"קח אותי פורום": אתגר העורכים הגדול

Eldad S

New member
אילה, הופתעתי מאוד: אכן, המלה

"כנה" מופיעה במילון ההווה, אבל <למרבה המזל> רשום לידה "צורה לא-תקנית, ראה כן". הייתי מאוד מאוד מתפלא אילו מילון ההווה היה מאשר צורה זו. דוגמה נוספת לשגיאת לשון נפוצה היא "לוטה", האמורה להיות "לוט". שוב, שגיאה דומה לזו של "כנה".

טוב...

"למלות" באמת משגע אותי...... וגם- "שלוש וחצי שקל"
<שלושה שקלים וחצי>. אני אחשוב על עוד.... כמובן כל הטעויות של "אני יבוא...".....

interDist

New member
למלות ../images/Emo12.gif

כמו שחבר שלי תיאר את הרגשתו למשמע מטבע לשון מכוער שכזה (והוא אינו יליד ישראל!) : "אני מרגיש כאילו הלמו לי בחוזקה עם גרזן בראש".

../images/Emo45.gif

גם אני לא ילידת ישראל... ודווקא קיבלתי לפני כמה ימים מחמאה שאוצר המילים שלי וההתבטאות שלי יותר טובה משל כמה וכמה צברים.... <אומרים שיש לזה הסבר הגיוני...בגלל שעולים לומדים את השפה וכו'....>.

נֵץ

New member
ההודעה הראשונה שלי בניצוחו של אלדד!

טוב, אותי מעצבנים, משום-מה, דווקא הדברים הקטנים. אותם דברים שרוב האנשים מתעלמים מהם; שהאקדמיה כבר בטח אישרה אותם כי "כולם (או בעצם, 'הכל') אומרים כך". לדוגמה, אנשים שאומרים: "היה לי את המשחק הזה שקנו לי ברביעי לחמישי", גורמים לי להזדעם. ואולי אני סתם קנאי כיוון שהייתה לי הבגרות בלשון רק בעשרים ותשעה ביוני שבשנה שעברה (ואם-כבר, מה דעתכם על 'העשרים ותשעה בששי?). לתגובתכם אצפה.

Eldad S

New member
../images/Emo49.gif ../images/Emo140.gif

:) זו אכן בעיה, השימוש ב-את כאשר ה"מושא" של "את" הוא בעצם נושא המשפט. אבל זוהי בעיה רצינית מאוד, לדעתי. מה שקורה אם מנסים להימנע מן השימוש ב"את" הוא כתיבה של משפט שנראה מוזר מאוד, ונוגד את רוח העברית (המודרנית, לפחות). ברור שמותר לכתוב "את" (לדוגמה, יש לי את הספר) כאשר מדובר בשפת הדיבור, שפת היומיום. יוצא מכך שנוצרת, לדעתי, תופעה של דיכוטומיה בשפה העברית, שאמנם שונה עדיין מן התופעה של הערבית המדוברת לעומת הערבית הספרותית, אבל בכל זאת, דומה לה: מצד אחד יש לנו את השפה המדוברת, ומצד שני, השפה הספרותית, הכתובה, שבה המשלב גבוה (הרבה) יותר ונשאר צמוד לכללי העברית הנכונה. האם תוכל להביא כאן דוגמאות של משפטי "את" "שגויים", ולצדם - אותם משפטים הכתובים בעברית נכונה, הנראית גם "לעניין", ולאו דווקא מלאכותית?

נֵץ

New member
מכלל הדוגמאות שהצלחתי לחשוב עליהן

נראה לי שהשיבוש בא רק כשנושא משפט ה"יש" מיודע, כמו שמשתמשים ב"את" במשפטים רגילים: אומרים יותר: "לקחתי את הכלב לטיול" ופחות: "לקחתי הכלב לטיול", וכך גם אומרים יותר: "יש לי את האופניים" ופחות: "יש לי האופניים". אני, לכשעצמי, משתדל להחליף משפטי "יש", שנשמעים - מה לעשות - לא עבריים, במשפטים מסוג אחר שמביעים את אותה משמעות, או להשתמש ב"ישנו". לדוגמה: את המשפט שאמרת בעצמך - אפשר לשנות ל: "מצד אחד, ישנה השפה המדוברת וכו'". ואם זה לא מספיק טוב, אפשר גם: "מצד אחד, משתמשים בשפה המדוברת, ומצד שני וכו'". ועוד דוגמה: "יש לי את הספר"- "כבר קניתי/קיבלתי את הספר". בקיצור, כל מקרה צריך שיקול-דעת לגופו.

Eldad S

New member
ואם בשיבושי לשון עסקינן,

הזכרת אחד בתשובתך: אני לכשעצמי... לכש.. מצטרף רק לפועל, ולא לשם עצם: דוגמה: אל תאמר לכשאפנה אשנה, שמא לא תיפנה. הצורה הנכונה: אני, כשלעצמי, הייתי וגו'. מסכים עם כל דוגמאותיך בהודעה.

נֵץ

New member
אוי, שיכול אותיות

אבל לא באצבעות - כבר במוח... משום-מה, הייתי בטוח שצריך לומר "לכשעצמי"...
: כנראה בגלל חוסר בשינה - צריך לישון מוקדם. נ"ב: אלעד, מזמן לא שלחת דואל...

Idan91

New member
אני חייבת לציין

שאם מתרגלים להשמיט את ה"את" שאחרי "יש", זה נשמע טבעי לחלוטין. "יש לי הספר". טבעי.

Eldad S

New member
טוב, את התרגלת,

אז זה נשמע לך טבעי. אני יודע שזו אינה עברית תקנית, אבל עדיין - "יש לי הספר" נשמע לי מלאכותי.

Eldad S

New member
נ.ב.

ו..שכחתי להוסיף: "יש לי את הספר" נשמע לי שגוי... אז מה עושים?

נֵץ

New member
הועמדתי על טעותי (לפחות חלקית)

נראה (ולא "כנראה") שניתן לומר גם העשרים ותשעה ליוני, למרות מה שלמדתי. ותודה לעופר בן אברהם. אעפ"כ, מספר היום בחודש יבוא תמיד כמספר מונה בזכר.

נץ, צר לי, אבל זו שגיאהההההה!!!

אין עשרים ותשעה ליוני אלא רק ביוני. הדוגמה של עופר בן אברהם היא מקראית ומתייחסת לחודש כשם עצם ולא בשמו האמיתי. הצורה הנכונה היא רק: עשרה בטבת, תשעה באב, שבעה-עשר בתמוז, אחד באפריל, שישה ביוני, וכו'. ונכון, מספר היום בחודש יבוא תמיד כמספר מונה בזכר.

נֵץ

New member
לא נורא

על-אף שאני לא מסכים איתך עקרונית, זה לא משנה לי ממילא, מאחר והתרגלתי לומר החמישה בסיוון וכו', למרות העובדה שלדעתי שתי השיטות נכונות.

achokler

New member
מה עם שמות

להקת החיפושיות Beatles סילווסטר New year - איך הגיעו לזה?

למעלה