קטצ'אט ציינה משפט שגרם לי לתהות:

Berethor

New member

Survivor Man

New member
אפשר לדעת על מה את מבססת את המסקנה הזו?

"אנחנו מוסללות ומכוונות מרגע לידתנו למסלול מסויים, מחלישים את הנשים כמעט בכל מקום אפשרי" - אין ספק שגברים ונשים מקבלים חינוך שונה שמוכוון לאיך שהחברה תופסת מגדר. עם זאת, מאז שנשים יצאו לעבוד כך גם החינוך ככל הנראה השתנה בהתאם. הסיבות לכך שנשים לא מתבגרות בתפקידים בכירים באותם אחוזים כמו גברים יכולה להיות בגלל מגוון סיבות שאינן קשורות דווקא לחינוך. אותו כנ"ל לגבי איוש משרות "גבריות" ע"י נשים - המסקנה כי נשים לא מאיישות תפקידים מסוימים רק בגלל שהן מקבלות חינוך מחליש לעומת גברים לא ברורה מאליו כלל ועיקר. באותה מידה, ייתכן שנשים וגברים נמשכים לכיוונים שבהם הם טובים יותר באופן טבעי, כלומר ביולוגי. המחדל הגדול ביותר של התנועה הפמיניסטית בעיניי הוא ההתעלמות הכמעט מוחלטת מההבדלים הביולוגיים בין המינים, שע"פ מחקרים הם משחקים תפקיד לא קטן בהבדלי ההתנהגות, החשיבה והכישורים השונים המייחדים אותם.

Berethor

New member
לדעתי "אפליה מתקנת" זה רק תירוץ, כדי להשיג אפליה שמשתלמת להן

ולקבל כמה שיותר זכויות, כלל זכויות יתר לא מוצדקות, בלי חובות. אני זוכר איך בעבר עלו כאן דיונים של משתמשים שכבר עזבו את הפורום, בסגנון "נשים כל כך מסכנות אז נשים לא צריכות להתגייס לצבא", זה דוגמה לאיך משתמשים במסכנות כביכול, כדי למעשה לתמוך במשהו שהוא לא רק לא שוויוני, אלא גם מנוגד לרעיון הפמיניסטי המקורי, משום שגם בעבר אסרו על נשים להתגייס לצבא, כמו גם מקצועות ותפקידים רבים אחרים. דוגמה נוספת, היא יחס מלא בשנאה, אפליה והתנשאות כלפי גברים, שלא מקדם שום דבר, חוץ מאשר אינטרסים אישיים. לדעתי עדיף שהפורום הזה יהיה "סמל לשוויון" ולא סמל לשוביניזם כלפי גברים, שזה בסך הכל "חילופי תפקידים" ולא יותר מכך. בגישה שוויונית באמת אני יכול לתמוך, בגישה שמפלה גברים אני לא תומך, בין היתר משום שאני לא פראייר.

Survivor Man

New member
יותר מזה:

בין תומכי האפלייה המתקנת יש גם כאלה שתומכים באימג' מסויים של איך אישה צריכה להיות ולהתנהג בדיוק כמו ששובינסטים עושים בקצה האחר של הסקאלה. נשים שעוסקות בזנות - תמיד לא מבחירה (למרות שעובדתית יש כאלה שעוסקות במקצוע מבחירה), נשים שעוסקות בפורנו - לא עוסקות בכך מבחירה וכולן סובלות (עוד פעם קביעה עבור אותן נשים), נשים שבוחרות לדגמן הן קורבן לגברים מחפיצים (כאילו לאישה המדגמנת אין דעה ובחירה משלה) ועוד ועוד.

נראה שדווקא אלה שמחשיבות את עצמן הכי פמיניסטיות הן אלה שבתפיסתן מתייחסות לאישה כאל אדם חסר דעה או שליטה בחייו שנסחף אחר הדרישות של הפטריארכיה האכזרית כמו איזה ילדון שנכפה עליו לעבוד בעבודות מבזות מבלי שהוא מבין לאיזו צרה או נקלע ומבלי שהייתה לו כל אפשרות להתנגד או לבחור אחרת.

