עם רוב הסוגים, אז גם אם לא ואהבים כל כך... לנסות כל פעם קצת, וכדאי עוד יותר שהיא תבשל לעצמה את מה שהיא לא אוהבת, אם כי עדיין לא את הכל אוהבים). היא תצטרך לקחת תוסף B12 (לא יקר! 50~ ש"ח לשנה). יש עוד דברים שצריך להקפיד עליהם...מקווה שאלו שבאמת מבינים בתזונה יענו לך יש גם את החוברת של "כללית" שנועדה למתבגרים צמחונים (מופיעה באינטרנט... אולי למישהו יש קישור?)

למה התיאור שכתבת למעלה

לא מגעיל אותי? אגב, למה שמת אייקון של חתול? אני ממש חושבת שבני אדם כשחוליה במערכת המזון הינם טורפים וכמו שאריה טורף איזו איילה, אנחנו טורפים פרה או תרנגולת. בקשר לאוכל, היא כמעט ולא אוכלת פירות וירקות, רק שבאחרונה היא 'פתאום' התחילה לאכול תפוחים רק את הירוקים, ותאמיני או לא, בצל (מה שנקרא בצל יבש). אין לה הרבה מה לאכול כי גם גבינות היא לא אוכלת והיא היא ירדה הרבה במשקל, עד שבבית הספר חשבו שהיא אנרוקסית.

יש הרבה גישות שונות בעניין

לא כל צמחוני אגב נגעל מבשר, לא כל צמחוני חושב שבני אדם לא אמורים לאכול בעלי חיים אחרים. יש הרבה תחושות שונות בעניין הזה. לגבי הבת שלך, כמה דברים - אם היא מפסיקה לאכול בשר, היא מפסידה מקור לחלבון, לברזל ול B12. את כל הדברים הללו צריך לדאוג להשלים ממקור אחר. חלבונים יכולים להגיע מחלב ומוצרי חלב, ביצים, ושילובי דגנים וקטניות. ברזל - היו פה הרבה שרשורים בעניין וכדאי לבדוק אותם, ובכל מקרה כדאי להישאר במעקב כל חצי שנה לראות שאין חוסרים. ברזל לא כדאי לתסף סתם ככה על דעת עצמכם בלי שרופא יגיד שיש צורך. B12 - להיות במעקב, אפשר להתייעץ עם הרופא לגבי כדור מציצה פעם בכמה ימים. לא בטוח שהיא תצטרך כבר מההתחלה. זה לגבי השלמת התזונה. מה שעוד מטריד זה שהיא ירדה הרבה במשקל, לא אוכלת ירקות, לא אוכלת גבינות, ולא אוכלת בשר כי הוא מגעיל אותה (ולא מסיבה אידיאולוגית כלשהי). זה אצלי מדליק איזו נורה אדומה שאני חושבת שכדאי לשים לב אליה. הרבה נערות שמנסות לרדת במשקל חושבות שלהיות צמחונית יעזור להן, ולמעשה צמחונות היא "בעיה" די נפוצה אצל בנות עם הפרעת אכילה. גם העניין של להיגעל מאוכל באופן כללי נפוץ אצל בנות שמנסות לרדת במשקל בצורה לא בריאה, ואני חושבת שכדאי לשים לב לכל זה. אני כמובן לא אומרת שיש לה הפרעת אכילה כלשהי, אבל אסור להתעלם מהאפשרות שיש פה יותר מאשר "סתם" היגעלות פתאומית מבשר. ובנוסף לכך, אני ממליצה לקחת אותה לבדיקת דם כללית שתראה מה מצבה. אם היא ירדה הרבה במשקל והתפריט שלה לא מגוון יכול להיות שיש כל מיני חוסרים וכדאי להיות במעקב.

michal_sil

New member
ורד הגליל,מה שאת מתארת מאוד מדאיג

בלי קשר לנושא הבשר. קשה להניח שרק ההפסקה באכילת בשר גרמה לירידה כה דראסטית במשקל. מן הסתם יש כאן בעיה מורכבת יותר. במקומך הייתי פונה לרופא ליעוץ.

בנות בנות, כיוון שהועלו חשדות

בתי עברה בדיקה אצל רופאת ילדים מומחית. בדיקות דם מקיפות, והכל תקין. ובדיקת אקג, והכל תקין. היא צריכה קצת ענין באוכל וזה אין לה, אבל למשל ברגע זה היא מקלפת לה בנחת בוטנים בקליפות ומכרסמת בכיף = מקור לחלבון הא? אל תדאגו האמא הזו שנקרא 'ורד הגליל' שמה עין על הבת הזו, בשקט בשקט, אבל יודעת המון.

אני שמחה לשמוע.

אגב, בוטנים הם לא ממש מקור לחלבון אלא יותר מקור לשומן. עדיף שהיא תצרוך מקורות חלבון כמו אלה שפירטתי בתגובה הקודמת.

