צער בעלי חיים

צער בעלי חיים ../images/Emo35.gif../images/Emo8.gif

היי, אני שיר, בת 17 וחצי, פעילה נגד התעללות בבעלי חיים
. אשמח אם תמצאו את הזמן לעיין בכתבה חדשה שכתבתי בנושא ולהגיב עליה בעמוד הכתבה
, שיר

מה הרב קוק אומר על צמחונות?

הרב קוק שנפטר לפני קצת יותר מ70 שנה כותב ש"יש ענף עיקרי אחד של ההתקדמות האנושיות היותר גבוהה, שהוא עומד כעת, למי מצב הקולטורה (החברה) הנוכחית, רק במצב חלום נעים של איזה אידיאליסטים יותר קיצוניים, והיא שאיפה מוסרית טבעית לרגש היושר האנושי, שימת עין למשפטם של בעלי חיים במלוא המובן". הרב קוק רואה ברגש הצמחונות רגש נעלה ואידיאליסטי, וזאת מכיוון שאכילת בשר אומנם מותרת כמובן על פי ההלכה, אבל ההיתר ניתן רק לאחר חטא אדם הראשון. במציאות שלפני החטא, מציאות אידיאליסטית, אין מקום לאכילת בשר חיה, ואין ספק שהאנושות עוד תעלה למדרגה כזו בהמשך. עוד כותב הרב קוק " אין ספק לכל איש משכיל והוגה דעות, שהרדיה האמורה בתורה 'ורדו בדגת הים ובעוף השמים ובכל חיה הרומשת על הארץ' איננה מכוונת לרדיה של מושל עריץ, המתעמר בעמו ובעבדיו...

היהדות מעודדת צמחונות? בערך...

כי מצד אחד כפי שאת רואה הרב קוק כותב על המגמה הזו כמגמה אידיאלית מאד, ושיש לה מקום חשוב. מצד שני - הרב קוק (שהיה בעצמו צמחוני) כותב שצריך לדעת מהו הזמן המתאים לצמחונות - היה לה מקום בעבר הרחוק, בגן עדן, לפני חטא אדם הראשון, ויהיה לה מקום לעתיד לבוא - כשנחזור לעולם אידאי. כרגע זוהי מגמה אידיאלית ויפה - אך עדיין לא הגיע זמנה להתפשט בעולם כמגמה מוחלטת, וכך כותב הרב קוק: "מובן הדבר שאין אנו יכולים כלל לקבוע זמנים לאותה ההתנשאות (הכוונה להתעלות המעמד המוסרי למעמד גבוה של צמחונות), והיא מונחת באותה התיבה הרחבה שכוללת תכונות שונות נעלות זו מזו, היא תיבת לעתיד לבוא..." מכיוון שבנקודת הזמן הנוכחית העולם עוד לא ברמה המוסרית המספיקה לרמה מוסרית זו - רק יחידי סגולה נוהגים בה...

tamarhp

New member
לא בדיוק אבל בערך

אין שום היתר להתעלל בבעלי חיים (ויש גם איסור צער בעלי חיים). וכמו כן התורה אוסרת על האדם להשחית את הועלם "סתם כך". אבל מצד שני, אלוקים נתן לאדם רשות "לשלוט" בעולם ו*להשתמש* בו לצרכים שלו, למשל: לשחוט חיות כדי להנות מאכילתן ומעורן (לבגדים), לכרות עצים כדי לבנות רהיטים או לחמם את הבית... אבל גם אז התורה באה ואומרת - "תן דעתך שלא תשחית את עולמי", כלומר - גם ה"שלטון" שניתן בידי האדם, הוא מוגבל - אנחנו צריכים להשתמש בו בחוכמה, ולא למטרה שלילית, ולא להרוס את העולם. בנוגע לצמחונות: עקרונית, לפני המבול - אדם וחווה היו צמחונים, ואז הרמה הרוחנית היתה גבוהה מאד. לאחר המבול, חוקי הטבע השתנו והרמה המוסרית והדתית ירדו מאד. מאותו שלב הותר לאכול בשר. כמו כן, חלק מעבודת המקדש היא לאכול קורבנות, וגם בפסח יש מצווה לאכול קורבן פסח - ועוד, לכן זה בעייתי להיות צמחוניים בימינו (ובמיוחד אם בית המקדש היה קיים) כיוון שמדובר באי-עשיית חלק מהמצוות. באידיאליה, היינו אמורים להיות צמחונים. אך מכיוון שהרמה המוסרית והרוחנית ירדה - העולם הותאם יותר לצרכינו. יותר מכך: האדם נולד עם יצרים שליליים וחיוביים, וגם יצר הריגה מסויים. עדיף שננתב אותו ל"הריגת" פרה כדי לאכול אותה ולשמור על בריאותנו, מאשר שזה יתפרץ בצורה שלילית כמו הריגת אדם חס וחלילה, או ציד לשם ציד והריגה. הרב קוק אכן כמו שכתב המנהל - היה צמחוני. מצד שני, הוא באמת מאותם יחידים שמסוגלים לרדת לעומק הסוגיה ולנהוג בצמחונות למרות הרמה המוסרית-רוחנית הירודה השולטת בעולם, ואין זה מתאים לרוב האוכלוסיה (למרות שהיום יש מגמת צמחונות מתפשטת - זה לא אומר שזה מתאים לכולם).

