צירוף מילים שלא אושר ע"י האקדמיה ללשון העברית

מיכי 10

Member
כן, יתכן שחיפשו מילים חדשות לתיאור עבודות

הקבלן, אשר להן יש כבר קונוטציה שלילית ביותר. (ולדעתי כנ"ל גם ל"עבודה שחורה").


ולעניין השרשור ה"פוליטי" שביקשתי להפסיק, הוא לא הפריע לי אישית. ארבעתכם הבעתם את דעותיכם בצורה ברורה, מעניינת ומכובדת בהחלט.
אבל אני לא רוצה לאפשר פתח להִדרדרות, ולו רק בגלל מישהו שסתם יעבור ויוסיף משהו שיגרום להתלקחות.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מסכימה בשני המקרים. יש כאן מונחים

שלא הומצאו בעברית, ומדובר כאן בתרגום שלהם, לא במכבסת מילים.

"מיקור חוץ" הוא כשחברה מוציאה שירות או עבודה לספק חיצוני. זה לא חייב להיות נצלני או לרעה, פעמים רבות זה מטעמים ניהוליים מקצועיים גרדא (למשל כי לחברה לא משתלם לפתוח מחלקה, לשכור עוד מקום ולהכשיר עובדים כשכבר יש חברה שמספקת פתרון הולם.

כפי שכתבה מיכי, "עובדי קבלן" הם הרבה פעמים באמת עובדים שעבודתם בחברה עצמה (ולא בחברה שזכתה במכרז) ופשוט לא מועסקים בה ישירות. זה נפוץ במיוחד בתחום הניקיון, למשל. המנקים (בד"כ מנקות) מן הסתם מבצעים עבודה בחברה שבה הם מנקים, אבל הם לא עובדים שלה, אלא מקבלים משכורת מקבלן.
 
תלוי איזה "בית תכנה"!

ישנם בתי תכנה עם סביבת, כלי וסגנון פיתוח פחות או יותר אחידים, לרבות כניסה למחשב של הלקוח בלי נוכחות פיזית של המתכנתים. הם מתחברים ישירות מהמשרד שלהם, בחברה שלהם. באופן זה הם גם מתניידים בקלות מלקוח ללקוח.

אך ישנם בתי תכנה אחרים שעובדיהן הם "עובדי קבלן" לכל דבר, למעט תנאים קצת יותר טובים, אבל אותו הפרינציפ. המתכנתים לא לומדים שום דבר ב"חברת האם" שלהם, ואף אין להם שולחן עבודה במשרדיה, להבדיל מהסוג הראשון.

בכל מקרה הבעלים משתדלים לשלם למתכנתים כמה שפחות, והמתכנתים מחפשים מקום עבודה שמשלם יותר.

משום מה זה נחשב "לא פייר" אם הלקוח מפתה את המתכנת לעבור להעסקה ישירה, שהיא כדאית לשניהם.

אגב, ישנה גם תופעה שבתי תכנה מרמים את הלקוחות. הלקוחות, בשכרם שירותי חוץ, רוצים להישאר "ראש קטן" ושהספק גם יחשוב בשבילם. ובכן, ישנם ספקים המנצלים את "הראש הקטן" של הלקוח ו"מספקים" לו שירותי תכנה מעבר לצרכיו האמיתיים! יושבת אצל הלקוח חבורה שלמה של מתכנתים ועושים עצמם עובדים, כאשר למעשה הם "עובדים" על הלקוח. למשל, איזשהו דוח חדש ניתן לפעמים לפתח ב-5 דקות באמצעות העתקה פשוטה מתכנית קיימת, אבל הלקוח אינו מבין את זה
 

asaphx

New member
האם האקדמיה מעדיפה את המונח "אאוטסורסינג" ?

