"קח אותי פורום": אתגר העורכים הגדול

chinabird

New member
"קח אותי פורום": אתגר העורכים הגדול

שלום לכל! לבקשת המנהל החדש, ישבתי ותהיתי מה ייעשה בפורום כדי שאלדד יוכל להתהדר בו, ואולי אף להסתובב עם תמונות בארנק. הצעה נאה שעלתה בשיחה בינינו היתה ליצור יחד, בפורום, את מילון העיוותים הגדול ותחליפיהם הראויים: שגיאות גסות [בגלל ש; למרות ש; כמעט ו; מצא עצמו], ניסוחים יגעים, מטבעות לשון שחוקים והתהדרויות מכוערות ומיותרות [בנוסף לכך, בסופו של יום נסעתי באמצעות המכונית], חידושים מרעננים [בית-המלון התנאה בחלונות צבעוניים] וכיו"ב. אי"ה, בסוף השרשור נוכל לגבש קובץ מרשים ומועיל, שיפטור את העולם מכמה וכמה מוטציות לשוניות אכזריות ("החיילים ירו באמצעות הנשקים לעבר האוויר, ובסופו של יום הגיעו חמשת הגופות למכון הפתולוגי"). בברכת "אבא בן-דוד שולת!!!!1" - אסף.

א י ל ה

New member
אז אתה מתכוון

שנשרשר כאן כאלה? יש לי שגיאה גסה שאני רואה הרבה ועושה לי צמרמורת בכל פעם: "כשקראתי מה כתבת, לא ירדתי לסוף דעתך." לעומת "שקראתי מה כתבת, לא ירדתי לסוף דעתך." כאלה שגיאות אתה מחפש (המשפט השני הוא השגוי, כן?)? כי אצלי זה פיזי - ככל שאני אראה פחות כאלה, יהיו לי פחות צמרמורות. שווה, לא? :)

chinabird

New member
../images/Emo45.gif וסיפור אמיתי מהחיים

אני עובד בעריכת לשון במקומון ירושלמי אחד. העורכים עושים את הטעות הזאת *כל הזמן*.

Eldad S

New member
אסף, אני ל א מאמין!

אתה רציני?! בקרוב אוסיף גם כל מיני שיבושים ותיקונים משלי. בעיקר מגזרות הנחים למיניהן

אמרתי כבר ממקודם שזה ידוע לי ממזמן

שלא כל מכשיר נפרק לשלוש חלקים. יותר עדיף להגיד נכון לא ככה?

Eldad S

New member
גם; טוב, את נתת דוגמה של שורש

שאינו נוטה על דרך חסרי פ"נ. נסע, כמו נטע: לנטוע, וגם לנסוע, וגם לנגוע (וגם לטעת, לגעת - אבל אין לסעת
) אני התכוונתי, בשלב ראשון, לנחי ל"ה: מה, השתנת? בוודאי שהשתנתי, לא ראית שקודם היה לי שיער חום, ומשקפים, ועכשיו השיער שלי אדום, ויש לי עדשות? דוגמה נוספת, מאוד רווחת בפורומים: העלת את הקובץ? את ניראת לא טוב... (זה כבר לא מהפורומים, אלא אם כן מישהי ביצעה אאוטינג והעלתה תמונה של מישהי אחרת...). השתנת - אמור להיות: השתנית העלת - העלית ניראת - נראית כל השורשים מסתיימים ב-ה"א, שהופכת, ברוב צורות ההטיה, ליו"ד. ניסיתי להבין את התופעה; להערכתי, אנשים נוהגים להשמיט את היו"ד הזאת בטעות, מתוך מחשבה שהיא מיותרת, וזה כאילו כתיב מלא - להערכתי, זוהי השמטה הנובעת מהיפרקורקציה, תיקון יתר, כדי להחזיר ל"כתיב חסר", אבל אולי אין קשר. מה דעתכם? טעות נוספת: זה יכול לקרו לכל אחד. בעצם, איך זה יופיע בכתובים? זה יכול לקרוא לכל אחד? לפחות, בע"פ כך אומרים רבים, וטועים. הצורה הנכונה, כמובן, היא "לקרות". מעניין, שוב נחי ל"ה (לא חשבתי על זה כשהעליתי את הדוגמה).

Boojie

New member
ומשהו אחר: למלות דלק.

ומעניין, שהצירוף הזה, "למלות דלק", מופיע גם אצל אנשים שבאופן סטנדרטי העברית שלהם טובה ובכל הקשר אחר משתמשים ב"למלא".

chinabird

New member
חס וחלילה! אצלנו יודעים כל העורכים

לקרוא ואפילו לכתוב, ויש להם תמונה של רות אלמגור-רמון במשרד! וצורה חדשה ומייגעת של שגיאות: לא עילגות לשמה, אלא נסיונות להרים משלב בכוח, עד שהוא נשבר. 1. לכתוב תמיד "על מנת" במקום "כדי" (עוד לפני שפתחנו דיון על משמעות משתנה של ביטויים במהלך השנים ועל כשרותו של "על מנת" בכלל, חבל על דאבדין ולא משתכחין. מה רע ב"כדי", ולמה מתעקשים להכחיד אותה?) 2. להצמית את ה"את" ("נער ממוצא אתני מוצא עצמו מעורב בשערורייה", "הרמתי הסכין והסתערתי על המשכתב") 3. להעלים את ה"ש" ("הדרך בה הלכנו", "הרכבת בה נסענו") 4. להתעלם מן ה"אבל" ("חלק מן הקוראים ודאי לא הבחינו, אולם המלה נעלמה כמעט לחלוטין מן הכתוב")

Boojie

New member
ואת ה"כדי" אפשר עוד להרחיב ל"בכדי".

מכת מדינה של ממש.

כנף

New member
שלא לדבר על "כאשר...

מנגד תוכלו לראות עצים בני אלפיים שנה" (מדריכי טיולים [ומסקרי אירועים בתקשורת], שם, שם) מכת מדינה #2

"אורטל, למה את לא יושנת?"../images/Emo67.gif

אחמד.. תומָר לי, אתה ידעתה שצריך לאמר מלפפון חמוץ ו לא מלפלפון חמוץ?!
אותכם לאמא!!!
ועוד דבר שמשגע אותי קשות: הרבה אומרים "אני בן אדם כֶּנֶה" אבל שכשמדברים על זכר אומרים "כֵּן" (נכון?) כשאני אומרת "כן" אני מרגישה שאני זו שעושה את הטעות
נ.ב רעיון נחמד מאוד לשרשור....
ובהזדמנות זו אומר מזל טוב לאלדד

א י ל ה

New member
אז זהו

שבמילון ההווה "כנה" ו"כן" מופיעים כחלופות. לעומת זאת, הרב-מילים אומר: "חלופה לא תקנית הרווחת בלשון הדיבור לכֵּן". ובתזאורוס שלו, כמה מפליא, מופיעה "כנה" כמילה נרדפת ל"כן". אז מה היה לנו?

אילה, רק כן, לא כנה - על פי האקדמיה

מילון רב-מילים הוא האמון ביותר עליי. וגם על האקדמיה. כנה היא שגיאה שהשתרשה.

למעלה