rachel437

New member
כמעט שליש מהתורה

מדברת על שחיטת קורבנות, כדי לרצות את רצונו של האלוהים, כנראה שאלוהים אוהב סטייקים והרבה.

מי אמר שהקורבנות נועדו לכך?

בס"ד {בתור הקדמה רציתי לומר שלא למדתי את הנושא לעומק, ולכן יתכן מאד שהתשובות שלי לא מספקות, ורצוי להמשיך ולחקור בנושא} הקורבנות לא נועדו לה'... מי אנחנו שנוכל להביא משהו לה'?!...ה' לא צריך אותנו, הוא השלמות האמיתית. הקורבנות נועדו בשביל האדם! לדוגמא: קורבנות שבאים לכפר על חטאים, לפני הקרבת הקורבן, האדם אומר ווידוי על החטא וחוזר בתשובה. זה לא ש"ה' כעס" והקורבן "ריצה אותו"... בשלב זה את בטח שואלת למה לא מספיק שהאדם יתקן את החטא? למה צריך קורבן? המפרשים דנים בשאלה מדוע יש קורבנות, יש מספר תשובות ואני אביא אחת: בעולם של פעם, בעת קבלת התורה, הדעה הרווחת היתה שצריך להקריב קורבנות...כל הגויים שעבדו עבודה זרה הקריבו קורבנות... בעבר היה יצר חזק של עבודה זרה, ה' רצה להקל על עמ"י ולהביא להם דרך עבודה שהם מכירים , כך אולי הם פחות ימשכו לעבודה זרה... כתוב שבעתיד יתבטלו כל הקורבנות מלבד קורבן תודה....כך שהקורבנות הם לא העיקר, הם רק אמצעי זמני בשביל האדם (שהיה זקוק לזה) אני לא רב, ולא דומה לזה.... עדיין בתהליך של למידה, אז הגיוני שהתשובות שלי לא יהיו מושלמות... בכל שאלה ואי הבנה הכי טוב לפנות לרב מוסמך ולקבל תשובות ברורות.....בכל זאת..ניסיתי...

rachel437

New member
אלוהים כתב מסמך אחד ויחיד לאנושות

מדוע הוא בזבז שליש מהמסמך על הקרבת קורבנות, בניית המשכ,ן איך לתפור בגדים לכהן גדול, והוא חזר על אותם דברים כמה וכמה פעמים, האם הוא לא ידע שדברים אלו ייהפכו ללא רלוונטיים כמה מאות שנה לאחר נתינתם? במקום זה הוא יכל לכתוב יותר על מצוות שבין אדם לחברו, לאסור את העבדות, לכתוב על הצפוי בעולם הבא, על המשיח, וכו'. בני אדם כתבו את התורה ולכן הם כתבו הרבה על הקורבנות, בזמנם זה היה דבר נפוץ.

ובכן:

ברור שאלוקים ידע ויודע בדיוק מה יהיה...אבל יש לו סיבות משלו למה הוא כתב מה... עוד דבר: נראה לי שגם היום יש מה ללמוד מהקורבנות, גם אם לא עושים אותם בפועל...(אני לא בקיאה בנושא...אבל אם זה מעניין אותך אני יכולה לברר..) תחשבי רגע, אם היינו מבינים בדיוק את המהלכים של אלוקים, היינו מגיעים להבנה שלו, ובעצם מגיעים לרמה שלו, וזה לא יתכן כי אלוקים הוא מעל ההבנה שלנו....כך שלא צריך להיבהל אם לא מבינים את כל מה שה' עושה....אבל את זה אני צריכה להגיד למי שכבר מאמין שה' הוא זה שכתב את התורה.... אמרת שאנשים כתבו את התורה... יש לי הרבה הוכחות שמוכיחות אחרת, ואם זה מעניין אותך אני אביא בשמחה ונוכל לדון בזה... יום נעים!