בהכירי אותך אני משער שבברירה בין השניים היית מעדיפה את המונח העברי התקין (גם אם לא תקני) על פני מונח אנגלי עם צליל זר כל כך, ויש להודות שמילים זרות כאלו (מתועתקות מאנגלית) לא חסרות בעברית של ימינו, במיוחד זו של בני דורי.

תמוה ואף לוקה בעיניי שלמרות שלא מצאו מונח חלופי הולם, ראו לנכון באקדמיה להביע את מורת רוחם ולציין שלא אישרו את המונח - וזאת מטעמים שגויים אף הם, לדעתי, ולראיה שהמונח נקלט היטב בציבור ואף ללא עידוד מטעם האקדמיה. כלומר, מילא לפסול מונח שהיה חסר והתקבל בברכה - אף לעשות זאת מבלי להציע חלופה? במה הם מצפים שנתשתמש בינתיים?
 

מיכי 10

Member
כן. שאלה טובה וּבִֿמְקוֹמָהּ.

אתה צודק; אני מעדיפה בין שתי האפשרויות האלה, את המונח העברי. אבל הוא גורם לי אי נחת רבה, בלשון המעטה. הוא כל כך מלאכותי בעיני, וכל כך לא ברור, שלא אוכל להשתמש בו.
לא מפריע לי שבאקדמיה כתבו את האמת, שהם לא מאשרים את הצירוף.
(חח. הם לא מאשרים כי הם לא מאושרים
). אבל אתה צודק שזה מוזר לא לאשר וגם לא להביא הצעה אחרת.

*~*~*~*~*~*~*
יש לי דף בו אני מרכזת שאלות שאני מתכננת לשאול בהזדמנות מישהו מהאקדמיה, שאני מעריכה מאד. כבר הוספתי גם את השאלה הזאת.
 
בין מיקור חוץ לעובדי קבלן

הדיון גלש אמנם מחוץ לתחום הלשוני, אבל חשוב להבהיר כמה מושגים:
מיקור חוץ מתייחס להעברת חלק מפעילות הארגון, בדרך כלל תחומים שאינם מפעילות הליבה שלו, לגורם חיצוני. זה קורה בשני הקצוות: בקצה "הגבוה", מדובר בייעוץ משפטי, נושאים פיננסיים, דוברות וכדומה; בקצה "הנמוך" מדובר בעבודות ניקיון, שמירה, הסעדה וכדומה.
הוותיקים בינינו זוכרים ימים שבהם השומר, מחלקת התה והמנקה היו כולם עובדים מן המניין, בעלי זכויות סוציאליות מלאות ופנסיה, שהשתתפו עם שאר העובדים בנופש השנתי ובכל אירועי החברה.
העברת שירותים אלה מעובדים פנימיים לחיצוניים לא חייבה בהכרח מעבר לעבודת קבלן - חברת הניקיון או ההסעדה יכלה בהחלט לתת לעובדיה זכויות מלאות ולהעסיקם בכבוד, אבל מכיוון שחברות אלה ניזונות בד"כ מניצול ועושק החלשים, הן בחרו להעסיקם בלי תנאים, בלי קביעות ובלי זכויות.
עם זאת, העסקה באמצעות קבלן קיימת גם לדוגמה במשרד החינוך, ללא קשר למיקור חוץ אלא רק במטרה לחסוך כסף ולהימנע מהעסקת עובדים מאורגנים ובעלי זכויות מינימליות. כאן מדובר בפעילות הליבה שמתבצעת באמצעות ובפיקוח המערכת, רק בתנאי עבדות לא הוגנים.
 

מיכי 10

Member
כן, באמת חבל מאד שנוצרו

כאילו מעמדות שונים במקומות עבודה. זה גם לא הוגן וגם כן מביך.

אבל מתוך סקרנות: מה קורה במשרד החינוך?
איזו העסקה באמצעות קבלן יש שם? אתה מתכוון למזכירות, לשרתים או לאבות בית (בבית ספר מסויים שמעתי שאין שרת, אלא אב בית)? או שהכוונה לחלק מהמורים?
 

