איך יודעים שהוא העתידן המוביל בעולם?
דבר כזה אפשר לדעת רק רטרואקטיבית, אחרי שיתברר אם הוא צדק או לא. מה שבטוח הוא שהוא העתידן המוכר ביותר בעולם כיום. זה כן. הטענה ש"מחשבים יהיו חכמים יותר מבני-אדם" נכונה במובנים רבים כבר עכשיו. מחשבים יודעים לעשות תרגילים בחשבון הרבה יותר טוב מבני-אדם, מחשבים יודעים לשחק שחמט יותר טוב מבני-אדם (או לפחות באותה הרמה של אלופי שח), מחשבים יודעים לאיית בצורה מושלמת, מחשבים אף פעם לא שותים ונוהגים, וכן הלאה. אבל אינטיליגנציה זו לא רק יכולת חישוב, והבעיה עם התיאוריה של קורצוייל היא אותה בעיה שמציקה לכל תחום האינטיליגנציה המלאכותית מאז היווסדו (אי-שם בשנות החמישים והששים), והיא שהמושג "אינטיליגנציה" הוא נורא מעורפל. אנחנו עדיין לא ממש יודעים איך המוח האנושי עושה את מה שהוא עושה, ולעומת זאת כשמחשב עושה משהו, אנחנו יודעים בדיוק איך הוא עושה את זה - וזאת בגלל שאנחנו אלה שבנינו אותו, נתנו לו את המידע הרלוונטי ואת ההוראות. אפשר לראות בתחום האינטיליגנציה המלאכותית בכל פעם שהחקורים מציבים מטרה חדשה: "כשמחשב יוכל לעשות X,
אז נוכל לומר שהוא אינטיליגנטי" - ואז כשמישהו מלמד את המחשב לעשות את X, אז אף אחד לא אומר שהמחשב באמת אינטיליגנטי, כי "הוא לא באמת עושה X כמו שבני אדם עושים X - זה רק טריק של תכנות שבאמצעותו המחשב עושה
חיקוי של X שאיננו באמת X." כך למשל נוצרו תוכנות שמחקות שיחה (הנה לינק לאחת המוקדמות שבהן - היא כבר בת 40 לפחות - שעושה חיקוי של מטפל פסיכולוגי. היו בזמנו מטופלים שהתעקשו לדבר איתה כי הם הרגישו שהיא מבינה אותם. נסו ותהנו:
http://www.manifestation.com/neurotoys/eliza.php3) ותוכנות שמשחקות שח, ותוכנות שמזהות פרצופים, ותוכנות שעושות כל מיני דברים "אנושיים" - אבל כשמדובר באנשים אנחנו לא יודעים ממש איך אנשים עושים אותם, וכשמדובר במכונות אנחנו כן יודעים, ואז זה "לא חוכמה" (עם וגם בלי מרכאות). כי אנחנו עדיין לא יודעים מה זה הדבר הזה שיש לנו שנקרא "תודעה", החלק שבתוכנו שאומר "אני". קורצוייל ושות' למעשה טוענים (בהכללה גסה ולמיטב הבנתי) שתודעה קורית מעצמה כשיש פשוט המון המון חיבורים נוירונאליים, בסדר כללי מסויים, ושאם נחבר ונחבר ונחבר - בסוף תצוץ לה תודעה שתוכל גם לומר "אני", ולהבין, וליזום, ולקבל החלטות. וואללה, אולי הם צודקים.אני אישית חושב שיש משהו מעבר לכוח חישובי שעושה את המוח למוח ולבעל תודעה- לא משהו "על טבעי" או "ניצוץ אלוקי" או מטאפיזי, אלא שההבנה שלנו באשר לפעולתו של המוח עדיין חסרה כמה רבדים. יש עוד בעיות עם התיאוריה של קורצוייל, אבל דייני בזו.