פיתגורס, כתות וחיות אחרות...
אחחח, איך אני אוהב לרשום את ההודעות האלו. פיתגורס מסאמוס (samos) היה אחת מהדמויות המשפיעות והמסתוריות ביותר בתולדות המתמטיקה. לא שרדו עדויות ממקור ראשון אודות חייו ויצירתו, לכן קשה מאוד על ההיסטוריונים לברור את העובדות מהבדיה. ישנם כמה דברים שנראים וודאים: פיתגורס היה הראשון שפיתח את הלוגיקה של המספרים, המספרים לא היו עוד אמצעי לספירה וחישוב בלבד, אלא זכו לתשומת לב בזכות עצמם. פיתגורס בוודאי ידע על קיומם של מספרים אחרים מלבד מספרים טבעיים, כוונתך הייתה שפיתגורס לא האמין במספרים אי-רציונאלים (מספרים שאינם מספרים או שלמים, או שניתן להציג אותם כחלוקה של מספרים שלמים). אאוקלאידס נחשב כהראשון שהצליח להוכיח את קיומם של מספרים אי-רציונאליים (אם אתם מתעניינים בהוכחה אני יכול להראות לכם אותה) אבל ישנה טענה שהפיתגוראסים (מיד ארחיב בנושא מי היו) היו הראשונים, אך הרעיון היה כל כך נתעב בעיני פיתגורס שהוא החליט להשמיד את ההוכחה. פיתגורס חי במאה השישית לפנה"ס, רכש את מימונותיו המתמטיות בהסתובבות בעולם העתיק, כמה אגדות מספרות שפיתגורס הגיע עד הודו ובריטניה. אחרי עשרים שנות מסע היו ברשות פיתגורס כל החוקים המתמטים מרחבי העולם הידוע. הוא הפליג למולדתו (סמוס הוא אי בים האגאי) בתקווה להקים בית ספר שיוקדש ללימודי פילוסופיה ומחקר מתמטי. אלא שבהעדרו מיוון השתלט הרודן פוליקרטס (polycrates) על סמוס, והפך אותה מחברה ליברלית לחברה א-סובלנית ושמרנית. פוליקרטס הזמין אמנם את פיתגורס להצטרף לחצרו, אבל פיתגורס השכיל להבין שאין זה אלא תכסיס שתכליתו להשתיק אותו, ולכן סירב להצעה. פיתגורס התיישב במערה בצד מרוחק של האי. רצונו העז ללמד גרם לו לשחד נער צעיר, כדי שהלה ייאות להפוך לתלמידו הראשון. כמה היסטריונים טוענים שגם שמו של התלמיד היה פיתגורס. והוא עתיד לזכות בתהילה כראשון שנתן עצות תזונה לספורטאים כדי לשפר את יכולתם. ככל שחלפו הימים הבין פיתגורס שחוסר הרצון ללמוד שהתגלה בתלמידו בתחילה הפך לשתוקה לידע. הוא העמיד פנים שלא יכול לשלם לתלמידו ועליהם להפסיק את השיעורים. בנקודה זו הציע התלמיד לשלם לפתיגורס לשלם למורה, ובלבד שחינוכו לא ייפסק. התלמיד הפך לחסיד. אך זוהי הייתה הצלחתו היחידה של פיתגורס בסמוס. אמנם, הוא הצליח להקים בסמוס באופן זמני בית ספר, אך דעותיו בעניניי רפורמות חברתיות גרמו לו שייאלץ לגלות מן המקום, מלווה באימו ובתלמידו האחד. פיתגורס עזב לדרום איטליה, והתיישב בקרוטון. שם מצא למזלו את פטרונו - מילו (milo). מילו הינו האיש העשיר ביותר בקרוטון, וזכה במשחקים האולימפים שבדלפי 12 פעמים. מילו העריך את לימודי הפילוסופיה והמתמטיקה גם כן, ולכן פינה חלק ביתו והעניק לפיתגורס מספיק מקום כדי לייסד בית ספר. כשהוא בטוח בביתו החדש, פיתגורס הקים את אחוות-פיתגורס - חבורה של 600 תלמידים, אשר לבד מיכולתם להבין את משנתו, היו מסוגלים גם ליצור באופן עצמאי. כל מי שהצטרף לפיתגורסאים היה נדרש למסור לידי קרן משותפת את כל רכושו החומרי. פיתגורס טבע גם את המילה פילוסוף ונתן את ההגדרה לה. על אף שרבים היו מודעים לשאיפות הפיתוגראיות, איש מחוץ לחבורה לא ידע את הפרטים או את טווח הההצלחה. כל אחד מן החבורה היה מחויב בשבועה, שלעולם לא יגלה לאחרים את התגליות המתמטיות. אפילו אחרי מותו של פיתגורס הוטבע אחד מבני החבורה משום שהפר את שבועתו. הסודיות של החבורה היא זאת שגרמה לכל כך הרבה מיתוסים סביב הטקסים הסודיים המיוחסים לחבורה. אני יכול להמשיך להרחיב לגבי הידע המתמטי והפילוסופי שפיתחה החבורה אבל ניראה לי שגם ככה גלשנו יותר מדי. עד כאן השידור הישיר מהספרייה של אלון...