מיכי 10

Member
אתה רציני? בטוח בכך?

הם מורים בבתי-ספר של משרד החינוך, אבל מועסקים דרך קבלן??
 

trilliane

Well-known member
מנהל
לגבי משרד החינוך, ממש לא מדויק

מכירה אישית מורים שעובדים במסגרת מכרזים של משרד החינוך (כלומר הם עצמם לא עובדים של המשרד) ומקבלים תנאים הוגנים, כולל זכויות וממש לא "תנאי עבדות".

אגב, זכויות מינימליות (לפי החוק) לא ניתן למנוע מאף עובד, לא משנה מי מעסיק אותו. אם ידוע על פגיעה בזכויות ניתן לתבוע נקודתית בבית הדין לענייני עבודה ולהגיש תלונה עקרונית למשרד הכלכלה, יש מחלקות שם שבודקות את תנאי ההעסקה וקונסות מעסיקים נצלנים שלא פועלים כחוק (גם זה מידע אישי).
 
אם ישנם כאלה שמקבלים תנאים הוגנים,

זה לא אומר שכך כולם. בתל אביב חלק גדול מאוד מהמורים (אני לא זוכר בדיוק אם חצי או שליש) הם עובדי קבלן משוללי כל זכויות.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
לא אם, יש; ולא טענתי שכך כולם.

לכן כתבתי "לא מדויק" ולא "לא נכון". זו לא התמונה כולה.
לגבי "משוללי כל זכויות" לא ברור לי למה אתה מתכוון.
אולי אין להם זכויות ייחודיות למורים, אבל אין דבר כזה משוללי כל זכויות. זכויות עובדים בסיסיות לפי חוק לא ניתן לשלול, וכאמור, אם שוללים, יש למי לפנות (ומעסיקים חוטפים קנסות רציניים וכואבים מאוד בכיס).
 
למה להטפל למילים?

ברור שלכל אדם יש זכויות כל שהן.
למשל, רבים ממורי הקבלן מפוטרים עם סיום שנת הלימודים כדי שלא יקבלו שכר עבור תקופת החופש הגדול.
אחרים גם אינם מקבלים שכר עבור חגים, ימי טיול או ביטול שיעורים מסיבות כלשהן.
לחלק מהם ישנם חוזים המבטיחים המשך תעסוקה ותשלום עבור חגים, טיולים וכו', אך חוזים אלה מופרים בלי סוף.
קישור לדוגמה
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אני לא נטפלת למילים אלא למידע שהן מביעות

וכפי שאני מסייגת את עצמי ולא מכלילה בצורה נחרצת ללא צורך, נראה לי ראוי לעשות גם הפוך. ברור שאם יש הפרות חוזה או פגיעה לא הוגנת יש סיבה להתלונן ולהיאבק (וכאמור, יש למי).

לגבי תשלום שכר עבור חגים, כל מי שמשתכר לפי שעה לא מקבל שכר על זמנים שאינו עובד בהם. אני למשל מעולם לא עבדתי במשרה עם משכורת חודשית קבועה ולכן מעולם לא שילמו לי עבור חגים. אין פירוש הדבר שאני נטולת זכויות.

בחרתי לעבוד בעבודות מסוגים מסוימים שמאפשרים לי גמישויות מסוימות. יש בהן יתרונות ויש בהן גם חסרונות, אין ספק. כל אחד עושה את הבחירות שלו. אין לי כוונה לנהל דיון מעבר לכך כי זה לא הפורום.
 
