תגובה
"אתה מודע לזה שזו סמנטיקה?"- פילוסופיה כן, סמנטיקה? לא. "כשיצור חולה או נכה אין לו חיים? "- יש לו "מתי יצור מפסיק להיות חי?"- שאלה טובה, אני לא חושב שיש לי תשובה מוחלטת לגבי זה, אם נחזור לאדם שקיבל אירוע מוחי והוא צמח... האם הוא חי? כנראה שכן, האם הוא בעל תודעה? אני לא בטוח. "מה אם אתה סתם ישן, יש לך תודעה או לא?"- אין לי תשובה חכמה על כך. "האם כשאתה ישן אתה מודע לכך שאתה ישן?" מבחינה ביולוגית כנראה שכן ואפשר להוכיח זאת ביותר מדרך אחת, מבחינה קוגניטיבית, אני לא חושב. אולי באמת כדאי שנגדיר "חיים" ו"תודעה". "האם כשאתה חולה נניח בסרטן ההרכב הכימי שלך משתנה?"- בהחלט "האם כשיש לך וירוס במחשב -- ההרכב הכימי שלו משתנה?"- ...המממ... השאלה אינה נכונה, כי כמו שאני ישן "קוד המקור" שלי שהוא הפעילות המוחית שלי משתנה כך גם מחשב שתקף אותו ווירוס, קוד המקור שלו משתנה, מעבר לכך ווירוסים עתיקי יומין כמו ה"צ'רנוביל" בדצמבר 1996 גם גרמו להרס של הכונן הקשיח ולגם להרס של ה-BIOS בלוח האם. "נניח, אם יש לך סרטן, אז לא השתנה לך כל המבנה האנטומי, וגם לא ההרכב הכימי, אלא סתם, החל תא אחד או כמה תאים להתרבות ללא בקרה"- זה כבר תלוי בסוג הסרטן ובמיקומו, גידול קטן מאוד בבלוטת התריס או בבלוטת יותר המוח משבש לך את כל הפעילות האנדוקרינית בגוף שמשליכה גם על פעילות מערכת העצבים ובעקיפין גם על המוח. אלו רק 2 דוגמאות קטנות. סרטן בהיפופיזה גם יכול להשפיע על מבנה אנטומי, למשל גידולים שגרמו לשיבוש בוויסות הורמוני גדילה שגרמו לתופעה של ענקות. "המוח שלו אולי פגום - מאלף ואחת סיבות שונות - שלא קשורות בכלל להרכב הכימי שלו." כמו למשל?
"אולי ניתקו קשרים חשובים בין ניורונים כלשהם?"- כיוון שהמוח שלנו עובד על תשדורת חשמלית וכימית, כל ניתוק קשר בין נוירונים פירושו שינוי הרכב כימי. "כשאדם מת, פשוט לא מגיע חמצן לתאים, והם עצמם מתים, ולכן הם לא יכולים להעביר ביניהם אותות חשמליים. למה זה מסתורי בעיניך?"- לא טענתי שזה מסתורי, טובי המדענים בעולם לא קוראים לחוסר היכולת שלהם להסביר את החלק המטפיזי שבקיום שלנו (קרא לזה נפש/נשמה או תודעה... אני קורא לזה פשוט משהו שאני לא יכול להגדירו או לכמתו) - "מסתורין" אלא פשוט ממשיכים לחקור את זה. "האם כשהמחשב שלך כבוי הוא "מת"? האם זה מסתורי ומופלא? האם אתה נדהם כשאתה מכבה את המחשב? האם אתה עוד יותר נדהם כשהוא "מתעורר לחיים" ברגע שאתה מחבר אותו שוב לחשמל? "- לא, לא, לא ולא (טוב אולי נדהם מכמות הפורנו ברשת
) .... אבל אני לא נדהם כי מחשב הוא עצם שאני יכול להגדירו בצורה אבסולוטית, כיוון שהבנתנו על אורגניזם חי עדיין, מה לעשות, רחוקה מלהיות מלאה, אני לא יכול להתייחס בצורה אובייקטיבית ומדעית למה שאינני יכול להגדירו ולכמתו. לגבי ההחלטה השרירותית, נכון מאוד, ולכן ההחלטה השרירותית שלי שוב, מבוססת על העובדה שאינני יכול להגדיר ולכמת תודעה בכלים מדעיים, ולכן מתייחס אליה כמו שהיא, מושג מופשט בלתי מוגדר מוחשית. (אגב, אני לא מסכים עם ההגדרה השרירותיתשנגיף איננו יצור חי