ואני מקווה כמובן

שאת לא מתרעמת על מה שהעלנו כאן, זה באמת נעשה מתוך דאגה. אני בעצמי בתיכון הפכתי מילדה שמנמנה מאוד לספורטאית רזה וחטובה, פשוט כי התחלתי לעסוק בצורה אינטנסיבית בענף ספורט (שבו אני עוסקת עד היום). זה העלה הרבה דאגות בסביבה, וזה גם היה במקביל להפיכתי מצמחונית לטבעונית, ולי מעולם לא היו שום כוונות הרזיה אז. הייתי שמחה ומאושרת גם כשמנמנה. אבל אני בהחלט יודעת שיש אזעקות שווא ולא כל מי שמראה תסמינים כאלה היא בעלת הפרעות אכילה. עם זאת, הצטמחנות והיגעלות מאוכל הם שני מאפיינים כל כך נפוצים אצל בנות עם הפרעות אכילה, שלא יכולתי להתעלם מזה ולא להצביע על הנקודה הזו. מקווה שאת מקבלת את זה בהבנה ואני שמחה שאת אכן עם אצבע על הדופק בנוגע אליה

אלי ו.

New member
אני מצטרף לדאגה של מיכל

ברוב המקרים צמחונות אינה יותר מצמחונות אבל יש מקרים בהם צמחונות היא "תירוץ" שמסווה מאחוריו הפרעת אכילה. ירידה דראסטית במשקל במקביל להמנעות ממאכלים מסויימים צריכה להדליק נורה צהובה ולהעלות את הערנות כדי לודא שמדובר אכן רק בצמחוטבעונות ולא במשהו אחר.

d a p h n a

New member
לא, נראה לי שהוא דווקא התכוון

לנורה צהובה (כמו האור הצהוב ברמזור): היינו זו עוד לא נורה אדומה (של אזהרה די ודאית), אבל זו כן נורה "צהובה", של שימי לב, יכול להיות שיש כאן משהו.

dannabanana

New member
../images/Emo108.gifאנשים שונים נגעלים מדברים

שונים.
לא ניסיתי לגרום לך להגעל... שאלת ממה נובעת תחושת הגועל, ועניתי לך לפי מה שעובר עלי. יכול להיות שהבת שלך נגעלת מדברים אחרים. האייקון של החתול מלווה כל הודעה שלי
. כדאי לה מאוד להתחיל ללמוד לאהוב פירות וירקות, בלי קשר לצמחונות. גם אוכלי בשר זקוקים לפירות וירקות. מממ... גם אני לא אוכלת גבינות, טיבעונית, לא כל אוכל כולל חיות מתות או גבינות. לומדים להכיר מאכלים חדשים
. והחוברת של כללית (תודה למי שהביא את הקישור
).... http://www.derech-haim.co.il/vegeterian.asp?md=4&sm=11&tm=414&type=art יום טוב
-דנה-

LullaBelle

New member
עיצה קטנה

מאנורקסית לשעבר. הרבה בנות שמפתחות את מחלת האנורקסיה הופכות לצמחוניות ואף לטבעוניות, כי זה מאפשר להן לא לאכול מאכלים "אסורים" שיכולים לגרום לעליה במשקל. בשר ומוצרי חלב הם בד"כ מאכלים "אסורים". אני לא אומרת שהבת שלך בהכרח אנורקטית, אבל לי אישית, בתור אחת שהייתה שם, זה מצלצל לא נעים. אני ממליצה לך לפנות לייעוץ. מנסיון אישי, כדאי לפנות לבית חולים שניידר בפתח תקווה, לפסיכיאטרית בשם ד"ר פניג. היא בתחום כבר המון שנים ומספר ענק של בנות נרפאו אצלה, כולל אותי גם. אני ממליצה לך לבדוק את זה, ככה לכל מקרה, כדי שאם אכן מדובר בהפרעת אכילה, תוכלו לתפוס את זה מוקדם לפני שיש פגיעה משמעותית ובלתי הפיכה בבריאות הילדה.

כפי שכתבתי היא היתה בבדיקות

והיא אוכלת, והיא לא רזה במיוחד, 51 קג' למי שמעוניין.... תודה.

d a p h n a

New member
כמה הערות

1) משקל לבדו הוא מידע לא משמעותי. מה שחשוב הוא משקל ביחס לגובה. יש גובה שבו 51 קילו זה משקל מצויין (למשל, זה המשקל האידיאלי לגובה שלי - 1.60). לעומת זאת, אם היא בחורה גבוהה, זה יכול להיות משקל די נמוך מבחינה בריאותית (למרות מה שהחברה מעודדת השידפון שלנו נוטה לחשוב). 2) מה שמדאיג הוא לא המשקל האובייקטיבי אלא הירידה החדה במשקל. 3) בדיוק לפני כחודשיים נתקלתי בקרבתי במקרה של נערה שלכאורה רק ירדה קצת במשקל, והיא נבדקה אצל רופאה ולכאורה הכל היה תקין - ושבועיים לאחר מכן היא אושפזה עם פרפורי לב שהתבררו בזמן האשפוז כתוצאה ישירה של הרעבה עצמית ואנורקסיה. הנערה לא היתה רזה במיוחד (בגלל זה כנראה גם הרופאה לא עלתה על זה), אבל במידה מסויימת למזלה הלב שלה הגיב רע להרעבה, ולכן היא הגיעה לבית החולים ויכלו להתחיל לטפל באנורקסיה שלה לפני שזה הגיע למצב קיצוני. כל זה לא כדי להגיד, חלילה, שביתך סובלת מהפרעת אכילה. רק להפנות את תשומת ליבך לסימנים.