מורים עבדו מאז ומתמיד

עם שכר חודשי, כולל חגים, טיולים, חופש גדול, עד שהמציאו את... "מיקור החוץ" שלהם.
עכשיו ישנם מורים שעובדים במקביל, מבצעים בדיוק אותה עבודה, אבל אחד מהם מקבל שכר חודשי, ואחר - לפי שעות, שזה לא כולל את החופש הגדול, חגים וכו'.
בהשוואה לראשון, השני, בתור מורה, הוא משולל כל זכויות. כל זכויות נורמליות שהיו למורים לפני שהמציאו את המיקור. אילו "זכויות" נותרו לו? השכר המינימלי לשעת עבודה? הזכות לנשום?
 

trilliane

Well-known member
מנהל
מה הקשר? אז מה שהיה הוא שיהיה לעולם ועד?

בכל מקום ובכל תצורה שהיא? תשלום עבור שעות עבודה בפועל מקובל מאוד במשרות רבות. כאמור, אני בחרתי לעבוד כך ובאותה מידה גם אחרים יכולים לבחור לעבוד כך (או שלא; אני מקווה שהם קוראים את חוזה ההעסקה לפני שהם חותמים עליו). איני מסכימה איתך באופן שבו אתה מתסכל על "זכויות" אבל כאמור, אין לי כוונה להרחיב את הדיון, זה לא הפורום המתאים.
 

אמירמל

New member
זה אכן לא הפורום לכך

אבל אני לא יכול להימנע מלהגיב.
כל הרעיון של משפט העבודה מבוסס על כך שאי אפשר להשאיר את מערכת יחסי העבודה מבוססת על החוזה בין המעביד לבין העובד היחיד כיוון שהדבר יביא לדריסת העובד היחיד על ידי המעביד. ההתערבות מגיעה בשני מישורים: הראשון הוא קביעת תנאי מינימום (שכר, חופשה שנתית, דמי מחלה, פיצויי פיטורים ועוד). המשיור השני הוא הבטחת האפשרות לעובדים להתארגן ולנהל משא ומתן קיבוצי על תנאי עבודתם. ההתארגנות מאפשרת גם העמדת עובדים על זכויותיהם המינימליות שכן לא תמיד עובדים מודעים לזכויות אלה באופן מלא (כפי שהוכחת בהודעה הקודמת שלך - עובדים שעתיים דווקא זכאים לדמי חגים אם הם עומדים בתנאים לכך ואילו עובדים חודשיים לא). היא מאפשרת גם כלי יעיל לאכיפה במקרה של העובד היחיד שלפעמים נמנע מלתבוע כי הוא מפחד מפיטורים אבל אם הוועד הוא זה שפועל בשמו המעביד יחשוש מסכסוך עם כל העובדים.

אחת המטרות של גיוס עובדי קבלן היא לגרום לכך שהעובדים לא יהיו מאורגנים בדיוק כדי לשלול את ההגנה הקיבוצית על כל רבדיה מאותם עובדים והתוצאות הן בדיוק מה שטלמון סילבר הצביע עליו: עובדים שפוגעים בזכויותיהם המינימליות החוקיות ואין לכם כלי אכיפה יעיל חוץ מפניה לבית הדין לעבודה שבעקבותיה "במפתיע" המעביד ימצא פגם בעבודתם ויפטרם או, אם נשכרו מלכתחילה לתקופה מסוימת כמו שנת לימודים (ומתוך הנחה ברורה לכל שישובו וישכרו כך גם הלאה), יחליט שיש טובים מהם ויוותר על שכירתם מחדש.
 

מיכי 10

Member
ברוך הבא לפורום, אמיר.


זה אומנם לא הפורום המתאים לכל הדיון הזה בחוקי עבודה ובזכויות עובדים, אבל בינתיים זה לא מפריע.
ובכלל, כשהדברים כתובים גם בעברית יפה, מי אנחנו שנתלונן?


אתה מוזמן להשתתף גם בדיונים בנושאי בלשנות ושפות העולם (כולן, כולל עברית).

מיכל.
 

אמירמל

New member
תודה, מיכל

אבל אני לא באמת חדש בפורום. אני קורא קבוע מזה שנים רבות וכתבתי מדי פעם בו בניק אחר.
 
למעלה