GreenMamba

New member
ברור

כי הפריווילגיות שאתה נהנה מהן מרגע לידתך כל כך ברורות ומובנות מאליהן עבורך, שלוותר עליהן גורם לך להרגיש "פראייר"
נו באמת.

meidadc

New member
פמיניזם זה לא דיכוטומי אלא על רצף

הפמיניזם, כמו כל משנה ערכית, עומדת בהתנגשות עם ערכים אחרים.
למשל, מה יותר חשוב - פמיניזם או עקרון השוויון? אדם פמיניסט יגיד שאפליה מתקנת היא ראויה ושוויוניסטי יגיד שלו.
דוגמא נוספת: מה יותר חשוב - פמיניזם או זכות החופש? אדם פמיניסט יגיד שלא ראוי למסד את הזנות ואדם ליבראל עשוי להגיד שאין לנו זכות להתערב בשוק החופשי ובהחלטות של בגירים בחברה.

אדם "יותר פמיניסטי" הוא אדם שהפמיניזם נמצא אצלו יותר גבוה בסולם בהשוואה לערכים אחרים. כלומר שהתנגשות בין הפמיניזם לערך אחר יוביל לכך שהאדם יבחר באפשרות הפמיניסטית ולא בערך האחר

Berethor

New member
הסברת טוב את עמדתך, רק יש לציין "שיותר" זה לא תמיד טוב יותר

בהרבה דברים בחיים עדיף איזון, ולדעתי גם בגישה הפמיניסטית עדיף שיהיה איזון. העובדות בשטח מעידות על כמה קיצוניות היא בעייתית בדרך כלל, והפמיניזם לא יוצא דופן בנושא הזה מבחינתי. הפמיניזם המקורי, הוא הפמיניזם הליברלי והשוויוני, הרדיקליות הגיעו רק בגל השני, ורדיקליות סתרו לא רק ערכים שוויוניים וליברלים רבים, אלא גם רעיונות פמיניסטיים מקוריים רבים, וזה משהו שרואים בפועל בדעות רדיקליות, איך שלא ינסו לסובב את זה.

"חלק מהאמנציפציה שקידם הליברליזם בעידן האורות של המאה ה-18 היה מאבק להקניית שוויון זכויות מלא לציבור הנשים, שלא נהנה קודם לכן מיתרונות ומזכויות אלו. כחלק מרעיון "האדם במרכז", חירות ושוויון תפסו את מקומם של רעיונות מסורתיים,‏ המתוארים, למשל, בביטוי הגרמני ילדים, מטבח, כנסייה (בגרמנית: Kinder, Küche, Kirche), שבא לסכם את עולמה "המסורתי" של האישה."

"השימוש המוקדם ביותר במושג "פמיניסט" מיוחס לשארל פורייה, סוציאליסט צרפתי שפעל במאה ה-19. פוריה ראה ברעיון שחרור האשה את המפתח לשחרור ולשוויוניות בחברה כולה. בשנות ה-90 של המאה ה-19, עם התעצבות התנועה למען זכות הבחירה לנשים, היא התנועה הסופרג'יסטית באנגליה, הפך המושג "פמיניזם" למזוהה עם תפיסת עולם ליברלית. האידאולוגיה הליברלית ראתה בכל בן אדם יצור רציונלי ובעל זכות להגדרה ולמימוש עצמי, רעיון שסיפק קרקע נוחה לצמיחת המאבק לזכויות הנשים.‏ הרעיונות של ז'אן-ז'אק רוסו באו לביטוי בספרה של מרי וולסטונקראפט "הגנה על זכויות האשה" (1792) בו קראה לחינוך הנשים לרציונליות כצעד לקראת שוויון זכויות."

"הוגי דעות ליברליים, כמו הכלכלן והפילוסוף ג'ון סטיוארט מיל אשר כתב את המסה על "שעבוד האישה" (1869), ראו באמנציפציה לנשים שלב מכריע בדרך לחברה ליברלית מתקדמת, וטענו כי יש לעגן בחוק זכויות שוות לנשים, ובעיקר את ההגנה על גופן ורכושן.‏ בדומה לתפיסה הליברלית הקלאסית, שהדגישה את הממד האוניברסלי המאחד את בני האדם, גם הפמיניזם הליברלי ביקש להדגיש את הדמיון שבין נשים לגברים, תוך שאיפה לשלב את הנשים במרחב הציבורי והפוליטי."

http://he.wikipedia.org/wiki/פמיניז...96.D7.9D_.D7.9C.D7.99.D7.91.D7.A8.D7.9C.D7.99

meidadc

New member
לא חושב שאפשר להבין מדברי שיותר זה תמיד יותר טוב

אני באופן אישי גם לא חושב שהפמיניזם נמצא בראש סולם הערכים שלי.
הוא גבוה אולי בהשוואה לציבור הכללי, אבל לעניות דעתי יש ערכים חשובים יותר

למעלה