אבל מקבל את הדוגמה הרווחת מאחורי הקביעה שהוא לא) "למה אתה יכול לעשות קורלציה בין אוסף של חלבונים, מים, אנזימים וכו' ובין "חיים"?" - הנחה שגויה, אני לא עושה קורלציה כזו, אוסף של חלבונים ומים ואנזימים הם תנאי הכרחי לחיים, אך לא תנאי מספיק לכן אין הגדרה אחידה בעולמנו למילה "חיים". חיים, מוסר, ותודעה הן מילים שאין להן הגדרה אבסולוטית. אבל נראה לי שאתה שופט אותי לחומרה מדי
" נניח, יש אנשים שאין להם זיכרון (לטווח קצר, ארוך וכו') או לחילופין, אנשים עיוורים ואולי אפילו חרשים+עיוורים. יש גם אוטיסטים, ושלל פגמים מוחיים נפוצים או נדירים. האם האנשים הללו לא "חיים"? אם אין להם "תודעה"? - עד כמה שידוע לי לא טענתי שאדם חולה או מוגבל הוא חסר תודעה ולא ברור לי מדוע אתה שואל אותי את זה. האם לאוטיסטי אין תודעה ? בוודאי שיש לו... האם היא אותה תודעה שאני מייחסים לעצמנו? אני לא יודע, הרי עוד לא הגדרנו מהי תודעה..... זה כל מה שאני מנסה להגיד !!!!!
"אתה מדבר על "תודעה" כאילו הייתה זו איזו תופעה קסומה ומסתורית שאיננו יודעים עליה דבר."- לא, אתה הסקת עליי מסקנות שגויות. "אנחנו יודעים המון על תודעה, על מרכיביה, ועל תהליכים במוח" - על תהליכים במוח אנו יודעים, אם כי לא יודעים הכל, על מרכיבי התודעה מבחינה ביולוגית אנו כמעט לא יודעים דבר, יש לנו הרבה הנחות, לא משהו מוצק. יודעים המון על תודעה? פילוסופית כן, קוגניטיבית - אולי... אלקטרופיזיולוגית? - עם סימן שאלה מאוד גדול וזהיר.. ביולוגית? ממש לא. זו הסיבה שאנחנו לא יכולים להסיק ביולוגית קורלציה על כל המושג תודעה.. ובטח ובטח שלא קאוזלית. אנחנו יכולים להסיק קורלטיבית עם סימן שאלה על חלקים של התודעה... כמו למשל מנגנון ה-LTP ותעלות AMPA ו-NMDA על תהליך הלמידה, או פעילות כימית וחשמלית באיזור הצדדי של בלוטת השקד תעיד לנו על כעס או פחד... אבל זו רק טיפה בים. "מה מונע מאיתנו?"- ככל הנראה יכולת הבנה מוגבלת וחוסר טכנולוגיה ברזולוציה גבוהה יותר. "יש לך סיבה אמיתית לחשוב שיש משהו "מסתורי" מעבר לחומר ולאנרגיה שאחראי לתודעה? "- לא, מהסיבה הפשוטה שלא טענתי דבר כזה ואתה הנכסת חופשי מילים למקלדת שלי
אני לא חושב שיש לנו משהו מסתורי, אני רק חושב שאנחנו רחוקים עדיין מלהבין מהי תודעה, ובגלל שאין לנו כרגע אפשרות להגדיר ולכמת בצורה אבסולוטית מהי תודעה, אנו צריכים להיות זהירים ולא להתבייש להגיד: "אני לא יודע". ולהודות בזה ש"תודעה" לא יכולה להיות שוות ערך להרכב הכימי של המוח שלנו. ולו רק מפני שאין לנו את הכלים לקבוע זאת.