LullaBelle

New member
ככה היה גם אצלי

המשקל הכי נמוך שהגעתי אליו אי-פעם היה 38 קילו - ואני אישה קטנה, מטר חמישים וחמש, כך שלמרות שזה היה משקל נורא נמוך, עדיין לא נראיתי כמו הסטריאוטיפ של אנורקטית. אבל כן ירדתי במשקל בצורה חדה וכן כמעט מתתי.

חשוב להגיד שבמקרים כאלה

המשקל הוא באמת לא תמיד אינדיקציה. בפורום הפרעות אכילה יכולות הרבה לספר לך שהן היו עם שלל הפרעות אבל רחוקות מהמראה ה"קלאסי" של נערה עם הפרעת אכילה. הרי למראה הזה מגיעים רק אחרי תקופה ארוכה במצב הזה, לא מיד על ההתחלה.

TheFinalCut

New member
הערה

בני אדם מוגדרים כאוכלי כל (Omnivores). מבחינה פיסיולוגית אנחנו מותאמים ומסוגלים לעכל מזונות מגוונים ושונים. אמנם אנו מסוגלים לעכל ולהפיק אנרגיה וחומרי מזון מהחי, אך בהחלט איננו טורפים, כפי שניכר ממבנה ותכונות נוספות של מערכת העיכול שלנו, מבנה השיניים וכן הלאה. אם נתעלם מעובדות אלו ובכל זאת נשווה את מיננו למינים טורפים, אי אפשר שלא לשים לב שמיעוט זניח בלבד מהאוכלוסיה האנושית באמת עוסק כיום בציד, בעוד השאר פשוט "טורפים" חיות מתות, עטופות ניילון ופלסטיק, שרכשו בסוּפר (ואת כמויות האנרגיה העצומות שהטורף מבזבז באיתור ולכידת טרפו, אנו צוברים במאגרים צמיגיים על גופנו, שלא במפתיע עלולים להוות גורם למחלות לב וכלי דם ולסוכרת). מעבר לכל זה, אין בימינו כל ספק שככלל, בני אדם יכולים לחיות טוב ובריא על טהרת המזון הצמחי וברוב המקרים אף טוב יותר מאשר "אוכלי כל". כדי לעשות את זה נכון, צריך לדאוג שהתזונה תהיה מגוונת ומאוזנת ולבצע בדיקות דם תקופתיות (זה נכון גם לכם ההורים, גם אם אינם מגבילים עצמכם למזון צמחי - שכן רוב האוכלוסיה אינה ניזונה היטב, ונפוצים מאוד חוסרים ועודפים שאחריהם חשוב לעקוב, כדי למנוע בעיות). כדי לקבל רעיונות ומתכונים עבור בתך, אני ממליץ לפנות לאתר הצמחונות הישראלי: www.veg.co.il

d a p h n a

New member
שני דברים

אחד, חשוב שהיא תשלים את החלבונים בדרכים אחרות. אם היא לא אוהבת גבינה, מה עם יוגורט? היא לא אוהבת גם גבינה צהובה מומסת על דברים (כי אני לא אוהבת גבינות אבל כן אוהבת צהובה ככה)? ובנוסף מקורות אחרים כמו ביצים, קטניות, תחליפי בשר (טבעול וכד'). שנית, למרות שהן נורא לא פופולאריות עכשיו, כדאי לא להזניח את הפחמימות, ובמיוחד שילובים של דגנים וקטניות (למשל אורז עם עדשים או שעועית, פיתה עם חומוס וכד'). השילוב הזה נותן לגוף הרבה, ובנוסף הפחמימות נותנות אנרגיה ויכולות גם לעזור להעלות חזרה את המשקל שלה (ובנוסף, אם היא לא תסכים לאכול פחמימות, זה יכולה להיות אינדיקציה לבעיית אכילה מאחר ורובנו מאוד אוהבים פחמימות, ומצד שני מי שמנסה לרדת במשקל נוטה לראות בהן אויב). ולבסוף, לא לוותר בעניין הירקות. לנסות להציע לה ירקות בצורות שונות ומסוגים שונים. לא להכריח אותה לאכול אבל שיהיה היצע. היא לא אוכלת אפילו אם זה סתם פרוסות עגבניה או מקלות גזר (כלומר לא סלט או משהו מורכב כזה, אלא פשוט ירק)?

למעלה