אז ככה:

בס"ד א. לא יתכן שאדם כתב את התורה מכיוון שבתורה כתוב שהיתה התגלות אלוקית שבה ה' דיבר עם עם שלם (מעמד הר סיני) וזו בעצם הסיבה למחוייבות של העם לקיום התורה (החוקים שה' נתן בהר סיני). אז איך יכול להיות שיום אחד אדם, או אפילו מנהיג ישכנע עם שלם שאכן היתה להם התגלות כזאת, יותר מכך, איך יכול להיות שעם שלם ישקר לבנים שלו ויגיד להם שהיתה להם את ההתגלות....גם אם כן, השקר הזה יתגלה מתי שהוא....זה לא יכול להחזיק מעמד כ"כ הרבה זמן... ב. בתורה יש הרבה חוקים לא מובנים, אם אדם היה כותב את בתורה, הוא היה רוצה שהעם יקבל אותה, ולכן היה כותב חוקים שהעם ירצה, או לפחות יבין.... לדוגמא בתורה יש ציווי ש3 פעמים בשנה כל עם ישראל צריך לעלות לירושלים לבית המקדש (3 הרגלים)... כשמסתכלים על זה, זה יכול להיראות כמו התאבדות...כי משאירים את כל הארץ ריקה והאוייבים יכולים להשתלט עליה... איזה עם נורמאלי יקבל חוקים כאלו ממנהיג רגיל? רק אלוקים יכול לצוות דבר כזה ולהבטיח שבזמן שעולים לירושלים האוייבים לא יכבשו שום דבר...(וזה מה שהיה במציאות, האוייבים לא נצלו את העליות לרגל לכיבוש...ה' הטיל עליהם פחד...)... ג. דבר אחרון לעכשיו: בתורה יש נבואות והבטחות לעתיד....נבואות כאלו שאדם, חכם ככל שיהיה לא יכול לחזות... יש אנשים שיכולים לחזות את העתיד עפ"י סטטיסטיקות ודברים כאלה, אבל זה רק עד כמה מאות שנים....ואילו בתורה יש נבואות שמתגשמות ממש בימינו (השיבה לארץ ישראל) ועוד נבואות שהתגשמו במשך אלפי שנים (כל הגירושים שהיו במשך ה2000 שנה כתובים בתורה...). איך בן אדם יכול לדעת מה בדיוק יקרה לעם ישראל? ואיך הוא יכוללהבטיח שעם ישראל לעולם לא יכחד (מה שקרה לעמים האחרים שהיו אז...) זהו לבינתיים... לילה טוב!

רחל והכל לטובה - אשמח אם תפתחו

את הדיון הזה בשרשור חדש - זה נושא חשוב וראוי וכדאי לתת לו שרשור עצמאי.

EmiA

New member
תגידי את באמת חושבת שאת יכולה

להבין את אלוקים ? ? מה זה האלוקים שלך שאפשר להבין אותו ? מי מתיימר להבין את אלוקים ואת הדרכים שלו ? מה שהוא מסר לנו אנחנו מבינים ! יותר מזה -לא! אם הוא הסמיך מישהו להסביר לנו אנחנו מבינים ממנו, יותר מזה -לא!

EmiA

New member
את מודה שאת לא מבינה

את לא מבינה שאלוקים קיים לכן גם את לא יכולה להבין מהו ! ! ואל תהיי גאונית (סליחה על הביטוי) לחשוב שאת מבינה את כל מה שקיים בעולם ! גם המדע לא יכול להסביר את כל מה שקורה ! ! תגידי, בשביל מה את נכנסת לפה ? את לא מאמינה באלוהים . את לא מאמינה בתורה של היהודים . אז מה בדיוק את מחפשת פה ? לדבר על אי-אמונה באלוהים? על זה שאין תורה ליהודים ? מה בדיוק ?

EmiA

New member
ממש לא . ולא התכוונתי לגרש אותך מפה

רק שאלתי מה א תמחפשת פה ? אם את לא מאמינה באלוהים ולא מחשיבה את התורה ? אז מה נשאר ? רק לנגח את האמונה והתורה ? אני לא חושבת שזה נקרא לדבר על יהדות . . .

רחל, ראית את מה שכתבתי למעלה?

עם הכותרת "אז ככה"... פשוט מיד אחרי זה עוד אנשים כתבו וחשבתי שאולי לא ראית את זה... לילה טוב!

למעלה